گروسی در نشست مشترک با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص رایزنیها گفت: امروز افتخار بزرگی است در شهر اصفهان حضور دارم. من طی دوره حضورم، در تهران نشستهای مهمی را با وزیر و معاونش داشتم و اکنون در فرآیند حساسی قرار داریم. رایزنیهای فشردهای را جهت اتخاذ گامهای متقابل داشتیم. بیش از یک سال قبل ما برای صدور بیانیه توافق کردیم تا مسیر آینده را مشخص کنیم، آن سند مهم بود. این سند همچنین اشاره دارد به آنچه که نیاز است برای حل و فصل مسائل باقی مانده و مشخص میکند گامهای اضافی که طرفین باید بردارند. علی رغم کاستیها گامها پیشتر برداشته شده و مفاد سند معتبر است. ما نیاز است که گامهای عملیاتی را برداریم و من پیشنهادی را به ایران ارائه دادم. تیمهای طرفین در نشست جداگانهای در حال تعریف گامهای تکمیلی هستند.گروسی در پاسخ به سئوالی در خصوص بیانیه مارس بین ایران و آژانس و تاثیر آن در برطرف کردن مسائل گفت: قصد ما تولید سند جدید نیست و مبنای ما همان بیانیه مارس است. اینها گامهای عملیاتی هستند که در جهت برداشتن اتخاذ کردیم. بیانیه مشترک ظرفیت دارد که مسائل باقی مانده را حل و فصل کند. ما برای اجرایی کردن بیانیه مشترک روی گامهای ملموس و عملیاتی توافق کردیم.مدیرکل آژانس در پاسخ به سئوالی در خصوص نقش اسرائیل در تخریب روابط ایران و آژانس افزود: نگرانیهای ایران در خصوص نقش اسرائیل وجود دارد. ما به بازیگران خارجی توجه نمیکنیم و نقش ایران را در نظر میگیریم. ما اقداماتی را با ایران طراحی میکنیم تا هرگونه شکی برطرف شود، ما همکاریها را در مسیر صحیحی پیش میبریم. وی در پاسخ به سئوالی در خصوص رفتار آمریکا در خروج از برجام و شرایط به وجود آمده اظهارداشت: این چیزی است که داریم روی آن کار میکنیم. ما باید همکاری کنیم تا به مسیر قبلی برگردیم و احیای برجام و یا هر سند دیگری را که ایران تمایل داشته باشد به آن وارد شود، تسهیل کنیم. ما اکنون میدانیم چه اقداماتی باید انجام شود و در حال هماهنگی هستیم.
گفتوگوهای سازنده با گروسی
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت که با مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفتوگوی سازنده و روبه جلویی داشته است. محمد اسلامی پس از مذاکرات دو جانبه فنی با هیات آژانس در نشست خبری مشترک با رافائل گروسی ضمن قدردانی از سفر و حضور گروسی در کنفرانس بینالمللی هستهای افزود: اگرچه بدخواهان از تعامل ایران و آژانس ناخرسند هستند و با ادبیات مخرب سعی بر سیاهنمایی و کم ارزش نشان دادن دارند؛ اما معتقدیم توافق مشترک مبنای خوبی برای تعامل است و ما بر این خط مبنا به عنوان نقشه راه خود میان ایران و آژانس تاکید کردیم. ما در این مذاکرات پیشرفت بیانیه مارس را به عنوان خط مبنا مثبت ارزیابی کردیم اگرچه به دلیل شرایط به وجود آمده در مسایل ایران و آژانس روند همکاریها کند شد و هر دو طرف از این کندی ابراز ناخرسندی کرده بودند. ما تداوم تعاملاتمان را بر مبنای بیانیه مشترک در سه بخش از این پس دنبال میکنیم؛ اول موارد گذشته است که در سند برجام در قالب پیام دی بسته شده بود اینها مسایل خاص خودش را دارد که آغشته به مسائل بیرونی و سیاسی است و نباید به دیگر بخشها تسری داده شود. در این بخش موضوع مهم ۲ مکان باقی مانده است، موضوع ناترازی مواد حل شد و بر حل ۲ مکان باقی مانده تمرکز میکنیم. بخش دوم، درباره وضعیت موجود است که در چارچوب انپیتی و پادمان انتظارات و کاستیها را دنبال میکنیم و برای اقدامات هماهنگ برای پیشبرد وضعیت موجود اقدامات متقابل لازم را انجام میدهیم و بخش سوم که مدیرکل و شخص آقای گروسی مسئول آن است و باید گامهایی بردارند که برای آینده است. نقشی که مدیرکل به موجب وظایف قانونی برعهده دارد و باید تسهیل کننده باشد برای برداشتن موانع و حل مسایل مربوطه که عمدتا سیاسی است، در این رابطه حائز اهمیت است.رئیس سازمان انرژی اتمی میگوید: ما توافق کردیم برای تهیه پیشنویس این سه بخش معاونان دو طرف مذاکرات را دنبال کنند و الان هم مذاکرات در حال انجام است و همان طور که زمان پیش میرود نتایج مورد انتظار را دریافت کنیم، البته این آغاز یک فرآیند است.
موضوعات مورد اختلاف ایران و آژانس
بر اساس توافقی که ۱۵ اسفند ۱۴۰۱، بین ایران و آژانس به دست آمد، قرار بود ایران به ابهامات آژانس درباره یافت اورانیوم طبیعی در مراکز اتمی اعلام نشده و همچنین کشف اوارنیوم غنی شده با غلظت ۸۴درصدی، «پاسخهای معتبر فنی» بدهد.مدیرکل آژانس پس از آن توافق گفت که با مقامهای ایران «گفتوگوی سازندهای» در سطوح عالی داشت اما پس از اجرای این توافقات، آن را راستیآزمایی و سپس درباره آن اظهار نظر خواهد کرد.در توافق اسفند ۱۴۰۱، قرار بود موضوعات مورد اختلاف در صورت همکاری ایران در جریان اجلاس بهار سال ۱۴۰۲ بررسی و در صورت رضایت آژانس موضوع برای مختومه شدن در شورای حکام بررسی شود. گروسی سه ماه پس از توافق تهران، اعلام کرد که از سطح همکاری ایران راضی نیست و جز موضوع کشف اورانیوم ۸۴ درصد غنی شده، باقی مسائل همچنان حل نشده مانده است.در فاصله توافق تهران در اسفند ۱۴۰۱ تا اجلاس شورای حکام در بهار ۱۴۰۲، ایران و آژانس اختلافاتی را درمورد محتوای توافق صورت گرفته، بروز دادند که درباره نصب دوربینهای نظارتی آژانس در مراکز اتمی ایران بود.مدیرکل آژانس از توافق در این زمینه میگفت و مقامهای ایران از جمله معاون امور بینالملل سازمان انرژی اتمی چنین توافق را تکذیب میکردند. مناسبات ایران و آژانس در ماههای گذشته سرد بوده است.