اما اینکه آیا چالش انتخابات برای هر دو جریان از یک جنس است و چالشهای پیشاروی هر دو جریان با یکدیگر شباهت یا تفاوت دارد؛ مسئلهای قابل بحث است. علی صوفی فعال سیاسی اصلاحطلب و وزیر دولت اصلاحات در این باره گفت: «برخی موانع در هر دو جریان سیاسی اصولگرا و اصلاحطلب مشترک و برخی نیز متفاوت است.» چالش مشترک پیشاروی هر دو جریان در این دوره از انتخابات مجلس، مشارکت مردمی است. هر چند به طور معمول مشارکت مردمی برای هر دو جریان تفاوتی اساسی دارد.» افزایش مشارکت مردمی برای اصلاحطلبان فرصت و برای اصولگرایان تهدید است. در این دوره نیز کاهش مشارکت پیش بینی میشود که حداقل برای اصلاحطلبان در صورت ورود به عرصه رقابت، تهدید است.این فعال سیاسی اظهار کرد: «موانع پیش روی هر دو جریان یک تفاوت اساسی دارد. آن هم این است که اصولگرایان، دغدغه تأیید صلاحیت ندارند و اصلاحطلبان با این تهدید مواجه هستند. اصولگرایان از قبل، تکلیفشان روشن است. آنها برای فعالیتهای انتخاباتی و انتخاب نامزدها امکان برنامهریزی دارند، اما اصلاحطلبان این فرصت را به ویژه در انتخاب نامزدهای خود ندارند؛ زمان را از دست میدهند و باید منتظر تأیید صلاحیتها باشند.آنها تازه پس از تأیید صلاحیتها میتوانند تصمیمگیری کنند که آن هم دیگر نزدیک انتخابات است. مثلاً در این دوره کمتر از بیست روزه دیگر انتخابات برگزار میشود، اما هنوز تکلیف اصلاحطلبان روشن نیست.» در مدت کمی که تا انتخابات باقی است امکان رقابت ومشارکت در انتخابات، ارائه فهرست و انتخاب نامزدها برای اصلاحطلبان، هنوز مبهم است و تا این تاریخ با مانع ارائه نامزد برای مردم مواجه هستند. در حالیکه فعالیتهای انتخاباتی اصولگرایان طبق برنامه پیش میرود. آنها زمان در اختیار دارند و زمان هم در انتخابات تعیین کننده است.» صوفی با تأکید بر اینکه اجرای قانون در انتخابات با مشکلاتی مواجه است، توضیح داد: «در اجرای قانون با دوگانگی مواجه هستیم. کسانی که دست اندرکار اجرای قانون هستند برای خود ملاکهایی دارند که این ملاکها ممکن است خود به خود موجب تبعیض میان داوطلبان شود. بر این اساس یک عده از داوطلبان با شاخصهای آنها سازگار و طیف دیگر ناسازگار تشخیص داده میشوند. چون این شاخصها در قانون مشخص نیستند.در صورتیکه اگر شاخصها در قانون معین و به صراحت بیان شده بودند دو طرف تکلیف خود را میدانستند. اما قانون در این مورد، ساکت است و فقط شامل عناوینی کلی است که قابل تفسیرو تعبیر است. سلیقهپذیر است و مداخلات انسانی در آن دخالت دارد.»
علی دورانی فعال سیاسی اصولگرا نیز در اینباره اظهار کرد: «با توجه به شرایط روز جامعه و مسائل اجتماعی در انتخابات پیش رو یک چالش مشترک میان دو جریان یا حداقل بین جناحهای مختلف سیاسی که در بخشهای گوناگون حکومت در هر سه قوه بودند، وجود دارد. چالش این است که مردم به حق ناکارآمدیها و ضعفهای مدیریتی را از چشم هر دو جناح و مدیران ادوار مختلف میبینند. طبیعی است که دو جناح با این چالش مشترک، دست به گریبان هستند.» هر دو جریان به دلیل نبود احزاب بزرگ و توانمند دچار ضعف تشکیلاتی هستند. احزاب کنونی هم کارکرد واقعی خود را ندارند. همین باعث میشود تا در زمان انتخابات، ائتلافات و جبهههای موقت تشکیل شود. به طور طبیعی هم در مدیریت هر جناح، اختلافاتی اساسی و جدی بروز و ظهور مییابد.» وی افزود: «این ائتلافات و اختلافات در آستانه انتخابات مجلس و در هر دوره تکرار و باز سه الی چهار سال تا انتخابات بعدی به فراموشی سپرده میشود. در واقع، در هر دو جریان شاهد ائتلافات جامع ومانعی نیستیم. گروهها در نزدیکی انتخابات، دچار اختلاف و تضاد منافع میشوند تا وحدت به مهمترین دغدغه هر دو جریان در شب انتخابات تبدیل شود.» این فعال سیاسی ادامه داد: «البته برخی این اختلافات را لاپوشانی میکنند و نمیگذارند رسانهای شود. برخی مواقع هم این اختلافات، بازتاب رسانهای پیدا میکند.» وی تصریح کرد: «همچنین عناوین اصلاحطلب یا اصولگرا کلی است و به این راحتی نمیتوان همه کسانی که منسوب به اصولگرایی یا اصلاحطلبی هستند در تعریف این دو اصطلاح جای داد.»
دورانی افزود: «هر کدام از این دو جریان، نحله و طیفهای مختلفی دارند و اگر بخواهیم تعریف دقیقی از یک جناح صورت بگیرد شاید برخی از گروهها ظرفیت قرار نگرفتن در آن جریان را نداشته باشند. اما به دلیل دغدغه وحدت دنبال این هستند که در آن جناح منسوب به وحدت برسند تا در مقابل رقیب پیروز باشند.» او با اشاره به چالش شکاف نسلی و ظهور نسلهای جدید در هر دو جریان گفت: «پوستاندازی و تغییر نسل، طبیعی است. بخشی از مشکلات موجود هم به تأخیر در جابه جایی نخبگان در هر دو جریان برمیگردد. در حالی که دایره تأثیرگذاران هر دو جریان تغییر کردند، اما فعالین سیاسی و انتخاباتی احزاب و گروهها در دو جناح، ثابت بودند. این موجب شد تا در هر جریان، نسل جدید نتواند به راحتی در عرصه وارد شود و فعالیت کند. ولی در این انتخابات به اجبار و به ویژه در جناح اصولگرایی، پوست اندازی صورت گرفته است و در آینده نشانههای بیشتری از آن آشکار خواهد شد.»