سخنگوی سازمان ملل متحد گفت: آنچه برای دبیر کل سازمان ملل اهمیت دارد این است که همه طرفهای برجام از خود انعطاف نشان بدهند، انعطاف نشان دادن لازمه دستیابی به توافق و حل و فصل مسائل باقی مانده و بازگشت به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بدون تاخیر بیشتر است. استفان دوجاریک درباره اقدامات دبیر کل سازمان ملل درخصوص تلاشها برای بازگشت به برجام افزود که نقش افراد در این زمینه متفاوت است.وی با بیان اینکه دبیرکل سازمان ملل از امضا کنندگان برجام نیست، اضافه کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی و رافائل گروسی عهدهدار بخشی از مذاکرات مربوط به برجام هستند. سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد :گوترش گفتوگوهایی را درباره برجام با تعدادی از طرفهای مذاکره از جمله اخیرا با وزیر خارجه ایران داشته است.دو جاریک ادامه داد: گوترش به این گفتوگوها ادامه خواهد داد و طرفهای برجام همچنان او را از روند مذاکرات مطلع میکنند.سخنگوی سازمان ملل ادامه داد: آنچه برای دبیر کل سازمان ملل اهمیت دارد این است که همه طرفهای برجام از خود انعطاف نشان بدهند.
وی اضافه کرد انعطاف نشان دادن لازمه دستیابی به توافق و حل و فصل مسائل باقی مانده و بازگشت به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بدون تاخیر بیشتر است.دو جاریک تاکید کرد که گوترش همواره به شدت از برجام حمایت کرده و به این حمایت ادامه خواهد داد.
به توافق نزدیک هستیم
محمد مرندی، مشاور رسانهای تیم مذاکرهکننده ایران در مذاکرات احیای برجام در گفتوگو با شبکه قطری الجزیره تاکید کرد که علیرغم فشارهای وارد شده علیه دولت آمریکا همچنان به رسیدن به توافق نزدیک هستیم.وی گفت که نگران نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیستیم. مرندی تاکید کرد که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا باید تصمیماتی برای حل مسائل موجود بر سر راه رسیدن به توافق هستهای اتخاذ کند.اخیرا آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در جریان سفر به مکزیک در یک کنفرانس خبری، با تلاش برای مقصر جلوه دادن ایران، درباره روند احیای توافق هستهای گفت: آنچه در مدت اخیر در پاسخ ایران به پیشنهاد ارائه شده از سوی اتحادیه اروپا[برای توافق در مذاکرات وین] بودهایم، به وضوح پسرفت است و چشمانداز توافق در بازهای کوتاهمدت را غیرمحتمل میسازد.بلینکن بر ادعاهایش افزود: به نظر میرسد ایران یا نمیخواهد یا نمیتواند کاری که برای رسیدن به یک توافق لازم است را انجام دهد و آنها همچنان به مطرح کردن مسائل خارج از چارچوب ادامه میدهند که انجام شدن توافق را غیرمحتملتر میکند.
غربیها نمیخواهند مشکل حل شود
یک فعال و تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: «یکسری جریانها در داخل آمریکا با هماهنگی رژیم صهیونیستی در کار هستند که مذاکرات به نتیجه نرسد. دولت آمریکا هم میخواهد موضوع مذاکرات به بعد از انتخابات میاندورهای کنگره موکول شود. اروپاییها هم که کلا مسلوبالاختیار هستند و اصلا ارادهای از خود ندارند. همین آقای گروسی برای چه به اسرائیل سفر کرد؟ آیا رفت تا بگوید این رژیم باید عضو انپیتی شود یا آنکه رفت تا کسب تکلیف کند؟ معلوم است که بحث اصلا بر سر این نیست که مذاکراتی منطقی در جریان باشد». منصور حقیقتپور ادامه داد: «شکافی که گروسی از آن یاد میکند را خود غربیها ایجاد کردند. آنها بودند که برجام را پاره کردند و حالا توقع دارند که ما هرچه میگویند را بپذیریم و بگوییم بیایید دوربینهایتان را چندبرابر کنید؟ حتما وقتی در شورای حکام علیه ما قطعنامه صادر میکنند ما هم دوربینها را خاموش میکنیم و حتما اگر در آینده باز هم علیه ما تصمیماتی بگیرند، واکنشهای قاطعی نشان خواهیم داد. ما بسیاری از محدودیتها را داوطلبانه پذیرفتهایم و میتوانیم از آنها خارج شویم». وی همچنین بیان کرد: «غربیها بازی در میآورند. آنها اگر میخواستند برجام احیا شود، همچنان مقامات ما را تحریم نمیکردند. آنها ژست دیپلماتیک به خود میگیرند اما در نهایت نمیخواهند مشکل حل شود».حقیقتپور در پایان گفت: «اگر غربیها پرونده هستهای ایران را به شورای امنیت هم ببرند، کاری نمیتوانند انجام دهند. چین و روسیه در آنجا حضور دارند و هر تصمیمی که علیه ایران گرفته شود را وتو میکنند. در گذشته هم که پرونده را به شورای امنیت بردند چه کار توانستند بکنند؟ ».
حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با اشاره به بیانیه تروئیکای اروپا که در آن ایران را متهم کرده که برجام را به خطر انداخته است اظهار کرد: اروپاییها هیچ وقت نمیتوانند به آمریکا فشار وارد کنند که توافق را بپذیرد از این رو فشار را همیشه بر ایران وارد میکنند. آنها مجری سیاست آمریکا بوده و هستند و سعی دارند سیاست فشار عریان آمریکا به ایران را اجرا کنند.
شایعه حذف رابرت مالی
برخی منابع رسانهای غربی نوشتهاند که با فشارهای اسراییل، رابرت مالی از تیم مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات احیای برجام کنار گذاشته شده است. در همین حال، روزنامه تایمز اسرايیل هم گزارش داد یک مقام ارشد این کشور که با یايیر لاپید به آلمان رفته بود، گفته است: «بیشتر اروپاییها وآمریکاییها میگویند برجامی وجود نخواهد داشت.» او ، مذاکرات فعلی را «مرده» خواند و افزود: «اکنون هیچ مذاکرهای با ایران وجود ندارد.» مذاکرات چندین ماهه در اواخر ماه اوت، پیش از اینکه ایران برای امتیازهای لحظه آخری دوباره فشار بیاورد، نزدیک به توافق به نظر میرسید.