رند پاول در یک پادکست ویدئویی به سئوالاتی پیرامون سیاستهای دولت آمریکا درقبال ایران پاسخ داد و تاکید کرد: رئيسجمهور کشورش به دنبال تغییر نظام در ایران نیست. پاول که از طرفداران سر سخت دونالد ترامپ، به شمار میآید در پاسخ به این سئوال که آیا ترامپ درک درستی از ارتباط میان تغییر نظام و عراق و همچنین موضوع ایران دارد؟ اظهار داشت: من همینطور فکر میکنم. وقتی شما اظهارات او را در هفتههای اخیر میبینید، متوجه میشوید که رئيسجمهور ترامپ به دنبال تغییر نظام در ایران نیست. هرچند که او افرادی همچون بولتون را در نزدیکیاش دارد که میگویند خواهان تغییر نظام در ایران یا کره شمالی هستیم اما این صحبتهای بولتون است، نه ترامپ. رئيسجمهور یک موضع کاملا متفاوت دارد.
وی ادامه داد: اما رئيسجمهور از ایران هم عبور نمیکند، چراکه مشکلاتی وجود دارد. واقعا مشکلات در هر دو طرف وجود دارد. همانطور که والدین میگویند برای جنگیدن به دو نفر نیاز است، ما نیز اغلب به همین شکل هستیم. ما پهپاد و کشتیهایی را در نزدیکی ساحل آنها (ایران) مستقر کردهایم، آنها نیز یک پهپاد ما را سرنگون کردند. اما از نظر من رئيسجمهور وقتی تصمیم گرفت که اوضاع را تشدید و حمله نکند، واقعا از خود خویشتنداری نشان داد. بنابراین، من فکر میکنم که این یکی از بهترین لحظات رئیسجمهور بود. این سناتور جمهوریخواه در پاسخ به سئوالی درباره تلاشهایش برای برقراری ارتباط با مقامات ایرانی و دیدار با ظریف گفت: من نمیتوانم چیزی بگویم. این کاملا محرمانه است. اگر بگویم چه حرفهایی رد و بدل شده، دیگر محرمانه نخواهد بود. البته ما بارها بهطور علنی درباره اهدافمان از دیپلماسی و اینکه چه حرفهای باید بزنیم، صحبت کردهایم. ایرانیها همان گونه که در توافق هستهای نشان دادهاند مایل به محدود کردن غنیسازی هستهای خود و صحبت درباره عدم دستیابی همیشگی به سلاح هستهای هستند. من فکر میکنم که آنها واقعا در جایگاهی قرار دارند که میتواند یک توافق حاصل شود.
در حالیکه مقامات کشورمان بارها تاکید کردهاند که دیگر حاضر به مذاکره با آمریکا بر سر توافق هستهای نیستند و بهعلاوه توان موشکی ایران نیز قابل مذاکره نیست، رند پاول افزود: من فکر میکنم که بخش دشوارتر موشکهای بالستیک است که در توافق هستهای گنجانده نشده بود. موضوعی که به شدت مورد انتقاد رئيسجمهور و سایرین بود. مسئله اینجاست که باید این را درک کرد، ایران به دنبال موشکهای بالستیک میرود چون دشمنان منطقهای دارد. عربستان و اسرائیل تا دندان مسلح هستند. ایران میگوید که این تسلیحات را برای بازدارندگی میخواهد. از نظر من، طرف آمریکایی باید بفهمد که ایران تنها در شرایطی بر سر میز مذاکره درباره برنامه موشکیاش مینشیند که عربستان نیز بر سر این میز بیاید. همانطور که میدانید تسلیحات فراوانی در سراسر خاورمیانه وجود دارد و ما نمیخواهیم درباره کاهش آنها صحبت کنیم. این چیزی است که طرف آمریکایی حاضر به گفتوگو درباره آن نیست و مطمئن نیستم که عربستان نیز چنین کاری کند.
وی همچنین گفت: عربستان بدون فشار مذاکره نخواهد کرد و ما میتوانیم از ابزار اعمال فشار خود، یعنی فروش تسلیحات (به ریاض) برای ملزم کردن عربستان به مذاکره استفاده کنیم. ما قادر به انجام آن هستیم اما این کار مستلزم تغییر در سیاستی است که اکنون آن را دنبال میکنیم. به نظر من این تنها راه حصول یک توافق بر سر موشکهای بالستیک است. اگر ما به موضع خود مبنی براین ادامه دهیم که شما باید غنیسازی را متوقف کنید، باید بر سر موشکهای بالستیک خود توافق کنید و باید در برابر آمریکای بزرگ به زانو درآیید، در این صورت مسلما توافقی در کار نخواهد بود. هرچند که ما میتوانیم در هر جنگ نظامی در برابر ایران برنده شویم اما آنها خیلی ساده منتظر خواهند بود تا زمان ما به پایان برسد و برای دفاع از غرور خود به عنوان یک ملت تلاش خواهند کرد. امیدوارم که راه دیگری وجود داشته باشد، جایگزینی برای وارد شدن به یک درگیری با آنها (ایران).
این سناتور آمریکایی در بخش دیگری از این گفتوگو خروج آمریکا از توافق هستهای و در عین حال انتظار از ایران برای توقف غنیسازیاش را در شرایطی که به توافق پایبنده بوده است، طعنهآمیز توصیف کرد و گفت: این ما هستیم که از توافق خارج شدیم. در واقع ما به نوعی توافق را نقض کردیم. ایرانیها همچنین تشدید تحریمها را یک جنگ اقتصادی و اقدامی تهاجمی تلقی میکنند. این کاری است که انجام میدهیم. تحریمهای قدیمی اجازه فروش نفت به چین، هند، کره جنوبی و ژاپن را میداد اما تحریمهای جدید در تلاش است این صادرات را به صفر برساند. از نظر من این تحریمها اگرچه کارساز بوده اما تاثیر برعکس داشته است. یعنی به جای اینکه آنها را به سمت مذاکره سوق دهد ما در حال سوق دادن آنها به سمت درگیری نظامی هستیم. بنابراین، طرف آمریکایی باید به این فهم برسد که دست از برخی چیزها بردارد، بعضی از تحریمها را بردارد تا تغییر رفتار رخ دهد. ابزاری که ما در اختیار داریم کاهش تحریمها است اما اگر بگوئیم تا زمانی که تمام کارهای مورد نظر ما را انجام ندهید، هیچ تحریمی را لغو نمیکنیم این درخواستی غیر واقعبینانه است و با این رویکرد هرگز پیشرفتی حاصل نخواهیم کرد. رند پاول در ادامه تحریمهای آمریکا علیه کوبا را نمونهای از ناکارآمد بودن ابزار فشار اقتصادی توصیف کرد و اذعان داشت: تحریمها موجب سختتر و سختتر شدن زندگی مردم کشورهای مورد تحریم، همچون ونزوئلا میشود. وی خاطر نشان کرد: سیاست خارجی آمریکا باید حساب شده و مبتنی بر قانون اساسی باشد. سیاست خارجی نباید یک بازی شطرنج ژئوپولیتیک باشد، هرچند که در برخی موارد همین گونه است. سیاست خارجی باید در راستای منافع مردم باشد.
سخنگوی دولت دعوت ظریف به كاخ سفید را تائید كرد
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: اما آمریکا باید بداند از نظر جمهوری اسلامی ایران دکتر ظریف مسئول سیاست خارجی ایران است و هیچ حاکمیت دوگانه ای در ایران وجود ندارد. ظریف هم مسئول سیاست خارجی ما است. هم مسئول دیپلماسی عمومی ما است و هم مسئول مسایل سیاسی و امنیتی و هر مسیر دیپلماتیکی از طریق ایشان باید بگذرد و اینکه آمریکاییها ایشان را تحریم کرده اند خودشان را از گفتوگو و دیپلماسی محروم کرده اند. علی ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره دعوت سناتور آمریکایی از ظریف برای دیدار با ترامپ در کاخ سفید، گفت: بگذارید جزئیات این دیدار را خود آقای ظریف بیان کنند.
کاهش تعهدات تهران بحرانزا نیست
نامزد اصلی جانشینی یوکیو آمانو خواهان گزارشهای دقیق از برنامه هستهای ایران شد. رافائل گروسی که از نامزدهای اصلی جایگزینی یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به حساب میآید، در مورد ایران گفت: بررسی و گزارشدهی در مورد برنامه هستهای ایران باید به دقت انجام شود.وی افزود: کاهش تعهدات هستهای ایران بحران قریبالوقوعی ایجاد نمیکند، اما این اقدامات «موضوعی جدی» است که باید به نحوی کاملا محتاطانه به آنها واکنش نشان داد ما باید به گونهای اقدام کنیم تا تنشها بیش از پیش تشدید نشود. در واقع باید تلاش کنیم تا ثبات را بازگردانیم. وی در ادامه درباره کاهش تعهدات ایران افزود: ایران هنوز با دستیابی به سلاح هستهای فاصله دارد و در واقع ایران یک سال تا رسیدن به سلاح هستهای فاصله دارد. مشخص نیست که اقدامات ایران، واکنشی به آثار تحریمهای آمریکاست یا «یک تلاش عامدانه تسریعشده است که در نهایت میتواند به وضعیتی خطرناک منجر شود.»وی همچنین در ادامه در مورد مذاکرات میان کره شمالی و ترامپ گفت: در واقع مذاکرات خوبی انجام شده است اما تاکنون این مذاکرات دستاوردی نداشته است و هیچ نشانهای وجود ندارد که نشان دهد کره شمالی برنامه هستهای خود را متوقف کرده است.گروسی افزود: به مرور زمان شرایط تغییر میکند و تکامل مییابد. ما هم اکنون با پرتگاه فاصله داریم اما باید از گزینههای موجود در زمینه دیپلماسی استفاده کنیم تا از یک بحران جدی و اساسی جلوگیری کنیم.