سردار اسماعیل کوثری گفت: البته چنین رفتارهایی از اینها که مصوبات برجام را هم قبول ندارند بعید نبود. کاملا روشن است که ما به تمام تعهدات برجامی مان عمل کردیم آنها نیز بازدید کردند، الان که میخواهند برگردند و باید به تعهداتشان عمل کنند چنین بهانههای را میآورند. ما تاکید کردهایم که اگر بخواهند به راهشان ادامه دهند و برجام یک طرفه باشد ما قبول نداریم و غنیسازی را ادامه میدهیم. ما دیگر برای مذاکره، مذاکره نمیکنیم؛ مذاکره را برای رسیدن به نتیجه انجام میدهیم و اگر برای ما نتیجهای نداشته باشد معنا ندارد و ما کار خودمان را انجام میدهیم. وی در پاسخ به این سئوال که آیا در مجلس بحث تعلیق عضویت ایران در ان پیاتی مطرح است، گفت: اصلا چنین بحثی مطرح نیست ما به خود برجام مقید هستیم و معتقدیم باید برجام عملیاتی شود.
اگر میخواهید بجنگید!
در همین حال مهدی نصیری (سردبیر سابق کیهان) در تحلیلی نوشت: برخی شواهد از جمله توقف مذاکرات برجامی و تنش با آژانس انرژی اتمی، نشان از احتمال و شاید تمایل جمهوری اسلامی به جنگ دارد. جنگی که در صورت وقوع میتواند منجر به فجایع عظیم انسانی و اقتصادی برای ایران که هنوز آثار سوء جنگ ۸ ساله با عراق را بر پیکر خود دارد، شود.آنچه در این میان باید بار دیگر به مسئولان و مقامات جمهوری اسلامی یادآور شد، این است که صرف نظر از تعارض وقوع چنین جنگی با منافع ملی، حق ندارند با توجیهات عقیدتی و دینی، تحمیلگر هیچ گونه جنگ و درگیری ای و لو واقعا استکبارستیزانه بر مردم باشند مگر آن که قبلا رضایت و موافقت مردم را جلب کرده باشند. نه پیامبر(ص) و نه امام علی(ع) و نه دیگر امامان، تحمیلگر دین و عقاید و احکام دینی از جمله جهاد بر مردم نبودند و وظیفه خود را صرفا بلاغ و ابلاغ دین میدانستند و به میزان پذیرش و رضایت عمومی دست به اقدام و عمل میزدند.پیامبر(ص) بعثت خود را از آغاز تا انتها با بیعت و جلب حمایت مردم به پیش برد. امام علی(ع) هیچ تلاش اجباری و خشونت بار برای کسب قدرت و تشکیل حکومت نکرد و پس از قتل عثمان با هجوم و اصرار بی سابقه مردم، در نهایت بی میلی، حاکمیت را پذیرفت و در جنگ صفین به خواست اکثریت یارانش، حکمیت را که میدانست به زیانش تمام خواهد شد، پذیرفت. امام حسن(ع) با وجود آن که جنگ را در قبال حکومت نامشروع معاویه مجاز و بلکه وظیفه دینی خویش میدید و شخصا به همراه جمع اندکی از یارانش مشتاق جهاد و شهادت بود، اما با مشاهده عدم اقبال اکثریت یاران و مردم تحت حاکمیت خویش، اقدام به نظرخواهی و نوعی رفراندوم در باره جنگ یا صلح کرد. امام در اجتماع بزرگ یارانش اعلام کرد: «اگر آماده نبرديد، صلح را رد كنيم و با تكيه بر شمشيرمان كار معاویه را به خدا واگذاريم اما اگر ماندن و زندگی را دوست داريد، صلح او را بپذيريم و براي شما تأمين بگيريم». در اين هنگام مردم از هر سوی مسجد به فرياد در آمدند و با نداي «البقيه، البقيه» (ماندن و زندگی) صلح را خواستار شدند و امام قرارداد صلح با معاویه را امضا کرد. (نزهة الناظر، ج ١ ص ٧٧) و البته این صلح به واگذاری امر حکومت به معاویه انجامید و امامانِ دیگر هرگز موفق به کسب حکومت نشدند. امام حسین(ع) هم در شب عاشورا از یارانش خواست که او را ترک گویند و به دیار خود برگردند چون ابن زیاد فقط جان او را میخواهد. در واقع، امام در صدد تحمیل جنگ و شهادت بر یاران خود نبود. با این استنادات و ادله دینی و تاریخی، جمهوری اسلامی، مجاز نیست به اسم دین و اهل بیت(ع) سیاست ستیزه جویانه و یا به اصطلاح مقاومت خود را بر مردم ایران تحمیل کند و - در شرایطی که عموم مقامات روحانی و غیر روحانی و خانوادههایشان غرق در زندگی اشرافیاند - جامعه را درگیر تحریم و فقر و فلاکت و عقب ماندگی و دهها آثار زیانبار دیگر کند، مگر آن که اکثریت مردم به این امر رضایت دهند. بهترین راه نیز برای کشف رضایت یا عدم رضایت مردم، رفراندومی معتبر است که به سرعت و سهولت قابل انجام است. نظام اگر مدعی است اکثریت مردم موافق سیاست خارجی ستیزه گر و صلح گریزش هستند، میتواند با برگزاری این رفراندوم، به روند کنونی خود همچنان ادامه دهد.
دیپلماسی ایران ضعیف عمل میکند
یك کارشناس مسائل بینالملل در خصوص صدور قطعنامه علیه ایران گفت: واقعیت این است که ما باید حساب آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به عنوان یک نهاد معتبر بین لمللی از آقای رافائل گروسی مدیرکل آژانس جدا کنیم. زیرا آقای گروسی با روابط ویژهای که با آمریکا و اسرائیل برقرار کرده، عملاً باعث ایجاد مشکلاتی در روابط ایران و آژانس شده است.حسن بهشتیپور توضیح داد: گروسی قبل از جلسه شورای حکام، در سفری به اسرائیل با مقامات عالی رتبه آنها مشورت و گفت وگو کرد. شرایط حکایت از این دارد که هماهنگیهای لازم را به عمل آورده است، البته او در توضیح این سفر عنوان کرده که هدفش جلوگیری از مواضع تند مقامات آنها بوده است تا اجازه بدهند که روال طبیعی ادامه یابد. اما این سفر در حالی انجام شد که اسرائیل فقط عضو آژانس است، اما در NPT (پیمان عدم اشاعه سلاحهای هستهای) عضو نیست و به هیچ وجه اجازه نمیدهد آژانس از مراکز هستهای اسرائیل بازرسی کند. در صورتی که بیشترین نظارتها و کنترلها بر ایران اعمال میشود. بهشتی پور با بیان اینکه باید با مدیر آژانس نیز کنار بیاییم، توضیح داد: گروسی از اول ژانویه ۲۰۲۰ مسئولیت کلی آژانس را برعهده گرفته است و تا ۲۰۲۴ هم این مسئولیت را بر عهده خواهد داشت. به همین دلیل ما نمیتوانیم به خاطر عملکرد بد گروسی کل آژانس را نادیده بگیریم. زیرا همکاری ما با آژانس و دوام این همکاری، کمک میکند تا بهانهگیری از طرف مقابل گرفته شود. وی افزود: یعنی آمریکا و اسرائیل تا مادامی که ایران همکاری خود را با آژانس ادامه داده و نظارت و کنترل آژانس بر فعالیتهای ما وجود دارد، نمیتوانند علیه ایران بهانهتراشی کنند. بر همین اساس حذف دوربینها و انجام اقدامات رادیکال، موجب تقویت طرف مقابل و افزایش تعداد مخالفان ایران میشود و این سیاست عملاً راه به جایی نمیبرد.