فعالان بازار ارز سفر نخستوزیر ژاپن برای میانجیگری احتمالی بین ایران و آمریکا را عامل اصلی ریزش نرخ دلار میدانند. حالا همه از کاهش قیمت خودرو حرف میزنند و ارزانی. اما کارشناسان معتقد هستند بازار فعلا حباب دارد و کاهش قیمتها در بازار خودرو ربط چندانی هم به قیمت دلار ندارد. یکی از فعالان بازار خودرو میگوید واقعا کسی از روند افزایش قیمتها در بازار سر در نمیآورد. مگر دلار چقدر از ابتدای سال گران شده که با رشد ۱۰۰ درصدی قیمتها در بازار خودرو رو به رو شده بودیم و حالا هم ارزانیها نباید خیلی متاثر از قیمت ارز باشد.
سقوط آزاد قیمت خودرو در بازار
پژو ۲۰۰۸ که در سال ۹۷ در محدوده ۲۷۵ میلیون معامله میشد در هفته پایانی اردیبهشت تا ۷۹۰ میلیون هم خرید و فروش شده و الان به دامنه قیمتی ۳۳۰ میلیون رسیده است.
همین اتفاق برای مزدا ۳ هم در فاصله اسفند ۹۷ تا اوایل خرداد افتاد و با جهشی بزرگ قیمت آن ۳۴۵ میلیون به ۶۰۰ میلیون رسید. حالا که افت قیمت داشته و روی ۴۱۰ میلیون ثابت مانده. فعالان بازار خودرو این نوسان قیمتی را اینگونه تحلیل میکند که تنها کمی حباب کوچکتر شده وگرنه همچنان قیمت خودرو بالاست. بخش عمدهای از این گرانی عجیب و غریب هم به دلیل بسته شدن ورودی بازار است. تولید قطع شده و واردات ممنوع شده است. پیش فروش هم در کسری از زمان توسط دلالان تمام میشود، طبیعتا در این فضا انتظار تعادل در بازار غلط است. قیمت سانتافه حتی به یک میلیارد و صد میلیون تومان رسیده بود اما در این محدوده قیمتی هیچ خرید و فروشی انجام نشد از این رو بازار این قیمت را به رسمیت نشناخت و قیمت این خودرو به ۸۴۰ میلیون تومان رسید. اما همین امروز اگر کسی قصد فروش واقعی را داشته باشد مجبور است حتی رقم ۸۳۰ میلیون برای سانتافه را نیز بپذیرد. سوناتا نیز با کاهش صد میلیونی قیمت به ۷۵۰ میلیون رسیده و خودروی توسان نیز حتی با قیمت ۷۸۰ میلیون خریدار ندارد. پژو ۲۰۶ بالاتر از ۸۲ میلیون خریداری نمیشود چرا که فعالان بازار میدانند به زودی قیمت این خودرو به حدود ۵۸ میلیون، یعنی قیمت معاملاتی در بهمن ۱۳۹۷ باز خواهد گشت. قیمت این خودرو پیش از این به قیمت ۱۱۰ میلیون نیز رسیده بود. پژو ۲۰۰۸ تا هفته قبل ۳۳۲ میلیون بود اما امروز آن را به ۳۰۰ میلیون نیز نمیخرند و پیشبینی میشود این خودرو نیز به ۲۸۰میلیون برسد.
سقوط آزاد قیمت خودرو در بازار
قیمت خودروی ۴۰۵ هر چند از سوی برخی سایتها ۸۵ میلیون اعلام شده اما این خودرو بالاتر از ۸۰ میلیون مشتری ندارد. با توجه با ادامه حباب در بازار پیش بینی میشود قیمت آن به ۷۲ میلیون هم برسد. قیمت پژو پارس نیز از ۱۱۵ میلیون ابتدا به ۱۰۴ میلیون و سپس به ۹۸ میلیون رسید، این خودرو امروز بالاتر از ۹۴ میلیون خریدار ندارد و احتمالا با طی همین روند به ۸۶ میلیون خواهد رسید. پراید ۱۳۱ هر چند ۴۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت خورده اما بالاتر از ۴۳ میلیون خریدار ندارد و به زودی بر همین قیمت تثبیت میشود. پژو ۲۰۶ نیز به شدت با کاهش قیمت روبروست. این خودرو پیشتر به قیمت ۱۱۰ میلیون رسید اما امروز کسی آن را بالاتر از ۹۰ میلیون معامله نمیکند و در روزهای آینده قیمت این خودرو ۸۲ میلیون خواهد رسید. کف قیمتی ۲۰۶ همان ۵۸ میلیون است که در بهمن ماه سال گذشته در بازار بود. در همین رابطه، رییس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو میگوید: اگر خودروسازان به تعهدات خود عمل کنند و خودروهای ثبتنامی را تحویل دهند، روند ریزش خودرو سرعت خواهد گرفت.
سعید موتمنی میگوید: قیمت خودرو کاهشی قابل توجه را در روزهای اخیر تجربه کرده اما هنوز حباب خودرو تخلیه نشده است چرا که عرضه خودرو از سوی خودروسازان هنوز مناسب نیست. وی افزود: کرمان خودرو امسال در چند نوبت قیمتهایش را افزایش داده است در حالی که دلیلی برای این اقدام نبود. همین افزایش قیمت از سوی کارخانه سبب میشود بازار با سکته روبرو شود. ما قبلا هم هشدار داده بودیم که آگهیهای فیک در فضای مجازی سبب شده است قیمتها رو به افزایش بگذارد چرا که از فرودین ماه تاکنون نیز نه قیمت ارز افزایش یافته و نه تغییر جدیدی در این بازار رخ داده است و قطعا قیمتها در بازار ریزش خواهد داشت. بازار خودرو متأثر از کاهش قیمت ارز همچنان روند کاهشی را تجربه میکند. در روزهای آینده شاهد کاهش بیشتر قیمت خودرو در بازار خواهیم بود.