در معاملات روز گذشته بازار سرمایه، شاخص کل بورس با ۸۶۰۱ واحد کاهش، در رقم یک میلیون و ۱۸۵ هزار واحد ایستاد. شاخص کل با معیار هم وزن هم ۱۰۲۸ واحد کاهش یافت و به رقم ۴۳۲ هزار و ۳۷۲ واحد رسید.فولاد مبارکه اصفهان، سرمایهگذاری تامین اجتماعی، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، معدنی و صنعتی گل گهر، ملی صنایع مس ایران و معدنی و صنعتی چادرملو بیشترین تاثیر منفی را روی بورس گذاشتند.معاملات روز یکشنبه بازار در حالی به پایان رسید که ارزش کل معاملات خرد به کمترین سطح خود از شهریور ماه یعنی ۱۹۰۵ میلیارد تومان رسید. این در حالی بود که فروش اوراق مرابحه دولتی و همچنین انجام معاملات بلوکی باعث شد تا ارزش کل معاملات بورس و فرابورس حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان باشد.در معاملات دیروز که با عرضه دستهجمعی نمادهای بورسی و فرابورسی همراه بود، حتی صف خرید عرضه اولیه اخیر (اپال) نیز ریخته شد.
افشاگری درباره تبانی وحشتناک
در همین رابطه،دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با انتقاد از سیاستهای ضد تورمی دولت روحانی، در خصوص پشت پرده بحران بورس افشاگری کرد و گفت: دولت چون فهمید بورس میرود بالا، پولها را وارد بورس کرد.
محسن رضایی میگوید: من اطلاعات دقیق گرفتم اینها ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر بودند که بالای ۱۰۰۰ میلیارد تومان در بورس سرمایهگذاری کردند تا بهمن ماه ۹۸ که شاخص بورس را که ۲۰۰ هزار بود به ۵۰۰ هزار رساندند. در فروردین و اردیبهشت ماه ۹۹ اقشار متوسط وارد بورس شدند. آنها وانت خود را فروختند و آمدند در بورس، سرمایهگذاری کردند! سپس در تیر و مرداد ۹۹ فقیر و فقرا آمدند و شاخص آمد روی ۲ میلیون! اما در شهریورماه ۹۹ آنها آمدند (همان ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر) سهامی را که در اوایل خریدند شروع کردند به فروختن! و ۷۰ هزار میلیارد تومان سهام خود را از بورس خارج کردند و شاخص را از ۲ میلیون انداختند روی یک میلیون و ۲۰۰ هزار! اینگونه به قشر مستضعف که آخر از همه سهام خریده بودند آسیب وارد شد.
در همین رابطه، احمد نادری نماینده تهران در مجلس گفت:رئیس دفتر رئیسجمهور گفتهاند قیمت ارز را خود دولت بالا برده تا بتواند اقتصاد کشور را اداره کند. خوب است ایشان بفرمایند بورس را چگونه مدیریت کردهاند که سرمایههای طبقات متوسط و محروم دود شده و به هوا (بخوانید جیب ابرسرمایهداران رانتخوار) رفته است. پاسخگوی نارضایتی مردم و کاهش سرمایه اجتماعی کیست؟
سیگنال مثبتی داریم؟
روند نزولی بازار سهام با خروج نقدینگی از سوی سهامداران خرد همراه شده و به عقیده کارشناسان هیچ نشانهای برای بازگشت روند صعودی بازار سهام وجود ندارد.حسین شیبانی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با شرایط بورس در روزهای پایانی سال گفت: از لحاظ زمانی در بازه خوبی قرار نداریم و معمولا بورس در اسفند ماه جذاب نیست، زیرا آخر سال است و بسیاری از مردم میخواهند بخشی از سرمایه خود را نقد کنند و سهامداران دیگر نیز ریسک بازار سهام این روزها را قبول نمیکنند. از طرفی کارگزاریها دارند اعتبارات خود را پس میگیرند که این نیز خودش باعث میشود عرضه در بازار بیشتر شود. وقتی دامنه نوسان منفی از ۵ درصد به ۲ درصد کاهش پیدا میکند سیگنالی منفی برای خریداران است و به آنها هشدار میدهد که روند بورس نزولی است و ما میخواهیم با کاهش دامنه نوسان سرعت این روند نزولی را کاهش دهیم.
وی در رابطه با سیگنالهای بورس گفت: پالسهای سیاسی خوبی نداریم، دامنه نوسان منفی ۲ فقط سرعت نزول بازار سهام را کاهش داده است. نشانه بازگشتی در بازار سهام وجود ندارد و وقتی صفهای فروش بازار با اینکه سنگین نیست جمع نمیشود نشانه جو منفی و بدبینی نسبت به بازار سهام است.شیبانی در رابطه با زمان بازگشت بورس گفت: به نظر میرسد روند بورس زمانی بازمیگردد که سیگنال سیاسی مهمی به بازار سهام مخابره شود و جو بازار سهام را تغییر دهد.کارشناسان عقیده دارند بازار سهام در شرایط حساسی قرار دارد و تا زمانی که پول به بازار سهام تزریق نشود وضعیت تغییر خاصی نخواهد کرد اما برخی از کارشناسان نیز عقیده دارند بازار سهام برای بازگشت به محرکی سیاسی و خبری مهم نیاز دارد. همچنین ریزش شاخص کل از محدوده یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد باعث میشود بازار سهام روند فرسایشی بیشتری داشته باشد.