ایرج حریرچی درباره آخرین وضعیت کرونا در کشور، با بیان اینکه اوضاع اصلا خوب نیست، به طوری که در استان خراسان رضوی افزایش ابتلای ۳۰۰ درصدی داشته ایم، گفت: بر همین اساس هم با نظر وزیر بهداشت چند نفر از معاونان و مدیرکل های وزارت بهداشت به این استان سفر داشتند. در عین حال دانشگاه علوم پزشکی استان هم به خوبی عمل می کنند، اما با این حال شرایط در این استان بغرنج است. تقریبا کل کشور وضعیت قرمز دارد، برخی استان ها که قرمز نیستند، یک میلیون نفر جمعیت دارند. بنابراین وضعیت قرمز و در حال هشدار است.
وی با ابراز نگرانی شدید از افزایش موارد جدید ابتلاء، بستری و مرگ و میر بیماری کرونا افزود: حدس ما این است که استفاده از ماسک در سراسر کشور حدود ۵۰ درصد باشد، اما باید ۹۵ درصد مردم از زمان خروج از خانه تا برگشت به خانه ماسک بزنند.وی همچنین اوضاع شیوع کرونا را در خراسان رضوی بغرنج دانست و گفت: در خراسان رضوی افزایش ابتلای ۳۰۰ درصدی داشته ایم، آنچه که موجب افزایش موارد جدید ابتلاء و افزایش موارد بستری شده کاهش ترس مردم از بیماری و عادی انگاری شرایط است.وی افزود: از مردم عزیز خواهش میکنم که مراقب کودکانتان باشید چه ۲ ساله چه ۵ ساله چه دبیرستانی و چه دانشجو، همه اینها هم خودشان در معرض خطرند هم مبتلا و ناقل میشوند و جان افراد دارای ریسک را به خطر میاندازند.معاون کل وزیر بهداشت چاقی و اضافه وزن و فشار خون را از مواردی دانست که درصد ابتلاء به کرونا را افزایش میدهد و افزود: ۷۰ درصد مردم ما اضافه وزن دارند و یا چاقاند و در معرض خطرند.در اسفند و فروردین میزان بستری در کل کشور بسیار زیاد شد، اما سپس روند کاهشی را حفظ کرد و اکنون مجددا روندی افزایشی دارد. به طوری که میزان بستری ما از هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت حدود ۵ نفر است و روزانه تقریبا ۴۰۰۰ نفر فرد مشکوک و یا کرونا مثبت را بستری میکنیم تا زمانیکه ابتلا و بستری صعودی است، دو تا سه هفته بعد مرگهای ناشی از بیماری نیز افزایش مییابد. زیرا پنج تا ۱۰ درصد افرادی که در بیمارستان بستری میشوند، فوت خواهند کرد.وی درباره برگزاری مراسم محرم نیز گفت: کسانی که تریبون دارند، حرفی نزنند که بعدا خجل شوند. دین متولی دارد و مقاماتی مانند رهبر و مراجع تقلید سلامت مسلمانان را اولویت قرار میدهند و سلامت را با محرم خواهیم داشت. اجازه دهید که سیاست گذاران تصمیم بگیرند.
جان باختگان کرونا در کشور به ۱۵ هزار و ۷۰۰ نفر رسید
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۲۹۱ هزار و ۱۷۲ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۲۱۶ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۱۵ هزار و ۷۰۰ نفر رسیده است.سیما سادات لاری ادامه داد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۲۱۶ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند.وی اظهار کرد: همانند روزهای گذشته استانهای مازندران، فارس، آذربایجانهای شرقی و غربی، خراسان رضوی، البرز، خوزستان، لرستان، گلستان، کرمان، زنجان و ایلام در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین استانهای تهران، اصفهان، بوشهر، هرمزگان، قزوین، مرکزی، خراسان شمالی، همدان، خراسان جنوبی، سمنان، سیستان و بلوچستان، اردبیل و کهگیلویه و بویر احمد هم در وضعیت هشدار قرار دارند.
دولت حاضر به توزیع ماسک رایگان بین محرومان نیست
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه طبق گفته وزارت صمت، روزانه بیش از ۱۱ میلیون ماسک توزیع میشود؛ اما هیچکس نمیداند که این ماسکها به کجا میرود، گفت: الزام بر استفاده از ماسک است و قشر فقیر نمیتواند ماسک بخرد اما دولت حاضر به توزیع ماسک رایگان برای مستضعفین نیست.وی افزود: مقوله کنکور نیز کشوری و سراسری است وچون در اقصی نقاط کشور برگزار میشود این وضعیت قابل کنترل نیست و تلفات را افزایش خواهد داد.ما نامهای به رئیس جمهور خواهیم نوشت تا برگزاری کنکور به تعویق بیفتد. تا زمانی که کرونا کنترل نشده است، نمیتوان اقدامی برای برگزاری کنکور کرد.وی تصریح کرد: در مرحله پیشین شیوع کرونا تعداد مرگ و میر به ۳۰ نفر کاهش پیدا کرد ولی آقایان با بازگشایی مراکز تلفات را ۲۰۰ نفر رساندند. اگر شش ماه دانشگاه به تعویق بیفتد مشکل بزرگی اتفاق نخواهد افتاد. مهم جان فرزندانمان است. دولت کارانه پرستاران را سریعتر پرداخت کند
ابتلای بیش از ۱۶ میلیون نفر در جهان
شمار مبتلایان و قربانیان کروناویروس در جهان همچنان رو به افزایش است تازهترین آمارها حاکی از آن است که شمار مبتلایان کروناویروس جدید در جهان تاکنون به ۱۶ میلیون و ۲۰۵ هزار و ۴۶۷ نفر رسیده و مرگ ۶۴۸ هزار و ۴۷۶ نفر در اثر این بیماری نیز تأیید شده است.روند افزایش آمار مبتلایان به بیماری کووید-۱۹که تاکنون در ۲۱۳ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی میگیرد.آمریکا همچنان درصدر فهرست کشورهای درگیر با بیماری کووید-۱۹ قرار داشته و بیشترین آمار قربانیان و مبتلایان به این بیماری را به خود اختصاص داده است.
از سوی دیگر برزیل و هند به لحاظ تعداد مبتلایان به ترتیب در رتبههای دوم و سوم جای گرفتند و برزیل و انگلیس نیز پس از آمریکا بیشترین شمار قربانیان ناشی از کروناویروس را به خود اختصاص دادهاند. ایران هم همچنان در رتبه یازدهم جدول کشورهای درگیر کرونا در جهان قرار دارد.
اختلاف نظر درباره چگونگی برگزاری مراسمهای مذهبی در ایام محرم؛
هشدار به روحانی درباره کرونا و محرم
گروه سیاسی: رئیسجمهور در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا سخنانی را مطرح کرد که نشان میداد دولت برنامه ویژهای برای ایجاد محدودیت در ایام عزاداری محرم ندارد.
روحانی با تاکید بر اینکه ایجاد دوگانگی «جان و نان» و «عزاداری و سلامت» غلط است و هر دو باید در کنار هم و با رعایت پروتکلهای بهداشتی باشند، اظهارداشت که مراسم عزاداری شهادت سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) باید در سراسر کشور، با شکوه و رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی برگزار شود. وی با اشاره به تجربه برگزاری محافل مذهبی در ماه مبارک رمضان و نحوه رعایت پروتکلها در این ماه از سوی مردم، گفت: «خوشبختانه برگزاری مراسم مذهبی در ماه مبارک رمضان به گونهای بود که هیچکس حتی معاندین نتوانستند بگویند که ماه رمضان موجب گسترش شیوع بیماری شده است و در ماه محرم نیز باید به گونهای مراسم عزاداری برگزار شود تا در آن پروتکلهای بهداشتی به خوبی رعایت شود.» برخلاف آنکه کارشناسان میگویند و معتقدند دولت در کنترل کرونا توفیق چندانی نداشته است، اما حسن روحانی معتقد است که دولت در این راه موفق بوده است. تاکید روحانی بر برگزاری عزاداریها در ماه محرم با واکنشهای دیگری را هم در پی داشته است. بسیاری معتقدند که این اقدام یک عقب گرد آشکار در راه مبارزه با کروناست. منتقدان رئیسجمهور را متهم میکنند جان مردم برایش اهمیت چندانی ندارد. در همین خصوص مسیح مهاجری مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی از مواضع رئیسجمهور درباره کنترل کرونا در ایام عزاداری محرم انتقاد کرد. مهاجری به روحانی هشدار داد آقای رئیسجمهور شما مسئول جان مردم هستید.
مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی در یادداشت خود نوشت: این روزها از یکطرف مسئولین وزارت بهداشت از مردم میخواهند به شهرهای زیارتی سفر نکنند، در تجمعات حاضر نشوند، مراسم عروسی برگزار نکنند، برای افراد فوتشده مراسم تشییع و تدفین و عزاداری جمعی برگزار نکنند و از طرف دیگر ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم میگیرد مراسم عرفه هرچه باشکوهتر برگزار شود و در محرم و صفر هم عزاداریهای پرشور داشته باشیم. او افزود: «در چنین وضعیتی معلوم نیست چرا آقای رئیسجمهور توصیه اکید میکند عزاداریهای محرم با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شود.»مهاجری با اشاره به مفاد پروتکلهای بهداشتی که عبارتند از زدن ماسک، رعایت فاصله اجتماعی، شستن دستها و عدم حضور در اجتماعات، تاکید کرد: «اگر بخواهیم بدون مجامله سخن بگوئیم باید اعتراف کنیم امکان رعایت هیچ یک از این چهار مورد در عزاداریها وجود ندارد.»
مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی که خود یک روحانی است در ادامه یادداشت خود با بیان اینکه "هیچ امری بالاتر از حفاظت از سلامت جامعه و جان انسانها نیست، هشدار داد: «آقای رئیسجمهور! شما به عنوان فرمانده کل ستاد مقابله با کرونا مسئول جان مردم هستید. به این واقعیت تلخ فکر کنید که با این تصمیمات، پاییز سیاهی در انتظار کشور ما خواهد بود. لطفاً تعارف با این و آن را کنار بگذارید.»بسیاری دیگر نیز همچون مسیح مهاجری معتقدند که رویکرد دولت میتواند بر تعداد آمار جانباختگان کرونا اضافه کند. محمد رضا جلایی پور فعال سیاسی و اجتماعی اصلاحطلب در این باره در یادداشتی نوشت: هیچ نهاد ناظری توانایی ضمانت رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط میلیونها شرکتکننده در تجمعهای عزاداری را ندارد و اگر برگزاری عزاداریهای جمعی حضوری ممنوع نباشد عملا دهها هزار تجمع انسانی، بعضا متراکم و عموما در فضاهای بسته تشکیل خواهد شد. در فضاهای بسته یا جمعیتهای متراکم حتی با زدن ماسک هم امکان مبتلا کردن دیگران بالاست. جلایی پور این تصمیم دولت را غیرمسئولانه ارزیابی کرد.با این حال عدهای هم از احتمال توافقات پشت پرده سخن میگویند. عباس عبدی تحلیلگر مسائل سیاسی و اجتماعی معتقد است دو دلیل برای این اقدام روحانی وجود دارد.عبدی نوشت: دلیل اول به اصل اتخاذ تصمیم فوق مربوط میشود که به احتمال فراوان؛ تصمیمی سیاسی و مربوط به توافقاتی است که از آن بیاطلاع هستیم. تنها از این طریق میتوان اتخاذ چنین تصمیمی را درک کرد، زیرا هیچ توجیه قابل قبول و عرفی دیگری برای آن نمیتوان تراشید او دلیل دوم برای برگزاری مراسمهای محرم را اینگونه توضیح داد: «دلیل دوم مربوط به اصرار برخی از روحانیون و مداحان است که اگرچه چشمپوشی از منافع مادی این برنامهها برای بخشی از آنان سخت است، ولی انگیزه مهمتری در برقراری آن دارند و این که اگر مناسک عزاداری را از آنان بگیرند دیگر نماد و ارزشی از دین برایشان باقی نمیماند و دچار بیهویتی و بحران میشوند.» به نوشته عبدی: آثار دین در بُعد فردی یعنی رشد مکارم اخلاق و معنویت و در عرصه اجتماعی نیز تحقق عدالت و رفع تبعیض و نابرابری و ظلم است. در اینها پیشرفتی ندارند تا به آن افتخار و بسنده کنند؛ سهل است که پلههای زیادی عقبگرد دارند. پس برای آنان فقط تمسک به مناسک مانده. آن هم نه مناسک واجب، بلکه مناسکی که اصولا در صدر اسلام و در چند قرن اولیه آن وجود نداشتند. فارغ از اینکه این تحلیل عبدی درست باشد یا غلط باید این نکته را در نظر گرفت که در روزهای اخیر محافل و مجامع مذهبی تلاش زیادی کردند تا دولت را قانع به برگزاری مراسمهای محرم کنند.در همین رابطه حجتالاسلام سیدعباس موسویمطلق استاد حوزه علمیه و کارشناس مسائل دینی روز جمعه در مصلای نماز جمعه قم سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه این هفته بود که سخنانش موجب واکنشهایی در شبکههای مجازی شد.