طبق اعلام دولت محلی جبلالطارق، نیروی دریایی بریتانیا یک نفتکش که ظن آن میرود حامل نفت ایران به مقصد سوریه باشد را در این تنگه توقیف کرده است. بریتانیا از اقدام قاطع جبلالطارق استقبال کرد.
به گزارش دویچه وله، فابیان پیکاردو، رئیس دولت محلی جبلالطارق گفت: یک نفتکش که مظنون به نقض تحریمهای اتحادیه اروپا و انتقال نفت خام به سوریه بوده را در سواحل این منطقه توقیف کرده است. در بیانیهای که از سوی دولت محلی جبلالطارق، از سرزمینهای فرادریایی بریتانیا واقع در جنوب اسپانیا، منتشر شد، اعلام شده است که پلیس و مأموران گمرک این منطقه با حمایت تفنگداران نیروی دریای سلطنتی بریتانیا نفتکش گریس۱ را در نخستین ساعات بامداد روز پنجشنبه متوقف کردهاند.
رئیس دولت محلی جبلالطارق در این بیانیه اعلام کرده است: ما شواهد کافی داریم که گریس۱ محموله نفت خام خود را به مقصد پالایشگاه بانیاس سوریه میبرده است.
به گزارش مؤسسات ردیابی کشتیرانی تجاری، نفتکش گریس۱ با پرچم پاناما در حرکت بوده و احتمالا نفت خام خود را از ایران بار زده است. توقیف محموله احتمالی نفت جمهوری اسلامی به مقصد سوریه که با ظن نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه دمشق همراه است، در شرایط حساس راهاندازی کانال ویژه مالی این اتحادیه برای معاملات تجاری با ایران انجام گرفته است. رفینیتیو آیکون که گردآورنده دادههای تجاری است، گفته است که ردگیری کشتی گریس-۱ حاکی از آن است که این کشتی از بنادر ایران حرکت کرده بود. در صورتیکه اثبات شود که نفتکش در صدد تحویل نفت ایران به سوریه بوده، علاوه بر تخطی از تحریم اتحادیه اروپا علیه سوریه، تحریم نفتی ایران از سوی ایالات متحده را نیز نقض کرده است.اطلاعات منتشر شده توسط موسسات ردگیری کشتیرانی نشان میدهد که نفتکش گریس-۱ به جای ورود به دریای مدیترانه از طریق کانال سوئز، مسیر به مراتب طولانیتر عبور از جنوب آفریقا را پیموده است. دلیل موجهی برای انتخاب چنین مسیری وجود ندارد. تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه که از پایان سال ۲۰۱۱ اعمال میشوند، ۲۷۷ شخصیت حقیقی و ۷۲ نهاد نزدیک به بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، از جمله برخی وزیران این کشور را به خاطر نقششان در سرکوب خشونتآمیز شهروندان سوری دربرمیگیرند.
استقبال دولت بریتانیا از این اقدام
در ادامه بریتانیا از اقدام قاطع جبل الطارق در توقیف نفتکش مظنون به حمل نفت خام ایران به سوریه استقبال کرد و گفت که این حرکت دربرگیرنده پیامی روشن است مبنی بر اینکه نقض تحریمهای اتحادیه اروپا ناپذیرفتنی است. سخنگویترزا می، نخستوزیر بریتانیا، در این رابطه گفت: ما از این اقدام قاطع به منظور اجرای تحریمهای اتحادیه اروپا علیه رژیم سوریه استقبال میکنیم و عملکرد مقامات جبل الطارق برای اجرای آن در این عملیات را تحسین میکنیم.
احضار سفیر انگلیس در تهران
از سوی دیگر، سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد: در پی توقیف غیر قانونی یک نفتکش ایرانی در تنگه جبل الطارق توسط نیروی دریایی انگلستان، سفیر این کشور در تهران هم اکنون به وزارت امور خارجه احضار شد و مراتب اعترض شدید جمهوری اسلامی ایران به این اقدام مخرب دولت انگلیس و نیروی دریایی این کشور به وی ابلاغ شد. سید عباس موسوی افزود: ما به سفیر انگلیس اعلام کردیم این اقدام بدعتی عجیب است به خاطر اینکه تحریم هایی که اعلام کرده اند، بر مبنای شورای امنیت نیست و جمهوری اسلامی ایران این اقدام را نمیپذیرد. وی اظهار داشت: وزارت امور خارجه اسپانیا هم اعلام کرده که این اقدام به درخواست دولت آمریکا صورت گرفت و اعمال نوعی تحریم فراسرزمینی است و همیشه اتحادیه اروپا با چنین تحریم هایی مخالف بوده است. این اقدام عجیب و مخرب است و جمهوری اسلامی ایران این را نمیپذیرد و آن را موجب افزایش تنش در منطقه میداند و این اقدام را رد میکند.
شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ به نقل از یک منبع اسپانیایی اعلام کرد: توقیف نفتکشی که از ایران حرکت کرده بود، در پی درخواست آمریکا از انگلیس در جبل الطارق صورت گرفته است. جوسب بورل سرپرست وزارت امور خارجه اسپانیا در این باره گفت: توقیف نفتکشی که از ایران حرکت کرده بود پس از ارائه درخواست آمریکا از انگلیس صورت گرفته است. وی که به عنوان جانشین فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا معرفی شده است، خاطرنشان کرد: مادرید در حال بررسی توقیف این کشتی و تاثیر آن بر تمامیت ارضی اسپانیا است.
ابراز خوشحالی بولتون
مشاور امنیت ملی آمریکا با ابراز خشنودی از توقیف نفتکش ایرانی، مدعی شد که آمریکا و شرکای او اجازه نمیدهند که ایران به تجارت نامشروع خود با سوریه ادامه دهد.
جان بولتون در واکنش به توقیف نفتکش حامل نفت خام ایران که به مقصد سوریه در حرکت بود، در توییتی نوشت: خبرهای خوبی به ما رسیده است. انگلیس ابرنفتکش گریس ۱ که پر از نفت ایران بود و به مقصد سوریه حرکت میکرد را به علت نقض تحریمهای اتحادیه اروپا توقیف کرده است. آمریکا و دیگر شرکایش، کماکان نظام ایران و سوریه را از منفعت بردن از این تجارت نامشروع باز میدارند. در همین حال مقامات ایرانی خواستار بازگردانده شدن کشتی نفتکش شدند و در همین رابطه محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ما هم باید یک نفتکش انگلیس را توقیف کنیم.