مرتضی افقه در گفتوگو با ایسنا، در خصوص نحوه حمایت دولت از کسب و کارهای آسیبدیده با توجه به اعمال محدودیتهای جدید، اظهار کرد: با توجه به امکانات موجود در کشور بعید میدانم که در این برهه زمانی دولت بتواند از کسب و کارهای آسیب دیده حمایت کند. بر خلاف نظر برخی که بیان میکنند دولت میتواند از روشهایی مانند افزایش یارانه به ۱۲۰ هزار تومان از طریق تعرفه گمرکی حمایت کند، این منابع اقتصادی یا قابل وصول نیستند یا تبعاتی برای دولت خواهند داشت اما به نظر میرسد که اگر دولت یا مجلس بتواند علاوه بر آنچه که در بودجه مشخص کرده، مالیات جدید و موقت از طریق تولیدیهای ثروتمند ببندد، میتواند از کسبوکارهای آسیبدیده از کرونا حمایت کند.
وی افزود: اگرچه کرونا اکنون، به عده قابل توجهی از کسب و کارهای کوچک آسیب وارد کرده است اما این بیماری باعث رونق بخش قابل توجهی از واحدهای اقتصادی مانند تولیدکنندگان کالاهای بهداشتی، پزشکی و مواد غذایی نسبت به زمانهای مشابه در سالهای گذشته شده است بنابراین مالیات گرفتن از این تولیدیها، به صورت موقت ممکن است برای این تولیدیها مشکلی ایجاد نکند و از طرفی نیز دولت میتواند از این طریق از دیگر کسبوکارها حمایت کند. بالا و پایین شدن ارز، باعث ثروتمند شدن عدهای شده است که شناسایی این افراد و گرفتن مالیات از آنها نیز میتواند موثر باشد. تصور این است که دولت تنها از راههای ذکرشده میتواند از کسب و کارهای آسیبدیده از کرونا حمایت کند.
افقه با اشاره به یکی دیگر از راههای پیش روی دولت برای حمایت از کسب و کارها، تصریح کرد: البته به نظر میرسد اگر بودجه صندوق توسعه ملی به پایان نرسیده باشد و یا برای مواقع اضطرار ذخیره نشده باشد، میتواند منبع خوبی برای حمایت دولت از کسب و کارهای آسیبدیده باشد.
این اقتصاددان بیان کرد: حدود سه سال است که فروش نفت کشورمان به کمتر از یک میلیون بشکه رسیده است و از طرف دیگر با تحریم روبهرو هستیم اما احتمالا با روی کار آمدن جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا، نفت کشور ما نیز به فروش برسد و مشکلات اقتصادی موجود مرتفع شود؛ در غیر این صورت به نظر میرسد دولت منبع جدید برای پرداختهای جدید نداشته باشد.
وی ادامه داد: اگر دولت هم برای حمایت از کسب وکارهای آسیبدیده ناشی از کرونا برنامه داشته باشد، متاسفانه منبع مالی وجود ندارد که بتواند از آن استفاده کند اما به نظر میرسد وامهای حمایتی که مدتی پیش پرداخت شده بود، دوباره تکرار شود.
وی با اشاره به تاثیر قرنطینه بر بنگاههای اقتصادی کوچک، گفت: قرنطینه در کل جهان نه تنها به کسب و کارهای کوچک ضربه وارد میکند، بلکه آنها را له میکند. البته تولیدیهای کشاورزی و صنعتی منابع خوبی دارند و خیلی تحت تاثیر این شرایط قرار نمیگیرند، زیرا با رعایت پروتکلهای بهداشتی میتوانند فعالیت خود را ادامه دهند اما آن کسانی که دستفروش هستند و یا بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط دارند و از طرفی درآمد آنها متناسب با هزینه روزانه است، در این شرایط له میشوند.
این اقتصاددان در خصوص ضرورت اعمال قرنطینه، تصریح کرد: اعمال نکردن قرنطینه باعث افزایش تعداد مبتلایان و فرسوده شدن کادر پزشکی و درمان میشود و مقاومت دولت برای قرنطینه نکردن نیز به دلیل حمایت از کسب و کارهای کوچک است. بر اساس آمار، اگر کار ۴۰ تا ۴۵ درصد در بخش غیررسمی به دلیل قرنطینه تعطیل شود، تعداد زیادی از مردم دچار مشکلات مالی میشوند.
گفتنی است،در حالی پرداخت یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی در آستانه یازده سالگی است که در شرایط کنونی به دلیل بحران ناشی از شیوع کرونا چهار یارانه متفاوت در کشور پرداخت میشود.
در حالی که مقدمات پرداخت این یارانه در حال تدوین است، دولت نیز یارانهای برابر با صد هزار تومان برای ۳۰ میلیون نفر از جمعیت نیازمند ایران تدارک دیده است.دهکهای پایین درآمدی ، زنان سرپرست خانوار، افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند از این یارانه برخوردار میشوند. این یارانه به مدت ۴ ماه به سی میلیون نفر از جمعیت کشور پرداخت میشود و در کنار این یارانه دور دوم پرداخت وام قرضالحسنه یک میلیون تومانی برای ۱۰ خانوار یارانهبگیر نیز اجرایی خواهد شد.
نقدینگی دوباره در حال ورود به بازار؛
روز پرنوسان برای بورس
روز گذشته بازار سرمایه بر مدار نوسان در حرکت بود و در حالی که در ساعات میانی معاملات روندی نزولی داشت، در ساعات پایانی روندی صعودی به خود گرفت.
در معاملات روز یکشنبه شاخص کل ۷۶۸۸ واحد کاهش یافت و رقم یک میلیون و ۳۵۸ هزا ر واحد را ثبت کرد.شاخص کل با معیار هم وزن نیز با ۸۸۸ واحد کاهش به رقم ۳۸۲ هزار و ۶۸۴ واحد رسید.معامله گران یک میلیون معامله به ارزش ۱۴۹ هزار و ۵۱۷ میلیارد ریال انجام دادند.صنایع پتروشیمی خلیجفارس، فولاد مبارکه اصفهان، سرمایهگذاری تامین اجتماعی و سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی و در مقابل ملی صنایع مس ایران، معدنی و صنعتی چادر ملو و پالایش نفت اصفهان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی بورس گذاشتند.
یک تحلیلگر بازار سرمایه با هشدار درباره نگاه کوتاه مدت داشتن به سودآوری در بازار سرمایه گفت: پولهای خارج شده از بورس در حال ورود مجدد به بازار سهام هستند.افشین دهقان گفت: در شرایطی که بازار صعودی است دولت حتی اگر سهام خود را بفروشد و نقدینگی از بازار خارج کند، در روند بازار مشکلی ایجاد نخواهد کرد.البته زمان و نحوه ورود منابع از سوی دولت در بورس بسیار مهم است؛ به نحوی که اگر حمایت منطقی صورت بگیرد و تصمیمات دولتمردان همه جانبه و همراه با حمایت تمامی بخشهای مختلف دولت باشد، تأمین مالی طرحهای دولت از جمله پرداخت یارانه نقدی، لطمهای به بازار وارد نخواهد کرد. به گفته دهقان، بازار پتانسیل رشد را دارد و خریداران حقیقی سهام، پول سنگینی را وارد بازار سهام میکنند که نشان میدهد نقدینگی در حال هدایت به سمت بازار سهام است.
وی اظهار داشت: پولهایی که در زمان ریزش از بازار خارج شدهاند، مجدد در حال بازگشت به بورس هستند؛ پس باید انتظار داشت نقدینگی سنگینی وارد شود.دهقان گفت: با توجه به رکود بازار مسکن و حبابی بودن بازارهای طلا و ارز، نقدینگی تمایل دارد وارد بازار سرمایه شود که این اتفاق ارزندهای است و پس از آن، حتی اگر دولت بخواهد باز هم منابع را از بازار خارج کند، بازار جای رشد دارد. دهقان معتقد است قیمتهای سهام هم اکنون ارزنده است و مردم اگر با بررسی اقدام به خرید سهام کنند در کوتاه مدت به سود میرسند؛ ولی در میان مدت مردم باید مراقب باشند که هر سهمی را نخرند.