نزدیک دوماه است که محدودیت اینترنت در اتصال به شبکههای اجتماعی اعمال میشود و تا کنون خسارتهای زیادی به کسب و کارهای اینترنتی که اکثرا محل کسب جوانان و بانوان به خصوص زنان سرپرست خانوار، زنان بد سرپرست، زنان خانه دار و زنانی است که کمک خرج خانوار هستند وارد شده است. در این میان طبق گزارشهای منتشر شده ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار کسب و کار در شبکههایی مثل اینستاگرام فعالیت میکردند و حالا معلوم نیست که تکلیف آنها قرار است چه بشود. از سویی دیگر، طبق آمار منتشر شده معیشت حدود ۹ میلیون نفر از شهروندان که به شبکههای اجتماعی وابستگی داشتند، بحران زده شده است و آمارها بیانگر آن است که فقط در مهر ماه، بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان خسارت به کسب و کارها وارد شده است. حال اگر همین مبلغ را برای آبان ماه نیز در نظر بگیریم تا کنون ۱۶۰ هزار میلیارد تومان به کسب و کارها خسارت وارد شده است. این در حالی است که شبکههای اجتماعی داخلی تا کنون نتوانسته اند، نیاز کسب و کارهای اینترنتی را حل کنند.
با همه اینها، دولت و وزیر ارتباطات نیز مدعی هستند که قرار است، حمایتهایی از کسب و کارها صورت بگیرد اما در عمل تا کنون اقدام موثری در این زمینه انجام نشده است؛ البته دلیل اصلی آن نیز عدم تخصص کافی در این زمینه است. در چنین شرایطی زارع پور، وزیر ارتباطات اظهار داشته است کاری خواهیم کرد که طعم شیرین سرعتهای چند صد مگابیت بر ثانیهای را مردم تا پایان دولت سیزدهم بچشند. در حالی که حتی در نقاط شمالی پایتخت که مناطق متمول نشین است هنوز شاهد نقاط پر تعداد کور اینترنتی هستیم! به عبارتی دیگر، جدا از اینکه به غیر از ضرر و زیانهای مالی مستقیم برای این دو ماه، خسارتهای غیر مستقیم دیگری نیز وجود داشته که یکی از آنها هزینههای تبلیغاتی و رشد شبکههای اجتماعی افراد بوده است که در سالهای اخیر، پرداخت کرده و حالا به خاطر تصمیم یک شبه باید دوباره تمام این هزینهها را انجام دهند تا رسانه اجتماعی خود را رشد دهند. البته در زمینه محدودیتهای اینترنتی، سخنگوی دولت اظهار داشته است که کسب و کارهایی که در اینستاگرام ضرر میکنند، دقیقا مثل کاسبانی هستند که در کف خیابان خسارت میبینند. این در حالی است که این دو تفاوتهای زیادی دارند و مهم ترین آن این است که هیچ مغازه ای دو ماه پشت سر هم بسته نمیشود و تازه اگر هم بسته شود، دیگر قرار نیست بعد باز شدن، همه چیز را از ابتدا بسازد. ضمن اینکه کمکهای بیمه ای به مغازه داران خسارت دیده وجود دارد.
بهنام مرادی کارشناس اقتصادی و بازار در این زمینه میگوید: شما امروز فقط خسارتهای وارد شده به کسب و کارهای اینترنتی را حساب میکنید در صورتی که لزوما این کسب و کارها به صورت مستقیم از فضای مجازی کسب درآمد ندارند. امروز تمام بازارهای ما به خاطر این محدودیتها دچار مشکل شده اند. از بازار مسکن گرفته تا بازار سرمایه، از آسیب دیدگان سیاست محدودیتهای اینترنتی این دو ماه محسوب میشوند. مرادی افزود: میزان ضرری که در طول این دو ماه به بازار سرمایه وارد شده و حجم پولی که در این مدت خارج شده است واقعا عدد کمینیست و زنگ خطر است. این کارشناس اقتصادی بازار، تاکید میکند: اساسا وقتی فضای مجازی و شبکههای اجتماعی شرایط عادی خود را نداشته باشند، عمیق ترین تاثیر را روی بازار سرمایه خواهند گذاشت. مسئله رسانه فقط یک ابزار برای بازار سرمایه نیست بلکه رسانه یکی از رکنهای مهم و اثر گذار در بازار سرمایه حساب میشود که حتی برای سرمایه گذار خارجی نیز این اطمینان را ایجاد میکند که میتواند با سرمایه گذاری در کشور سود کلانی ببرد.