یک سخنگوی کمیسیون اروپا در بروکسل گفته است: «ورود به اتحادیه اروپا نیازمند آن است که تمام کاندیداها از سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیروی کنند.» او ادامه داده که در همین رابطه اگر ترکیه در تقاضایش برای پیوستن به این اتحادیه جدی است، این راهی است که این کشور نیز باید طی کند. رجب طیب اردوغان، رئيس جمهوری ترکیه، در واکنش به این سخنان خطاب به اتحادیه اروپا گفته است: «هی، اروپا! بیدار شو! یک بار دیگر میگویم: اگر شما سعی کنید عملیات ما را به عنوان تهاجم معرفی کنید، وظیفه ما مشخص خواهد بود: درها را باز میکنیم و سه میلیون و ۶۰۰ هزار پناهجو را به سوی شما میفرستیم.» او ادامه داده که اروپا صادق نیست و تا به حال حقیقت را نگفته است. اشاره اردوغان به سه میلیون و ۶۰۰ هزار پناهجوی سوری است که در ترکیه به سر میبرند.
اروپاییهای شورای امنیت از ترکیه خواست
عملیات سوریه را متوقف کند
نمایندگان کشورهای اروپایی عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد از عملیات ارتش ترکیه در مناطق کردنشین شمال شرقی سوریه اظهار نگرانی کرده و از دولت ترکیه خواسته اند که به این اقدام یکجانبه خاتمه بدهد. در دومین روز این عملیات، دهها هزار کرد از خانههاي خود فرار کرده اند و چند شهر و آبادی مرزی خالی از سکنه شده است؛ بنا بر گزارشها، حداقل چهار غیرنظامی کشته و ۷۰ نفر زخمی شده اند. این در حالیست که ترکیه می گوید بیش از ۱۰۰ تروریست در این عملیات کشته شدهاند. آلمان، بلژیک، فرانسه، لهستان، بریتانیا و استونی پس از برگزاری یک جلسه غیرعلنی شورای امنیت در نیویورک در بیانیه روز پنجشنبه، خود همچنین هشدار دادند که علمیات ترکیه نه فقط دستاوردهای ائتلاف جهانی علیه گروه داعش را تضعیف می کند بلکه امنیت متحدان محلی ائتلاف از جمله نیروهای دموکراتیک سوریه را به خطر می اندازد. این کشورهای غربی در عین حال بعید دانسته اند آنچه ترکیه به عنوان منطقه امن برای اسکان پناهجویان سوری مد نظر دارد بتواند با استانداردهای بین المللی تطابق داشته باشد. کلی کرفت، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، نیز گفت: اگر ترکیه در عملیات خود در خصوص غیرنظامیان و نیز زندانیان داعش قصور کند میتواند با پیامدهایی مواجه شود. در همین حال، شبکه کردی «روداو» در توئیتر به نقل از خبرنگار خود نوشت: روسیه و آمریکا با «محکوم کردن» عملیات ترکیه مخالفت کردهاند. شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه برای بررسی عملیات ترکیه در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان کرد در شمال سوریه، تشکیل جلسه داده است. این نشست به درخواست پنج عضو اروپایی شورای امنیت و پشت درهای بسته تشکیل شده است.
ترکیه: مسئول زندانیان داعش در خارج از منطقه امن نیستیم
ترکیه میگوید: در مورد آن دسته از زندانیان داعش که در خارج از «منطقه امن» مورد نظر این کشور در سوریه نگهداری میشوند، مسئولیتی ندارد. مولود چاوش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه گفت کشورش تنها مسئول آن دسته از زندانیان داعش است که در «منطقه امن» نگهداری میشوند. منطقه امن، منطقهای است که ترکیه به دنبال تشکیل آن در شمال سوریه است تا به ادعای این کشور، از حملات کردها در امان بماند. چاوش اوغلو در گفتوگو با خبرنگاران در مورد زندانیان داعشی خارجی در سوریه گفت: «ترکیه از کشورهای متبوع این زندانیان خواهد خواست تا آنها را تحویل بگیرند. در غیر این صورت آنکارا آنها را وادار خواهد کرد تا آن کشورها مسئولیت این اتباع خود را بر عهده گیرند.» بسیاری از اعضای جامعه جهانی از ابتدای حمله ترکیه به سوریه در مورد احتمال آزاد شدن زندانیان گروه داعش در شمال سوریه و احیا دوباره این گروه به دولت آنکارا هشدار دادهاند.
هزاران نفر فراری از جنگ
در شمال سوریه مردم در حال فرار از حمله نظامی ترکیه هستند. به گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه بیش از ۶۰ هزار نفر در حال فرار از این منطقه هستند. اکثر این افراد ساکنان شهرهای مرزی سوریه مثل رأسالعین، تل ابیض و دربازیا هستند. به گفته فعالان سوری، فراریان از جنگ به سمت شرق در حرکتند و مقصدشان احتمالا مناطق اطراف شهر حسکه است. گزارشگران خبرگزاری فرانسه گزارش دادهاند که مردم را در خودرو، پیاده یا روی موتورسیکلت در حال خروج از رأسالعین و فرار از مناطق جنگی دیدهاند. به گفته ۱۴ سازمان کمکرسانی در مناطقی در مرز سوریه با ترکیه که هماکنون نبرد در جریان است، مجموعا ۴۵۰ هزار نفر زندگی میکنند. بر اساس این گزارش اگر طرفهای درگیر حداکثر خویشتنداری را پیش نگیرند و حفاظت از غیرنظامیان اولویت آنها نباشد این تعداد در معرض خطر قرار دارند. این سازمانهای امدادی گفتهاند که اگر مجبور شوند به دلیل تشدید درگیری کارمندانشان را از این مناطق خارج کنند، کسانی که جانشان در خطر است نمیتوانند کمکهای ضروری را دریافت کنند.
مخالفتهای جهانی با عملیات نظامی ترکیه
تنها آمریکا و اتحادیه اروپا نیستند که با حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه مخالفت کردهاند. اسرائیل نیز این عملیات نظامی را محکوم کرده است. ، نخستوزیر اسرائیل، گفت: «اسرائیل عملیات نظامی ترکیه در مناطق کردنشین سوریه را به شدت محکوم میکند و نسبت به پاکسازی قومی در این مناطق هشدار میدهد.»بنیامین نتانیاهو ادامه داده است: «اسرائيل آماده است تا به ملت شجاع کرد کمکهای انساندوستانه ارائه دهد.» وزارت امور خارجه ایران نیز طی بیانیهای با اقدام نظامی در سوریه مخالفت کرده است. در این بیانیه آمده است: «وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با درک نگرانیهای امنیتی ترکیه همان گونه که پیش از این نیز تصریح کرده است اقدام نظامی را نه تنها عاملی برای برطرف سازی نگرانیهای امنیتی این کشور ارزیابی نمیکند، بلکه منجر به وارد آمدن خسارات مادی و انسانی گسترده دانسته و بر این اساس مخالفت خود را با این اقدام اعلام میکند.» وزارت خارجه ایران همچنین نسبت به پیامدهای این حمله به خصوص برای غیرنظامیان ابراز نگرانی کرده و خواستار توقف فوری این حملات و خروج نظامیان ترکیه از خاک سوریه شده است.
ماکرون: حمله نظامی ترکیه به سوریه را قاطعانه محکوم میکنم
رئيسجمهوری فرانسه حمله «یکجانبه» ترکیه به سوریه را «قاطعانه» محکوم کرد.امانوئل ماکرون گفت: «من با قاطعیت حمله نظامی یکجانبه در سوریه را محکوم میکنم و ترکیه را به توقف هر چه سریعتر این عملیات فرامیخوانم.» وی افزود: «این خطر هست که این حمله به بازآفرینی خلافت داعش کمک کند و بنابراین ترکیه باید مسئولیت آن را بپذیرد.» وزارت امور خارجه فرانسه در اعتراض به حمله ترکیه به خاک سوریه، سفیر این کشور در پاریس را احضار کرد.
ترامپ: در حال مذاکره با دو طرف هستم
دونالد ترامپ درباره جنگ ترکیه علیه کردهای سوریه گفت: مشغول مذاکره با هر دو طرف درگیر است. رئيسجمهوری آمریکا در صفحه توییتر خود نوشت: «ترکیه نقشه حمله به کردها را مدتها پیش کشیده بود. آنها همیشه با هم در جنگ بودهاند. ما در نزدیکی منطقه درگیری هیچ سرباز یا پایگاهی نداریم. من تلاش میکنم تا به این جنگهای بیپایان، پایان دهم. با طرفین [درگیری] گفتوگو میکنم.» ترامپ در ادامه این پست توییتری درباره واکنش به اقدام ترکیه مینویسد: «بعضیها میخواهند که ما دهها هزار سرباز به منطقه بفرستیم و دوباره یک جنگ تمام عیار راه بیندازیم. ترکیه عضو ناتو است. برخی دیگر میگویند دخالت نکنیم و بگذاریم کردها خودشان جنگ را پیش ببرند (شاید حتی با کمک مالی ما). اما من میگویم اگر ترکیه خارج از چهارچوبها رفتار کند، باید از نظر مالی به شدت به او حمله کنیم. من اوضاع را از نزدیک رصد میکنم.»رئیسجمهور آمریکا همچنین در توئیت تازهای نوشت: :ما خلافت داعش را صد در صد شکست دادیم و دیگر در مناطق تحت حمله ترکیه در سوریه هیچ نظامیای نداریم. کارمان را بینقص انجام دادیم! حالا ترکیه به کردها حمله کرده است. آنها ۲۰۰ سال است که با هم سر جنگ دارند. ما یکی از این سه گزینه را پیش رو داریم: هزاران نظامی بفرستیم و از لحاظ نظامی پیروز شویم، ترکیه را با تحریمها و مسائل مالی به شدت هدف قرار دهیم یا اینکه برای رسیدن ترکیه و کردها به توافق میانجیگری کنیم.
نگرانی نهادهای کمکرسانی سازمان ملل
نهادهای امدادی سازمان ملل متحد نگرانی خود را از حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه ابراز کردهاند. مارک لووکوک هماهنگکننده کمکهای ضروری سازمان ملل در بیانیهای که روز پنجشنبه در ژنو منتشر شده خواستار حفاظت از غیرنظامیان در مناطق مورد حمله شده است. او در همین روز به ترکیه رفته تا با نمایندگان دولت این کشور ملاقات کند. صندوق کمک به کودکان سازمان ملل گفته پسران و دختران زیادی در شمال شرقی سوریه در معرض خطر جدی مصدومیت، مرگ یا فرار اجباری قرار دارند. سرپرست یونیسف در نیویورک تصریح کرده که یک تنش نظامی دیگر پیامدهای ناگواری خواهد داشت.
طرح جمهوریخواهان برای تحریم ترکیه
۲۹ نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کردند: در واکنش به حمله ترکیه به شمال شرقی سوریه طرحی برای اعمال تحریم علیه آنکارا مطرح خواهند کرد. لیز چنی، رئیس کنفرانس جمهوریخواهان مجلس نمایندگان در بیانیهای گفت: رجب طیب اردوغان، رئيسجمهوری ترکیه و حکومت او به دلیل حمله بی رحمانه به متحدان کرد ما در سوریه میبایست با پیامدهای جدی روبه رو شوند. همچنین هم دموکراتها وجمهوریخواهان طرح مشابهی علیه حکومت ترکیه در سنای آمریکا معرفی کردند.