آیتاله موحدی کرمانی در خطبههای دیروز نماز جمعه تهران افزود: ایران برای تامین انرژی به غنیسازی ادامه میدهد و این غنیسازی برای ساخت بمب اتم نیست. ایران نه بمب اتم را مشروع میداند و نه احتیاجی دارد و اگر بخواهد به کشوری مثل اسرائیل حمله کند، کافی است نیروگاه اتمی اسرائیل را بزند. در این صورت اسرائیل توسط بمبهای اتمی خودش چندین بار شخم زده خواهد شد، مراقب خود باشید. خطیب نمازجمعه تهران همچنین درباره مسائل داخلی گفت: مسئولین محترم شاهد این گرانیهای سرسامآور هستید؟ میبینید مردم در چه شرایطی هستند این گرانی کمر شکن را میخواهید چه کار کنید؟ وی همچنین گفت: مستضعفین جانشان به لب رسیده کارد به استخوان رسیده، نزدیک است به حلقوم هم برسد. اینکه مسئولین در جاهای در بسته زندگی کنند و مردم به آنها دسترسی نداشته باشند درست نیست. خب به دادنشان برسید ببینید مردم چه میخواهند. وی اضافه کرد: مسئولان شاهد این گرانیهای سرسام آور باشند و ببینند طبقه مستضعف در چه شرایطی است. دولت که دولت «تدبیر و امید» است و کلید هم که دارد! مشکلات قفلشده را با کلیدتان باز کنید و اگر با کلید باز نمیشود لااقل با چکش قفل را باز کنید. اگر تدبیرتان هم صحیح نیست، با انسانهای با تجربه مشورت کنید.
در نشست تخصصی «ترامپ و سه گانه تحریم، تهدید و رویارویی» مطرح شد؛
هیچکس نمیداند که جنگ میشود یا نه؟
گروه سياسي: سه استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی با تحلیل رفتارهای دولتمردان ایران و آمریکا در یکسال اخیر این پرسش را مورد کنکاش قرار دادند که آیا آمریکا و به ویژه رئيسجمهوری این کشور به دنبال جنگ با ایران است و این جنگ احتمالی چه عواقبی خواهد داشت؟
ابراهیم متقی در نشست تخصصی «ترامپ و سه گانه تحریم، تهدید و رویارویی» که در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد، وضعیت کنونی کشور را در بُعد امنیت ملی با اهمیت دانست. وی گفت: وضعیت کنونی نشان دهنده نوعی اطمینان نداشتن به آینده است، زیرا هیچکدام نمیدانیم معنای انتقال هواپیماهای آمریکایی، رزم ناوها و پیشرانههای موشکی و ضد موشکی آمریکا به خلیجفارس چه معنایی دارد. هرگاه کشوری میخواهد به تهدیدی جدی تبدیل شود، اقدام به این رفتارهای تحریک آمیز میکند، اما به نظرم آمریکا قصد به تهدید به جنگ محدود داشته و به همین دلیل چنین وضعیت و آرایش دفاعی به خود گرفته است. این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران ادامه داد: بخشی از پشتوانههای سیاست آمریکا را میتوانیم در تحریم جست و جو کنیم، زیرا تحریمهای کنونی دقیقاً مانند دوره تحریمهای سال ۱۳۹۱ است و امروز این بحث وجود دارد که افزایش ذخایر هستهای ایران به بیش از ۳۰۰ کیلوگرم آیا باعث میشود که کشورهای اروپایی از روش انگشت بر ماشه استفاده کنند یا خیر. وی ادامه داد:، اما واقعیت نشان میدهد که وضعیت محدود کنونی هیچگونه توجیه امنیتی برای آمریکا ندارد و حتی افزایش آن برای ما توجیه اقتصادی نداشته یعنی با این افزایش به هیچ دستاورد امنیتی نائل نمیشویم. وی با بیان اینکه آمریکا چه در دوره اوباما و چه در دورهترامپ به دنبال سیاست تحریم ایران بوده است، خاطر نشان کرد: در دوره اوباما از طریق یک نوع تعامل ارتباطی در برگیری استفاده میشد یعنی در درون آن فشار و قدرت موج میزد، اما جلوههایی بر تعامل نیز وجود داشت. به گفته وی، امروز فضای تعامل و متقاعدسازی وجود ندارد و در حال عبور از گفتوگو هستیم، چون آنها میگویند ایران تمایلی به پذیرش ساز و کارهای بينالمللی ندارد.
متقی گفت: ادبیات ما ادبیات عدالت محور است که در بحثهای سیاسی ما موج میزند، اما آمریکاییها میگویند ما قدرت برتریم و هر کار فراقانونی که بخواهیم انجام میدهیم و شما باید الگوهای رفتاری ما را بپذیرید پس اگر ایران این الگوها را قبول نکند برتری آمریکا از بین رفته و هژمونی و موازنه جهانی به هم خواهد خورد. وی با بیان اینکه رفتار آمریکا در قالب سیاست تحقیر ایران است، گفت: آمریکا از اواخر قرن نوزدهم تا اوایل قرن بیستم سیاست موازنه گرایانه در جهان را در پیش گرفته بود و در ایران نیز خواهان یک دولت قوی برای افزایش قدرت ملی داخلی بود. متقی گفت: قدرت ایران امروز در حوزه مرزهای داخلی نیست، اما اگر آمریکا میخواهد با ایران بجگند باید گزینه ضربه را داشته باشد، اما این ضربه به حوزههای سرزمینی ایران برای آمریکا حمله به حوزههای نظامی داخل سرزمین ما هزینه جدی دارد و فقط از سوی ایران با اقدام متقابل روبرو نخواهد شد. ایران میتواند در قبال آن بازدارندگی محدودی داشته باشد و فراتر از حوزههای مرزی اقدامات نظامی انجام دهد البته اقدامات نظامی اخیر ایران ضریب امنیت ملی ما را افزایش داده وترامپ جز مسئله مربوط به اقدام متقابل راه دیگری ندارد.
ترامپ فردی کاسب است و فرهنگ خیابانی را خوب میداند
در ادامه این نشست یک استاد روابط بينالملل دانشگاه علامه طباطبایی به تحلیل ساختار قدرت در آمریکا پرداخت و گفت:ترامپ در ساختار قدرت آمریکا بی نظیر است یعنی در تاریخ آمریکا با دیگر روسای جمهوری این کشور تفاوت فاحشی دارد و مشابه آنها نیست، چون وی فردی کاسب و اقتصادی است، اما پول و ثروت خود را از کف خیابان به دست آورده و همیشه در حال داد و ستد بوده است به همین دلیل فرهنگ خیابانی را خوب بلد است. حسین دهشیار گفت: مدل تحلیلی ما در زمانیترسیم شد که نظام بينالملل یک نظام ایدئولوژیک بود؛ سرمایه داری در جهان رخنه نکرده و شوروی با نظریات مارکسیستی وجود داشت، اما امروز جهان تغییر کرده و ما نیز باید مدل قبلی خود را تغییر دهیم. وی انگیزههایترامپ را صرفاً اقتصادی دانست و ادامه داد: به همین دلیل است کهترامپ میگوید جنگ نمیکنیم؛ نه اینکه توان جنگ نداریم بلکه جنگ نخواهد شد، زیرا به دنبال منافع اقتصادی است و فکر میکند پول آمریکا نباید از کشور خارج شده و خون سربازان آمریکایی ریخته شود. دهشیار ادامه داد:ترامپ کارش کلامی است؛ صحبت میکند؛ حرف میزند و تعلقات روشنفکری ندارد؛ هرچه به ذهنش میرسد میگوید و به همین دلیل قابل پیش بینی نیست و برای اینکه او را بشناسی باید زبان خیابانی بلد باشی. این استاد دانشگاه افزود: وی به ایران به این شکل نگاه میکند که یکپارچگی ملی نداشته و در منطقه نیز کمتر دولتی با ایران روابط خوبی دارد و به همین دلیل حکومت ایران ناسازگاری هنجاری با جهان داشته و در موقعیت ضعیفی قرار دارد و بنابراین تا جایی که میتواند از اهرم اقتصادی استفاده میکند و جمهوری اسلامی باید در برخورد باترامپ مدل تحلیلی خود را تغییر دهد.
بین ایران و آمریکا جنگ نمیشود
صادق زیبا کلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران نیز در این نشست با بیان اینکه حتی در داخل ایران و آمریکا نمیدانند که جنگ میشود یا نه گفت: جنگ بستگی به یکسری پارامترها دارد و اینگونه به نظر میرسد کهترامپ نیازی به جنگ با ایران ندارد، چون میخواهد ما را از پا درآورد که امروز با تحریمها در حال انجام چنین کاری است و اگر همین گونه پیش برویم نمیدانم تا کی از نظر اقتصادی سرپا بمانیم. وی با فرض اینکه اگر جنگ شود، چه اتفاقاتی خواهد افتاد به تحلیل اقدام ایران در گام اول پرداخت و گفت: معتقدم یک سرباز آمریکایی وارد ایران نخواهد شد و آمریکا نیز به دنبال تغییر رژیم در ایران نیست، چون ایران و آمریکا در عراق و افغانستان تضاد منافع بنیادین ندارند.
ایران در عراق خواهان حکومتی معتدل است که آمریکا هم این را میخواهد و در سوریه نیز میخواهیم تندروها اعم از داعش و جبهه النصره نباشند که آنها نیز همین را میخواهند؛ البته آمریکا با روسیه و چین وترکیه اختلاف نظر دارد، ولی نمیخواهد آنها را نابود کند پس هیچ دلیل منطقی در برخورد نظامی نیست، اما به نظرم اگر برخورد نظامی رخ دهد در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ خواهد بود. وی گفت: در صورت حمله آمریکا به ایران، حزب اله لبنان و گروههای نظامی در سوریه چند صد موشک به اسرائیل پرتاب خواهند کرد و چند ۱۰ موشک از سپر آهنین رد شده و چند صد غیرنظامی را خواهند کشت؛ در عراق نیز حشد الشعبی دهها نظامی آمریکایی را از پای در میآورد؛ در افغانستان نیز گروه حکمت یار به آمریکاییها حمله میکند و حوثیها در بابالمندب مراکز اقتصادی عربستان را خواهند زد. این استاد دانشگاه سپس به تحلیل اقدام آمریکاییها و هم پیمانان منطقهای آن پرداخت و گفت: به نظرم در آینده جنگی رخ نخواهد داد، چون تجربه افغانستان تکرار نمیشود و دموکراتها هم باترامپ همراهی نخواهند کرد، اما تمامی عوامل موجود در آمریکا به نفع پیروزی مجددترامپ در انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور است، زیرا کمترین آمار بیکاری و بیشترین رشد اقتصادی و صادرات در تاریخ آمریکا در حال تجربه شدن است و به همین خاطرترامپ با جنگ خود را از ریاستجمهوری محروم نخواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: من معتقدمترامپ دندان روی جگر میگذارد و به ایران حمله نمیکند، چون در حال این کار است که ایران را بد جلوه دهد و به دنیا بگوید من خواهان مذاکره ام، اما ایرانیها دست من را پس میزنند.
رئیسی: پناه به اهلبیت، راه مقابله با تحریم است
رئیس قوهقضائيه، اعتاب مقدسه را قطبهای بی بدیل فرهنگی دانست و بر ضرورت بهره گیری از دهه کرامت برای افزایش نشاط اجتماعی تاکید کرد.
آیتاله سیدابراهیم رئیسی در دیدار اعضای شورای هماهنگی بزرگداشت دهه کرامت، گفت: امروز نمیتوان ابزار ارتباطی و فضای مجازی را از زندگی بشر حذف کرد زیرا هیچ پدیدهای به این میزان بر لایههای گوناگون زندگی بشر در ابعاد فردی و اجتماعی اثر نداشته است بلکه تنها راه استفاده و آسیب ندیدن، صیانتبخشی است که آن هم جز با معرفت و پایبندی به دین امکانپذیر نیست. رئیسی با بیان اینکه صیانت بخشی موجب تاثیرگذاری به جای تاثیرپذیری میشود، یادآور شد: یکی از اصلیترین راهکارها، بهرهگیری از منابر است. یکی همین منبر اصطلاحی که ما طلبهها به آن افتخار میکنیم و دیگری منبرهایی مانند شبهای شعر، مجالس فرهنگی، محافل هنری یا هر جای دیگری که بتوان از طریق آن، مفاهیم عالی را منتقل کرد.
رئیس قوهقضائيه، دهه کرامت را یک نماد و نمود برای نهادینهسازی این فرهنگ در جامعه توصیف کرد و گفت: رابطه مردم با مردم، مردم با دولت، دولت با مردم و سایر روابط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ما در ابعاد مختلف باید براساس کرامت شکل بگیرند. رئیسی در پایان بر ضرورت تداوم برنامههای تدارک دیده شده برای دهه کرامت در سایر ایام سال تاکید کرد و گفت: نباید فراموش کنیم که تنها راه نجاتمان در برابر فشارها، تحریم ها، تهدیدها و وضعیتهای دشمن ساخته، پناه بردن به اهل بیت(ع) و شناخت آن بزرگواران است.