رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو در این رابطه گفت: بازار خودرو این روزها به مانند سایر بازارها با تکانههای شدیدی رو به رو است و دلیل اصلی به نوسانات بازار ارز باز می گردد.سعید موتمنی ادامه داد: مشکل بازار خودرو، کاهش تولید است و خودروسازان به هر دلیلی در یکی دو سال گذشته نتوانسته اند نیاز بازار را تامین کنند و همین مسئله موجب شده است تا بین قیمت خودرو در بازار و کارخانه فاصله قیمتی شدیدی ایجاد شود.
وی در مورد حضور شورای رقابت در قیمت گذاری خودروگفت: شورای رقابت که نمی تواند یک شبه معجزه کند و در ثانی نیاز بازار هم یک شبه که تامین نمیشود. بازار تشنه خودرو است. راهکار اصلی بازگشت ثبات به بازار خودرو، افزایش تولید و عرضه است. اگر عرضه زیاد شود فاصله قیمت بازاری خودرو و کارخانه ای آن که کاهش خواهد یافت.البته تا زمانی که انحصار وجود دارد باید نظارت بر عملکرد خودروسازان و فروش خودرو باید وجود داشته باشد. خودروسازان زمانی که میبینند نوسانات ارز در بازار وجود دارد از فروش خودرو امتناع میکنند.وی با اشاره به افزایش نرخ دلار گفت: با این افزایش، قیمت خودروهای خارجی بین ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان تقریباً افزایش داشت. وی با بیان اینکه قیمت خودروهای داخلی نیز افزایش داشته است، ادامه داد: این در شرایطی است که در بازار مشتری وجود ندارد و همه افزایش قیمت ها بدون تعارف بر روی کاغذ است. وی در انتها گفت: با افزایش قیمت ارز، فروشنده خودرو تمایلی به فروش ندارد چون میترسد نتواند جایگزین کند و از سوی دیگر هم، قیمت گذاری دل بخواهی شده است و هر کس هر قیمتی میخواهد میدهد.
عضو هیات علمی گروه مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت گفت: یک مجموعه مواردی را در گذشته پیش بینی میکردیم که هماکنون همه آن ها به وقوع پیوسته است. یکی اینکه هیچ کدام از این راهکارهایی ارائه شده مانند قرعه کشی خودرو، نمیتواند تاثیری بر قیمت بازار خودرو بگذارد یا مثلاً راهکار دیگر برای کاهش قیمت خودرو، حذف قیمت از روی سایت ها بود که عملاً الان دیدیم که نتیجهای را نداشته است. امیرحسن کاکایی گفت: قیمت خودرو در وضعیت فعلی تابعی از ارزش ریال است، آن هم ارزش واقعی نه ارزش اسمی. این به چه معناست؟ به این معنا که نه رقم دلار ۴۲۰۰ تومانی که دولت اعلام می کند واقعی است نه رقم دلار ۲۰ هزار تومان کنونی که زمزمههای آن شنیده میشود. چه رقمی پس واقعی است؟ رقمی واقعی است که در عرض مدت یک ماه به دست صنعت میرسد. به عنوان مثال شما الان دو هفته است که میشنوید که قیمت دلار حدود ۱۸ هزار تومان است اما در این دو هفته شاهد جهش قیمت خودرو نبودیم چون آن قیمت دلار واقعی نبود. اما وقتی همین قیمت در بازار جاری شد، خود به خود قیمتها افزایش یافت. لذا این تغییر قیمتی که در روزهای اخیر در بازار خودرو شاهد هستیم ناشی از افزایش قیمت واقعی دلار یا کاهش ارزش واقعی ریال است.این راهکارهایی که ارائه شد مانند قرعهکشی بیشتر یک بازی بود. تا زمانی که تولید افزایش پیدا نکند همه این راهکارها هیچ خروجی نخواهد داشت. اشتباه بزرگ سیاستگذاران این بود که تمرکز خود را بر روی بازار گذاشته بودند و این در حالی تمرکز باید بر روی تولید می شد.
وی افزود: حدود دو هفته پیش نمایشی راه افتاد که در آن ۲۵ هزار خودرو به صورت قرعه کشی واگذار شد. نمایشی که هزینه به همراه داشت چرا که به عنوان نمونه نماینده قوه قضائیه باید از کار دیگر خود می زد و بر سر قرعه کشی حاضر میشد. وی افزود: حالا در این شرایط حدود ۴۵ هزار خودرو در کف پارکینگ خودروسازی ها به دلیل نبود یک تا دو قطعه خودرو، تجاری نشده است. تامین این یک تا دو قطعه، نیازمند رفع موانع ارزی و گمرکی است. یعنی مقصود این است که مسئولین بجای نمایش و بیان این موضوع که قرعه کشی خوب انجام شد یا نشد، بهتر است این موانع ارزی و گمرکی را رفع کنند تا این قطعات مورد نیاز زودتر به دست خودروسازان برسد تا این ۴۵ هزار خودروی ناقص روانه بازار شود. بسیاری از این موانع، ربطی به تحریمهای خارجی ندارد و بیشتر مشکلات داخلی است.وی گفت: اصل ماجرای بازار خودرو و نوسانات حاکم بر آن، تولید است و نه قیمت بازار. قیمت بازار در شرایط فعلی به نظر من به لحاظ سیاستگذاری اهمیت کمتری دارد و اولویت حال حاضر تولید است. هم اکنون اولویت این نیست که قیمت در بازار چند است یا دلالان چه کاری انجام می دهند، اولویت این است که موانع تولید رو رفع کنند.