غیزانیه در قلب منطقه نفتی اهواز واقع شده است با حدود ۳۰۰ حلقه چاه؛ ۸۰ روستا و ۲۵هزار نفر جمعیت دارد و به دلیل محرومیتهاي بیشمار در دل ثروتی همچون نفت نامش همواره بر سر زبانهاست. ساخت سایت دفن و بازیافت زباله در حوالی این بخش و غرق شدن روستاها در دود و بوی بد زبالهها، خاکی بودن بسیاری از جادهها و نبود زیرساختهای فرهنگی و کمبود مدارس، قرار گرفتن یکی از بزرگترین کانونهای ریزگرد در اطراف، مشکلات زیست محیطی ناشی از نشت نفت از لولهها ، تنها بخشی از مشکلات ساکنان این منطقه است اما مشکل بزرگتر آن کمبود آب شرب برای ساکنان آن است و این موضوع عرصه را بر مردم تنگ کرده است.چندی پیش اهالی این روستا در ابتکاری جالب با گرفتن دبههای آب در دست خود به عنوان نماد مشکلات بیآبی در این روستا پیام و درخواست خود را به نماینده منتخب اعلام کردند.
ساکنان غیزانیه بارها از مسئولان برای حل این مشکل مدد جستهاند و بارها در مقابل استانداری تجمع کردهاند و حتی برای نشان دادن مشکل کمبود آبشان با نشان دادن دبههای خالی اعتراض خودشان را اعلام کردهاند.با شیوع ویروس کرونا و هشدارهای مسئولان بهداشتی توجه مردم بیش از پیش به ضرورت آب شرب جلب شد اما آب در غیزانیه همچنان کمیاب و برخی روزها نایاب بود. کامیونهای حمل آب همچون سالهای گذشته در برخی ساعات به روستاهای غیزانیه آب میبردند و مردم باید در صفهای طویل به قدر محدود از این مایه حیات برداشت میکردند.با گرمتر شدن هوا نیاز مردم بار دیگر به مراتب بیشتر هم شد و حال دیگر مردم غیزانیه برخی روزها حتی از همین مقدار سهمیه آب نیز محروم بودند، عرصه که بر جوانان منطقه تنگ آمد راه را در اعتراض غیر مسالمت آمیز دیدند تا صدای تشنگیشان به گوش مسئولان برسد.
اما روز شنبه، جمعی از مردم بخش غیزانیه اهواز در اعتراض به نبود آب و آنچه که بیمسئولیتی مسئولان و عملینشدن وعدهها خواندند، در مقابل بخشداری غیزانیه و سپس در جاده قدیم اهواز - ماهشهر (امیدیه) تجمع کردند. در پی این تجمع، نیروی انتظامی و یگان ویژه با تیراندازی هوایی و گاز اشکآور وارد عمل شد تا بزرگراه را باز کند.
تصاویری از مصدومیت برخی تجمعکنندگان از ناحیه پا در پی تیراندازی در فضای مجازی منتشر شده است. منطقه نفتخیز غیزانیه یکی از سه بخش تابعه و بزرگترین بخش شهرستان اهواز است که در بخش شرقی واقع شده و ٨٣ روستا با بیش از ۲۵ هزار نفر جمعیت دارد. شغل اکثر ساکنان کشاورزی و دامپروری است و سالهاست به دلیل کمبود آب دچار مشکل هستند.سه سال پس از نخستین بازدید استاندار خوزستان از بخش غیزانیه و وعده حل سه ماهه مشکل، مردم ساکن در روستاهای غیزانیه خرداد سال ۹۸ جاده اهواز – ماهشهر را بستند تا صدای تشنگی آنها به گوش مسئولان برسد. مشابه همین اقدامی که خرداد امسال البته با سرو صدای بیشتر رخ داد. وجود ۳۰۰ حلقه چاه در حوالی این بخش خود دلیل محکمی برای ایفای مسئولیتهاي اجتماعی شرکت نفت است، درحالیکه روزانه صدها بشکه نفت از چاههاي قرار گرفته در محدوده غیزانیه استخراج ميشود، سهم مردم این منطقه تنها بشکههاي خالی از آب و نگاههای منتظر به تانکرهای آبرسانی است.
پای درد و دل مردم غیزانیه که بشنوی اول و آخر کلام آنها تنها یک سؤال است، سهم ما از لولههاي نفت چیست؟ عدنان یکی از جوانان غیزانیه است که به مطالبه از طریق رسانهها وشبکههای اجتماعی بیشتر تاکید دارد. او درخصوص وضعیت ساکنان روستاهای این بخش میگوید: مردم این منطقه خواسته زیادی ندارند درحال حاضر تنها مطالبه آنها دسترسی به آب سالم، باکیفیت و پایدار است. عدنان توضیح میدهد: مردم رنج کشیده غیزانیه در آفتاب سوزان تابستان باید با آب سهمیهای موجود در بشکهها روز را به شب برسانند، در برخی روستاها نیز که لولهکشی آب انجام شده تنها دربرخی ساعات آب شرب جریان دارد و مابقی ساعات قطع است. اگرچه به شخصه اعتراض غیر مسالمت آمیز را قبول ندارم اما آستانه تحمل مردم این منطقه محروم هرازگاهی لبریز ميشود و به دنبال راهی برای دیده شدن هستند تا شاید مشکل تشنگی آنها رفع شود.
شهاب الدين نظرى؛ فعال رسانهای در رشتهتوئیتی در این رابطه نوشت:
* غیزانیه بزرگترین بخش شهراهواز در خوزستان با حدود ۲۵ هزار نفر جمعیت است. تقریبا همه ساکنان غیزانیه عرب هستند. علیرغم نزدیکی به مرکز استان و منابع زیاد نفت، اما از محرومترین مناطق خوزستان است هرچند غیزانیه نه تنها استثنا نیست بلکه تنها یکی از نمونههای توسعه نامتوازن است.
* طی گزارشی که خبرگزاری تسنیم در مرداد ماه ۹۸ منتشر کرده است روزانه بیش از ۲ میلیون بشکه نفت در غیزانیه تولید میگردد. اما این حجم عظیم منابع برای مردمان غیزانیه چیزی جز آلودگی آب و خاک و هوا و البته نابودی کشاورزی و بيآبی به همراه نداشته است.
* سالهای متمادیست که مردم غیزانیه از بيآبی رنج میبرند و پس از درخواستهای فراوان، شرکت نفت تنها متعهد گردیده که روزانه چند تانکر آب برای مردم بفرستد!
* البته بيآبی اگرچه مهمترین، اما تنها مشکل مردم غیزانیه نیست. این منطقه یکی از اصلیترین کانونهای گرد و غبار در جنوب غرب کشور است. کانونهای داخلی ریزگردها ناشی از انتقال آب از سرشاخههای کارون، سدسازی، اکتشاف نفت و در نتیجه خشکی تالابها و رودخانههای استان است. جمعیت ۲۵ هزار نفری غیزانیه فاقد امکانات اولیه بهداشتی و آموزشی هستند.
* وضعیت بهداشت نیز در غیزانیه به هیچ وجه مناسب نیست به طوری که اختصاص یک دستگاه آمبولانس به مردم این منطقه به عنوان یکی از اصلیترین اخبار مربوط به خدمات بهداشتی به شمار میرود و به طور کلی کمبود شدید امکانات ابتدایی بهداشتی ازجمله خانههای بهداشت مورد اعتراف مسئولان است.
* غم انگیزتر اینکه غیزانیه که روی منابع سرشار نفت و گاز قرار دارد؛ خود از داشتن گاز محروم است وبه همه اینها البته باید مشکلات ناشی از سوزاندن زباله، نداشتن جاده مناسب، عدم آنتن دهی تلفن همراه، نبود اینترنت و... را اضافه کنید.