عناوین این صفحه
کد خبر: ۱۳۴۴۲۲
كارشناسان عامل فعال و موثر در بازار ارز را افزایش تقاضای ارز در آستانه نوروز می‌دانند

سیگنال منفی انتخابات آمریکا به بازارهای ایران

بررسی‌ها از بازار ارز حکایت از رشد تقاضا و تعداد کم فروشندگان دلار در معاملات دارد و روزیكشنبه قیمت دلار با کاهش ۲۰۰ تومانی در کف کانال نهم کریدور ۵۰ هزار تومانی معامله شد، با این حال در ادامه روند صعودی پلکانی داشت و تا نیمه پله دوم کانال مذکور پیشروی کرد و این افزایش قیمت دیروز هم ادامه یافت؛ معامله‌گران می‌گویند خرید و فروش‌ در بازار ارز پر رونق است و این روند تقاضاست که به این بازار خط می‌دهد.

قیمت دلار روز گذشته  با افزایش ۶۰۰تومانی بازگشایی شد و اسکناس دلار با سقف قیمت و ترک کریدور ۵۰ هزار تومانی کمتر از ۱۰۰ تومان فاصله دارد.
فعالان بازار ارز معتقدند حرکت صعودی دلار متاثر از رشد تقاضا است. آنها می‌گویند که بازارساز در تلاش است با ارزپاشی، عرضه و تقاضا را در تعادل نگه دارد، اما روزهای پایانی سال مقطع حساسی است و تا کنون موفق به مهار قیمت نشده است.پیش از این، تحلیلگران بازارهای مالی کف قیمت دلار را منطقه ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومانی در نظر می‌گرفتند اما با مفروضات فعلی به نظر می‌رسد، کف قیمت این اسکناس تا محدوده ۵۶ هزار تومان پیشروی کرده است.
افت قیمت‌ها در زمان بازگشایی بازارها در قطعات سکه در بازه قیمتی ۱۰۰ تا ۳۰۰هزار تومانی بود، اما در ادامه روز با افزایش ۲۰۰تومانی قیمت دلار، روند کاهشی قیمت در بازار طلا و سکه نیز تعدیل شد.
به عقیده كارشناسان اقتصادی و فعالان بازار ارز،‌تحرکات بازار نشان داده دلار میل به کاهش ندارد. این اسکناس تقریبا در کانال ۵۹ هزار تومان دارد سیر می‌کند که برهمین اساس بازار پیش بینی می‌کند حبس دلار نیمایی زیر ۴۰ هزار تومان نمی‌تواند ادامه‌دار باشد و منجر به ناترازی ارزی شدید بانک مرکزی می‌شود و قاعدتا باید آن را به تدریج رشد دهد
حراج ذخایر طلا برای کنترل قیمت دلار  
حراج سکه در مرکز مبادله ارز و طلا همانطور که انتظار می‌رفت، روند بازار آزاد را عوض کرد. همزمان با اولین حراج سکه در مرکز مبادله، ربع‌سکه بهار آزادی دیروز بعد از دو هفته لجبازی و افزایش قیمت روزانه، در بازار آزاد خریدار زیادی نداشت و وادار به عقب‌نشینی تا کف کانال ۱۲ میلیون شد. کاهش قیمت‌ها به‌شکل جزیی و لاک‌پشت‌وار برای سکه امامی و بقیه سکه‌های رایج در بازار تکرار شد و حالا آنطور که کارشناسان می‌گویند با تداوم روند عرضه سکه دولتی می‌توانیم منتظر خبر‌های بهتری باشیم. عرضه سکه در مرکز مبادله ارز و طلا روز دوشنبه با حراج ربع‌سکه استارت خورد و اگر در روز‌های آینده حراج ادامه داشته باشد، نوع سکه و چندوچون ماجرا از طریق آگهی‌های بعدی مرکز مبادله اطلاع‌رسانی می‌شود.فعالان بازارهای مالی، افزایش قیمت دلار را متاثر از موکول شدن حراج سکه‌های بدون تاریخ بانک مرکزی از روز یکشنبه به وقت دیگری عنوان می‌کنند.
قرار بود روز یکشنبه نخستین حراج سکه‌های بدون تاریخ توسط مرکز مبادله ارزی ایران انجام شود که سایت مذکور از دسترس خارج و سپس اعلام شد که در این مرحله فقط ربع سکه طلا با ضرب سال ۱۳۸۶ عرضه می‌شود و عرضه سکه‌های بدون تاریخ بانک مرکزی به زمان دیگری موکول شده که متعاقبا اعلام خواهد شد. به اعتقاد معامله‌گران، همین موضوع در افزایش پلکانی قیمت دلار بی‌تاثیر نبود.
بررسی های میدانی  از بازار ارز حکایت از رشد تقاضا و تعداد کم فروشندگان دلار در معاملات روز یکشنبه دارد. ترس از پرش قیمت دلار به کریدور بالاتر باعث شده صاحبان دلار اقدام به فروش ارزهایشان نکنند.بازیگران بازار ارز با اشاره به اینکه دلار در بازار کم است، می‌گویند بازارساز با عرضه دلار در پی کاهش قیمت است و همین موضوع تا الان اسکناس آمریکایی را در زیر کریدور ۶۰ هزار تومانی فریز کرده است.
چرا دلار در مدار گرانی است؟
کارشناسان اقتصادی معتقدند درآمد ناشی از فروش نفت به شدت کاهش پیدا کرده، صادرات و تراز تجاری کشور نه تنها رشد نکرده بلکه منفی شده است و با وجود تحریم‌ها کار چندانی از دست دولت برنمی‌آید. آنها اقداماتی نظیر فروش طلا را روشی مقطعی برای مدیریت بازار ارز از سوی دولت‌ها عنوان می‌کنند که در دوره‌های گذشته نیز اتفاق افتاده است.
در همین رابطه‌  یک کارشناس اقتصادی گفت: با توجه به تحریم‌ها امکان بازگشت دلار حاصل از فروش نفت به کشور وجود ندارد و دولت درباره اینکه بدون در نظر گرفتن تحریم‌ها در تعامل با دنیاست صادق نیست. مرتضی افقه  درباره خیز دوباره نرخ دلار پس از مداخله اخیر بانک مرکزی برای کاهش نرخ دلار از ۵۹ هزار تومان به ۵۵ هزار تومان و دلایل افزایش دوباره آن به ایلنا  افزود: بانک مرکزی و سیاست‌گذاران اقتصادی چه بخش مالی و چه بخش پولی، در شرایط حال حاضر منفعل هستند. آنچه که فعال است و در بازار ارز اثر می‌گذارد تحریم‌ها، سیاست خارجی کشور، تنش‌های منطقه و به ویژه تحولات انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا بر بازار نوسانات بازار موثر هستند و از عوامل فعال محسوب می‌شوند. افقه با اشاره به اثرگذاری انتخابات در آمریکا بر بازار ارز ایران تاکید کرد: با هر اعلام نظرسنجی درباره احتمال پیروزی ترامپ یا اعلام نظرسنجی‌هایی که به نفع حزب جمهوری‌خواه است، پالس نوسان به نرخ ارز به ایران ارسال می‌شود و با توجه به بدبینی که نسبت به حاکمیت جمهوری‌خواهان وجود دارد، انتخابات آمریکا سیگنال منفی به بازارهای ایران می‌دهد،  همچنین از دیگر عوامل فعال و موثر در بازار ارز افزایش تقاضای ارز در آستانه نوروز است و معمولا به دلیل افزایش سفرهای خارجی در نوروز تقاضا برای دلار افزایش پیدا می‌کند و این افزایش تقاضا و اثرگذاری آن بر قیمت‌ها در سال‌های گذشته هم دیده می‌شد. در کنار تمام این عوامل که منجر به افزایش تقاضا برای ارز ایجاد شده معتقدم که اعلام آتش بس در غزه شاید روند افزایش نرخ ارز را متوقف کند، البته بعید است که نرخ را بتواند کاهش دهد و تنها در متوقف کردن افزایش قیمت‌ می‌تواند اثرگذار باشد و حداقل در کوتاه مدت می‌تواند سرعت‌گیر افزایش قیمت‌ها در بازار ارز باشد.مسئولان منفعل باید بدانند که افزایش نرخ دلار نقش موثر و مستقیم بر قیمت سایر کالا، خدمات و تولیدات داخل و همچنین کالاهای وارداتی مصرفی دارد. از سویی وقتی واردات کالاهای واسطه‌ای وارداتی با هزینه بیشتری انجام شود اثر مستقیم در میزان تولیدات در کشورمان خواهد داشت و افزایش قیمت تمام شده تولید هم منجر به افزایش نرخ تورم می‌شود و تورم وارداتی را ایجاد می‌کند و به نفع دولت هم نیست.
وی با اشاره به ذخایر ارزی ناکافی برای ورود بانک مرکزی در کنترل بازار ارز، ادامه داد: یکی از دلایل منفعل شدن بانک مرکزی و دولت در کنترل بازار ارز این بوده که ورودی ارز به کشور بسته شده و قطع است. با توجه به تحریم‌ها امکان بازگشت دلار حاصل از فروش نفت به کشور وجود ندارد و دولت درباره اینکه بدون در نظر گرفتن تحریم‌ها در تعامل با دنیاست صادق نیست. دولت دو سال از ذخایر موجود برای بودجه استفاده کرد و آن هم تنها برای بودجه بود نه اینکه سفره مردم را حفظ کند. ذخایر در حال افول است و هر چه می‌توانستند از صندوق توسعه ملی استقراض و برداشت کرده‌اند. از سوی دیگر کشور دیگر توان ادامه فشارهای مالیاتی را ندارد و اساسا ظرفیت اقتصاد ایران کشش این اعداد و ارقام مالیاتی در بودجه را ندارد و دولت هم نمی‌تواند جلوی فرارهای مالیاتی را بگیرد، بنابراین فشار مالیاتی همچنین بر روی تولید و مودیان خرد است و ادامه این فشار مالیاتی منجر به شدت رکود در اقتصاد می‌شود.  در این میان دولت تنها به فکر درآمد خودش است و آثار و تبعات تصمیمات نادرست را بر اقتصاد نمی‌بیند.افقه درباره ادامه افزایش نرخ دلار تا پایان سال اظهار داشت: برخی‌ها مدعی هستند که عامل نرخ دلار حباب دارد و این افزایش قیمت واقعی نیست اما عامل هیجانی در رشد نرخ دلار هم یکی از عوامل تعیین کننده در قیمت‌ها است که آن را با عنوان انتظارات از آینده می‌دانیم، بنابراین این افزایش قیمت‌ها حتی اگر هیجانی باشد غیرواقعی نیست.وقتی مردم و فعالان اقتصادی به دلیل نگرانی از آینده، هجوم ببرند تا دارایی‌ها و ریال خود را به دلار، طلا و ... تبدیل کنند اثر واقعی دارد. اینکه این افزایش نرخ دلار تا کجا ادامه پیدا کند به دو عامل تحولات بیرونی و تنش‌های منطقه و تحولات داخلی بستگی دارد از این‌رو سقفی برای افزایش نرخ دلار نمی‌بینم اما این روند افزایشی به صورت شوک نخواهد بود و افزایش نرخ دلار به دلیل اینکه دولت جلوی افزایش نقدینگی را گرفته به آرامی ادامه خواهد داشت.

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد
۱۴۰۲/۱۲/۱۵ -  شماره 5556
جستجو
جستجو
بالای صفحه