ژان ایو لودریان گفته است تهران و واشنگتن کمی بیش از یک ماه فرصت دارند گفتوگوها را آغاز کنند.در جریان هفتاد و چهارمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، ایمانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، تلاشهای زیادی برای ترتیب دیداری میان روسای جمهور ایران و آمریکا انجام داد. اما تلاشهای او به جایی نرسید. وقتی معلوم شد که امکان دیدار وجود ندارد، ماکرون سعی کرد حسن روحانی و دونالد ترامپ را به برقراری تماس تلفنی ترغیب کند. کارشناسان فنی فرانسوی، در هتل محل اقامت روحانی در نیویورک، خط تلفن امنی ایجاد کردند. همه چیز برای گفتوگوی تلفنی روحانی و ترامپ آماده شد. ترامپ پشت خط تلفن منتظر تماس روحانی بود. اما باز هم تلاش ماکرون شکست خورد. چون روحانی خواستار موضعگیری علنی ترامپ در زمینه رفع تحریمها بود. امری که ترامپ با آن موافقت نکرد. بعد از شکست تلاشهای ماکرون، معلوم شد که با وساطت فرانسه، روحانی و ترامپ در نیویورک بر سر یک طرح چهار مادهای به توافق رسیده بودند که شامل مواردی همچون تعهد همیشگی ایران به عدم دستیابی به تسلیحات هستهای، پایبندی کامل به تعهدات هستهای و پذیرش مذاکرات بر سر چارچوب بلندمدت درباره فعالیتهای هستهای ایران و پیگیری صلح و احترام در منطقه از طریق مذاکرات میشود. آمریکا نیز در مقابل، موافقت خواهد کرد که همه تحریمهای اعمال شده پس از سال ۲۰۱۷ را بردارد. ظاهرا قرار بود این طرح یکی از نتایج دیدار روحانی و ترامپ باشد. اما با لغو دیدار، این طرح هم به جایی نرسید.به نظر میرسد مهمترین دلیل شکست تلاشهای ماکرون در سازمان ملل، فقدان اعتماد میان ایران و آمریکاست. طبق طرح چهار مادهای، ترامپ تحریمها را رفع خواهد کرد. اما در حالی که فرانسویها به سختی مشغول رفت و آمد میان هياتهای ایرانی و آمریکایی در نیویورک بودند، ترامپ در توئیتر اعلام کرد که قصد ندارد تحریمها را رفع کند. همین امر، برای تلاشهای فرانسه دردسرساز شد.محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، که در نیویورک مذاکرات فشردهای با اروپاییها داشت، در جلسه روز چهارشنبه هيات دولت، گفت: «همزمان با این تلاشها، ترامپ در مجمع عمومی سازمن ملل اعلام کرد قصد ندارد تحریمها را کم کند. این موضع ترامپ ۱۸۰ درجه مخالف آن بود که اروپاییها از قول ترامپ به ما میگفتند.» ظریف افزود: «به همین دلیل نیاز بود بررسی شود آیا ترامپ به آنچه به اروپاییها گفته است تعهد دارد. این بحث ما با اروپاییها ادامه دارد.»
طرح چهار مادهای فرانسه به دلیل عدم اطمینان طرف ایرانی از رفع تحریمها توسط ترامپ، به جایی نرسید. اما فرانسویها میگویند تا قبل از برداشته شدن گام بعدی کاهش تعهدات هستهای در اوایل نوامبر، هنوز برای گفتوگو درباره تنشزدایی میان ایران و آمریکا فرصت وجود دارد. فرانسویها هم معتقدند بحث هنوز ادامه دارد. اما فرصت زیادی باقی نمانده است. ژان ایو لودریان،در دیدار با قانونگذاران در پاریس، گفت: «ما معتقدیم این ابتکارها، که تا به حال ناموفق بودهاند، هنوز روی میز هستند.» او ایران و آمریکا را ترغیب کرد که پیش از ششم نوامبر اقدامی در راستای تنشزدایی انجام دهند. گام بعدی کاهش تعهدات هستهای ایران، در ششم نوامبر برداشته میشود.دیپلمات ارشد فرانسه افزود: «اکنون به عهده ایران و آمریکاست که این مهلت نسبتا مختصر را غنیمت بشمارند. چون ایران اعلام کرده است که اوایل نوامبر گامهای جدیدی در زمینه کاهش تعهداتش ذیل توافق وین بردارد و این اقدامات، ریسک به وجود آوردن تنشهای جدیدی را به همراه دارند.» ایران در عین استقبال از طرح فرانسوی، هشدار داد که روند کاهش تعهدات هستهای تا زمان حصول نتایج مطلوب، ادامه خواهد داشت. رهبری انقلاب، در دیدار با فرماندهان سپاه، اعلام کرد: «کاهش تعهدات هستهای که مسئولیت آن بر عهده سازمان انرژی اتمی است، باید همانگونه که دولت اعلام کرده با جدیت کامل و به صورت دقیق و جامع ادامه یابد تا به نتیجه مطلوب برسد و قطعاً هم به نتیجه خواهد رسید.» در همین روز، روحانی در جلسه هيات دولت، درباره طرح فرانسه گفت: «کلیت این طرح از نظر ما قابل قبول است، اما عبارتهای این طرح را اصلاً قبول نداشتم چرا که عبارتهایش نادرست بود و رئیس جمهور فرانسه گفت که بسیار خوب، عبارتهایی که خودتان میگویید و وزرای خارجه با هم یک نتیجه برسند و آن عبارت به عنوان مبنای مذاکره ما باشد.»
در یک ماه آینده، یعنی تا قبل از گام بعدی کاهش تعهدات هستهای، بحثها و گفتوگوها میان ایران و اروپا ادامه خواهد داشت. طرح چهار مادهای فرانسه، احتمالا در کانون این گفتوگوها خواهد بود. واضح بود که عبارتهای این طرح، طوری طراحی شده که همه طرف بتوانند با رسمی شدن آن اعلام پیروزی کنند.
مکرون حریف روحانی نشد
روزنامه فرانسوی ژورنال دودیمانش دلایل شکست تلاشهای مکرون برای ملاقات روحانی و ترامپ و ماجرای دست وپا زدن رئیس جمهور فرانسه برای این اتفاق مهم و تاریخی را شرح داده است. امانوئل مکرون، همه آنچه که در چنته داشت را رو کرد تا ملاقاتی میان روحانی و ترامپ صورت گیرد. اما آنگونه که رسانههاي آمریکایی اعلام کردند، طرف ایرانی حتی حاضر نشد در یک کنفرانس تلفنی شرکت کند و بدین ترتیب تلاشهای رییس جمهور فرانسه به شکست انجامید. رسانههاي مختلف آمریکاییها طی روزهای اخیر به شکل گسترده ای تلاشهای رئیس جمهور فرانسه برای آشتی دادن روسایجمهور ایران و آمریکا و عدم انعطافپذیری هيات ایرانی را شرح دادند. سهشنبه هفته گذشته بعد از ساعتها مذاکره، امانوئل مکرون برای آخرین بار به هتل هیلتون میلنیوم رفت تا روحانی را به ملاقات راضی کند. عکاسان صحنه حضور بوریس جانسون در کنار روحانی و مکرون را جاودانه کردند. امانوئل مکرون در این صحنه تاریخی خطاب به دو طرف می گوید: اگر ایشان، کشور را بدون ملاقات با ترامپ ترک کنند، صادقانه بگویم، ادامه در همین صفحه