شاخص بورس در جریان معاملات بازار سهام ۱۶۷۶۵ واحد افت و به ارتفاع ۳۶۷هزار واحد سوقط کرد تا هیجانات منفی سهامداران یک روزه در تالار شیشهای تخلیه شود. بیشترین اثر منفی بر رشد دماسنج بازار سهام به نام نمادهای فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ملی صنایع مس ایران شد.
شاخصهای اصلی بازار هم روز منفی را پشت سر گذاشتند؛ شاخص قیمت (وزنی ــ ارزشی) ۴۴۸۵واحد، کل (هموزن) ۴۷۹۷واحد، قیمت (هموزن) ۳۲۰۴واحد، آزاد شناور ۲۰۳۸۴واحد و شاخصهای بازار اول و دوم نیز بهترتیب ۱۲۷۶۳و ۳۱۴۹۵واحد افت کردند. در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله ۱۲۱۴میلیون ورقه بهارزش ۹۱۷میلیارد تومان در ۱۳۹هزار نوبت، آیفکس ۲۲۳واحد افت کرد و در ارتفاع ۴۷۹۷واحد قرار گرفت.
روز گذشته، شورای عالی بورس در یک جلسه فوقالعاده بر تداوم عملیات روزانه بازار سرمایه تاکید و اعلام کرد در صورت لزوم صندوق تثبیت بازار، از سرمایهگذاران حمایت خواهد کرد.
ریزش بورس با هر تنشی
عضو شورای عالی بورس گفت: در هر کجای جهان، با وقوع انواع تنشهای سیاسی، نظامی و اقتصادی صفهای فروش تشکیل میشود. بنابراین نگاه سرمایهداران در بازار سرمایه باید بلندمدت باشد و دچار تصمیمات هیجانی نشوند. سعید اسلامی بیدگلی اظهار داشت: میزان ریزش شاخص روز شنبه ۴. ۳ درصد بوده است. این ریزش از این بابت مورد توجه قرار گرفت که رقم شاخص ۳۸۵ هزار است وگرنه درصد ریزش عدد قابل توجهی نیست. وی با بیان اینکه روزهای دیگری هم ریزش ۴ درصدی را تجربه کرده بودیم، گفت: هنوز هم بازار سرمایه نسبت به سایر بازارهای موازی جذابیت بالاتری برای سرمایهگذاری دارد. وی با اشاره به پیشنهاداتی مبنی بر تعطیل شدن بورس برای چند روز اظهار داشت: معتقدم این اقدام سیگنال بسیار بدی به بازار میداد و اقدام مناسبی نبود. وی با تاکید بر اینکه با توجه به اتفاقی که رخ داده پیشبینی ریزش وجود داشت، گفت: در این میان مهمترین مساله این است که به نقد شوندگی بازار لطمهای وارد نیاید و مردم هم باید این را بدانند که مسئولان و مدیران بازار سرمایه مسئول افت و خیز شاخص نیستند.
اسلامی تاکید کرد: اگر بخواهیم برای وقوع چنین اتفاقاتی بورس را برای چند روز تعطیل کنیم آن زمان هم که شاخص به صورت غیرطبیعی بالا رفت بازار باید تعطیل میشد چرا که رشد به صورت معقول نبود. وی با تاکید بر اینکه هر چند ریزش شاخص عدد قابل توجهی بود اما همچنان نمادهای بزرگ معامله میشوند، اظهار داشت: باید مراقب باشیم نقدینگی دچار چالش نشود. وی ادامه داد: وسعت تنش سه کشور عراق، ایران و آمریکا را در برگرفت و این افت شاخص با این مقدار تا حدی طبیعی است البته بخشی از آن به رفتارهای هیجانی سهامداران در بورس برمیگردد و بخشی هم مربوط به مختصات بورس ایران است. اخیرا حقیقیها در بازار سرمایه رشد قابل توجهی داشتند و به همین دلیل است که توان حقوقیها در حمایت از بازار در برابر موج فروش حقیقیها کاهش یافته است. وی با تاکید بر اینکه پولهای جدیدی وارد بازار بورس شده است، گفت: باید به این موضوع توجه شود که پول و سرمایه موجودترسویی است و با هر اتفاقی عقبنشینی میکند در این میان نه سازمان بورس و نه دولت نباید نسبت به اقداماتی از جمله تعطیلی بازار تصمیمگیری کنند. این گونه تصمیمات اجازه و حق خرید و فروش سهام را که حق مالکیت است تحت تاثیر قرار میدهد. از سوی دیگر اگر تنشها افزایش پیدا کند سایر داراییها هم دچار نوسان میشود اما در این میان نوسانات بازار سرمایه مشهود است.وی تاکید کرد: توصیه من به سهامداران این است که نگاه بلندمدتتری در بازار داشته باشند و اگر زمان و دانش سرمایه در بورس را ندارند، ورود مستقیم به بازار نداشته باشند و از مشاورههای سبدگردانها استفاده کنند. البته در پیشرفتهترین بازارهای مالی جهان هم شاهد رفتارهای هیجانی هستیم و انتظارات روزانه در افت و خیز شاخص بورس این کشورها هم تاثیر دارد اما باید این آموزش به سهامداران داده شود که با دید بلندمدتتر در بورس سرمایهگذاری کنند. اسلامی در پاسخ به این سئوال که ریزش شاخص بورس تا چه زمانی ادامه دارد، گفت: این پیشبینی بسیار مشکل است چرا که با عدم تقارن اطلاعاتی مواجه هستیم. یک بخشی از تحولات بازار به آثار اقتصادی برمیگردد اما بخش مهمی از آن از کنترل فعالان بازار خارج است چرا که از اطلاعات پشت پرده خبر ندارند و اساسا نمیدانیم هفته آینده چه اتفاقی خواهد افتاد.
سهامداران عجولانه تصمیم نگیرند
دیگرکارشناس بازار سرمایه گفت: معاملات بورس طی روزهای آینده به روال طبیعی برمیگردد و سهامداران نباید واکنشهای لحظهای داشته باشند. محمدمهدی ناسوتی فرد افزود: روز شنبه به عنوان نخستین روز پس از واقعهتروریستی شهادت سردار سلیمانی، بازار سرمایه واکنش شدیدی نشان داد که البته طبیعی بود، اما شرکتهای حقوقی بازار با ممانعت از رفتارهای هیجانی کنترل معاملات را در دست گرفتند. تحولات سیاسی همیشه عواقبی در بازارها به همراه دارد، اما سهامداران بورسی از ریسک این بازار آگاهند و باید بدانند هر گونه رفتار هیجانی یا خرید و فروشهای غیر منطقی در این وضعیت منجر به زیان آنها خواهد شد. شرایط سیاسی پیش آمده غیر قابل پیش بینی است، اما بازار سرمایه طی روزهای آینده قطعا روال طبیعی گذشته را در پیش خواهد گرفت، بنابراین سهامداران بدانند که تشکیل صفهای فروش در مقطع فعلی به ضرر آنها است. وی با تاکید بر اینکه گریز از بازار فکری عقلانی نیست، گفت: سیستم بازار سرمایه به این صورت است که هر سهامداری نباید با هر تحولی واکنش شدید مبنی بر فروش و خروج از بورس داشته باشد.
نرخ دلار تا پایان امسال چقدر بالا میرود؟
بازار ارز چندی پیش تلاطمهایی را تجربه کرد که باعث شد برخی گمانهزنیها مبنی بر احتمال جهش دوباره قیمتها مطرح شود، اما کارشناسان بازار ارز معتقدند تا پایان امسال، ثبات بازار ارز حفظ شده و به جز نوسانهای کوتاه مدت و محدود، شاهد تلاطم و جهش قیمت دلار نخواهیم بود.
تلاطم بازار ارز پس از سهمیهبندی بنزین که منجر به جهش قیمتها در بازار ارز شد، این نگرانی را ایجاد کرده که شاید ثبات بازار ارز پایدار نبوده و احتمال دارد که دوباره قیمتها بالا برود. در این میان شهادت سردار سلیمانی و پیامدهای پس از آن، به این نگرانیها افزوده است. بر این اساس، برخی احتمال رها شدن دوباره فنر قیمت ارز و ثبت رکوردهای جدید قیمتی برای دلار را مطرح میکنند که دلالان بازار ارز به این گمانهزنیهای بدبینانه دامن میزنند. در موج جدید افزایش قیمت ارز که پس از سهمیه بنزین در ۲۴ آبان ماه آغاز شد، قیمت دلار از حدود ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان تا مرز ۱۴ هزار تومان نیز بالا رفت که مهار شده و تا رقم ۱۲ هزار و ۹۵۰ تومان کاهش یافت اما روز شنبه و پس از بازگشایی بازارهای داخلی قیمت دلار مجددا بالا رفت و انتظار افزایش بیشتر هم وجود دارد. یک کارشناس بازار ارز درباره وضعیت بازار ارز و نوسانهای هفتههای اخیر، اظهار داشت: در افزایش نرخ ارز در هفتههای گذشته عوامل مختلفی نقش داشتند که از جمله آنها میتوان به شکلگیری اعتراضات در برخی شهرها پس از سهمیهبندی بنزین اشاره کرد. میثم رادپور ادامه داد: عامل دیگر نزدیک شدن به روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ و لزوم تسویه ارزی شرکتها بود، زیرا طرفهای خارجی شرکتهای ایرانی از آنها میخواستند که حسابهای خود را سریعتر تا پایان سال میلادی تسویه کنند. اما باید توجه داشت که تاثیر همه این عوامل، موقتی و زودگذر است و نمیتواند برای طولانی مدت ماندگار باشد. وی یادآور شد: تاثیر عوامل بنیادی در رشد نرخ ارز، پایدارتر اما طولانی مدتتر است؛ به عنوان مثال، نقدینگی و رشد تورم جزو عوامل بنیادی به شمار میروند که نرخ ارز را بالا میبرند، اما تاثیر آنها به سرعت، ظاهر نمیشود.
رادپور با اشاره به سرکوب قیمت ارز توسط دولتها گفت: نظام ارزی کشور ما نظام تثبیت- جهش است، یعنی برای مدتی طولانی قیمتها توسط دولت سرکوب شده و ثابت نگاه داشته شده، اما به یکباره، دچار جهش شدید میشود. جهش دوباره نرخ ارز، نیاز به گذشت زمان دارد، بنابراین نمیتوان انتظار رشد قیمت آن را در شرایط کنونی داشت. وی درباره احتمال کاهش قیمت ارز و عقب نشینی قیمت به سوی کانال ۱۰ یا ۱۱ هزار تومانی نیز گفت: موانع زیادی برای کاهش قیمت ارز وجود دارد و وقوع آن به معنای کاهش قیمت کالا و خدمات نخواهد بود. اکنون کالاها و خدمات، خود را بر اساس ارز ۱۲ هزار تومانی تطبیق دادهاند و به آن چسبندگی پیدا کردهاند، بنابر این کاهش قیمت ارز باعث افت قیمت کالاها نمیشود. رادپور ادامه داد: افت زیاد قیمت دلار، تنها باعث افزایش جذابیت واردات خواهد شد، زیرا کالاهای داخلی در مقابل کاهش قیمتها مقاومت میکنند، بنابراین تمایل به واردات کالا با نرخ ارز ارزانتر افزایش مییابد. همچنین کاهش قیمت ارز باعث افزایش روند خروج سرمایه از کشور میشود که آن نیز مشکل ساز خواهد شد.
ثبت نام متقاضیان دریافت یارانه معیشتی تا ۲۴ دی
بنابر اعلام ستاد شناسایی طرح بسته معیشتی، افرادی که یارانه و حمایت معیشتی دریافت نمیکنند میتوانند تا ۲۴ دی ماه به آدرس hemayat. mcls. gov. ir مراجعه و در بخش ثبت خانوار جدید اطلاعات سرپرست خانوار را ثبت کنند. تا پایان دی مشخص میشود که این افراد مشمول دریافت کمک معیشتی هستند یا خیر، همچنین کسانی که درخواست داده بودند، اما مشمول نشدند از دوشنبه شانزدهم دیماه میتوانند از علت مشمول نشدنشان باخبر شوند.