محمود واعظی درخصوص واکنش ها به اظهارات اخیر روحانی گفت: بحث دیدار با ترامپ به هیچ وجه مطرح نبوده و نیست. در آن سخنرانی هم آقای رئیسجمهور اقتدار ایران را مطرح کردند و درواقع بیانگر تلاشی بود که دولت در جهت حل مشکلات معیشتی از خود نشان میدهد.وی افزود: استنباط از سخنرانی آقای دکتر روحانی متفاوت است اما منظور ایشان از آن سخنرانی تلاش دولت برای رفاه بیشتر مردم بود. اصلا بحث سیاسی نبود و به نوعی نوع نگاهشان را به روابط بینالملل مطرح کردند.رئیس دفتر رئیسجمهور درباره تعبیر رسانههای خارجی و آمریکایی درخصوص تمایل رئیسجمهور ایران برای ملاقات با ترامپ اظهار داشت: تفسیر آمریکاییها برای خودشان مهم است، ضمن اینکه رئیسجمهور روز بعد از آن سخنرانی پاسخ این تحلیلها را دادند و اعلام کردند که عکس یادگاری با کسی نخواهد گرفت.واعظی اضافه کرد: اینکه گروه محدودی و یا چند روزنامه در داخل نیز همان تعابیر آمریکاییها را به کار بردند اصلا جای تعجب ندارد. برایشان هم مهم نیست رئیسجمهور چه میگوید، بنایشان مخالفت با دولت است، فضاسازی است، مخصوصا که امسال سال انتخابات مجلس است بیشتر به این مسائل دامن میزنند.
در همین حال، معاون سیاسی وزیر خارجه گفت: رایزنیها هنوز به سرانجامی نرسیده و در حال مذاکره هستیم. در یک سال گذشته با سیاست فشار حداکثری آمریکا مواجه بودیم که از اواخر سال گذشته یک دور جدید به آن اضافه شد و آن فروش نفت صفر برای ایران بود. در یک سال گذشته سیاست خارجی ما یک سیاست بسیار پر کار و فعالی در عرصههای مختلف بوده و سیاست ایران در مقابل این فشار حداکثری، مقاومت حداکثری و بسیج حداکثری امکانات بوده است.
سید عباس عراقچی با بیان اینکه در چند بعد این مقاومت صورت گرفته، اول اینکه اجازه ندهیم آمریکاییها بتوانند علیه ایران اجماع و ائتلاف بینالمللی ایجاد کنند، عنوان کرد: آمریکاییها در یک سال گذشته سعی کردند ما را به شورای امنیت بکشانند و موفق نشدند. در سال گذشته سعی کردند این ائتلاف بینالمللی را خارج از سازمان ملل تشکیل دهند و کنفرانس ورشو را تشکیل دادند که ناکام ماندند و در این اجماع سازی شکست خوردند.وی اضافه کرد: راهی که جلوی پای اروپا گذاشتیم این است که یا نفت از ما میخرند یا مجوز از آمریکا برای شرکتهای خود میگیرند و از ما نفت میخرند یا اگر نمیتوانند دولتهایشان معادل آن نفتی که باید بفروشیم را به صورت خطوط اعتباری یا اعتبارات صادراتی و به هر شکلی که خودشان میدانند در اختیار ایران قرار دهند.بدون انجام اینها، بازگشت ما به اجرای کامل برجام ممکن نخواهد بود. عراقچی ادامه داد: این را درک کردند و آقای ماکرون در همین جهت طراحی میکند. در جریان اجلاس گروه هفت در فرانسه، فرصتی شد ماکرون با ترامپ دیدارهایی داشتند و در این زمینه صحبت کردند و انعطافهایی در طرف آمریکایی مشاهد شده برای اینکه در فروش نفت ما مجوزهایی دادند و این شکافی است که در سیاست فشار حداکثری آمریکا ایجاد شده و این همان موفقیتی است که سیاست مقاومت حداکثری ایران دارد به آن میرسد.معاون وزیر خارجه بیان کرد: این دارد به پیش میرود و هنوز به سرانجامی نرسیده و داریم مذاکره میکنیم.وی در پیشبینی از آینده گفت: ما مذاکرات سخت و پیچیدهای در پیش خواهیم داشت تا به فرمول مشخصی برسیم، ولی از آن جایی که هیچ چاره دیگری در برابر طرفهای اروپایی و طرفهای دیگر برجام وجود ندارد و ایران با قاطعیت نشان داده که مسیر کاهش تعهدات را ادامه میدهد، مگر اینکه به خواستههایش برسد و چون اراده ما را کامل فهمیدند، فکر میکنم تلاش آنها همین خواهد بود که راهحل و فرمولی پیدا شود که ایران حداقل به بخشی از خواسته خودش برسد، یعنی فروش نفت و دسترسی به پول آن بخشی از خواستههای ماست. ولی وقتی این تامین شود، خواستههای دیگر ما در حوزههای دیگر پیگیری خواهد شد.
اروپا با گام سوم کاهش تعهدات برجامی چه میکند؟
هم میزان ذخایر و هم درصد غنی سازی اورانیوم ایران از حد تعیین شده در برجام بسیار فراتر رفت. آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حالی از این مساله خبر میدهد که قرار است ایران تا چند روز دیگر گام سوم کاهش تعهداتش را آغاز کند. روز جمعه آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارشی که به طرفین برجام ارسال کرده است اعلام کرد میزان و درصد غنای ذخایر اورانیم ایران از حد مجاز فراتر رفته است.
تا چند روز دیگر ایران گام سوم کاهش تعهداتش در برجام را آغاز میکند. ظریف پنج شهریور گفته بود در ۶ سپتامبر (۱۵ شهریور) مرحله سوم آغاز خواهد شد.
بر اساس سخنان ظریف دو سناریو در مورد نوع اجرای گام سوم وجود دارد. یا این گام مانند دو مورد قبلی در جهت لغو و کاهش تعهدات است یا قرار است اقدامات سختگیرانهتر و قاطعانهتری صورت گیرد.به موازات انتشار گزارش آژانس مبنی بر افزایش سطح غنی سازی ایران و همچنین نزدیکی به گام سوم کاهش تعهدات، دستگاه دیپلماسی ایران در مذاکره را باز نگه داشته است.
علاوه بر این، مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا و به ویژه فرانسه همچنان ادامه دارد. ظریف پس از سفر به فرانسه اعلام کرد گفتگوی روسای جمهور دو کشور ادامه دارد. همچنین ممکن است روحانی و ماکرون در مجمع عمومی سازمان ملل که اواخر این ماه برگزار میشود دیدار کنند.ظریف قصد ایران را پایبندی اروپا به برجام اعلام کرده است، اما خواست اصلی را برطرف کردن مسائل اقتصادی میداند. ظریف گفت ما سرمایه گذاریها، هواپیمایی غیرنظامی، حملونقل، بازگشت شرکتهای اروپایی و... را بهعنوان پیششرطی برای اجرای کامل تعهدات خود درخواست نمیکنیم. او افزود: «ما تنها میخواهیم بتوانیم نفت خود را بفروشیم و پول خود را دریافت کنیم.»وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد اگر ما با اروپا به تفاهم برسیم گام سوم را برنمیداریم، ما نهتنها از اقدامات بیشتر در این راستا انصراف میدهیم بلکه به همان جایی برمیگردیم که تا به حال بودهایم.
پمپئو: اعتماد به ظریف اشتباه بزرگی بود!
وزیر خارجه ایالات متحده گفت: آمریکا اطلاعات موثقی دارد که اَبرنفتکش جمهوری اسلامی که بعد از یک ماه توقیف از جبل الطارق آزاد شده بود، دوباره به سمت سوریه میرود. مایک پمپئو همچنین اعتماد به ظریف را «یک اشتباه بزرگ» نامید. پمپئو در توئیتر خود نوشت: وزیر خارجه ظریف به بریتانیا تضمین داده بود که «گریس ۱» نفتکش سپاه، به سوریه نخواهد رفت. ما اطلاعات قابل اتکائی داریم که این نفتکش به سمت شهر طرطوس سوریه میرود. من امیدوارم این موضوع رویه را تغییر دهد. اعتماد به ظریف یک اشتباه بزرگ بود.» شهر طرطوس در جنوبغربی سوریه و شمال لبنان قرار دارد.همزمان با اظهارنظر پمپئو، ایالات متحده اَبرنفتکش جمهوری اسلامی را در فهرست سیاه قرار داد و کاپیتان آن را تحریم کرد. وزارت خزانهداری ایالات متحده در بیانیهای نفتکش ایرانی «آدریان دریا»، را دارایی مسدود شده اعلام کرد.سیگال مندلکر، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی در این بیانیه گفت: نفتکش آدریان دریا ۱ که حجم زیادی از نفت را حمل و منتقل میکند، برای تامین مالی فعالیتهای بدخواهانه رژیم و تبلیغ تروریسم مورد استفاده است. همچنین مشاور امنیت ملی آمریکا در پی اقدام وزارت خزانهداری کشورش برای تحریم نفتکش آدریان دریا گفت: تحریمها، موضوعی جدی است.جان بولتون در پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: تحریمها و بهعلاوه توقیف یک کشتی که در فعالیتی غیرقانونی مشارکت دارد، جدی هستند. اجازه دهید این درسی برای هر کسی باشد که وسوسه شده است از انتقال نفت ایران به مقصد اسد (رئیس جمهور سوریه) حمایت کند.