رجب طیب اردوغان، در پاسخ به سئوالی پیرامون استقرار ارتش سوریه در مرزهای مشترک با کشورش اعلام کرد: معتقد است در عینالعرب (کوبانی) مشکلی پیش نمیآید و پوتین، رئيسجمهوری روسیه رویکرد مثبتی نشان داده است. او گفت: شایعاتی وجود دارد اما از طریق سفارت روسیه دریافتیم که رویکرد مثبتی در خصوص کوبانی وجود دارد. به نظر میرسد با مشکلی در این شهر روبه رو نشویم. با روسها چه در سطح نظامی و چه دیپلماتیک صحبت کردهایم. اردوغان افزود: به رغم قولهای آمریکا، منبج هنوز از وجود شبهنظامیان کرد پاکسازی نشده است. نیروهای ترکیه و نیروهای ارتش آزاد سوریه آماده حمله به شهر کردنشین منبج سوریه هستند، ما در آستانه اجرای تصمیممان درباره منبج هستیم.وی تصریح کرد: هدف ترکیه بازگرداندن شهر به ساکنان عربش است و ترکیه قصد ندارد به آنجا برود که بماند بلکه اعراب و صاحبان واقعیاش به آنجا میروند و هدف ما تضمین امنیت آنهاست.وی احتمال داد که در سایه توافق دولت دمشق با نیروهای کرد بر سر استقرار ارتش سوریه در مرزها با ترکیه، مشکلی در منطقه کوبانی به وجود نیاید.اردوغان درباره تصمیم اخیر آمریکا نیز گفت: تصمیم آمریکا درباره شمال سوریه را تصمیم مثبتی میدانیم.
او گفت: آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس به وی اعلام کردند که در جریان حقیقت وضعیت ترکیه قرار ندارند. رئيسجمهور ترکیه با بیان اینکه کشورهای عضو ناتو باید مطابق منشور ناتو در مقابله با تروریسم سهیم باشند، اعلام کرد: اولویت ما آزادسازی منبج از تروریستها و بازگشت غیرنظامیان به این منطقه است. ناتو باید بین ترکیه و تروریستها انتخاب کند.شهر عینالعرب در شمال شرق منبج در کرانههای رود فرات و ۳۰ کیلومتری شهر جرابلس واقع شده است که پایگاه مرزی تشکیلات مسلح الترکمانیه، همپیمان ترکیه محسوب میشود.در پی توافق بین نیروهای دموکراتیک سوریه و نیروهای دولت این کشور، نیروهای وابسته به نظام سوریه حرکت به سمت شمال این کشور را آغاز کردند و به تدریج در حال در اختیار گرفتن شهرکها و مناطق تحت کنترل کردها هستند تا به این ترتیب به رویارویی با عملیات خصمانه ترکیه بپردازند. در این راستا پیشقراولان ارتش سوریه وارد منبج، عین العرب، شهرک مرزی تل تمر شدهاند.
ترامپ تركیه را تهدید كرد
رئیسجمهور آمریکا در پیامهای توییتری خود دموکراتها را به باد انتقاد گرفت، ترکیه را به تحریم تهدید کرد و بار دیگر اروپا را به تحویل زندانیان داعشی خود فراخواند. دونالد ترامپ، در توئیتهای خود نوشت:همان کسانی که ما را به آشوب و بلوای خاورمیانه کشاندند میخواهند ما آنجا بمانیم. ما وارد جنگ دیگری که میان برخی برای ۲۰۰ سال جریان دارد، نخواهیم شد. اروپا فرصت داشت تا زندانیان داعشی خود را تحویل بگیرد اما آنها نمیخواهند هزینه کنند. میگویند بگذار آمریکا بپردازد.کردها شاید برخی از این داعشیها را آزاد کنند تا ما را وارد کنند . این داعشیها به راحتی توسط ترکیه و کشورهای اروپایی دوباره دستگیر میشوند اما آنها باید عجله کنند. تحریمهای بزرگی علیه ترکیه در راه است. آیا فکر میکنند ما به جنگ با یک عضو ناتو، ترکیه، خواهیم رفت؟ جنگهای بدون پایان پایان مییابد.دموکراتها در حال تخریب این رئیسجمهوری هستند و در این مسیر قانون اساسی آمریکا را ویران میکنند. صادقانه بگوییم، مردم آمریکایی باید چشمشان را به روی این حقیقت باز کنند که دموکراتها آنقدر مست قدرت هستند که مایل هستند تا این جمهوری مبتنی بر قانون اساسی را ویران کنند.
۱۵۰ سرباز آمریکایی به عراق رفتند
اعضای تیم دیپلماتیک آمریکا که روی پروژه تحکیم ثبات در سوریه فعالیت میکردند، شمال شرق سوریه را ترک کردند.خروج هیئت دیپلمات آمریکایی از شمال شرق سوریه یک روز پس از آن است که مارک اسپر، وزیر دفاع این کشور از خروج ۱۰۰۰ نظامی آمریکا از این منطقه خبر داد.منبع مذکور افزود، نیروهای آمریکا همچنان در سوریه حضور دارند اما مراحل اولیه خروج آغاز شده است.این منبع به جزئیات بیشتر خروج نیروهای آمریکا از شمال شرق سوریه اشاره نکرد.اسپر یکشنبه تایید کرد، حدود ۱۰۰۰ سرباز آمریکایی در طرح عقب کشیدن عمدی از شمال سوریه خارج خواهند شد.در همین حال حدود ۱۵۰ تن از سربازان آمریکایی و خارجی خاک سوریه را به مقصد عراق از طریق فرودگاه رحیبه در حومه مالکیه ترک کردند.
نیروهای انگلیس هم از سوریه
خارج میشوند
برخی منابع خبری گزارش دادند: نیروهای ویژه انگلیس قصد دارند به تبعیت از آمریکا، سوریه را ترک کنند. «لوسی فیشر»، خبرنگار دفاعی روزنامه انگلیسی تایمز خبر داد که هیچ چارچوب زمانی برای خروج نیروهای انگلیس مشخص نشده و این مسئله ممکن است ظرف ۲۴ ساعت یا چند هفته آینده انجام شود.
وضعیت پیچیده است
وزیر خزانهداری آمریکا در دفاع از تاخیر در اعمال تحریمها علیه ترکیه اظهار کرد: دولت ترامپ آماده اعمال تحریمها در کوتاهترین زمان علیه اقدام نظامی آنکارا در شمال سوریه است. استیون منوچین، در برنامه این هفته شبکه ایبیسی در پاسخ به سئوال مجری برنامه که از او درباره علت تاخیر در اعمال تحریمها علیه ترکیه با توجه به اقدام نظامی این کشور علیه متحدان کرد آمریکا پرسید، اظهار کرد: این شرایط پیچیده و در حال گسترش است. شما با یک متحد ناتو مواجه هستید که علیه کردهایی میجنگد که در مبارزه با داعش به ما کمک کردهاند. ما به طور روزانه با ترکیه در ارتباط هستیم، هم از طریق وزارت دفاع و هم از طریق وزارت امور خارجه. ما آماده اعمال تحریمها در کوتاهترین زمان ممکن هستیم.وی افزود: همانطور که گفتهام، این تحریمها میتوانند در آغاز شدت کمی داشته باشند اما به تدریج به فشار حداکثری علیه ترکیه تبدیل شوند که اقتصاد آن را نابود کنند.منوچین ادامه داد، دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمریکا بر این مساله بسیار متمرکز است.
حمایت ایتالیا از تحریم تسلیحاتی اروپا علیه ترکیه
در حالی که آنکارا حملات خود به نظامیان کرد را در شمال سوریه شدت بخشیده است، نخست وزیر ایتالیا اعلام کرد، تلاش خواهد کرد اروپا را از فروش تسلیحات به ترکیه منع کند. جوزپه کونته، در آستانه نشست کمیته امور خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ پیرامون عملیات ترکیه در شمال شرق سوریه، اظهارات مذکور را ایراد کرد. پیش از این هم، فرانسه، آلمان، فنلاند، هلند و نروژ فروش تسلیحات به ترکیه را به حالت تعلیق درآوردند. دولت ایتالیا در بیانیهای اعلام کرد، از روز شنبه به دنبال اعلام تحریم بر صادرات تسلیحات به ترکیه در زودترین زمان ممکن است.در این بیانیه آمده است، ایتالیا این ابتکارعمل را در همه محافل چندجانبه مطرح کرده و تلاش خواهد کرد با همه ابزارهایی که قانون بینالمللی اجازه میدهد، با عملیات نظامی ترکیه در شمال شرق سوریه مقابله کند. دولت ایتالیا بر این باور است که باید برای دور کردن ملت سوریه به ویژه کردها از درد و رنجها و برای مقابله با اقدامات بیثبات کننده در منطقه، با نهایت قاطعیت عمل کند. ایتالیا یکی از کشورهای اصلی صادر کننده تسلیحات به ترکیه است.از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان، رئيسجمهوری ترکیه هم در واکنش به این اقدام اروپا اعلام کرد، تهدیدهای غرب برای تحریم آنکارا و منع صادرات تسلیحات به این کشور، ترکیه را مجبور نمیکند، عملیات نظامی خود را علیه نظامیان کرد سوریه متوقف کند.همچنین اردوغان رئيسجمهوری قبرس شمالی (بخش ترکنشین) را به دلیل انتقاد نادر و ناگهانی از حمله ترکیه به کردها مورد انتقاد قرار داد و گفت: به قبرس میگویم که پا را فراتر از حد و حدود خود گذاشته است.وی افزود: در زمان مناسب به قبرس پاسخ مناسب خواهیم داد.آنکارا انتظار نداشت که قبرس شمالی از حمله به سوریه انتقاد کند چرا که قبرس شمالی به دنبال حمله ترکیه به بخش شمالی جزیره دریای مدیترانه در سال ۱۹۷۴ در واکنش به کودتایی که هدف از آن الحاق قبرس شمالی به یونان بود، شکل گرفته است و بخش ترکنشین قبرس را غیر از ترکیه، کشور دیگری به رسمیت نشناخته است.
احتمال برخورد نظامی بین ترکیه و سوریه
مشاور اردوغان احتمال برخورد نظامی میان ارتش ترکیه و ارتش سوریه در شمال شرق این کشور را بعید ندانست. یاسین اوکتای، گفت: احتمال برخورد نظامی میان ارتش ما با ارتش سوریه وجود دارد و در این صورت ارتش ما به مقابله با نظامیان سوری خواهد پرداخت. اگر ارتش سوریه که تاکنون نتوانسته یگانهای مدافع خلق کرد را شکست دهد آماده و قادر به جنگ با ارتش ترکیه است پس به میدان بیاید.وی افزود: ارتش سوریه توانایی لازم را برای جنگ با نیروهای ما ندارد و ما به آنها نصیحت میکنیم که قبل از ورود به منطقه عملیات چشمه صلح فکر کنند تا اوضاع را پیچیدهتر از این نکنند.مشاور اردوغان درباره امضای توافقنامه میان کردها و دولت سوریه گفت: این توافق نشان دهنده دشمنی دمشق با ماست. ما هرگز اجازه نمیدهیم گروههای مسلح کرد در شمال شرق سوریه بمانند.
اتهام به کردها در باره آزادی اسرای داعش
ترکیه نیروهای شبه نظامی کرد در شمال سوریه را به آزاد کردن زندانیان داعش متهم کرد. آنکار این اتهام را در حالی مطرح می کند که رجب طیب اردوغان پیش از این خبر فرار اسرای داعشی از زندان ها و اردوگاه های شمال شرق سوریه را مسئله کذب و ساخته و پرداخته شبه نظامیان کرد قلمداد کرده بود. این در حالیست که دونالد ترامپ در تازه ترین موضع خود نسبت به بحران شمال سوریه اعلام کرده است که شبه نظامیان کرد احتمال دارد اسرای داعش را برای درگیر کردن نیروهای آمریکایی در محل آزاد کنند. ترکیه حالا با تایید خبرهای منتشر شده در باره فرار عده ای از اسرای داعش از اردوگاه های شمال سوریه، نیروهای کرد مستقر در این مناطق را در این میان دخیل دانسته و آنها را به آزاد کردن خودسرانه زندانیان داعش متهم کرده است.
تضعیف شورای نگهبان به نفع هیچ کس نیست
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر ضرورت حرکت همه مردم و مسئولان بر مدار قانون، از مسئولان اجرای قانون اساسی در کشور خواست که نهادهای قانونی نظیر شورای نگهبان را که ضامن جمهوریت و اسلامیت نظام است، تضعیف نکنند.
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی تاکید کرد: پیشرفت و توسعه یافتگی کشور در گرو قانونمداری است. از سوی دیگر، کشور ما کشور انتخابات است و مراجعه به آرای عمومی، افتخاری است که چهل سال آن را حفظ کرده ایم؛ به نحوی که مدعیان دموکراسی نتوانسته اند این چنین ادعای خود را در این زمینه اثبات کنند اما جمهوری اسلامی از ابتدا با رهنمودهای امام (ره) و مقام معظم رهبری و براساس آنچه در قانون اساسی و در میدان عمل وجود داشته است، همواره نشان داده که همه نهادها براساس رای مردم شکل می گیرد. رئیسی با بیان اینکه همه جریانها، نهادها، جناحها و تفکرات باید به قانون احترام بگذارند، مخدوش کردن قانون را غیرقابل قبول دانست و خاطرنشان کرد: به ویژه مسئولان و به طور خاص مسئولان اجرای قانون اساسی نباید به نام فراجناحی بودن و انسجام، به صورت جناحی و در جهت دوقطبی سازی اقدام کنند. بر همین مبنا، تضعیف نهادهای قانونی کشور نظیر شورای نگهبان که ضامن جمهوریت و اسلامیت نظام است، به نفع هیچکس نیست و برخلاف مصلحت کشور است. لذا باید قانون اساسی را به عنوان میثاق ملی مورد توجه قرار دهیم و مخصوصا مسئولان اجرای قانون اساسی باید پایبندی خود به این قانون را اثبات کنند تا مردم بدانند که قرار است به قانون عمل شود.