سعید خطیبزاده، در مورد شرایط بازگشت آمریکا به برجام افزود: برداشتن موثر، یکجا و قابل راستی آزمایی تحریمها شرط بازگشت آمریکا به برجام است و این تمامی هدف ما از گفتگوها در وین است.وی ادامه داد: اگر آمریکا با همین رویکرد وارد گفتگوها در وین شود و آمادگی برداشتن تحریمها به صورت یکجا و قابل راستی آزمایی را داشته باشد، قطعا توافق در کوتاهترین زمان قابل دسترسی است. البته ما تضمینهایی میخواهیم که آمریکا مجددا حقوق بین الملل را به سخره نخواهد گرفت. خطیبزاده تاکید کرد: ایالات متحده به شمول دولت فعلی آمریکا نشان داده که نمیتواند پای تضمینهای خود بایستد و امضای رئیسجمهور آمریکا، آنچنان که ادعا میکنند قابل اتکا و ارزش نیست لذا طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران و تیم مذاکره کننده بر اخذ تضمینهای لازم تاکید داشته باشد. اینها البته مواردی است که در اتاق مذاکرات به صورت جزئی و عملیاتی مورد بحث قرار میگیرد.خطیبزاده در پاسخ به سئوالی در خصوص مواضع ایران در مذاکرات پیشرو نسبت به بیعملی و خلف وعده اروپا، در عمل به برجام گفت: ما مدام بیعملی اروپا را در کنار نقض مداوم و خروج آمریکا از قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام، مطرح کرده ایم، آمریکا نه تنها موفق شد تحریمهای یکجانبه را علیه ایران اعمال کند بلکه بیشتر از آن نشان داد که اروپا تا چه حد اسیر بیعملی و ناتوان از آنچه هست که به عنوان تعهد قطعی خود پذیرفته بود.یکی از مواردی که در مذاکرات وین مطرح است این است که اعضای برجام باید به تعهدات خود ذیل برجام بازگردند. وی تاکید کرد: ایران از این بیعملی و نقض، متحمل خسارتهای فراوانی شده است که باید مورد توجه قرار گیرد.
رابرت مالی: دو مسیر پیشروی ایران است
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، تصریح کرد: با دبیران سیاسی تروئیکای اروپایی و مقامات ارشد شورای همکاری خلیج فارس درخصوص ایران به رایزنی پرداخته است. رابرت مالی، در توییتی نوشت: درخصوص ایران دو مسیر پیش رو است. یک راه این است که آنها با مسیر بحران و تنشزایی هستهای ادامه دهند و راه دیگر این است که با بازگشت دوجانبه به برجام، فرصتهایی را برای حصول روابط دیپلماتیک و اقتصادی منطقهای ایجاد کنند. فرصت تصمیمگیری کوتاه است.در متن بیانیه مشترکی که پس از دیدار معاونان سیاسی وزرای خارجه تروئیکای اروپایی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و شورای همکاری خلیج فارس منتشر شده آمده است: دبیران سیاسی تروئیکای اروپایی (فرانسه، آلمان و انگلیس) و نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با اعضای شورای همکاری خلیج فارس، مصر و اردن در ریاض رایزنی کردند.در ادامه بیانیه نوشته شده است: آنها درخصوص شرایط سیاسی و امنیتی در منطقه از جمله اقدامات ایران تبادل نظر داشتند. آنها همچنین هفتمین دور مذاکرات درخصوص بازگشت ایران و آمریکا به پایبندی کامل و مشترک به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را مورد بررسی قرار دادند. نمایندگان تروئیکای اروپایی و آمریکا بر لزوم حصول و اجرای فوری راهحلی برای تضمین صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران تاکید کردند.
مذاکرات نتیجه ندهد، برجام را بیمعنا میدانیم
وزیر خارجه فرانسه گفت: در صورتی که مذاکرات هستهای غیرمستقیم میان ایران، آمریکا و مشارکتکنندگان در برجام بینتیجه بماند، پاریس توافق هستهای را پوچ محسوب خواهد کرد. ژان ایو لودریان، درخصوص ازسرگیری مذاکرات وین گفت: اولین کاری که باید انجام دهیم این است که ببینیم مذاکرات از آنجایی که در ماه ژوئن با دولت پیشین ایران رها شده بودند، ازسرگرفته خواهند شد یا نه.وی در ادامه گفت: اگر این مذاکرات ساختگی باشد، برنامه جامع اقدام هستهای را پوچ قلمداد خواهیم کرد. مذاکرات ۲۹ نوامبر با تهران موضع ما را درباره مذاکرات هستهای مشخص خواهد کرد. مذاکرات احیای توافق هستهای در وین که شش دور آن میان ایران و کشورهای عضو توافق هستهای و با حضور هیات آمریکا در محل مذاکرات تا ماه ژوئن (خرداد) برگزار شده بود، پس از انتخابات ریاستجمهوری ایران به تعویق افتاد.دولت جدید ایران اخیرا پس از بررسی نتایج شش دور قبلی مذاکرات، اعلام کرده که دور هفتم مذاکرات ۲۹ نوامبر (۸ آذر) از سرگرفته خواهد شد. ایران تاکید کرده است هدفش از این مذاکرات لغو تحریمهای آمریکا است. دولت آمریکا نیز گفته است مسیر دیپلماتیک با ایران را برای حلوفصل موضوع هستهای آن ترجیح میدهد و آماده است با «حسن نیت» و در راستای بازگشت دوجانبه با ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای، به مذاکرات وین بازگردد.آمریکا در زمان ریاستجمهوری دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شد و ضمن بازگرداندن تحریمهای لغو شده، تحریمهای جدیدی نیز بر ایران اعمال کرد.
بنای لغو همه تحریمها است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه بنای تیم مذاکرهکننده جدید لغو همه تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ملت ایران است، گفت: این رویکرد، رویکرد استغناست چراکه دولت عنوان کرد نمیخواهیم معیشت مردم را به برجام گره بزنیم، اتخاذ این رویکرد دولت مایه آرامش مردم شده است. غلامرضا مصباحی مقدم، با اشاره به ابتکار دولت سیزدهم در انجام دور جدید مذاکرات هستهای گفت: دولت قبل حالت بدی با ۱+۴ و آمریکا برخورد میکرد؛ کانه بهحالت التماس گونه که تحریمها را بردارید؛ اینگونه رفتار کردن نوعی بدهکاری را به طرف مقابل نشان میدهد و طرف مقابل را در موضع طلبکاری قرار میدهد. وی با بیان اینکه دولت سیزدهم رویه متفاوتی در دور جدید مذاکرات در پیش گرفته است، افزود: رویکردشان خیلی روش است؛ اینکه آمریکا از برجام خارج شده، نقض عهد کرده و قطعنامه برجام را زیر پا گذاشته است؛ لذا باید به تعهدات خود برگشته و همه تحریمها را بردارد.
آژانس : ایران ذخایر اورانیوم غنیشده را افزایش داد
آژانس انرژی اتمی در گزارش جدیدی تهران را به نقض توافق هستهای متهم و اعلام كرد: ذخایر اورانیوم غنیشده ۲۰ درصد ایران به حدود صد و چهل و هشت کیلوگرم رسیده است. در این گزارش آژانس آمده است كه بازرسان آن در ایران همچنان «در معرض بازرسیهای فیزیکی شدید توسط مقامات امنیتی در تاسیسات هستهای ایران قرار دارند». آژانس اتمی در دومین گزارش فصلی با بیان اینکه ایران ذخایر اورانیوم غنیشده خود با خلوص بالا را افزایش داده است، نوشت: «ذخایر ایران شامل حدود ۱۱۳.۸ کیلوگرم اورانیوم غنیشده به شکل ترکیب UF۶ با خلوص تا ۲۰ درصد بعلاوه ۳۴.۲ کیلوگرم اورانیوم غنیشده با خلوص تا ۲۰ درصد در قالب سایر ترکیبات است.ایران همچنان به نقض بسیاری از محدودیتهای توافق هستهای از جمله سطح غنیسازی اورانیوم و ذخایر اورانیوم غنیشده خود ادامه میدهد». گزارش آژانس اتمی به سایت تِسا در کرج نیز اشاره کرده و افزود: «آژانس قادر به نصب دوربینهای جایگزین در این کارگاه یا بررسی اینکه آیا تولید لولههای روتور سانتریفیوژ و زیرین در آن از سر گرفته شده است یا خیر، نیست».در این گزارش آژانس نیز ادعا شده که بازرسان آن در ایران همچنان «در معرض بازرسیهای فیزیکی شدید توسط مقامات امنیتی در تاسیسات هستهای ایران قرار دارند».آژانس اتمی درباره سانتریفیوژهای آیآر-۶ در تأسیسات فردو اظهار داشت: «۱۶۶ سانتریفیوژ IR-۶ با سابهِدِرهای اصلاح نشده در آبشار نصب شد و یک سیلندر حاوی UF۶ غنی شده به میزان U-۲۳۵ دو درصد، برای اهداف غیرفعالسازی متصل شد (که در آنجا دنبالهها و محصول دوباره با هم ترکیب میشوند)».
تحریمهالغو نشوند، مذاکرات به نتیجه نمیرسد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: لغو تحریمها و انتفاع اقتصادی از جمله مسائلی است که ما در مذاکرات آینده پیگیری خواهیم کرد. ابوالفضل عمویی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران آماده آغاز مذاکرات است، افزود: علت اینکه مذاکرات قبلی به نتیجه نرسید، آن بود که طرف مقابل مُصر بود که تحریمهای ایران حفظ شود و حتی حاضر نبود که بخش موثری از تحریمهای ایران را لغو کند. مسئله لغو تحریمها جزو سیاستهای اصولی جمهوری اسلامی ایران است و برای ما قابل پذیرش نیست که طرف مقابل تحریمها را لغو نکند.وی با بیان اینکه لغو تحریمها و انتفاع اقتصادی ایران، سیاست اصلی ما در مذاکرات است، تاکید کرد: طرف مقابل باید در رویه گذشته خود تغییر ایجاد کند و اگر آنان بخواهند مانند گذشته عمل کنند و تحریمهای ایران را لغو نکنند، قطعاً مذاکرات باز هم به نتیجه نمیرسد.