فرشاد مومنی در نشست نحوه مقابله با تحریمها،گفت: این سرگیجه ای که در مدیریت اقتصادی کشور مشاهده میشود، در واقع بازتاب سهل انگاری های جدی در سه دهه اخیر است. شناخت عالمانه بنیان های اندیشه ای به وجودآورنده وضع موجود جزو حیاتی ترین مسائل ماست. ما تا زمانی که گستاخی روبه رو شدن با واقعیت هایی که مبنای توزیع منافع در ایران بوده است را پیدا نکنیم، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که از این شرایط خارج شویم.
مومنی اظهار کرد:سران قوا جلسه اضطراری میگذارند برای آنکه وضعیت بانکها و مؤسسات غیرمجاز را حل کنند و سوبسید میدهند اما برای بانکهای مجاز ورشکسته جلسه نمیگذارند. کارگرانی که ۱۸ماه در شرکتهای دولتی و غیردولتی حقوق نگرفتهاند را نادیده میگیرند. این مؤسسات غیرمجاز همان رانتجویان هستند.
وی به جلسه رئیس جمهوری با اقتصاددانان اشاره کرد و گفت: شکل و شمایل جلسه رئیسجمهوری با اقتصاددانان شبیه رجزخواندن بود. آقای رئیس جمهور طوری صحبت میکند که انتظار دارد نوبل اقتصاد به او بدهند. با چنین فردی رابطه برقرار کردن سخت است.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص اینکه در شرایط کنونی برای حل نوسانات ارزی چه باید بکنیم، گفت: همه فارغ از جناحهای سیاسی باید برای ارتقای دانایی دولت مشارکت کنند، اما مشارکت لوازمی دارد. نباید برای برون رفت از بحران سندهای شکلی رو کنیم که از نظر کیفیت فاجعهآمیز است و روی آن حتی مهر محرمانه میزنید.
وی گفت: با همه محدودیتهایی که برای اقتصاددانان مستقل به وجود آوردهاند، اما آنها مطالعه ای چندماهه برای ارائه راهکار داشـــــتند و کار کارشناسی خود را برای برون رفت از مشکلات تهیه و به رئیس جمهور دادند، ولی رئیس جمهور گفــــت شخصا نمیتوانستم از آنچه ارائه شده، استفاده ببرم.
در ادامه، حسین راغفر با گلایه از بی توجهـــــی به پیشنهادهای مطرح شـــده از سوی اقتصـــــاددانان، گفت: اقتصاددانهــا به رئیس جمــهوری ۲۰ راه حل دادند و ایشان درپاسخ گفتند که آن را خواندهاند اما چیزی از آن دریافت نکردهاند و این عجیب و غریب است.
این اقتصاددان با طرح این سؤال که چرا در زمین آمریکا بازی میکنید و چه کسی برنده افزایش نرخ ارز است؟ افزود: ۳۰۰ هزار میلیارد تومان رانت تفاوت نرخ ارز ایجاد شده است. این رانت، ناشی از رسمی شدن ارز ۸۵۰۰ تومانی در سامانه نیما است.
رئیس سازمان بورس خبر داد: اطلاعات خریداران نفت ایران محرمانه میماند
رئیس سازمان بورس میگوید: این سازمان اطلاعات خریداران نفت را همچون اطلاعات سهامداران، افشا نمیکند.
شاپور محمدی در نمایشگاه بورس کیش درباره مقدار سرمایه خارجی که در بازار سرمایه انجام شده گفت: خارجیها ۲۲۰۰ میلیارد تومان در بازار سرمایه ما سرمایهگذاری کردند که نسبت به ابتدای سال ۲۱ درصد و نسبت به سال قبل حدود ۳۰ درصد رشد داشته است، این موضوع نشان میدهد که علیرغم تبلیغ برخی از رسانههای غربی کشور ما در جذب سرمایهگذار خارجی موفق عمل کرده است. ویافزود: بازده بازار سرمایه ایران بازده مناسبی است، از ابتدای سال تاکنون ۹۵ درصد در بورس و ۹۲ درصد در فرابورس بازده داشتهایم. وی درباره اطلاعات خریداران نفت خام از بورس انرژی تاکید کرد: از نظر سازمان بورس اطلاعات مشتریان تا لحظه آخر محرمانه است و اعلام نخواهد شد. ما اطلاعات کسانی که در تابلو معاملات برای خرید نفت خام رقابت میکنند را محرمانه حفظ خواهیم کرد، یکی از وظایف اصلی بازار سرمایه حفظ اطلاعات مشتریان است. اطلاعات تمامی کسانی که در دنیا نفت را خریداری میکنند صیانت خواهد شد. این یک روال قانونی است و در مورد سهامداران هم این روال را حفظ کردیم. محمدی در پاسخ به اینکه آیا رقبا برای خرید نفت خام از بورس اعلام حضور کردهاند؟ گفت: بله شرکت ملی نفت خودش از قبل مشتریانی را دارد، آنها میتوانند به این معاملات بیایند، برای کسانی هم که جدیدا به بازار وارد شوند، هیچ محدودیتی وجود ندارد. محمدی درباره لزوم افشای اطلاعات نهادهای عمومی غیردولتی گفت: در حال حاضر بیش از ۳۳۰ شرکت زیر مجموعه نهادهای عمومی غیر دولتی هستند که از طریق کدال صورتهای مالی خود را افشا میکنند. اجرای ماده ۶ قانون اصلاحیه اصل ۴۴ شروع شده که هم شهرداریها در آن هستند و هم وزارت خانهها. سازمان بورس باید ضمانتهایی برای اجرا داشته باشد که بتواند به نهادهای عمومی غیر دولتی الزام کند که صورتهای مالی شان را افشا کنند.
یک پناهجوی ایرانی: پلیس کرواسی به قصد کشت ما را کتک میزند
وضعیت وخیم ایرانیها در مرز صربستان و کرواسی
صدها پناهجوی ایرانی که در ماههای اخیر در اردوگاههای پناهجویان صربستان حضور داشتند، برای رفتن به اروپای غربی در پشت نوار مرزی صربستان با کرواسی با ممانعت و خشونت پلیس کرواسی روبرو شدند.
بهروز یکی از این پناهجویان است که در گفتوگو با یورونیوز میگوید: «طبق اطلاعات درست یا غلطی که به ما داده بودند تعدادی پناهجو از بوسنی و هرزگوین راهی کرواسی و سپس اسلوونی شدهاند و ما طبق این اطلاعات به سمت مرز کرواسی حرکت کردیم. »
این پناهجو در حالی این موضوع را مطرح میکند که خبرگزاری رویترز از بسته شدن مرز بوسنی با کرواسی در پی تلاش صدها مهاجر پاکستانی، ایرانی، سوری و افغان برای گذر از این مرز و ورود به کرواسی خبر داده است.
اما وضعیت در مرز صربستان با کرواسی هم مشابه گزارش شده است. بسیاری از ایرانیها که در پی برداشته شدن ویزا بین دو کشور ایران و صربستان چه از راه هوایی چه زمینی به این کشور سفر کرده بودند، بلافاصله درخواست پناهندگی دادند و در اردوگاههای پناهجویی صربستان ساکن شدند اما هم اکنون بعد از چندین ماه سکونت در شهرهای مرزی برای رفتن به کشورهای اروپای غربی راهی مرز کرواسی شدند.
سال گذشته، صربستان صدور روادید با ایران و هند را به طور همزمان لغو کرد. ایرانیها میتوانستند به شرط همراه داشتن رزرو هتل و بلیت بازگشت و پول کافی به مدت ۳۰ روز بدون ویزا در صربستان اقامت کنند. اما دولت صربستان ۱۸ مهرماه سالجاری در روزنامه رسمی این کشور اعلام کرد که تصمیم قبلی خود مبنی بر معافیت ویزا برای شهروندان ایران را لغو میکند.
آرش پناهجوی دیگری است که در اردوگاه پناهجویی آداش افسی به همراه حدود هزار ایرانی دیگر ساکن است. وی به یورونیوز میگوید: « سه ماه است در صربستان هستیم و شرایط اینجا بسیار وخیم است. اصلا شرایط مساعد نیست. هوا سرد است و اهمیتی به این موضوع نمیدهند. حمام نیست. نه پتو داریم و نه مواد شوینده. »او درباره عبور از مرز کرواسی میگوید: « میخواهیم به کشورهای اروپای غربی برویم اما ماههاست که کشور کرواسی مرزهای خودش را بسته است. به ندرت افراد میتوانند از مرز کرواسی رد شوند. افرادی که هم که رد شدهاند، کار خطرناکی کردهاند مثلا زیر کامیون و یا روی لاستیک زاپاس آن، خود را پنهان کردهاند و اگر شرایط را توانسته باشند تحمل کنند و گیر پلیس نیافتاده باشند بعد از ده ساعت حرکت کامیون و ماندن در آن شرایط به مقصد رسیدهاند.»
این پناهجو میگوید: «کسانیکه نمیتوانند چنین اقدام خطرناکی را انجام دهند باید پول به قاچاقچیها بدهند. قاچاقچیها پولهای کلانی میگیرند اما اگر به داخل خاک کرواسی وارد شوید و پلیس این کشور شما را بگیرد به قصد کشت میزند. گوشیهای موبایل را میگیرد و آنها میشکند و یا سیمکارت آن را میسوزاند یا حتی پولهای ما را هم میدزدند و در نهایت شما را به مرز صربستان برمیگرداند و تحویل پلیس صربستان میدهد. »
بهروز پناهجوی دیگری که اردوگاه آنها هم نزدیک مرز با کرواسی است، این صحبتها را تایید میکند و میگوید: «اینجا همه حداقل یک بار کتک خورده است. کسی اینجا زندگی میکند که چهار تا از دندانهایش را شکستهاند.»
او درباره تصمیم به رفتن به سمت مرز کرواسی میگوید: « ما همه از اردوگاه خودمان راهی شدیم. حتی حدود ۵۰ نفر هم از بلگراد آماده بودند.»
وی درباره برخورد پلیس میگوید: «در همان دقیقههای اولیه پلیسها ما را محاصره کردند و آب و غذا هم به ما نمیدادند. حتی برای گرفتن غذا و آب پول جمع کرده بودیم که آن را هم از ما گرفتند.»
وی درباره ملیت افراد حاضر در نزدیکی مرز گفت: «اکثر ایرانی هستیم اما تعدادی افغان و پاکستانی هم در بین ما هستند.»
بهروز میگوید که پلیس همه افراد را از دم مرز متفرق کرده و به اردوگاه داخل شهر برگردانده است.
گرچه پناهجویان حاضر در مرز کرواسی با صربستان متفرق شدهاند اما خبرگزاریها از باقی ماندن پناهجویان در مرز بوسنی با کرواسی و بستن مسیرهای اصلی خبر میدهند.یکی از پلیسهای مرزی به رسانهها گفته است که مهاجران در مسیر نشسته و آن را مسدود کرده اند اما هیچ حادثهای در این رابطه گزارش نشده است. طبق برآوردهای پلیس محلی و آژانس پناهندگان سازمان ملل، بین ۳ تا ۵ هزار پناهجو در شهر مرزی بیهاچ بوسنی مستقر هستند. از ابتدای سال ۲۰۱۸ میلادی تا ۱۷ اکتبر بیش از ۱۸ هزار مهاجر و پناهجو ثبت شده به بوسنی وارد شدهاند. ایرانیها بعد از پاکستانیها بیشترین پناهجویان حاضر در بوسنی هستند و بعد از آنها سوریها قرار دارند.