المپیک ۲۰۲۰ که به خاطر برگزاری در شرایط کرونا و بدون حضور تماشاگر تا همین الان تبدیل به یکی از خاصترین دورههای این مسابقات شده، حاشیههای زیادی را در دل خود داشته است. حاشیههایی که از اعتراضات مردم ژاپن به برگزاری مسابقات در شرایط فعلی آغاز شد و مردم این کشور از برگزاری المپیک در شرایط قرمز کرونایی شاکی بودند. مسئولان بهداشت ژاپن دیروز خبر از ۱۹۷۹ نمونه مثبت جدید از کووید۱۹ در پایتخت این کشور دادند. این بیشترین تعداد نمونه مثبت کرونا در یک روز از ۱۵ ژانویه است و رکوردی جدید از حیث تعداد مبتلایان در ژاپن به حساب میآید. نکته دیگر اینکه ۹ نمونه مثبت دیگر در دهکده بازیها شناسایی شده است که ۵ نفر ورزشکار و ۴ نفر دیگر از دست اندرکاران رقابتها هستند و این به معنای خروج این افراد از مسابقات است.با این حال حواشی المپیک فقط مربوط به بحث کرونا نمیشود و کارگردان مراسم افتتاحیه هم حسابی حاشیهساز شده است. در حالی که مراسم افتتاحیه امروز برگزار خواهد شد، برگزارکنندگان المپیک دیروز به دنبال گزارش اخبار درباره اظهارات گذشته کوبایاشی مدیر مراسم افتتاحیه المپیک در مورد هولوکاست، او را از این سمت برکنار کردند. دلیل اخراج او، انتشار ویدئویی مربوط به سال ۱۹۹۸ است که با هولوکاست شوخی میکند و همین موضوع برای کوبایاشی گران تمام شد.
سیکو هاشیموتو رئیس توکیو ۲۰۲۰، در جلسه توجیهی در این خصوص گفت: کنتارو کوبایاشی به دلیل اظهارات گذشته که یک فاجعه را مسخره کرده است، از سمتش برکنار شد. در این بین جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در یک کنفرانس مطبوعاتی با اشاره به برکناری کمدین سابق «کنتارو کوبایاشی» که فقط یک روز قبل از شروع رسمی المپیک رخ داد گفت: ما قطعاً از این تصمیم حمایت میکنیم.در این بین به جز مثبت شدن تست کرونا، یک تست دیگر هم دردسرساز شده است؛ جیمی کرموند سوارکار استرالیایی پس از مثبت بودن تست کوکائین از حضور در بازیهای المپیک توکیو محروم شد. این سوار ۳۶ ساله که یک انتخاب بحثبرانگیز برای تیم ملی سوارکاری استرالیا به دلیل حامیان مالیاش بود، با مثبت شدن تست کوکائین به طور موقت از هرگونه فعالیت ورزشی محروم شده است.یکی دیگر از اتفاق حاشیهای المپیک ناپدید شدن وزنهبردار اوگاندایی بود که در اوزاکا ناپدید شد. این اتفاق پس از آن رخ میدهد که جولیوس پس از ورود به ژاپن، اردوی تیمش را ترک کرد و گفت نمیخواهد به اوگاندا برگردد.
ویژهترین رکورد در اختیار یک وزنهبردار است
«حضور رسمی» ایران در بازیهای المپیک پس از عضویت در کمیته بینالمللی المپیک (IOC) آغاز شد. تا زمان برگزاری بیست و یکمین دوره بازیهای المپیک (۱۹۷۶ کانادا) ایران حضور مستمر در این بازیها داشت اما بعد از آن دو دوره این بازیها و فرصت شرکت در آن برای ورزش کشورمان از دست رفت.
بازیهای ۱۹۸۰ مسکو و ۱۹۸۴ لس آنجلس دو دوره بازیهای المپیک بودند که به ترتیب به دلیل اشغال افغانستان که کشور مسلمان و همسایه ایران است و حمایتهای آمریکا از عراق که به خاک کشورمان تجاوز کرده بود، توسط ایران تحریم شدند.بعد از آن ورزش ایران همزمان با برگزاری بیست و چهارمین دوره بازیهای المپیک (۱۹۸۸ سئول) شرکت دوباره در این بازیها را از سر گرفت و به صورت متوالی آن را ادامه داد.طی این مدت کاروان ۸۴ نفره ایران در المپیک ۱۹۷۶ کانادا بزرگترین کاروان اعزامی ایران به این بازیها بود. ضمن اینکه بهترین عملکرد کاروان ایران - از نظر مدال آوری - هم بعد از المپیک ۲۰۰۰ سیدنی که طی آن کاروان کشورمان صاحب ۶ مدال شد، مربوط به المپیک لندن میشود که کاروان ایران به ۱۲ مدال شامل ۴ مدال طلا، ۵ نقره و ۳ برنز دست یافت و هفدهم شد.در جریان ۱۶ دوره حضور ورزش ایران در ادوار مختلف بازیهای المپیک ۵۳ ورزشکار ایران موفق به مدال آوری در این بازیها شده اند. محمد جعفر سلماسی اولین مدال آور المپیکی ایران بود. وی در المپیک ۱۹۴۸ لندن صاحب مدال وزنه برداری شد. مدال برنز سلماسی تک مدال ایران در آن دوره بازیها بود که کاروان ۳۸ نفره ایران در میان ۵۹ کشور شرکت کننده را در رده سی و چهارم قرار داد.آخرین مدال ایران هم توسط کمیل قاسمی در مسابقات کشتی آزاد المپیک ریو به دست آمد. با نایب قهرمانی قاسمی مجموع مدالهای کاروان اعزامی ایران در آن دوره بازیها به عدد ۸ رسید و جایگاه ۲۵ را برای کشورمان نهایی کرد. در مجموع اینکه تا به امروز ورزش ایران از حضور در ۱۶ دوره بازیهای المپیک صاحب ۶۸ مدال شامل ۱۵ طلا، ۲۰ نقره و ۲۵ برنز شده است. تا پیش از المپیک ۲۰۱۲ لندن، کشتی (آزاد و فرنگی)، وزنه برداری و تکواندو تنها رشتههایی بودند که کاروان ورزش ایران توسط ورزشکاران آنها در ادوار مختلف صاحب مدال المپیک شد تا اینکه در آن دوره بازیها احسان حدادی با مدال نقره خود، دوومیدانی را هم به جمع رشتههای مدال آور المپیک اضافه کرد.در این میان سهم کشتی گیران در ثبت مدالهای المپیکی ورزش ایران بیشتر از دو رشته دیگر است. تاکنون ۳۸ کشتی گیر ایران صاحب ۴۳ مدال المپیک (۹ طلا، ۱۴ نقره و ۲۰ برنز) شدهاند. در میان کشتی گیران البته سهم آزادکاران در ثبت مدالهای المپیک خیلی بیشتر است.کمترین تعداد مدال ورزشکاران ایران در بازیهای المپیک به رنگ طلا بوده است طوریکه تنها ۱۶ ورزشکار کشورمان موفق به کسب آن شده اند. اولین ورزشکار ایرانی که در المپیک طلایی شد امامعلی حبیبی گودرزی بود. وی در بازیهای ۱۹۵۶ ملبورن که سومین «حضور رسمی» کاروان ایران در المپیک به حساب میآمد در مسابقات کشتی آزاد صاحب مدال طلا شد. غلامرضا تختی هم دومین طلایی ورزش المپیکی ایران است. وی در همان المپیک ملبورن و بعد از امامعلی حبیبی گودرزی قهرمان مسابقات کشتی شد. آخرین طلایی ایران در ادوار مختلف المپیک هم حسن یزدانی است. وی در المپیک ریو قهرمان مسابقات کشتی آزاد شد. در همان بازیها سهراب مرادی و کیانوش رستمی در مسابقات وزنه برداری صاحب مدال طلا شدند. در کل اینکه ۱۸ مدال طلا به نام ۱۶ ورزشکار در پرونده المپیکی ایران ثبت شده است. هادی ساعی و حسین رضازاده تنها ورزشکاران ایران هستند که دو مدال طلای المپیک در اختیار دارد. در کل اینکه تاکنون ۲۱ مدال نقره توسط ۱۹ ورزشکار در ادوار مختلف بازیهای المپیک به دست آمده است. غلامرضا تختی و عسکری محمدیان تنها ورزشکارانی هستند که دو مدال نقره در اختیار دارند.