معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور انساندوستانه و هماهنگکننده امور اضطراری، با صدور بیانیهای درباره وضعیت سوریه گفت: «اگر اعضای شورای امنیت و افراد دارای نفوذ، منافع شخصی را کنار نگذارند و صلاح جمعی و انسانی را در اولویت قرار ندهند، شاهد بزرگترین فاجعه انسانی قرن ۲۱ خواهیم بود. آتشبس تنها گزینه است.» مارک لوکاک میگوید: «آوارگان وحشتزدهاند و به علت نبود جا در اردوگاههای پناهجویان، مجبورند در هوای سرد در فضای باز بخوابند. مادران برای گرم کردن فرزندانشان پلاستیک میسوزانند. نوزادان و کودکان از سرما جان میدهند. خطر جدی شیوع بیماری وجود دارد. زیرساختهای اولیه در حال فروپاشی است.» منطقه ادلب و بخشهایی از استان همسایه حلب و لاذقیه مقر گروههای جهادی بوده که علیه حاکمیت بشار اسد میجنگند. مسئول سازمان ملل متحد گفت: عملیات امداد بزرگی در آنسوی مرز و در خاک ترکیه در جریان است اما شتاب وقایع با امکانات سازگار نیست. ارتش سوریه گفت: دهها شهر و روستا در حلب را به طور کامل تحت کنترل خود درآوردهاند.
همتی: دلار به زیر ۱۴ هزار تومان برمیگردد
رئیس کل بانک مرکزی ضمن بیان اینکه ایران به احتمال قوی به لیست سیاه FATF نمیرود، گفت: تصمیم این اجلاس تاثیری در بازار ارز ندارد و برخی از این فضا سوءاستفاده میکنند در حالیکه نرخ دلار به زیر ۱۴ هزار تومان برمیگردد و به افرادی که قصد ورود به بازار ارز را دارند توصیه کرد که ریسک داراییهای خود را در نظر بگیرند.
عبدالناصر همتی در ششمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی (نظام بانکی در خدمت تولید) که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، در پاسخ به خبرنگاران مبنی بر تاثیر تصمیمات اجلاس پاریس گروه ویژه اقدام مالی (FATF) بر مبادلات پولی و بانکی کشور گفت: آن تاثیری که همه فکر میکنند اتفاق نخواهد افتاد و فکر نمیکنم این تصمیم اشتباه را بگیرند. البته احتمال هم هست که ایران را در لیست سیاه قرار دهند اما احتمال قویتر هم وجود دارد که این کار را انجام ندهند؛ زیرا بعید است که وارد این مسیر بشوند. وی افزود: اکنون مبادلات تجاری ما از مسیرهایی که تحریمناپذیر است، انجام میشود و در این مقطع این موارد چندان در اقتصاد ما تاثیر نمیگذارد. اکنون فکر میکنیم که در این مقطع خیلی از بانکهای دنیا به دلیل تحریمهای آمریکا با ما همکاری نمیکنند، اما چگونه ما از اول سال تا کنون ۳۵ و نیم میلیارد دلار برای واردات کشور تامین ارز کردیم؟ به همین روش هم ادامه میدهیم.
همتی همچنین تاکید کرد: نوسانات بازار ارز ادامهدار نخواهد بود. برخی به دلیل اجلاس FATF تلاش میکنند التهابی در بازار ارز ایجاد کنند، ولی تصمیم این اجلاس تاثیر معناداری در بازار ارز نخواهد داشت. کما اینکه اخیرا هم برخی تلاش کردند و اظهارنظرهای دلالی داشتند مبنی بر اینکه سد مقاومت دلار ۱۴ هزار تومانی شکسته شد اما با مدیریت بانک مرکزی تعادل به بازار ارز برگشت و باز هم این اتفاق میافتد. رئیس کل بانک مرکزی مجددا به افرادی که قصد ورود به بازار ارز را دارند توصیه کرد که ریسک داراییهای خود را در نظر بگیرند.
همتی اظهار کرد: نظام بانکی در خدمت رونق تولید است. همه میدانند که اقتصاد ایران دچار دشواریهای مزمنی است که به طور خلاصه خود را در متوسط تورم بالا و متوسط رشد اقتصادی پایین نمایان میکند؛ به گونهای که از ابتدای دهه ۱۳۷۰ تاکنون متوسط نرخ تورم حدود ۲۰ درصد و متوسط نرخ رشد اقتصادی هم حدود ۳. ۵ تا چهار درصد است. در ضمن در همین دوران سه شوک تورمی و ارزی شدید را هم تجربه کردهایم که هر کدام آسیبهای جدی به اقتصاد و همچنین به اعتماد عمومی وارد کرده است، گرچه بخش مهمی از این مشکلات هم منشأ خارجی داشته است. امکانناپذیر است که اقتصاد ایران به تورمهای پایین و رشدهای اقتصادی بالا دست یابد، اما همچنان دچار مشکلاتی از قبیل کسری بودجه شدید، درصد قابل توجه مردم زیر خط فقر، نابرابری در توزیع درآمد و مواردی از این دست باقی بماند. رئیس شورای پول و اعتبار خاطر نشان کرد: محقق کردن اهداف مورد نظر اقتصاد مقاومتی نیازمند انجام اقداماتی هماهنگ از سوی بخشهای مختلف دستگاههای قانونگذاری، دستگاههای سیاستگذاری و اجرایی و حتی قضایی است و بدون انجام مجموعه اقدامات هماهنگ و سازگار امکان توفیق قابل توجه و پایدار وجود ندارد.
همتی عنوان کرد: بانک مرکزی در شرایطی که ابزار متعارف سیاستگذاری پولی برای کنترل نرخ تورم را در اختیار نداشت، تصمیم گرفت که عامل محرک انتظارات تورمی و التهاب شدید در بازار کالاها و خدمات را از کار بیاندازد و بر همین اساس نیز به مدیریت متفاوت بازار ارز با استفاده از منطق اساسی حفظ ذخایر ارزی، حذف رانت استفاده از منابع ارزی، کاهش امکان سفته بازی در بازار ارز، ایجاد مشوق برای برگشت ارز حاصل از صادرات و همچنین برگشت ارزهای خانگی به بازار کرد. با همین شیوه بود که بانک مرکزی ضمن برگرداندن نرخ ارز به محدودهای که قابل کنترل باشد و از نرخ مبتنی بر عوامل بنیادی فاصله چشمگیری هم نداشته باشد، توانست مسیر نرخ تورم را وارونه کند.
از پراید، دلار و سکه تا گوشت قرمز گران شدند
تب تازه تورم
آشفتگی و تب تند تورمی در بازار خودرو، ارز و برخی کالاهای اساسی تشدید شده است.
بازار خودرو این روزها آشفتهتر از هر زمانی است، به طوری که در معاملات یک ماهه اخیر بازار خودرو به یک بازار مکاره تبدیل شده است. این دلالان هستند که با اعلام معاملات صوری به صورت لفظی نرخ اعلام میکنند، هدف آنها این است که هر روز نرخها را بالا ببرند تا سودهای باد آورده بیشتری نصیب آنها شود. صبح روز گذشته صرافیهای بانکها قیمت دلار را برای فروش به مردم ۱۴ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام کردند که نسبت به روز دوشنبه ۲۵۰ تومان افزایش داشته است، دلار دو هفته قبلتر بر روی نرخ ۱۳ هزار و۶۰۰ تومان ایستاده بود، یعنی در دو هفته ششصد تومان افزایش داشته است. همچنین قیمت فروش یورو در صرافیهای بانکها، ۱۵ هزار و ۴۰۰ تومان اعلام شد، دو هفته قبلتر نرخ یورو ۱۴ هزار و هفتصد تومان بود، یعنی هفتصد تومان افزایش نرخ در دو هفته اخیر. بازار سکه هم دچار تغییرات قیمتی شده است. نرخ سکه هم از دو هفته قبلتر از ۴ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان به قیمت ۵ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسیده است، یعنی ۲۸۰ هزارتومان افزایش قیمت در دو هفته. به گفته فعالان، مهمترین عاملی که در روزهای اخیر فضای بازارها را هیجانیتر کرده، نگرانی معاملهگران پیرامون تصمیم احتمالی FATF است. آنها این گمانهزنی را مطرح میکنند که ممکن است این نهاد مالی، ایران را به لیست سیاه بازگرداند. عدهای نیز رشد نرخ حواله درهم را متغیر اثرگذار در بالا رفتن قیمت دلار و به تبع آن افزایش قیمت سکه دانستند.
گوشت گران شد
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی از افزایش ۱۰ هزارتومانی قیمت گوشت گوسفندی در بازار خبر داد و گفت: شرایط بازار گوشت طی یکی دو هفته اخیر متلاطم بوده و در حدود ۱۰ روز اخیر قیمت هرکیلوگرم گوشت گوسفندی ۱۰ هزارتومان افزایش یافته است. وی ادامه داد: قیمت هر کیلوگرم شقه بدون دنبه خرید مغازه دار از ۸۲ هزارتومان به ۹۲ هزارتومان رسیده که این کالا با اعمال ۱۰ درصد سود به مصرف کنندگان عرضه میشود (قیمت برای مصرف کننده با اعمال ۱۰ درصد سود ۱۰۱ هزار و ۲۰۰ تومان است).