حجت الاسلام حسن روحانی در دیدار معاونین و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی، تصریح کرد: به آقای دژپسند گفتم اولین مسئولیت شما در وزارت اقتصاد، مسئولیت اصلاح نظام بانکداری است و شما کاری کنید که بانکها از بنگاهداری خارج شوند. در حال حاضر تسهیلاتی که بانکها میدهند، اول به بنگاههای خودشان میدهند. بانک باید از بنگاهداری خارج شود تا بتواند عادلانه رفتار کند.
رئیس جمهور گفت: برخی از بانکها روزانه و نه ماهانه برای ما گرفتاری درست میکنند، هر روز و ساعتی برای ما مشکل درست میکنند. همانطور که بانکهای سالم میتوانند کمک بسیار بزرگی باشند و تولید بدون بانک راه نمیافتد و نقش مهمی در روابط ما با دنیا دارند. وی خاطرنشان کرد: امروز کاری که آمریکاییها انجام میدهند، صرفاً فشار به مردم است، فشار به هیچ جای دیگر نیست. به مردم و به ملتهای دیگر و به شرکتهای دیگر و به دولتهای دیگر است، امروز تنها ما از سیاستهای آمریکا عصبانی نیستیم حتی شرکتها و دولتهای اروپایی هم از سیاستهای آمریکا عصبانی هستند.
روحانی گفت: این ما نیستیم که دلمان میخواهد این دوره حکومت آمریکا خیلی کوتاه و کوتاهتر شود، متحدین اروپایی خودشان در جلسات به خود من میگویند که یکی از آرزوهایشان این است. بعد از آن مرتب برای ما پیغام میدهند که بیایید با هم مذاکره کنیم. مذاکره برای چه چیزی انجام دهیم. شما اول آن مذاکرهای که انجام دادیم و به نتیجه رسیدیم، به آن احترام بگذارید تا زمینه برای مذاکره بعدی درست شود. در همین ایامی که نیویورک بودم، رهبران ۴ کشور بزرگ، واسطه شده بودند که با رئیس جمهور فعلی آمریکا ملاقات کنم در حالیکه این موضوع نیاز به واسطه و اینقدر پیغام ندارد، به تعهدات عمل کنید، با هم صحبت میکنیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: ما برای حرف زدن مشکل نداریم به شرط اینکه طرف ما، طرفی باشد برای حرف، قول و عهد خودش ارزش قائل باشد. اگر طرف مقابل برای عهد و به پیمانش ارزش قائل باشد حرف زدن مشکلی ندارد. آدم میتواند بنشیند حرف بزند و به نتیجه برسد. روحانی با تاکید بر اینکه امروز خوشبختانه در این ماجرا و تخلف اخیر آمریکا، آمریکاییها از همیشه منزویتر هستند، گفت: شما ببینید الان چند کشور از کار آمریکا حمایت میکنند؟ و آنهایی که مخالف هستند، چقدر هستند؟ ما در بخش سیاسی، افکار عمومی و حقوقی، موفقیتهای بسیار خوبی به دست آوردیم. وی خاطرنشان کرد: این کار ساده نیست که آمریکا روی حرفی بایستد و کل اتحادیه اروپا با آن نباشد، این یعنی پیروزی دیپلماسی و پیروزی سیاست خارجی. بعضیها فکر میکنند در برجام که مذاکره کردیم و به نتیجه رسیدیم این موفقیت بزرگی بود که آمریکاییها این موفقیت را از بین بردند نه اینگونه نیست. این تفسیر اشتباه است.
روحانی افزود: همان موفقیت را امروز حداقل از لحاظ سیاسی داریم. یعنی همانطور که در برجام اکثریت قاطع کشورهای دنیا به جز ۲، ۳ کشور همه موافق و حامی بودند. امروز هم همه کشورهای دنیا به استثناء چند کشور، در برابر آمریکا قرار دارند و در کنار ایران هستند، این موفقیت دیپلماسی ما است. وی ادامه داد: شما در سازمان ملل دیدید که استقبال افکار عمومی دنیا از سخنان مسئولین ایرانی چه مقدار و از مسئولین کاخ سفید چه مقدار بود. شما دیدید جلسه شورای امنیتی که تشکیل داده بودند تا آخرین میخ را بر تابوت برجام بزنند، چگونه به جمع بزرگ حامیان برجام تبدیل شد. درست نقطه مقابل. پس ما از لحاظ سیاسی موفق و پیروز هستیم.
رئیس جمهور اظهار داشت: این مرگ بر آمریکایی که میآییم در خیابانها میگوییم و عملیاش میکنیم، صرفا با گفتن حل نمیشود. عمل آن این است که به آمریکا فشار بیاوریم و آمریکا از ما بهراسد و جرأت نکند، توطئههایش را ادامه دهد. تمام امید آمریکا در این تحریم، این است که اینقدر فشار بیاورد تا مردم ناامید شوند. ناامید بریزند در خیابان و بگویند آقا استقلال و آزادی و آقایی را که گفته بودیم، نخواستیم. برمیگردیم به ۴۰ سال پیش؛ اما این اشتباه آمریکا است.
سوئیفت، ارتباط با بانكهای ایرانی را قطع كرد
دیروز و پس از اعلام آغاز موج تازه و شدید تحریمهای آمریکا علیه ایران، «سوییفت» ارتباط برخی بانكهای ایرانی با نظام بانكی جهان قطع كرد.
سوئیفت در بیانیه كوتاهی، تعلیق همکاری با بانکهای ایرانی را اقدامی «تأسفآور» خوانده اما گفته این تصمیم «در راستای حفظ ثبات و انسجام نظام مالی جهان» گرفته شده است. در همین حال، دولت سوئیس میگوید این کشور در حال مذاکره همزمان با آمریکا، اتحادیه اروپا و ایران برای ایجاد کانالی مالی است تا مطمئن شود نقل و انتقال غذا و دارو به ایران به دلیل تحریمها با مشکل روبرو نخواهد شد. وزارت امور اقتصادی سوئیس در بیانیهای با اظهار این مطلب اعلام داشت: «سوئیس به حفاظت از منافع اقتصادی خود متعهد است و از نزدیک اوضاع را زیر نظر دارد. دولت فدرال سوئیس میخواهد مطمئن شود که محصولات دارویی و غذایی همچنان میتوانند از سوئیس به ایران صادر شوند.» دولت سوئیس از شرکتهای سوئیسی دخیل در این مسئله نام نبرده است. آمریکا از روز ۴ نوامبر دور جدیدی از تحریمها را بر ایران اعمال کرده است. این تحریمها بخشهای انرژی، کشتیرانی، بانکی و مالی ایران را شامل میشود. بر اساس این تحریمها، شرکتهایی که به داد و ستد با نهادهای تحریم شده ایرانی ادامه دهند خود مشمول تحریمهای ثانویه خواهند شد. مقامات سوئیس پیشتر از موسسات بازرگانی خود خواسته بودند با وجود تحریمها به تجارت با ایران ادامه دهند. با این حال شماری از بانکها و موسسات سوئیسی در هفتههای اخیر اعلام کردهاند که مبادلات جدید خود با ایران را متوقف خواهند کرد. در سال ۲۰۱۲ اتحادیه اروپا بانکهای ایران را تحریم کرد و سوئیفت ۳۰ بانک ایرانی از جمله بانک مرکزی ایران را از این سامانه اخراج کرد. در سال ۲۰۱۶ اما بانکهای ایرانی مجددا به سوئیفت وصل شدند.و در سال ۲۰۱۲ با از دست رفتن دسترسی بانکها به سوئیفت ایران توانایی دریافت پول نفت صادراتی خود و همچنین پرداخت پول کالاهای وارداتی را از دست داد. شرکتهای ایرانی و به طور کلی طرف ایرانی پس از این اقدام به طرف سیستم پرهزینه، قدیمی و کند حواله بانکی روی آورد.