غلامحسین اسماعیلی در نشست خبری خود با خبرنگاران، در رابطه با سؤالی در خصوص اظهاراتش در یکی از برنامههای تلویزیونی مبنی بر اینکه زندانی سیاسی نداریم. عنوان کرد: همانطور که اشاره کردید قانون جرم سیاسی سال ۹۳ تصویب، عملیاتی و اجرایی شده است. آنچه در قانون و در تعریف جرم سیاسی آمده را قبول داریم و اجرا میکنیم. شاید نکته مثبت این باشد که در جامعه ما کسی را که مشمول جرم سیاسی باشد را نداریم. یا جرم سیاسی انجام نمیدهند یا کسانی که مرتکب میشوند با دیده اغماض نگریسته میشوند و با مسامحه از کنارشان میگذرند. سخنگوی قوه قضائیه افزود: اما اگر به قوه قضائیه تهمت زده شود که به زندانی سیاسی عنوان زندانی امنیتی داده میشود خلاف واقع، غیراخلاقی و غیرقانونی است. ما شاهد هستیم کسی که وابسته به جریان نفاق بوده که تشکیلات آن کاملاًتروریستی است و ۱۷ هزار شهروند را به شهادت رساندند، جرمش سیاسی است.
اسماعیلی در پاسخ به سؤالی درباره زمان رسیدگی به پرونده نجفی، گفت: از آنجا که در پرونده سه وکیل بودند ابلاغهای مختلف در ظرف زمانی مختلف انجام شده است و برخی از اشکالات و ایراداتی که داشت کلاً برطرف شده و فردا آخرین مهلت این موضوع است و در تیرماه نه هفته آینده بلکه هفتههای بعد به پرونده در دادگاه علنی رسیدگی میشود. وی افزود: در تیرماه به پرونده شیرمحمدعلی که در فشافویه به قتل رسید رسیدگی میشود و پرونده دیگر هم که در کازرون و مربوط به شهادت امامجمعه کازرون بود امروز جلسه رسیدگیاش است، علی رغم اینکه پرونده شهادت امام جمعه کازرون بعد از قتل میترا استاد رخ داد ولی زودتر جمع شد و اینقدر حاشیه نداشت. به دلیل اهمیت موضوع قتل میترا استاد و شیرمحمدعلی که داشته رسیدگی قاطع و دقیق در حداقل زمان است. وی در پاسخ به سؤالی درباره برخی از جابجاییها در زندان تهران و اینکه مطرح شده که ارتباط به موضوع قتل فشافویه داشته است، این موضوع درست است؟ گفت: بعد از حادثه فشافویه دو اقدام انجام شد یکی رسیدگی به پرونده قتل و تعقیب قاتلین بود و یک اقدام دیگر هیأتهایی بود که رئیس قوه مأمور کردند در ارتباط با قصور و تقصیر احتمالی کارگزاران حوزه زندانبانی انجام شود که در بخش اول کیفرخواست پرونده صادر شده و رسیدگی میشود. وی افزود: در بخش دوم سه هیأت مأمور شد از ناحیه سازمان زندان و دادسرای تهران و دادستانی کل که بررسی کنند و آن را انجام دادند و گزارش را به ریاست قوه قضائیه تقدیم کردند و با جمعبندی گزارش تصمیم گرفته شد با برخی پرسنلی که در بند قصورشان محرز بود برخورد و تحت تعقیب کیفری قرار گیرند و به برخی از آنها هیأت رسیدگی به تخلفات اداری رسیدگی کند و برخی مدیران نیز جابجا شدند.
واکنشها به عبور ذخایر اورانیوم از مرز تعیین شده؛ روسیه با ایران همراهی نکرد
انگلیس: ما هم از برجام خارج میشویم
گروه سیاسی: روز دوشنبه سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تایید کرد: ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم ذخیره اورانیوم غنی شده عبور کرده است.
کاخ سفید در واکنش به افزایش میزان ذخیره اورانیوم غنی شده ایران، بر احیای سیاست غنیسازی صفر در برابر جمهوری اسلامی تاکید کرد. کاخ سفید در واکنش به تصمیم ایران اعلام کرده است: این اشتباه بود که در چارچوب توافق هستهای ایران، به ایران اجازه غنیسازی در هرگونه سطحی داده شود. شکی نیست که حتی پیش از آن که توافق حاصل شود، ایران مفاد آن را نقض میکرد.
بیانیه کاخ سفید افزود: ما باید استاندارد قدیمی غنیسازی صفر برای جلوگیری از اشاعه (سلاحهای هسته ای) را در قبال ایران احیا کنیم. آمریکا و متحدانش هرگز اجازه نخواهند داد که ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند. وزارت امور خارجه آمریکا هم در یک بیانیه رسمی اعلام کرده است: هیچ توافق هستهای هرگز نباید به حکومت ایران اجازه غنیسازی در هر حدی را بدهد. شورای امنیت سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۶ میلادی به بعد شش قطعنامه تصویب کرد که حکومت ایران را به تعلیق همه فعالیتهای غنیسازی و بازیافت ملزم کرد. این در آن زمان یک استاندارد درست بود، الان هم یک استاندارد درست است. مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز در شبکه توییتر، حکومت ایران را به باج خواهی هستهای متهم کرد. این در حالیست که ایران برنامه هستهای خود را صلح آمیز و غنیسازی اورانیوم را حق مسلم خود میداند. پیشتر، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل هم با صدور یک بیانیه ایران را به نقض تعهدات هستهای خود متهم کرد. او گفت اسرائیل اجازه نمیدهد ایران به سلاح هستهای دست یابد. نخستوزیر اسرائیل همچنین خواهان تشدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران شد. سرگی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه هم اقدام ایران را اسباب تاسف خواند و از ایران خواست مسئولانه عمل کند اما گفت نباید شرایط را زیاد دراماتیک کرد. جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در پیامی توییتری مدعی شد که عبور ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم میتواند تلاشی برای دستیابی به تسلیحات هستهای باشد. در همین رابطه یک منبع در وزارت امورخارجه آلمان گفت که کشورش از اینکه ایران از حد تعیین شده خود در برجام برای ذخیره اورانیوم غنیشده عبور کرده است، به شدت احساس نگرانی میکند. وی افزود: ما از ایران میخواهیم که از این اقدام خود بازگردد و بیش از این توافق هستهای را تضعیف نکند. آلمان به شدت نسبت به این مسئله نگران است و به همراه دیگر طرفهای توافق گامهای بعدی را به دقت بررسی خواهد کرد. همچنین میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی وین در توییتی بابیان این که کاهش تعهدات برجامی ایران، نقض پیمان عدم اشاعه هستهای محسوب نمیشود، نوشت: ذخایر اورانیم با غنای کم ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است. این تنها یک انحراف از تعهدات داوطلبانه این کشور ذیل برجام محسوب میشود اما به هیچ عنوان ناقض پیمان عدم اشاعه هستهای نیست و همچنین ارتباطی با ساخت سلاحهای هستهای ندارد. نکته این است که این مسأله حاصل تصمیم آمریکا مبنی بر تحریم صادرات اورانیم با غنای کم ایران است.
سازمان ملل: ایران به برجام پایبند بماند
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن ابراز نگرانی نسبت به کاهش تعهدات برجامی کشورمان، از ایران خواست به تعهدات خود ذیل برجام پایبند بماند. استفان دوجاریک، در خصوص کاهش تعهدات برجامی ایران در قالب افزایش غنیسازی اورانیم، گفت: چنین اقدامی نه به حفظ توافق کمک میکند و نه منافع اقتصادی محسوسی را برای مردم ایران تأمین میکند. این مسأله باید از طریق سازوکاری که توسط برجام راهاندازی شد، مورد بررسی قرار گیرد.
انگلیس: ما هم از برجام خارج میشویم
وزیر امور خارجه انگلیس تهدید کرد که اگر ایران توافق هستهای برجام را زیر پا بگذارد و از آن خارج شود، انگلیس نیز از توافق خارج خواهد شد. جرمی هانت، در رابطه با افرایش غنیسازی اورانیم و کاهش تعهدات برجامی ایران، گفت: ما میخواهیم توافق هستهای را حفظ کنیم؛ چرا که نمیخواهیم ایران به سلاح هستهای دست یابد اما اگر ایران این توافق را نقض کند، ما نیز از آن خارج خواهیم شد.
درخواست افزایش فشار بر ایران
وزیر مشاور عربستان در امورخارجه خواستار فشار حداکثری جامعه بینالملل بر ایران شد. عادل الجبیر به عبور ایران از حد تعیین شده ذخیره اورانیوم طبق برجام واکنش نشان داد و گفت: جامعه بینالملل باید فشار حداکثری بر ایران وارد کند تا این کشور به توافق هستهای پایبند شود. وی همچنین خواستار افزایش بازرسیهای هستهای در ایران شد.
مکرون: ایران فورا ذخایر اورانیوم خود را کاهش دهد
رئیسجمهور فرانسه با بیان اینکه به زودی گامهایی برای اطمینان از پایبندی ایران به برجام برمیدارد، گفت تهران باید فورا ذخایر اورانیوم خود را به سطح معین در برجام برگرداند. امانوئل مکرون کاهش میزان ذخایر اورانیوم ایران را خواستار شد و گفت: پاریس به زودی گامهایی برای اطمینان از پایبندی ایران به توافق هستهای (برجام) برمیدارد. مکرون که تلفنی با دونالدترامپ درباره ایران صحبت کرد، گفت: ایران باید فورا میزان ذخایر اورانیوم به غنای پایین خود را به کمتر از سقف تعیینشده در برجام بازگرداند. وی افزود: در روزهای پیش رو گامهایی برمیدارم تا اطمینان حاصل کنیم که ایران تعهداتش را اجرا میکند و همچنان از مزایای توافق هستهای بهرهمند میشود.
واکنش یک کلمهای ظریف
وزیر امور خارجه کشورمان به بیانیه مطبوعاتی کاخ سفید در مورد فعالیت صلحآمیز هستهای ایران وادعاهایی که در این زمینه مطرح کرده بود، پاسخ داد. محمد جواد ظریف در صفحه شخصی خود در توییتر در واکنش به این بیانیه که در آن آمده است ایران پیش از انعقاد برجام هم در حال نقض آن بود! نوشت: جــدی؟
فعلا مکانیزم ماشه فعال نمیشود
یک خبرگزاری انگلیسی به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد که سه کشور اروپایی باقیمانده در برجام، فعلا سازوکار موسوم به مکانیزم ماشه را فعال نمیکنند.به نوشته خبرگزاری رویترز به نقل از دو دیپلمات اروپایی، کشورهای باقیمانده در برجام فعلا قصد ندارند مکانیزم ماشه را کهبندی از توافق هستهای بوده و منجر به اعمال دوباره تحریمهای سازمان ملل علیه ایران میشود، فعال کنند. این منابع دیپلماتیک در پاسخ به سؤال رویترز درباره احتمال فعالسازی سازوکار اختلاف برجام پس از عبور ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی ذخایر اورانیوم با غنای ۳. ۶۷ درصد، گفتند: نه هنوز. ما میخواهیم تا بحران را کاهش دهیم.
تا زمان پایبندی ایران به تعهدات خود عمل میکنیم
اتحادیه اروپا در واکنش به عبور ایران از حد تعیین شده در برجام برای ذخیره اورانیوم از تهران خواست تا از این اقدام خود بازگردد. سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از آنکه ایران روز دوشنبه اعلام کرد ذخیره اورانیومش از مرز ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است، تاکید کرد تا زمانی که ایران بهطور کامل به توافق هستهای پایبند باشد اتحادیه اروپا نیز بهطور کامل به تعهداتش عمل خواهد کرد. مایا کوچیانچیک گفت: ما از ایران میخواهیم که از این اقدام خود بازگردد و دست از اجرایی کردن تدابیر دیگری که توافق هستهای را تضعیف میکند، بردارد. وی ادامه داد: اتحادیه اروپا بهطور کامل به توافق هستهای متعهد خواهد بود به شرط آنکه ایران نیز بهطور کامل تعهدات هستهایاش در این توافق را اجرا کند.