مرتضی طلایی افزود: اکنون در شرایطی قرار داریم که گویی یک گرگ ما را بلعیده است و در شکم گرگ هم دست از اختلافات برنمیداریم و با هم دعوا میکنیم. امروز که میبینیم نظام سلطه با تمام قوا به میدان آمده تا آستانه تحمل مردم را کم کند و شکرگزاری مردم نسبت به دستآوردهای انقلاب را به ناسپاسی تبدیل کند و امید مردم را به یأس تبدیل کند، ما نباید بر اختلافات داخلی دامن بزنیم. به جرات میگویم که پادزهر دشمنیها تولید قدرت اجتماعی با تکیه بر وحدت و همافزایی است. اگر این موضوع ملاک عمل باشد همه نخبگان، فعالان سیاسی و گروههای مرجع باید به سمت کاهش منازعات و اختلافات بروند. واقعا درست نیست که به روی هم چنگ میزنیم و و این قدر بر منازعات میافزاییم. این فعال سیاسی اصولگرا گفت: یک لحظه تمام شخصیتها دغدغههای مردم را مرور کنند و ببینند که آیا برای مردم منازعات سیاسی گروهها مهم است؟ آیا کسی به این اختلافات اهمیت میدهد؟ آیا مردم میپرسند که میزان انقلابی بودن چه نیروهایی از اصولگرایان بیشتر یا کمتر است که جبهه پایداری مدام میگوید آنها انقلابی نیستند و فقط ما هستیم؟ واقعا این روش درست و نشانی از شناخت درد مردم در آن دیده نمیشود. نیروهای انقلاب باید در پی حل مشکلات واقعی مردم باشند و با سه ویژگی انقلابیبودن، عقلانیت و کارآمدی به مجلس بروند. اگر این سه راهبرد در دستور کار باشد وحدت ایجاد میشود و اگر نباشد هر گروهی که از آنها عدول میکند از مدار نیروهای انقلاب هم خارج میشود». طلایی درباره سازوکار شورای ائتلاف برای تعیین لیست انتخاباتی هم اظهار کرد: شورای ائتلاف به دنبال این است که در چندلایه به نظرات مردم دست یابد که یکی از آنها مجمع معتمدان محلات است. قرار است که در مجموع ۱۰هزار نفر به وسیله سامانه الکترونیکی از میان ۱۵۰ نفر از نیروهای انقلاب ۶۰نفر را انتخاب کنند که از میان آن ۶۰نفر با اخذ نظرات نخبگان سیاسی و احزاب یک لیست ۳۰نفره ارائه شود. به هیچوجه این سازوکار سلیقهای، جناحی و سهمیهای نیست. شورای ائتلاف هیچ خطکشی خاصی ندارد و اینطور نیست که حتی اگر جبهه پایداری از ائتلاف انصراف دهد، نیروهای این جبهه را کنار بگذارد.
طلایی در پایان در پاسخ به این پرسش که اگر جبهه پایداری لیست جداگانه بدهد، چهقدر محتمل است که لیستشان در رویارویی با لیست شورای ائتلاف رأی بیاورد، گفت: پیشبینی من این است که ملاک عمل بدنه نیروهای انقلاب لیست شورای ائتلاف و نه لیست پایداری خواهد بود. اتفاقا برخلاف آنچه ادعا میشود جبهه پایداری موقعیت و سرمایه اجتماعی زیادی ندارد و به تنهایی دارای وزن خاصی نیستند اما شورای ائتلاف بهنوعی نمایندگی اکثر تشکلهای اصولگرایی را میکند و مردمی که به سمت نیروهای اصولگرا گرایش دارند بیتردید در انتخابات اسفندماه مجلس به لیست شورای ائتلاف رأی خواهند داد.
خیال یک جریان از ماهها قبل راحت است
دبیرکل حزب اراده ملت و فعال سیاسی اصلاحطلب، گفت: الان طوری شده است که خیال یک جریان از این دغدغهها راحت است، از ماهها پیش برنامهریزی انتخاباتی میکند ولی رقبا در شب رایگیری و بعد از رایگیری هم دغدغه دارند. احمد حکیمیپور درباره برخی از تناقضات و ابهامات موجود در دلایل رد صلاحیتهای داوطلبین به برنا گفت: ابهامات افکار عمومی را باید شورای نگهبان برطرف کند. برخی از نهادها از جمله شورای نگهبان اطلاعرسانی نمیکنند کدخدایی یکطرفه صحبت میکند و حرفهای کلی میزند. مثلا میگوید نمایندگانی که رد صلاحیت شدند مشکلات اقتصادی داشتهاند، این حرفها بار روانی ایجاد میکند بعد هم توضیح داده نمیشود.دبیرکل حزب اراده ملت درباره رد صلاحیت برخی از داوطلبین اقلیتهای دینی به دلیل عدم التزام به اسلام، اظهار کرد: اقلیتهای دینی باید به دین خودشان اعتقاد داشته باشند، وقتی وارد مجلس میشوند به کتاب مقدس خودشان سوگند میخورند. بارها رهبری توضیح دادهاند که منظور از التزام به ولایت فقیه، اعتقاد نیست یعنی چون ساختار کشور اسلامی است اقلیتها ملزم به رعایت قوانین هستند. این موارد باید برای افکار عمومی توضیح داده شود که ابهامی باقی نماند.حکیمیپور دلیل رد صلاحیت خودش را نیز متناقض دانست و عنوان کرد: من بر اساس بند ۲ ماده ۲۸، عدم التزام به نظام جمهوری اسلامی رد صلاحیت شدم. این هم از موارد کلی و ابهامآمیز است. من دبیرکل یک حزب هستم، یکی از شروط دبیر کل حزب، التزام به نظام و قوانین جمهوری اسلامی است این تناقض چطور حل میشود؟او با اشاره به اهمیت شفافیت و اجرای برابر قانون، توضیح داد: چیزی که برای مردم اهمیت دارد شفافیت، پاسخگویی و اجرای قوانین برای همه به صورت یکسان است. الان طوری شده است که خیال یک جریان از این دغدغهها راحت است، از ماهها پیش برنامهریزی انتخاباتی میکند ولی رقبا در شب رایگیری و بعد از رایگیری هم دغدغه دارند.این فعال سیاسی اصلاحطلب افزود: این اقدامات باعث تضعیف مجلس میشود و مجلس قوی با این روش شکل نمیگیرد. مجلس قوی زمانی شکل میگیرد که به انتخاب مردم اعتقاد داشته باشیم؛ همانطور که مردم به نظام اعتقاد دارند و پای صندوقهای رای حاضر میشوند. نمیشود که جایی مردم ولینعمت شوند و بابصیرتتر از خواصتر تلقی شوند، اما در انتخابات بگوئیم باید به مردم یاد داد چطور در انتخابات شرکت کنند.حکیمیپور رد صلاحیتها را گستردهتر از دوران قبل دانست و بیان کرد: چنین رد صلاحیتهایی همیشه بوده است اما این بار چون تعداد ثبتنامیها زیادتر بود، میانگین ردصلاحیتشدهها بیشتر شد. دوره قبل نیز ۵۰ درصد شرکتکنندهها رد شدند اما این بار گستردهتر شد.
انتخابات آزاد شکاف بین حاکمیت و مردم
را ترمیم خواهد کرد
قائم مقام حزب اتحاد ملت هم تاکید کرد: نهادهای انتخاباتی میتوانند با شکلگیری بستر یک انتخابات آزاد شکاف بین حاکمیت و مردم و همچنین بیاعتمادیها را پر و ترمیم کنند.
آذر منصوری، درباره رد صلاحیتهای گسترده جناح اصلاحات در انتخابات یازدهمین دوره انتخابات مجلس از سوی شورای نگهبان گفت: اگر قرار است مشارکت حداکثری مردم در انتخابات نظام و کشور را در مقابل همه تهدیدهای بیرونی و ناملایمات درونی بیمه کند، باید الزامات آن فراهم شود و اگر به این الزامات توجه نشود عملاً این هدف تحقق پیدا نمیکند. قائم مقام حزب اتحاد ملت با بیان اینکه باید دایره انتخاب مردم آزاد باشد، عنوان کرد: لازمه مشارکت حداکثری این است که مردم به این باور برسند که اولاً دایره انتخابات شان به حدی آزاد و گسترده است که میتوانند نمایندگان واقعی خودشان را انتخاب کنند، ثانیاً این اعتماد و اطمینان برای آن ها وجود داشته باشد که با حضورشان در انتخابات از قِبَل نهادهای انتخاباتی میتوانند مطالبات خود را پیگیری کنند و صدای خود را به حاکمیت برساند.وی تاکید کرد: در واقع نهادهای انتخابی باید بتوانند با شکلگیری از بستر یک انتخابات آزاد شکاف بین حاکمیت و مردم را پر و بیاعتمادیها را ترمیم کنند.
تظاهرات گسترده در عراق و لبنان به کجا منتهی میشود؟
پس از یک دوره آرامش نسبی، تظاهرات و ناآرامی در عراق و لبنان بار دیگر شروع شد، در دور جدید ناآرامیها در این دو کشور، دهها معترض در زدوخوردها با نیروهای امنیتی مجروح شدند.
در عراق پست نخستوزيری مانند توپ آتشین و ملتهبی شده که به رغم جذابیت آن، هیچکس مایل نیست آن را به دست گیرد. از زمانی که عادل عبدالمهدی، تحت فشار اعتراضات و با تشویق آيتاله سید علی سیستانی، از نخستوزيری استعفا کرد، گروههای سیاسی عراق مجدانه تلاش کردند جایگزینی برای او پیدا کنند. اما نتوانستند.برخی چهرهها به دلیل حساسیت اوضاع، از پذیرش پست نخستوزيری در این برهه پر التهاب، خودداری کردند. برخی دیگر که برای تصدی این پست پیشنهاد شدند، با مخالفت گسترده معترضان و برخی گروههای سیاسی مواجه شدند. در نتیجه، به رغم اتمام مهلت قانونی برای انتخاب نخستوزير، هنوز هیچ کسی به طور رسمی برای تصدی منصب نخستوزير پیشنهاد نشده است.در لبنان نیز تحولات مشابهی در جریان است. اعتراضات لبنان که در چند ماه گذشته مسالمتآمیز بود، در روزهای اخیر به خشونت کشیده شد. در اعتراضات شنبه شب لبنان، صدها نفر از معترضان و نیروهای امنیتی مجروح شدند. نهادهای غیردولتی مانند صلیب سرخ، اعلام کردهاند اعتراضات خیابانی شنبه شب بیش از ۳۵۰ مجروح برجای گذاشت. وزارت کشور لبنان نیز از زخمی شدن ۱۴۲ نیروی امنیتی خبر داد که جراحت برخی از آنها وخیم گزارش شده است. خشونتهای شنبه شب، در اعتراضات سه ماهه لبنان بيسابقه بود.
نصراله تاجیک کارشناس مسائل عراق با اشاره به اینکه اوضاع در عراق بسیار پیچیده است، اظهار داشت: تمامی مشکلاتی که از سال ۲۰۰۳ به این طرف و بعد از سرنگونی صدام به وجود آمده این روزها سر باز کرده و مردم را به ستوه آورده است، طی این سالها فساد گسترده و ناکارآمدی دولت عراق وجود داشته و هیچ تلاشی برای بهبود وضعیت و عملکرد وجود نداشته است، با توجه به همین موضوع، مردم خواستار رسیدگی و اصلاح امور هستند، اما تاکنون اقدام جدی در این راستا انجام نشده است.
وی با تاکید بر این كه نظام سیاسی عراق به شدت دارای ضعف است و با این شکل از سیستم سیاسی عراقیها نمیتوانند کاری از پیش ببرند، گفت: به دلیل تقسیم قدرتی که به دلیل طایفه گرایی در این کشور صورت گرفته، عملا قدرت سهمیه بندی شده و این تقسیم بندی طولی و عرضی یعنی هم تقسیمبندی طایفهای، جغرافیایی و سیاسی عملا سیاست عراق را به بن بست کشانده است و هر روز نیز بر حجم و شدت مشکلات انباشته میشود، از سویی با حمایت آيتاله سیستانی از اعتراضات به نظر میرسد، این روند سر دراز داشته باشد.