دولت هفته گذشته و درآستانه تعطیلی سراسری دو هفتهای در کشور اعلام کرد که به یک سوم از جمعیت یارانه ۱۰۰ هزار تومانی تا پایان سال پرداخت میکند؛ هر چند مردم میگویند که این پول نمیتواند حتی بخشی از هزینههای معیشتی آنها را پوشش دهد.
رئیس جمهور در جلسه هیات دولت در هفتهای که گذشت اعلام کرد که به یک سوم جامعه برای چهار ماه یک بسته کمک معیشتی اعطا خواهد شد. به گفته او، افرادی که مشمول این کمک خواهند شد در ماه آذر، دی، بهمن و اسفند ماهانه به ازای هر نفر ۱۰۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد. هر چند هنوز این طرح نهایی نشده و مردم سوالات بسیاری درباره آن دارند، اما بنا بر اعلام خبرگزاریهای نزدیک به دولت، این وام برای ۱۰ میلیون نفر که حقوق دولتی نداشته و فاقد حقوق ثابت هستند پرداخت خواهد شد. به این ترتیب به نظر می رسد این وام به کارگران نیز که حقوق ثابت دارند تعلق نخواهد گرفت. در این مورد که این افراد چگونه شناسایی می شوند و چگونه باید برای دریافت این وام اقدام کنند، هم ابهاماتی وجود دارد که متقاضیان باید در انتظار اطلاع رسانی های بعدی باشند.هر چند مردم از دریافت این یارانه خوشحالنیستند، چرا که این پول نمیتواند حتی بخشی از هزینههای معیشتی آنها را پوشش دهد. تورم در مهر ماه به بیش از ۴۱ درصد رسیده و قیمت کالاهای خوراکی هر روز گرانتر از روز پیش میشود،با این حساب یارانه ۱۰۰ هزارتومانی عملا کارایی فوقالعادهای نخواهدد اشت.در همین زمینه،باقری، امام جمعه اسالم در استان گیلان روز گذشته در خطبهةای نماز جمعه با کنایه به طرح دولت گفت: آقایان مسئول بیایید با هم به بازار برویم و ببینیم با یکصد هزارتومان یارانه اضافه چه چیزی می توانیم بخریم؟تعطیلی تنها را حل نیست، مقابله و ریشه کن کردن کرونا به فرهنگ سازی عمومی و عزم ملی نیاز دارد.یکی از راه های مقابله با کرونا مقابله با گرانی، کاهش قیمت ها و تأمین معیشت مردم است.تولید متوقف، درآمد ثابت و قیمتها در حال جهش است.
این سخنان که از تریبون نمازجمعه گفته شد، شاید حرف دل بسیاری از مردم باشد اما نباید فراموش کرد دولت برای تامین همین میزان اندک یارانه دشواریهایی فراوانی پیش رو دارد و بسیاری از کارشناسلن اقتصادی،پیش از این هم در رابطه با چگونگی تامین این مبلغ هشدارهایی داده بودند.
اینکه برای پرداخت وام و یا یارانه،دولت از بانک مرکزی استقراض کند تاثیر منفی مستقیم بر نرخ تورم خواهد گذاشت که این روزها قاتل اصلی درآمد مردم است و بخش عمده داراییهای افراد را میبلعد. همچنین اگر این مبالغ بر نقدینگی بیفزاید باز هم دودش در چشم مردم و محرومان خواهد رفت و هزینهاش بیش از فایده آن برای مردم خواهد بود. هر چند هنوز برای این طرح ابهامات فراوانی در نزد مردم وجود دارد اما مهمترین پرسش این است که آیا این طرح هم مثل یارانهپردازیهای ریز و درشتِ گذشته، گرفتار بوروکراسیهای طولانی، ضعف نظام اطلاعاتی و بیعدالتیهای مکرر شده و عدم موفقت خود را در همان ماههای اول نشان خواهد داد؟