نماینده مجلس ششم گفت: اینکه آقای روحانی در سخنان گفتهاند که زندگی مردم در حداقل ضرورتشان به خوبی اداره شده است یا آنکه گفتهاند کالاها به وفور در اختیار مردم قرار دارد، نشان از بیاطلاعی آقای رئیسجمهور از وضع مردم دارد.ناصر قوامی، عضو مجمع روحانیون مبارز درباره این موضوع به سایت نامهنیوز گفت: «یک بزرگی یک بار به من گفت خودت به خرید میروی؟ گفتم بله خودم میروم و احساس میکنم که چه هزینههای سنگینی بر مردم تحمیل میشود. آقای روحانی که خودش به خرید نمیرود و نمیداند که صرف وجود کالا کافی نیست و باید مردم قدرت خرید داشته باشند.دولت خود را از مردم جدا کرده است و اکنون که دیگر آقای روحانی خود را نیازمند رأی مردم نمیداند برایش اهمیتی ندارد مردم در چه سطحی زندگی میکنند. واقعیت این است که مردم برای آقای روحانی هیچ اهمیتی ندارند. مردم این روزها به شدت احساس نارضایتی میکنند و تصور میکنند رها شدهاند. یک کارگر که ماهی ۲میلیون و ۵۰۰هزار تومان درآمد دارد، چهطور میتواند کالاهای ضروری زندگیاش را تأمین کند؛ بهخصوص با وضعیت تورمی که ایجاد شده است. اگر مسئولان قدری به واقعیت زندگی مردم نزدیک شوند، متوجه خواهند شد که اتفاقا زندگی مردم در حد ضرورات اصلا به خوبی اداره نمیشود».قوامی در پاسخ به این پرسش که چرا برای وعیده نمایندگان مجلس ۲۰۰میلیون درنظر گرفته میشود اما برای مردم وام اجاره ۵۰میلیونی تعیین میشود، اظهار کرد: «دولت باید پاسخ دهد که از چه منبعی میخواهد وام ۵۰میلیونی را تأمین کند؟ آیا میخواهد اسکناس چاپ کند؟ و در این صورت به عواقب تورمی آن اندیشیده است؟ دولت در اداره امور ناتوان شده و نمیتواند یک تصمیم بهنگام و درست بگیرد، نمیتواند به اوضاع اقتصادی سامان دهد و از طرفی وضعیت توسعه سیاسی هم نابسمان است. با چنین وضعیتی مردم بسیار ناامید شدهاند».این فعال سیاسی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه آیا مردم به حضور در انتخابات ریاستجمهوری سال آینده راضی میشوند یا نه، گفت: «دولت باید در وهله نخست وضعیت معیشتی مردم را درست کند. مردم بیاعتماد شدهاند و اگر وضع به همین منوال پیش برود، در خوشبینانهترین حالت مشارکت در شهرهای کوچک خواهد بود و پیش بینی من این است که انتخابات سال آینده هم بسیار کم رمق برگزار میشود». قوامی در پایان درباره اینکه آیا بعد از گذشت این سالها از حمایت خود از روحانی پشیمان است یا خبر، گفت: «ما بین بد و بدتر روحانی را انتخاب کردیم؛ هرچند در سال۹۲ من مخالف حمایت از روحانی بودم اما به دلیل حمایت آقای خاتمی از او ما هم حمایت کردیم.»
روحانی درباره خوب اداره شدن زندگی مردم رویاپردازی میکند
در همین حال، سایت نود اقتصادی هم نوشت: آقای روحانی، شما کجایید و کجا زندگی میکنید که متوجه کوچک و کوچکتر شدن سفرههای مردم نبوده و خیال میکنید زندگی آنان در حد ضرورت خوب اداره شده است؟ کجایید که فکر میکنید وجود یا به قول شما وفور کالاهای اساسی پشت ویترین و در قفسه فروشگاهها کافی است؟ آقای رییسجمهور شیب صعودی نرخ دلار، سکه و طلا، خودرو، مسکن و… نفس مردم را بریده و دیگر قدرت خرید ندارند؛ حالا کالاهای اساسی و غیراساسی موجود باشد یا نباشد. اصلا اینکه زندگی و ضرورت مردم به خوبی اداره شد را از کجا میدانید؟ نکند باز هم از داخل ماشین نظرسنجی کرده و با وجود ماسکهای روی صورتمان لبخندی دیدهاید!؟
چرا نوسانات ارزی تمامی ندارد؟
معمای دلار ۲۵ هزار تومانی
گروه اقتصادی: قیمت دلار در بازار دوباره سیر صعودی به خود گرفت، این در حالی است که دلار در هفتههای پیش تا ۲۵ هزار تومان نیز رسید و دوباره کاهش یافت، اما در این یکی دو روز گذشته دوباره مسیر افزایش قیمت در پیش گرفته است.
به گزارش فرارو، در ماههای اخیر نوسانات دلار مسئله ساز شده است. آنچه به گواه کارشناسان اقتصادی دلایل متعددی دارد. حسین محمودی اصل در گفتوگو با فرارو در این باره بحث برگشت ارز را مهم دانست و گفت:مسئلهای که در این باره مطرح هست این است که به دلیل فشار روی دولت، رئیس بانک مرکزی و خود رئیسجمهور بحث ارزهای صادراتی برگشت داده نشده را رسانهای کردند. رسانهای شدن چنین موضوعی به هرحال خوب نبود. مسئله این است ما ضعیف هستیم. دشمنان ما هم پایگاههای خبری مختلفی دوروبر ما دارند بنگاههای خبرپراکنی بسیار قویای دارند ، از یکسو هم دلالان و سوداگران در فضای مجازی کانال و سایتهای متعددی دارند بنابراین وقتی چنین چیزی رسانهای میشود که ۲۵ یا ۲۷ میلیون دلار ارز برنگشته تبعات روانی در بازار دارد و انتظارات تورمی ایجاد میکند این یک بحث قضیه است.اما کجای کار ایراد داشته است که ارزها برنگشته است. الان باید مسئولانی که چنین تصمیمی گرفتهاند پاسخگو باشند چرا مکانیزمی را طراحی کردهاند که جواب نداده است. باید بیایند پاسخ بدهند. متأسفانه سیستم ما به گونهای است که افراد مکانیسمهایی را میچینند جواب نمیدهد کسی هم نیست یقهشان را بگیرد چرا این مکانیسم جواب نداده است. حالا شاید بستن مکانیسم مربوط به قبل از آقای همتی باشد، اما در شرایط فعلی باید تغییراتی ایجاد میشد البته گشایشهایی در دوره آقای همتی ایجاد شد، اما پایهریزی غلطی داشت.
وی اظهار کرد:اولاً صادرکننده الان بهعنوان صف مقدم ماست این صادرکننده که بعضیهایشان هم تولیدکننده هستند در شرایط تحریم هزینههای شان بالا میرود. هزینههای نقل و انتقال بیش از ۲۰ درصد بالا میرود. ریسک بلوکه شدن پولهایشان هم هست و وقتی چنین اتفاقی میافتد ما باید دست اینها را بگیریم تسهیلات به آنها بدهیم نه اینکه با زبان تهدید با آنها صحبت بکنیم پس برای چه صادر کنند؟ همین صادرکنندگانی که پولشان آنسو گیر افتاده است همین کالا را در داخل کشور نگه میداشتند و صادر نمیکردند و مانند سوداگرها کالاها را انبار میکردند دو سه برابر سود بیشتری میکردند.به دلیل یک مکانیسم نارسا ما اصرار داشتیم که اول دلارها باید به قیمت نیمایی به ما داده شود این یعنی کنترل تورم از جیب تولیدکننده و صادرکننده و این امکانپذیر نیست. ما اصلاً محاسبه نمیکنیم بهای تمامشده کالای تولیدی که صادر میشود چند است و بر اساس چه دلاری با ما تسویه کند سود دارد. کالاها با هم متفاوت هستند. برخی کالاها ممکن است با دلار امروز اگر حساب بکنیم بهای تمام شده شان فرض کنیم ۱۹ تومان شده است ما چطور میتوانیم بگوییم این را ۱۸۵۰۰ به سامانه نیما بده این طور، صادراتی اتفاق نمیافتد. ممکن است در بعضی از کالاها صادرکننده بر اساس همان ۱۸۵۰۰ سامانه نیما، ۵۰۰۰ تومان هم سود بکند. اما بعضی کالاها ممکن است ضرر کنند. ما اینها را محاسبه نمیکنیم به همه میگوییم به یک قیمت بیایند تسویه کنند.وی افزود:بجز آن ما اولین ماههای شروع تورم را از دست دادهایم آن وقتی که هنوز آمریکاییها اینقدر سفت و سخت نگرفته بودند، چون قیمت پایه محصولات بالا قیمتگذاری شده بود و تولید کننده یک دلار صادرات میکرد براساس قیمت پایه گمرک، دو دلار باید به سامانه نیما پس میداد. این خودش هم باعث شد تا ۹ ما صادراتمان به تعویق بیفتد و با کندی انجام بشود. الان هم بالاخره اولاً یک موضوع این است که صادرات ممکن نیست. برگشت پول به مانع برخورد میکند ثانیاً بحث جایگزینها را باید فعال بکنیم و صادرکننده برخی کالاها را مجاز کنیم که واردات در مقابل صادرات را کمی با دستان بازتری پیاده کند که بجای دلارهایی که آن سو مانده بتواند کالا وارد کند.
محمودیاصل اضافه کرد:از طرف دیگر بایستی بر فضای روانی غلبه کرد شما ببینید یک دفعه مینشینند یک تصمیمی میگیرند که به موبایل بالای ۳۰۰ دلار ارز داده نخواهد شد. این رسانهای میشود و معلوم نیست این کار هماهنگ بوده که افرادی با هماهنگی موبایلهای بالای ۳۰۰ دلار را وارد و انبار کنند بعد یک مصوبه اینچنینی میآورند یکدفعه قیمت موبایل ۳۰ تا ۵۰ درصد بالا میرود تا آنها را عرضه کنند و سود کنند. چنین مصوبهای بر دلار هم تاثیر گذاشت این پیام داشت. درست اجرا نشد، اما همه چیز را بهم ریخت. چرا یقه اینها را نمیگیرند اینها خیانت به کشور است. وقتی چنین مصوبهای بیرون میآید داریم به بازار اعلام میکنیم که وضع دلاری ما خراب است و نمیتوانیم به موبایل دلار بدهیم مجبوریم به موبایلهای پایینتر از ۳۰۰ دلار بدهیم اینها نشانههای تحریک پذیری بازار است بعد میگوییم بازار دلار دچار التهاب شد. التهاب را خودتان ایجاد کردید؛ بنابراین گهگاه دلال و سوداگر و دشمن نمیخواهد خود تصمیمات اشتباه، فضایی ایجاد میکند که به نفع سوداگران و دلالان تمام میشود و کمر تولید میشکند. اگر مصوبه عدم تخصیص ارز به موبایلهای بالای ۳۰۰ یورو، مصوبه درستی بود چرا اجرا نکردید؟ اگر غلط بود چه کسی محاکمه شد؟ چه کسی بابت این التهابی که ایجاد شد پاسخگوست؟
این اقتصاددان افزود:در مورد بحث عدم برگشت ارز، اولاً ما توصیهمان این بود که اجازه بدهید این دلارها بیاید داخل کشور به چه قیمتی مهم نیست. اصرار ما این بود الان هم همین است اصرار نکنید به قیمت سامانه نیما بیاید بنشیند، بگذارید با سامانه سنا بفروشد این ثبت میشود و دولت میفهمد که این در داخل کشور فروش رفته است. اگر این دلارها بیاید قیمت سامانه سنا ۱۳۰۰۰ تومان میشود آن وقت سامانه نیما هم ۱۲۰۰۰ تومان میشود. چه اشکال دارد. الان دلار نیمایی ۱۸۵۰۰ تومان است. برای بعضی از صادرکنندهها قیمت نیمایی نمیارزد. وقتی فردی با عراق معامله کرده است عراقی به او ریال داده است الان بایست برود از بازار دلار ۲۴ هزارتومان بخرد ۱۸۰۰۰ تومان به دولت بدهد. مگر این اتفاق شدنی است اگر اینکار را بکند که ورشکست میشود.خیلی تصمیمات سخت و بهنظر من غیرکارشناسانه و یکطرفه در این خصوص گرفته شده است. ما با این تصمیمات، انگیزه صادرات را داریم میکشیم. ما نباید بخواهیم از جیب صادرکننده و تولیدکنندهای که کار صادراتی انجام میدهد تورم را کنترل کنیم به او اصرار کنیم که بیا بر اساس سامانه نیما ارز وارد کن. اینها باید بر اساس سامانه سنا که به قیمت آزاد نزدیکتر است ارز را بیاورند بازهم ما برندهایم. دولت نباید به دنبال این باشد که به چه قیمتی دلار وارد میشود، اگر از همان روزهایی که ما اصرار کردیم این شیوه را انتخاب میکردند بسیاری از مشکلات حل میشد.