به ادعای این نشریه، دولت ترامپ به صورت محرمانه به سه کشور اروپایی اخطار داده بود که در صورتی که مکانیسم را فعال نکنند ۲۵ درصد بر تعرفه خودروهای وارداتی از اروپا میافزاید.با این وجود مقامات اروپایی به واشنگتن پست گفته بودند که فعال کردن مکانیسم حل اختلاف از چند هفته پیش در برنامه بوده و آنها قصد اجرای آن را داشتهاند.در مقابل یک مقام آگاه به واشنگتن پست گفت که «اروپا برای اینکه ضعیف جلوه نکند تهدید ترامپ را عمومی نکرده است.»این نشریه به نقل از منابع اروپایی میافزاید که دولت آمریکا مستقیما از طریق فرستاده ویژه پایتختهای اروپایی را از تهدید خود آگاه کرده بود.واشنگتن پست در گزارش خود نوشت: تلاشهای ایالات متحده با تهدید تعرفهای برای فشار وارد کردن به سیاست خارجی اروپا، طبق گفته یک مقام اروپایی برابر با «اخاذی» است که سطح جدیدی از «شیوههای خشن آمریکا با قدیمیترین متحدانش» را نشان میدهد. طبق این گزارش، دونالد ترامپ پیشتر از تهدید تعرفه ۲۵ درصد روی خودروها برای بهدست آوردن شرایط مطلوبتر در روابط تجاری آمریکا با اروپاییها استفاده کرده بود واشنگتن پست در گزارش خود نوشته است که وقتی از یک مقام ارشد آمریکایی درباره هشدار تعرفهای سئوال شد، با اشاره به توافق هستهای ایران گفت: «ما این موضوع را خیلی آشکار و شفاف کردیم که برجام یک توافق وحشتناک است.»
در همین حال وزیر خارجه ایران، اروپا را متهم کرد که با فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در توافق هستهای، بقایای برجام را به ترامپ فروخته است. به گفته ظریف این اقدام برای اجتناب از تعرفههای جدید آمریکا بر خودروهای اروپایی انجام گرفته است.ظریف، با لحنی تند به اقدام فرانسه، بریتانیا و آلمان در فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در توافق هستهای واکنش نشان داد.وی خطاب به این سه کشور اروپایی گفت که آنها تسلیم واشنگتن شده و برای اجتناب از وضع تعرفههای آمریکا بقایای برجام را به ترامپ فروختهاند.ظریف در پیامی توییتری نوشت: «تسلیم تأیید شد. ترویکای اروپایی بقایای برجام را فروخت تا از تعرفههای جدید ترامپ جلوگیری کند.»رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی در ادامه نوشت: «دوستان من این بیفایده است. شما فقط اشتهای او را بیشتر میکنید. قلدر دبیرستان خود را به خاطر دارید؟»وزیر خارجه ایران سپس بهشدت به سه کشور اروپایی تاخت و افزود: «اگر قصد فروش شرافت خود را دارید، بفرمایید. اما ظاهری اخلاقی ـ قانونی به خود نگیرید. شما فاقد آن هستید.»ظریف همچنین گزارش روزنامه واشنگتن پست را نیز ضمیمه پیام توییتری خود کرد و آن را به اشتراک گذاشت؛ گزارشی که مدعی فشار ترامپ بر اروپاییها برای فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در برجام شده است.
آلمان فشار آمریکا را تایید کرد
آلمان این گزارش را تایید کرده که آمریکا به کشورهای اروپایی عضو برجام هشدار داده بود که در صورتی که به حمایت از این توافق ادامه دهند با تعرفههای سنگین تجاری مواجه خواهند شد. آنگرت کرامپ-کارنباوئر، وزیر دفاع آلمان، گفت : این بیان یا، به اصطلاح تهدید، وجود داشته است. صادرات خودرو از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به آمریکا به ٢٩ درصد کل صادرات خودرو این کشورها و ٢٥ درصد کل خودروهای وارداتی آمریکا بالغ میشود، همچنین کارخانههای خودروسازی متعلق به شرکتهای اروپایی در آمریکا نزدیک به ٢٧ درصد کل تولید خودرو در آمریکا را در اختیار دارند.در صورت افزایش تعرفه بر خودروهای وارداتی، اروپاییان به جای صادرات خودرو به آمریکا ناگزیر خواهند بود خودروهای مورد نیاز بازار ایالات متحده را در کارخانههای خود در آمریکا تولید کنند. چنین وضعیتی به بیکاری در اروپا دامن خواهد زد و در مقابل، باعث افزایش اشتغال در آمریکا خواهد شد.
برجام در خطر است
وزیر خارجه فرانسه گفت: توافق هستهای با ایران در خطر است.ژان-ایو لودریان گفت: مکانیسم حل اختلاف سه کشور اروپایی میتواند این مسئله را بهصورت دیپلماتیک حل کند. وی افزود: «ایران بهطور مداوم این توافق را از ماهیتش تهی کرده است. این توافق در خطر است و ایران باید به تعهدات خود پایبند باشد.»وزیرخارجه فرانسه میگوید یک توافق فراگیرتر همراه با کاهش تحریمهای آمریکا تنها راه برونرفت از بحران ایران است.وی گفت فرانسه همراه با شرکای اروپایی خود از سپتامبر ۲۰۱۷ تلاشهایی برای مذاکرات جدید که فعالیتهای هستهای ایران بعد از سال ۲۰۲۵ (زمان برچیده شدن برخی محدودیتها علیه ایران بر اساس برجام)، برنامه موشکی و نقش تهران در منطقه را همراه با کاهش تحریمهای آمریکا در بر گیرد، آغاز کردهایم و این تنها راه برونرفت از بحران است.وی گفت: این ایده هنوز هم روی میز است و امکان تحقق دارد.
مقام انگلیسی: آخرین فرصت را به ایران دادیم
سفیر انگلیس در اسرائیل گفت که در صورت عدم بازگشت ایران به تعهدات ذیل برجام، بازگشت تحریمها و خاتمه برجام در دستور کار قرار میگیرد. نیل ویگان درباره آخرین تحولات در برجام گفت که درخواست قدرتهای اروپایی در فعال کردن ساز و کار حل اختلافات در برجام، آخرین فرصت ایران برای بازگشت به تعهدات ذیل توافق هستهای است.این دیپلمات انگلیسی گفت: «مطمئنا این اقدام اروپا یک نقطه عطف برای ایران است. ایران اینک یک تصمیم گیری مهم درباره اینکه چه مسیری را طی خواهد کرد، پیش رو دارد. ما و شرکای فرانسوی و آلمانی به وضوح گفتهایم که ایران فرصتی برای تنش زدایی در منطقه دارد تا به درستی بررسی کند با سقوط هواپیمای اوکراینی چه اتفاقی افتاد و در زمینه برجام نیز به تعهداتش بازگردد. در غیر اینصورت، ما به سوی مکانیسم ماشه خواهیم رفت.» ویگان در ادامه افزود: «با توجه به پنج مرحله کاهش تعهدات برجامی و شمار خطرناک سانتریفیوژها، بر اساس برجام ساز و کار حل و فصل اختلافات را فعال کردهایم. اکنون روندی انجام خواهد شد که به این کشور فرصتی برای بازگشت دوباره به تعهدات ذیل برجامی بدهد. در غیر اینصورت، ایران با پایان توافق هستهای و بازگشت تحریمها روبروست. فکر میکنیم ایران آخرین فرصت را برای بازگشت به تعهداتش دارد. بر این باوریم که این توافق بهترین راه برای متوقف کردن ایران برای دستیابی به سلاح هستهای است، کاملا آشکار ساختهایم که ایران اکنون باید تصمیم بگیرد. به ویژه پس از تنشهای منطقهای بعد از ترور قاسم سلیمانی و سقوط هواپیمای مسافربری.»
آخرین میخ بر تابوت توافق هستهای
نماینده روسیه در سازمانهاي بينالمللی گفت: متاسفانه اقدام سه کشور اروپایی به فعال کردن سازوکار حل اختلاف برجام, نشان داد که شرکتکنندگان باقیمانده در آن, هر چند در حمایت از این توافق یک صدا هستند، به شکلی بارز بر سر مسیر پیش رو اختلاف نظر دارند. این فاجعه بار نیست اما کمک کننده هم نیست. میخاییل اولیانوف افزود:دشمنان برجام خوشحال هستند. آنها سازوکار حل اختلاف را آخرین میخ بر تابوت توافق هسته ای می بینند. وظیفه شرکتکنندگان باقیمانده در برجام این است که آنها را مایوس و این سازوکار را به عاقلانهترین شکل اجرا کنند تا از خطرهای جانبی آن کاسته شود.