به گفته متخصصان تغذیه هر فرد روزانه به حدود ۱۸۰ گرم گوشت نیاز دارد و یک خانوار چهار نفره باید در ماه حدود ۲۱.۶ کیلوگرم گوشت مصرف کند، بنابراین سرپرست این خانوار باید نیمی از حقوق خود را فقط صرف خرید گوشت کند، همچنین هر فرد روزانه حدود ۵۰۰ گرم لبنیات نیاز دارد، البته این میزان نیاز مصرفی روزانه میتواند از منابع مختلف باشد. (ایسنا) به عبارتی هر فرد در ماه باید پنج کیلو و ۴۰۰ گرم گوشت مصرف کند.
همچنین هر فرد در ماه باید ۱۵ کیلوگرم لبنیات مصرف کند، البته منبع لبنیات هم میتواند متفاوت باشد مثلا از شیر یا سایر محصولات شیر تأمین شود.
نیمی از حقوق صرف تأمین گوشت!
اما برای یک خانوار چهار نفره این میزان مصرف گوشت چقدر هزینه میبرد؟براساس دادههای مرکز آمار ایران، مهرماه سال جاری قیمت هرکیلوگرم گوشت گوسفندی، حدود ۱۸۶ هزار تومان بود. بنابراین اگر بر اساس قیمت گوشت گوسفندی حساب کنیم، استاندارد مصرفی برای یک خانوار چهار نفره حدود چهار میلیون تومان هزینه دارد.
این در حالی است که کمترین حقوق کارگران با دو فرزند حدود ۶ میلیون و ۷۲۵ هزار تومان است. با این حساب باید بیش از نیمی از حقوق خود را فقط صرف خرید گوشت کند.
حتی اگر منبع گوشت از گروههای مختلف گوشتی تأمین شود، باز هم چندان فرقی ندارد. برای مثال قیمت یک کیلو گوشت گاو یا گوساله در گزارش مرکز آمار، حدود ۲۱۱ هزار تومان ثبت شده است. ماهی هم هر کیلو حدود ۱۰۰ هزار تومان به ثبت رسیده است. یعنی باز هم ارقام بالای انواع گوشت، تامین نیاز روزانه را سخت میکند.
یعنی خانوارها در همین قدم اول و تنها برای یک قلم از کالای ضروری سفره خود با مشکل مواجه میشوند. حالا به این لیست، لبنیات، میوه، سبزیجات و... را هم اضافه کنید.راه دیگری که افراد برای تأمین مواد غذایی ضروری خود دارند، جایگزین کردن اقلام غذایی است. اگرچه میتوان از حبوبات به جای گوشت استفاده کرد، اما قیمت حبوبات هم ارزان نیست.
گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد، قیمت هر کیلو عدس، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی به ترتیب حدود ۶۱، ۵۵ و ۷۱ هزارتومان است. ناگفته نماند مواد غذایی در بازار و در مناطق مختلف بیشتر از قیمتهای رسمی هم خرید و فروش میشود.
پیشتر مرکز آمار ایران در گزارشی نوشت مصرف گوشت قرمز از هشت کیلوگرم و ۷۰۰ گرم در سال ۱۳۹۰ به حدود ۶ کیلوگرم در سال ۱۳۹۶ رسید. این در حالی است که سال ۹۶ تورم از سوی مرکز آمار ایران ۸.۲ درصد اعلام شد. حالا اما تورم بر اساس اعلام همین مرکز، بیش از ۴۲ درصد است.بر اساس این گزارش سرانه مصرف گوشت مرغ در سال ۹۰، ۱۷ کیلو و ۶۰۰ گرم بود. در سال ۹۶ اما به بیش از ۲۱کیلوگرم رسید. احتمالا گوشت مرغ به جای گوشت قرمز جایگزین شده است.
در حال حاضر هزینه مسکن بخش زیادی از درآمد افراد را میبلعد. آنچه از حقوق افراد باقی میماند کار سرپرست خانوار را برای مدیریت هزینههای دیگر دشوار میکند. یعنی امکان تأمین استاندارد غذایی عملا از اولویت افراد خارج میشود.
پیش از این بانک جهانی نام ایران را در میان لیست ۱۰ کشور با بیشترین تورم مواد غذایی قرار داد. در این لیست نام ایران بعد از کشورهای لبنان، زیمبابوه و سریلانکا قرار دارد. پیشتر نیز تیرنگ نیستانی، استاد گروه تحقیقات و تغذیه انستیتو صنایع غذایی کشور گفت: «واقعیت تلخ این است که افراد برای اجرای توصیههای تغذیهای به کفی از درآمد نیاز دارند. اگر این کف درآمد وجود نداشته باشد، توصیه ما دیگر فایده ندارد. توصیه ما فقط به درد سیاستگذاریها میخورد.» وی همچنین گفت: «زمانی که هزینه اقلام غذایی افزایش زیادی داشته باشد، مردم در ابتدا سراغ مبارزه با گرسنگی میروند. پس مردم دیگر به فکر ریزمغذی و استفاده از میوه و سبزیجات نیستند.»
نتیجه آنچه تاکنون کارشناسان و متخصصان برای امنیت غذایی هشدار میدادند را میتوان حالا در سوءتغذیه برخی از ایرانیان دید.دبیر علمی هجدهمین همایش اورژانسها و بیماریهای شایع طب کودکان گفت: «سوءتغذیه در استانهای محروم نگرانکننده است. در حال حاضر کمبود آهن و ویتامین «آ» در کودکان و زنان باردار بسیار شایع است.»به گفته او در استانهای کهگیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و ایلام کم وزنی، کوتاهی قد و لاغری شیوع بالایی دارد که ناشی از سوءتغذیه است.
حالا باید دید با تورمی که کارشناسان اقتصادی توقفی برای آن پیشبینی نمیکنند، سفره ایرانیان چقدر کوچکتر میشود؟