عناوین این صفحه
بهارنیوز
کد خبر: ۱۳۲۸۵۲
دشواری‌های اوغلو و امیدهای اردوغان؛

تعیین سرنوشت انتخابات ترکیه در دور دوم

آمار منتشرشده از نتایج انتخابات ترکیه نشان می‌دهد که اردوغان اگرچه پیشتاز است اما پیروز انتخابات نیست؛ اردوغان و قلیچداراوغلو برای رقابت در دور دوم اعلام آمادگی کردند و براساس آخرین نتایج آرا، رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور کنونی ۴۹/۴۲ درصد و رقیبش کمال قلیچدار اوغلو ۴۴/۹۵ درصد آرای شمارش شده را به خود اختصاص داده‌اند.

به این ترتیب هیچیک از دو نامزد نتوانسته‌اند بیشتر از ۵۰ درصد آرا را از آن خود کنند و انتخابات به دور دوم کشیده می‌شود. دور دوم برای روز ۲۸ مه (هفتم خردادماه) برنامه‌ریزی شده است.اردوغان  در آنکارا بری طرفدارانش سخنرانی کرد و گفت: آشکارا از رقیبش جلوتر است اما اگر انتخابات به دور دوم هم کشیده شود «ما به آن احترام می‌گذاریم».قلیچداراوغلو نیز در جمع هوادارانش سخنرانی کرد و افزود: «اردوغان علیرغم تهمت‌ها و دشنام‌هایش نتوانست به نتیجه‌ای که انتظارش را داشت برسد.» او تصریح کرد که اپوزیسیون پیروز خواهد شد و برای کشور دموکراسی به ارمغان خواهد آورد. به گفته قلیچداراوغلو در صورتی که انتخابات به دور دوم کشیده شود «ما دور دوم را حتما خواهیم برد. خواست تغییر در جامعه بیشتر از ۵۰ درصد است».پیشتاز بودن اردوغان در انتخابات بر خلاف پیش‌بینی‌های قبل از انتخابات است. در آن پیش‌بینی‌ها اردوغان از قلیچدار اوغلو عقب‌تر بود. میزان مشارکت در انتخابات در ترکیه به طور سنتی همیشه بالاست و مقابل صندوق‌های رأی‌گیری صف‌های طولانی برپا می‌شود. واجدان شرایط شرکت در این انتخابات ۶۴ میلیون نفر بودند که یک و نیم میلیون نفرشان در آلمان زندگی می‌کنند.
رئیس کمیسیون انتخابات ترکیه گفته تا کنون این انتخابات بدون مشکل و شکایت خاصی پیش رفته است. به نوشته وب‌سایت «تاگس‌شاو»، با این حال در شبکه‌های اجتماعی ویدئوهایی منتشر شده که ظن تقلب را بالا می‌برند. در برخی از این ویدئوها دیده می‌شود که یک نفر چندین برگه رأی را با نام اردوغان مهر می‌زند. در ترکیه برگه‌های رأی با مهر پر می‌شوند و نه با دست. ویدئوی دیگری نشان می‌دهد که یک نفر چندین برگه رأی را با مهر حزب اردوغان، حزب عدالت و توسعه مهر می‌زند. گفته شده ناظران انتخاباتی حزب جمهوری خلق ترکیه CHP به مقامات و دستگاه‌های مربوط به انتخابات اعتراض کرده‌اند.حزب دموکراتیک خلق‌ها HDP نزدیک به کردها،  تایید کرده که در شهر ماردین واقع در جنوب شرقی ترکیه ناظران انتخابات حزب همسو و متحد آن یعنی حزب چپ سبز YSP مورد حمله قرار گرفته‌اند. این مشاجره زمانی رخ داده که ناظران از ورود بیش از یک نفر از عضو یک خانواده به کابین رأی‌گیری جلوگیری کرده‌اند. به گفته رئیس ستاد انتخابات ترکیه چنین رویدادهایی در انتخابات‌های قبلی نیز روی داده  و چندان مهم نیستند و اغلب مردم «نسبتا آزاد» امکان رأی دادن دارند.پس از تغییرات در قانون اساسی در پنج سال پیش و تبدیل نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی اردوغان در مقام رئیس‌جمهور دارای قدرت و اختیارات زیادی بوده است.منتقدان نگران هستند که ادامه ریاست او بر کشور، ترکیه را به سوی اقتدارگرایی و خودکامگی سوق دهد. رقیب او قلیچداراوغلو به عنوان یک سیاستمدار معتدل و منطقی شناخته می‌شود. او اهل استان تونجلی و از جامعه علوی ترکیه است.
رهبر اپوزیسیون ترکیه قصد دارد استقلال نهادهایی مانند بانک مرکزی را دوباره احیا کرده و تورم را مهار کند. او همچنین طرفدار نزدیکی ترکیه به آلمان و اتحادیه اروپاست اما در سیاست مهاجرت و پناهجویی بسیار سخت‌گیر است.هم‌زمان با انتخابات ریاست‌جمهوری در ترکیه انتخابات پارلمانی نیز برگزار شد. نتایج شمارش آرای این انتخابات تا کنون نشان از پیشتازی حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان دارد. این حزب توانسته ۲۶۶ کرسی از مجموع ۶۰۰ کرسی پارلمان را به دست آورد. بدین ترتیب حزب عدالت و توسعه در ائتلافی موسوم به «ائتلاف جمهور» با دو حزب جنبش ملی‌گرا و رفاه نو در مجموع ۳۲۲ کرسی را در اختیار می‌گیرند.حزب جمهوری خلق به رهبری کمال قلیچداراوغلو ۱۶۸ کرسی را به دست آورده که در ائتلاف موسوم به «ائتلاف ملت» به عنوان ائتلاف احزاب اپوزیسیون ۲۱۲ کرسی را کسب می‌کند. ائتلاف کار و آزادی که عمدتا احزاب چپ‌گرا هستند نیز ۶۶ کرسی را به دست می‌آورد.
انتخابات ترکیه؛ یک زندانی به مجلس راه یافت!
«جان آتالای»، وکیل مدافع ترک که در حال سپری کردن دوران محکومیت ۱۸ ساله خود است با پیروزی در انتخابات پارلمانی و کسب یک صندلی از استان«هاتای» راهی برای بیرون آمدن از زندان پیدا کرد.آتالای که در جریان اعتراضات پارک غیزی در سال گذشته به زندان محکوم شد به محض پایان یافتن شمارش آرا و اعلام نتایج از زندان بیرون خواهد آمد و به یک عضو پارلمان ترکیه به نمایندگی از حزب کارگر تبدیل می‌شود.بر اساس نتایج انتخابات حزب کارگر ترکیه ۴۴۷۹۲ رای در این منطقه به دست آورد و با این نتیجه آتالای به عنوان نماینده در پارلمان انتخاب می‌شود زیرا وی نخستین نامزد این حزب در منطقه هاتای بود که زلزله آن را در هم کوبیده است.
رکوردشکنی تاریخی مشارکت و پیام‌های ویژه آن
فراتر از نتایج کسب شده، مساله قابل تامل در انتخابات پارلمانی و ریاست جمهور ترکیه، رکوردشکنی تاریخی مشارکت بود. بنابر اعلام کمیسیون عالی انتخابات ترکیه، با مشارکت ۸۸.۴۸ درصدی مردم، رکورد بالاترین میزان مشارکت در تاریخ انتخابات این کشور به ثبت رسید.این میزان مشارکت نشان می‌دهد که تا چه اندازه تنور انتخابات داغ بوده و شهروندان ترکیه نسبت به تعیین آینده سیاسی کشور حساسیت داشته‌اند. مناطق مرکزی ترکیه به روال سابق همچنان به اردوغان اعتماد کردند و اکثریت آرای خود را به سبد ائتلاف جمهور ریخته‌اند. این گزاره نشان می‌دهد که همچنان اردوغان و حزب عدالت و توسعه، پایگاه سنتی خود را در میان استان‌های میانی کشور حفظ کرده‌اند.بر خلاف مرکزنشینان، مناطق شرق (استان‌های کردنشین) و مناطق غربی کشور آرا خود را به سبد ائتلاف ملت و رقبای حزب حاکم عدالت و توسعه ریخته‌اند. روند موجود نشان‌گر آن است که احتمالا این دوگانگی در رویکرد انتخاباتی در ۲۸ می‌(۷خرداد) نیز تکرار خواهد شد.

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد
۱۴۰۲/۲/۲۷ -  شماره 5367
جستجو
جستجو
2
بالای صفحه