پس از استعفای یوسف نوری از سمت وزیر آموزش و پرورش در تاریخ ۱۴ فرودین ۱۴۰۲، صحرایی به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش انتخاب شد. ابتدا نیاز است به بخشی از نظرات جنجالی رضا مراد صحرایی اشارهای داشته باشیم تا او را بهتر بشناسیم. او یک ماه پس از آغاز دوران وزارت خود راهی سفر حج شد و اعلام کرد در نبود او خللی در روندها ایجاد نمیشود. «فرد میرود انتخاب میکند دیگر، در کجای دنیا این طوری نیست؟
شما وقتی یک ماشین مدل بالاتری بخواهی تهیه کنی باید پول بیشتری برایش پرداخت کنی ...» این نیز یکی از گفتههایی است که وزیر آموزش و پرورش در یک برنامه تلویزیونی مطرح کرده و انتقادات گستردهای را برانگیخته است. وزیر آموزش و پرورش چندی بعد، اما پیشنهاد تحریم آمریکا و اروپا در زمینه ارائه مقاله را مطرح کرد. او در این باره گفت: «آمریکا و اروپا معتاد به تحریم هستند و ما باید برای انسانیت، صلح و امنیت آنها را تحریم کنیم و بگوییم تا از رفتارهای وحشیانه دست بر ندارند به آنجا سفر نمیکنیم و مقاله نمیدهیم.» رضامراد صحرایی بعدتر، اما دوباره با نظری جنجالی در تیرس انتقادات قرار گرفت؛ او گفت: «به عنوان کسی که خیلی از مدارج و رتبههای دانشگاهی را طی کرده است و در بیش از ۲۰ کشور تدریس کرده، باید بگویم مجلس ما بسیار عمیق است.» او برای حل مشکلات آموزش و پرورش از قید «به زودی» نیز به وفور استفاده میکند که در اینجا به این نوع از اظهار نظرات او اشارهای نخواهیم داشت. اما ذکر این نکته خالی از فایده نیست که اوایل مهر ۱۴۰۲ طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش نیز با ۳۰ امضا مطرح شد، اما در دستور کار قرار نگرفت. به تازگی اما وزیر آموزش و پرورش، راه رسیدن به آینده شکوهمند کشور را کاهش سن دیپلم از ۱۸ به ۱۵ سال ذکر کردهاست. رضا مراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش در این باره گفتهاست: «اگر برای ۳ سال قبل ۷ سالگی هزینه کنیم حتما کشور، آینده شکوهمندتری خواهد داشت.» وزیر آموزش و پرورش در خصوص اجرای این طرح اطلاعاتی ارائه نکرده است. در حالی چنین اظهارنظرهایی از سمت وزیر آموزش و پروش مطرح شده که نظام آموزشی در کشور، همچنان با مشکلاتی از جمله تامین حداقلهای معیشتی معلمان و عدم جذابیت محتوای درسی برای دانش آموزان دست و پنجه نرم میکند.
سید کاظم اکرمی، وزیر اسبق آموزش و پرورش در این خصوص گفت: «در قانون اساسی به آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان برای همه در تمام سطوح و تسهیل و تعمیم آموزش عالی اشاره شده است. همه معلمان ایران میدانند که تحصیل در دوره پیش از دانشگاه متشکل از ابتدایی و متوسطه است. اظهار نظر وزیر آموزش و پروش کاملا خلاف قانون اساسی است؛ قانون اساسی از قید سنی استفاده نکرده است بلکه تا زمان آموزش عالی باید آموزش و پرورش رایگان وجود داشته باشد.» اکرمیدر ادامه افزود: «ایده وزیر آموزش و پرورش باید مبتنی بر دانش روانشناسی باشد. مگر کودک ۴ ساله میتواند به دبستان برود؟ فرد ۴ ساله کودک است و میتواند به پیش دبستانی برود اما نباید برای تعلیم او اجباری وجود داشته باشد. چه فرقی وجود دارد بین تحصیل در بازه سنی ۴ تا ۱۵ سال با ۷ تا ۱۸ سال؟ چنین اظهار نظراتی علمینیست و توضیح علمیوزیر آموزش و پرورش برای چنین اقدامیو ارتباط آن با آینده شکوهمند ایران چیست؟ از لحاظ روانشناسی و علوم تربیتی نیاز است که برای اقدامات مرتبط با این حوزه دلایلی ارائه شود.» وی در آخر تاکید کرد: «وزیر آموزش و پرورش باید برای اهل علم و استادان علوم تربیتی استدلال ارائه کند تا دانش تربیتی ایشان نیز مورد سنجش قرار بگیرد. به نظر من به دلیل کمبود بودجه و معلم چنین بحثهایی مطرح میشود.»