مقامهای ایران اعلام کردند که حادثهای در شبکه برق مرکز غنیسازی نطنز رخ داده و بعد از ساعاتی آن را اقدام علیه این مرکز و تروریسم هستهای عنوان کردند. رسانههای آمریکایی و اسرائیلی ساعاتی بعد از اعلام خبر حادثه در نطنز از دست داشتن موساد، سرویس اطلاعاتی اسرائیل، در این حمله و سنگین بودن خسارات واردشده به مرکز نطنز گزارش دادند و روز دوشنبه وزارت خارجه ایران هم اسرائیل را به عنوان مسئول این حادثه معرفی کرد.اتفاق اخیر در نطنز یک روز بعد از آن رخ داد که مقامهای هستهای ایران از راهاندازی دوباره بخشی از این تاسیسات بعد از انفجار تیر ماه خبر داده بودند. نیویورک تایمز گزارش داد که انفجار روز یکشنبه نطنز چنان ضربه شدیدی به توانایی غنیسازی اورانیوم ایران وارد کرده که احیای تولید در نطنز ممکن است دست کم ۹ ماه طول بکشد.
نمایندگان از شدت ناراحتی خون گریه میکردند
در همین خصوص رئیس مرکز پژوهشهای مجلس ایران گفت: در جریان اتفاق روز یکشنبه در مرکز غنیسازی اورانیوم نطنز چندین هزار دستگاه سانتریفیوژ آسیب دیده و از بین رفته است.
علیرضا زاکانی، با انتقاد شدید از تدابیر امنیتی در مراکز هستهای ایران این سؤال را مطرح کرده که چرا از بین رفتن بخش عمدهای از امکانات غنیسازی ما در اثر خرابکاری در سیستم برق تاسیسات نطنز با حساسیت لازم دنبال نمیشود. زاکانی در برنامه جهانآرا مجلس در واکنش به خرابکاریها در این تاسیسات از شدت ناراحتی خون گریه میکردند. زاکانی گفت دستگاههایی را که برای تعمیر به خارج از ایران فرستاده بودند با ۳۰۰ پوند مواد (منفجره) به ایران بازگرداندند و از بیتوجهی سیستم امنیتی به این مسئله به شدت انتقاد کرد.
طراحی دشمن در حمله به نطنز خیلی قشنگ بود!
رئیس کمیسیون انرژی مجلس هم از وقوع انفجار در سیستم توزیع برق سانتریفیوژها در این حادثه خبر داده و درباره این عملیات گفته طراحی دشمن خیلی قشنگ بود. فریدون عباسی دوانی، برای اولین بار کار گذاشتن مواد منفجره از طریق جاسازی در یک میز سنگین و وارد کردن آن به سایت نطنز را عامل انفجار تیرماه گذشته عنوان کرد. دوانی درباره اتفاق روز یکشنبه گفت :طی عملیاتی پیچیده از طریق انفجار در سیستم توزیع برق و کابلهای مربوط به باتریهای برق که جریان برق در سانتریفیوژها قطع شده است.به گفته عباسی دوانی این اتفاق در حالی رخ داده که پست برق سایت نطنز جریان برق را به حدود ۴۰ تا ۵۰ متری زیرزمین میفرستد؛ محلی که مستحکم ساخته شده تا حملات هوایی و موشکی نتواند این مکان را از بین ببرد. عباسی دوانی گفته است که ۹ سال پیش عملیات مشابهی در سایت هستهای فردو هم اجرا شده بود.به گفته این نماینده مجلس در ماجرای فردو نیز که در سال ۹۱ رخ داد، برق را از ۴ کیلومتری قم یا ۳۰ کیلومتری فردو قطع کردند. دکلها و کابلهای برق را با مواد منفجره قطع کردند و نفوذیها در داخل از قسمتهایی که دوربین نبوده، آن بخش باطریها را منفجر کردند. یعنی همزمان که برق قطع شد، باطریها را هم قطع کردند.پیشتر نیز برخی از رسانههای اسرائیلی و بینالمللی احتمال داده بودند که انفجار سال گذشته، تجهیزات یا لولههایی بوده که از مدتها قبل به آن مکان رخنه داده شد و برنامهریزان، منتظر فرصت مناسب برای انفجار آن بودند.اما این نخستین بار است که یک مقام رسمی در ایران که کارشناس امور هستهای نیز هست، از وجود «یک میز سنگین» و «وارد کردن آن به سایت نطنز» به عنوان عامل آن انفجار خبر میدهد.ارزیابی میشود که منظور فریدون عباسی، یک میز معین و مجهز به دستگاههای خاص برای کنترل سانتریفوژها باشد.انفجار تابستان پارسال در نطنز نیز به اسرائیل نسبت داده شد؛ شماری از مقامات اسرائیلی این امر را بعدا تایید کردند.
ظریف: حادثه نطنز جنایت جنگی است
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل خواستار مجازات عاملان حادثه نطنز شد. ظریف حمله به تاسیسات نطنز را جنایت جنگی خواند و گفت: این اقدام نمیباید "بدون تنبیه" باقی بماند.محمدجواد ظریف نوشت: نه تنها خواستار مجازات عاملان حمله به تاسیسات نطنز شده، بلکه تاکید کرد: «هر قدرتی که از این اقدام اطلاع یا رضایت داشته نیز باید به عنوان شریک جرم این جنایت جنگی، مسئول شناخته شود.» این در حالی است که جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده است که آمریکا در حمله به تاسیسات نطنز هیچ مشارکتی نداشته است.ظریف با تاکید بر این موضوع که تاسیسات هستهای نطنز تحت پادمان و نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد، خرابکاری در سامانه برقرسانی به این تاسیسات را خطرناک و غیرمسئولانه خوانده است.وزیر امور خارجه ایران گفت: مسئولان جمهوری اسلامی با مهار به موقع پیامدهای این حمله مانع از وقوع یک فاجعه انسانی و زیست محیطی شدهاند.
ابعاد پیدا و پنهان خرابکاری هستهای نطنز
علی بیگدلی کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه خرابکاری هستهای در سایت نطنز اوضاع را بسیار حساس و پیچیده کرده است، گفت: با توجه به اینکه مقامات اسرائیلی و رسانههای این رژیم به صورت ضمنی اعلام کردند که خرابکاری کار آنها بوده، به نظر می رسد این حمله دارای دو پیام برای ایران و آمریکاست. وی افزود: اسرائیل با انجام این کار این هشدار را برای کشورمان صادر کرده که خرابکاری هستهای و حمله تروریستی به تاسیسات هستهای کشورمان که طی یک سال اخیر دو بار رخ داده، باید در امنیت و حفاظت از این تاسیسات تجدید نطر کرد و سطح امنیتی و حراست را بالا برد، چرا که این حمله نشان داد، یک آسیب پذیری در این رابطه وجود دارد و در این زمینه باید بسیار مراقب بود، از سوی دیگر بخش مهمتر پیام این حمله برای آمریکا بود.بیگدلی اضافه کرد: اسرائیل این پیام را برای آمریکا مخابره کرد که این رژیم منتظر آمریکا نخواهد ماند و خود مستقیماً وارد عمل می شود، بر این اساس میتوان ارزیابی کرد که این اقدام میتواند هشداری به دولت دموکرات جو بایدن نیز به حساب آید.
این استاد دانشگاه ادامه دارد: ما در شرایط بسیار حساس قرار داریم و باید هر چه زودتر کار را در این زمینه تمام کرد، حتی قبل از انتخابات ریاست جمهوری، بنابراین هیچگونه وقفهای در این کار نباید رخ دهد.این تحلیلگر مسائل بینالملل یادآور شد: هر چه این موضوع به تاخیر بیفتد، ضررش برای کشور ما بیشتر است، زیرا که ما با تحریمهای بسیار سنگینی دست و پنجه نرم میکنیم و از لحاظ اقتصادی نیز واقعا ادامه این وضعیت وجود ندارد، بنابراین هر چه زودتر باید تکلیف نهایی برجام مشخص شود، زیرا هرگونه از دست دادن زمان در این راستا میتواند عواقب جبران ناپذیری به بار آورد. از سوی دیگر این امکان نیز وجود دارد که دوباره ترامپ و حامیانش در سال ۲۰۲۴ به کاخ سفید راه یابند، به بیان دیگر هر چه زودتر برجام باید احیا شود این کار منفعت آن برای ما بیشتر از بقیه است.
دست اصلاحطلبان در انتخابات خالیتر شد؛
رهبری کاندیداتوری سیدحسن خمینی را به صلاح ندانستند
سیدحسن خمینی بعد از مشورت با رهبر انقلاب تکلیف خود با انتخابات ۱۴۰۰ را روشن کرد و قرار نیست کاندیدای ریاستجمهوری شود.
«سیدحسن خمینی نمیآید»؛ این خبری بود که به نقل از سیدیاسر خمینی مطرح شد تا تکلیف یک کاندیدای دیگر انتخابات و خاصه جریان اصلاحات مشخص شود. حجتالاسلام سید یاسر خمینی در پاسخ به سئوالی در خصوص احتمال کاندیداتوری یادگار امام حجت الاسلام سید حسن خمینی در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰، اظهار کرد: در هفتهها و بلکه ماههای اخیر، اقبال زیادی به اخوی گرامی جناب حاج حسن آقا شد و بزرگان زیادی از عاشقان امام، ایثارگران، مذهبیّون، خانوادههای شهداء، سیاسیون و دانشگاهیان کشور ایشان را تنها کسی دانستند که میتواند کشور را با شعار «همه با هم» امام خمینی (ره) متحد کند. وی با بیان اینکه حاج حسن آقا هنوز این درخواستها را نپذیرفته بودند، افزود: ایشان با تردید در حال مشورت و بررسی جوانب امر بودند تا اینکه امروز مطابق دیدارهای نوبه خود با رهبری به دیدن ایشان رفتند که طی این ملاقات، رهبر انقلاب کاندیداتوری ایشان در انتخابات را به صلاح ندانستند و با بیان اینکه حاج حسن آقا را مانند فرزند خود میدانند، از ایشان خواستند که در شرایط فعلی به این عرصه ورود نکنند. سید یاسر خمینی تصریح کرد: با توجه به این توصیه، طبیعی است که تصمیم ایشان روشن است و اخوی یقینا تصمیمی برای کاندیداتوری ندارند.
دست اصلاحطلبان در انتخابات خالی شد
این تصمیم سیدحسن خمینی به فاصله یک ماه تا ثبت نام کاندیداها بعد از مشورت با رهبر انقلاب اتخاذ شد. این خبر بدون شک یک شوک به اردوگاه اصلاحات است، اما چرا؟این روزها،روزهای بیم و نگرانی اصلاحطلبان است، بدنه اجتماعی اصلاحطلبان مدتهاست که به سکوت و انزوا روی آورده و امید به حضور آنها در پای صندوقهای رأی کمرنگ شده است. سیاسیون اصلاحطلب هم گرچه از مدتها قبل این خطر را حس کرده بودند اما گویا عزمی برای مقابله با این رخوت و دلزدگی نداشتند، زمان هرچه گذشت بر این دلزدگی افزوده شده و حال در آستانه یک انتخابات سرنوشت ساز دیگر اصلاحطلبان کاسه چه کنم را به دست گرفته اند و به دنبال راهکاری برای تحریک و تهییج بدنه رأی شان برای آمدن به صحنه هستند. معرفی یک کاندیدا که این بدنه رأی را به حرکت درآورده و بر دلزدگیها و ناامیدی این بدنه غلبه کند از جمله راهکارهایی بود که این جریان دنبال میکرد.کاندیدایی که در کنار این ویژگی امکان عبور از فیلترهای شورای نگهبان را نیز داشته باشد. کاندیدایی نه از جنس محمدرضا عارف که هنوز بسیاری منتقد مشی و رویه او در سالهای اخیر بوده اند یا حتی از جنس محسن هاشمی یا ... سیدحسن خمینی یکی از همان نامهایی بود که امیدِ طیفهای مختلف اصلاحطلبان شده بود تا شاید با حضورش در عرصه رقابت شور و هیجانی دیگر به صحنه انتخابات بدهد اما درست در روزهایی که اصرار اصلاحطلبان برای مجاب کردن سیدحس خمینی به حضور در انتخابات اوج گرفته بود و از سوی دیگر اصولگرایان نگران از این حضور در تکاپو برای منصرف کردن نوه امام راحل بودند، سیدحسن آقا تکلیف همه را روشن کرد. او که حساسیتهای کاندیداتوری یکی از اعضای بیت امام را بدون شک درک میکرد، در مشورت با رهبر انقلاب تصمیم را گرفت و خود را از دایره کاندیداهای احتمالی حذف کرد. نظر و توصیه رهبر انقلاب به سیدحسن خمینی همانطور که پسر او سیداحمد روایت کرده نوعی اتمام حجت و تصمیم آخر برای عدم کاندیداتوری در این دور از انتخابات بوده است. این تصمیم سیدحسن خمینی در شرایطی گرفته شده بود که زمزمهها از گوشه و کنار جماران حکایت از آن داشت که در پی اصرار اصلاحطلبان به نوه امام راحل او درحال مجاب شدن برای این حضور بوده است. گرچه در میان همان اصلاحطلبان هم برخی طیفها بودند که هم شانسی برای تایید صلاحیت شدن سیدحسن خمینی از سوی شورای نگهبان نمیدیدند و هم او را یک گزینه حداکثری و کارآمد برای جایگاه ریاستجمهوری نمیدانستند اما دیگرانی هم بودند که او را چهرهای رأی آور در روزهایی که دست اصلاحطلبان برای معرفی کاندیدا چندان پر نبود میدانستند. ماجرای سیدحسن خمینی و انتخابات ۱۴۰۰ هرچه که بود با این توصیه رهبری به پایان رسید و قرار نیست بیتوجهی به توصیه رهبری که پیشتر از سوی احمدی نژاد صورت گرفت از سوی سیدحسن خمینی صورت گیرد.
سیدحسن خمینی اساساً امکان ثبتنام نداشت!
سایت دیدهبان ایران نوشت: پس از اعلام خبر منع نامزدی حجت الاسلام سیدحسن خمینی در انتخابات ریاستجمهوری، خبرگزاری فارس نزدیک به سپاه در تحلیل این خبر از قول یک منبع آگاه نوشت: باتوجه به نهایی شدن مصوبه قانون انتخابات در شورای نگهبان، بسیاری از کاندیداهایی که سابقه اجرایی موثری ندارند، نمیتوانند ثبت نام کنند. گفتنی است خبرگزاری فارس در حالی از نهایی شدن مصوبه اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری نام برده است که عباسعلی کدخدایی از رد این مصوبه در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داده بود.