علی اصغر یوسفنژاد گفت: هیات رئيسه این استیضاح را به کمیسیون امنیت ملی جهت بررسی در این کمیسیون ارجاع خواهد کرد. ظریف پیشتر در گفت و گویی اظهار داشت: پولشویی در کشور یک واقعیت است و هشدار داد که دلیل فضاسازیهایی که علیه مصوبههای ضدپولشویی میشود «منافع اقتصادی» افراد است. این اظهارات با واکنش تند اصولگرایان مواجه شد و جمعی از آنها، خواستار استیضاح ظریف شدند. همچنین متن طرح استیضاح وزیر امور خارجه توسط نمایندگان جبهه پایداری منتشر شد. متن این طرح به شرح زیر است:
هيات رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی؛ امضاکنندگان زیر به عنوان نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی به استناد اصل ۸۹ قانون اساسی و ماده ۲۲۰ آئیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تقاضای استیضاح جناب آقای دکتر محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه به دلایل زیر را داریم. ۱ - اظهارات و اتخاذ مواضع ناصواب از جمله اتهام پولشویی به جمهوری اسلامی؛ ۲- بیتوجهی به اقتصاد در دیپلماسی کشور و عدم اجرای برنامههای اعلامی به مجلس شورای اسلامی جهت اخذ رای اعتماد؛ ۳- عدم توجه کافی به توسعه و فعال کردن روابط با عموم کشورها در قاره آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین؛ ۴- استفاده از برخی سفیران ناکارآمد که ارزیابی عملکرد آنها در توسعه روابط با کشورهای مقصد قابل ارائه نمیباشد از باب نمونه سفیر ایران در استرالیا؛ ۵-فرصتسوزی و عدم انتخاب سفیر برای برخی کشورهای دوست که ارتباط خوبی داریم، ولی تا مدتها در آن کشورها سفیر نداشتیم. مانند چین و هند؛ ۶- دستگیری دیپلماتهای ایرانی در کشورهای اروپایی به بهانههای واهی و عدم مقابله به مثل و تحرکات کافی در دفاع از دیپلماتها؛ ۷ - عدم استفاده از فرصتهایی که مقاومت در منطقه فراهم نمود؛ ۸- موضع منفعلانه دستگاه دیپلماسی در خصوص کشتار حجاج در منا و عدم احقاق حقوق ملت ایران و خانوادههای آنها؛ ۹- به کارگیری افراد نامطمئن در مذاکرات حساس و مهم؛ ۱۰- تهدید بنیه دفاعی کشور و از بین رفتن توانایی آن؛
۱۱- عدم تامین منافع ملت ایران در قراردادهای منعقد شده. در همین حال یک نماینده اصولگرای مجلس در بیان ارزیابی خود از تصمیم برخی نمایندگان جهت استیضاح وزیر امور خارجه با اشاره به اظهارات رئیس قوه قضائیه درباره پولشویی، گفت: بالاخره آقای ظریف سندی دارد که این حرف را زده است. ما هم نمیگوییم که پولشویی در کشور نیست. آقای ظریف دو نکته را بیان کرده است: یکی اینکه پولشویی به صورت گسترده وجود دارد و اشاره کردند یک رقم آن سی هزار میلیارد بوده است و همچنین گفتهاند کسانی که پولشویی انجام میدهند مخالفان پولشویی را ساپورت مالی میکنند.
حجتالاسلام علیرضا سلیمی تصریح کرد: این دونکتهای که آقای ظریف گفتهاند مهم است كه این دو را ثابت کند. ما بحثمان این نیست که پولشویی نداریم بلکه بحثمان این است که آقای ظریف این دو نکتهای را که با این غلظت بیان کردهاند، اسنادش را تحویل دهند و این حق ما و مردم است. نباید مثل برجام و FATF فضاسازی کنند. هنر آقای ظریف فضاسازی برای فرار از پاسخگویی است. به نظر میآید ظریف به این دلیل که اروپاییها بدعهدی کردند،ترجمه غلط CFT به مجلس دادند و برجام هم شکست خورده به دنبال فضاسازی و جوسازی برای پرت کردن حواسها است. امروز دیگر حواس مردم پرت نمیشود.
* جزییاتی از نامه محمدجواد ظریف به دادستانی کل کشور
رئیس دفتر دادستان کل کشور گفت: نامه دکتر ظریف در موعد مقرر به دادستانی کل ارسال شده و در حال بررسی است. علی اکبر بختیاری با بیان اینکه این نامه در ۱۲ صفحه به دادستانی کل کشور ارسال شده است، افزود: بخشی از این نامه مربوط به مسائل کلی پولشویی است و بخشی مربوط به مسائلی همچون نظر مبارک آقا در بحث فرمان هشت مادهای است. بخشی هم راجع به مصاحبه ایشان است که منعکس شده است و بخشی هم مربوط به مواضع دیگران است که نسبت به موضوع داشتهاند و به طور کلی راجع به مسائل مختلفی است و نهایتا نظر دادستان کل هم اعلام خواهد شد.
* به جای کتمان پولشویی به سمت مقابله با آن برویم
یک نماینده مجلس با اشاره به موفقیتها و دستاوردهای دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: فضای مجلس به سمت استیضاح ظریف نیست و اکثریت نمایندگان، حامی و پشتیبان وزیر امور خارجه هستند. علی بختیار، ادامه داد: امروز دستگاه دیپلماسی کشورمان با چالشهایی مانند خروج آمریکا از برجام و مسالهسازیهای رژیم صهیونیستی و عربستان مواجه است بنابراین نه تنها نباید به وزیر خارجه انگ بزنیم، بلکه باید حمایت جدی و همهجانبهای از وی داشته باشیم که برنامههای مدنظرش را پیش ببرد. امروز دنیا به سمتی رفته که تقریبا آمریکاییها در مقابل ایران تنها ماندهاند و شاید برای اولین بار است که چنین اتفاقی در حوزه روابط بینالملل رقم خورده است و این از دستاوردهای حوزه دیپلماسی و وزارت امور خارجه است و باید از این موضوع به درستی بهرهبرداری کنیم.
نماینده گلپایگان و خوانسار در مجلس تاکید کرد: قطعا پول حجم گسترده مواد مخدری که در داخل کشور توزیع میشود، از طریق چمدانی جابجا نمیشود و حتما از طریق نظام بانکی جابجا میشود و این موضوع در مورد سایر پولهای کثیف هم صدق میکند. بنابراین واقعیت این است که پولشویی در کشور وجود دارد و ما باید به سمت نظام شفافیت برویم و تا زمانی که استانداردهای شفافیت را نپذیریم با مشکلی به نام فساد و پولشویی مواجه خواهیم بود. بختیار با بیان اینکه به جای کتمان پولشویی و فساد باید به سمت مقابله با آن برویم، گفت: اگر فساد و پولشویی در کشور ما وجود دارد، نباید آن را پنهان کنیم، بلکه باید حتما با آن مقابله کنیم و برای آن ساز و کار و مکانیزم لازم را در نظر بگیریم.
با وجود سلاطین سکه و شکر، پولشویی هم هست
رئیس فراکسیون دیپلماسی مجلس با تاکید بر اینکه باید از فرماندهان دیپلماسی کشور تجلیل کرد، درخصوص گفته وزیر امور خارجه کشور درخصوص وجود پولشویی در کشور گفت: هنگامی که سلطان سکه و سلطان شکر وجود دارد، پولشویی هم هست. مصطفی کواکبیان، گفت: در این وانفسای عالم مکار جهان دیپلماسی و روابط بینالمللی، به عنوان عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس و رئیس فراکسیون دیپلماسی میگویم باید دست به دست هم دهیم و به جای تضعیف فرماندهان دستگاه دیپلماسی کشور از ظریفِ صداقت و دانایی در عرصه سیاست خارجی تجلیل کنیم. بیاییم بپذیریم که در کشوری که حداقل ۱۵ میلیارد دلار قاچاق و ۱۴ هزار میلیارد فرار مالیاتی وجود دارد و سلطان شکر، دلار و سکه داریم، حتما پولشویی وجود دارد. دستگاه قضا و دستگاه اجرایی با وجود این موارد باید به اجرای قانون مبارزه با پولشویی اهتمام ورزد. نماینده تهران ادامه داد: بارها گفتهام تا چه زمانی قرار است شورای هماهنگی اقتصادی، روسای سه قوه تدوام داشته باشد.