محمد درویش، فعال و کنشگر محیط زیست، درباره وضعیت زیستبوم ایران گفت: «اگر این فرمان ادامه پیدا کند همانطور که گفتم ما در عرض ۱۰ سال به بدترین کشور منطقه از لحاظ شاخصهای رفاهی و محیطزیستی تبدیل خواهیم شد.»مشروح گفتوگوی برنامه مقتصاد با محمد درویش را در ادامه میخوانید.
*در اولین سوال لطفاً شکنندگی وضعیت محیطزیستی ایران را ترسیم کنید. ایران به لحاظ محیطزیستی چه شرایطی دارد؟
حقیقت ماجرا این است که ما کشوری هستیم که در یکی از شکنندهترین و آسیپپذیرترین مناطق نیمکره شمالی قرار گرفتهایم. در جایی که زاویه تابش خورشید تقریباً ۹۰ درجه است. این منطقه بالاترین میزان تبخیر و کمترین میانگین ریزشهای آسمانی در کره زمین را دارد. یعنی ما به طور میانگین، ۴/۱ متوسط بارندگی کره زمین را داریم و تبخیرمان دو یا سه برابر است. در جاهایی از ایران پنج هزار میلیمتر در سال تبخیر دارد. اینها واقعیتهای اقلیمی و دشواریهایی است که باید بپذیریم و بر مبنای آنها چیدمان توسعه را طراحی کنیم یا میکردیم. آن دولتهایی که خردمندانه این فهم بومشناختی را درک و سواد زیستشناختی خود را ارتقا داده و بر مبنای این واقعیتها به سراغ بالفعل کردن پتانسیلها رفتهاند، دولتهای موفق و ثروتمندی هستند. حتی دولتهایی که در همین نوار قرار گرفتهاند. دولتهایی هم که به هر دلیلی سراغ جنگیدن، به سخره گرفتن یا انکار این قوانین رفتهاند، بهشدت آسیب دیدهاند و میبینند و خواهند دید. متاسفانه نظام تدبیر ما در گروه دوم قرار گرفته است. آنها نه تنها این واقعیات را نمیبینند، بلکه انکار هم میکنند. و کسانی که این واقعیتها را به آنها گوشزد میکنند هم در خوشبینانهترین حالت با نگاههای تلخی رانده میشوند.همین الان که با هم صحبت میکنیم، ناترازی آبخانهها از مرز ۱۵۰ میلیارد متر مکعب در سال هم گذشته یعنی اینکه ایرانیان ۱۵۰ میلیارد متر مکعب بیش از آنچه وارد سفرهها شده برداشت کردهاند. این آمار ۱۴۰۲ بود و متاسفانه مطابق گزارش شرکت منابع آب سالانه ۴.۴ میلیارد متر مکعب بر این ناترازی اضافه میشود. پس انتظار میرود این رقم از ۱۵۰ میلیارد هم در بهار ۱۴۰۳ گذشته باشد. این ناترازی میگوید زمین با شیب و شتابی دمادم، فزآینده و نگرانکننده در حال فرو رفتن در فلات ایران است. این یعنی انباشت و ذخیره منابع استراتژیک و آب شیرین ما که مهمترین مولفه زیست پایدار در ایران است، ایرانی که بخش عمده آن در کمربند خشک کره زمین قرار گرفته، در حال از دست رفتن است.تمام ساختوسازهایی که ما روی این زمین میکنیم بر اثر این زلزله خاموش (فرونشست زمین) میتواند بهشدت متاثر شود. چند وقت گذشته وزارت نیرو مجبور شده چندین دکل را در دشت مهیار، در اصفهان، تغییر مسیر دهد و این چند صد برابر بودجهای که لازم بوده به وزارت نیرو تحمیل کرده است. این یک نمونه ساده است.بسیاری از جادهها، خطوط آهن، مسیرهای مواصلاتی، لولههای آب و گاز و همچنین خطوط استراتژیک نیروی ما به همراه مراکز بزرگی از جمعیت و سکونتگاههایی که در حوزه باستانی بسیار راهبردی هستند متاثر شدهاند. دقیقاً مشابه بلایی که سر چهلستون، میدان نقش جهان، ۳۳ پل و پل خواجو تا همین نقش رستم و تخت جمشید آمد که در سیل اخیر نیز آسیب دیدهاند. این اتفاقی که در میناب افتاده است، مسیر شکافهایی که از روستای چلوگاومیشی به اداره دارایی میناب رسیده است، گریبان اصفهان را میگیرد.در حال حاضر بخشهایی از اصفهان مانند خانهها، ترمینال و مراکز پستی را مجبور شدهاند خالی کنند. عجیب است که اینها دیده نمیشود و برای آنها واکنشهای جدی اتفاق نمیافتد.
*زیانهای اقتصادی ناشی از تخریب محیط زیست در ایران چقدر است؟
هنگامی که به گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس نگاه کنیم متوجه میشویم سالانه ۱۱.۲ میلیارد برای درمان بیماریهای ناشی از آلودگی هوا باید هزینه کنیم و خسارتهای آلودگی هوا به چند برابر بودجه وزارتخانه آموزش و پرورش رسیده و این ابعاد دیگری از این فاجعه است.تلفات مستقیم آلودگی هوا در تهران برای اولین بار به صورت رسمی تا ۹ هزار نفر اعلام میشود؛ مردهزایی جنین تا هشت درصد اعلام میشود. به دلیل مستقیم آلودگی هوا نرخ تلفات به ۵۰ هزار نفر در سال میرسد. خیلی از این بیماریهایی که ما مبتلا میشویم مانند فشارخون، سکتههای قلبی، ناراحتیهای ریوی ممکن است یکی از مولفههایش همین آلودگی هوا و همین استیصال در ترافیک باشد که اینها در این آمارها دیده نمیشود.
*اگر ممکن است در ادامه وضعیت محیطزیستی استانهای اصفهان، خوزستان، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، تهران، آذربایجان و استانهای شمالی را بررسی کنید.
این وضعیت سبب شده مطابق گزارش منتشرشده از سوی سازمان زمینشناسی الان گستردهترین سطح فرونشست در بین ۳۱ استان ما به اصفهان اختصاص یابد. این استان در جنوب خودش دشت مهیار، در شمالش مورچهخورد در شرق خودش دشت سگزی و در غرب خودش زرینشهر با جریانهای کاهنده کارایی سرزمین مهیبی درگیر است و این جریانها بهسرعت در حال پیشروی به سمت مرکز شهر هستند و ما شاهد بروز ترکهایی انکارنشدنی در سازههای باستانی اصفهان هستیم. هر روز هم خبرهایش در حال انتشار است.اصفهان مهد تمدن ایران است. نصف جهان است. مهمانپذیر درجه یک ماست و واقعیت این است که از دست دادن اصفهان یک مصیبت بزرگ نه فقط برای اصفهان بلکه برای ایران و هر کسی است که به فرهنگ و تاریخ و ادبیات این کشور اعتقاد دارد. در برخی از محلهها در شمال ایران، استان گیلان و مازندران، مردم با لهجه اصفهانی صحبت میکنند. شما اگر آمارهای اداره کل آموزش و پرورش را در شهرستانهای شمالی کشور بررسی کنید، بخش قابل توجهی از دانشآموزان جدیدالورود اصفهانی هستند و این نشان میدهد بخشی از هموطنان ما در اصفهان دارند خانه و کاشانه خود را که با آن خاطره دارند به دلیل اینکه امیدی برای آینده اصفهان نمیبینند خالی میکنند.همین الان که با هم حرف میزنیم در بخشهایی از اصفهان برنج و پیاز کاشته میشود. اصفهان یکی از استانهایی است که بالاترین میزان تولید گوشت قرمز ایران را دارد. گوشت قرمزی که هر کیلوی آن دست کم پنج برابر یک کیلو برنج که پرمصرفترین محصول آبی است، آب مصرف میکند. اصفهان جایی است که کلکسیونی از صنایع آببر، فولاد، آهن و پتروشیمی و پلی اکریل و نیروگاههای حرارتی برای تامین برق این صنایع در آن وجود دارد. خود این نیروگاهها بهشدت آببر و انرژیبر هستند. چرا بر چنین حماقتی اصرار میکنیم؟
ما نمیگوییم تولید ثروت در اصفهان متوقف شود بلکه میگوییم باید به سمت چیدمان برد-برد برویم
استان خوزستان: خوزستان استان شگفتانگیزی است. ۱.۳ منابع آب سطحی ما به سمت خوزستان جاری میشود. کرخه، دز، کارون، زهره، جراحی و مارون. علیالقاعده باید یکی از مطلوبترین مناطق برای زیستن باشد. علاوه بر اینها خوزستان صاحب بزرگترین منابع نفت و گاز ایران و جهان است و قدمت سرمایهگذاری در این حوزه بیش از ۱۰۰ سال است. بسیاری از اولینها متعلق به خوزستان است.
با وجود این، حتی اگر منابع نفت و گاز هم نداشت به واسطه منابع آبی در خور و جلگه حاصلخیز باید ثروتمندترین استان ایران میبود، حالا نفت و گاز هم دارد و علاوه بر اینها ما بزرگترین صنعت آبی ایران را در خوزستان داریم. ما بیشترین تعداد مخازن سدها، یعنی ۲۳ میلیارد مترمکعب مخزن آب، در خوزستان داریم و نیروگاههای اصلی برق آبیمان در این استان مستقر شده است. هر کدام از اینها ضامن ثروت است.بزرگترین واحدهای پتروشیمی ما، هلدینگ معظم خلیج فارس در منطقه ماهشهر خوزستان است که هر کدام از اینها میتواند یک کشور را اداره کند. یکی از بزرگترین مناطق آزاد تجاری یعنی منطقه اروند و بندر معروف خرمشهر در کنار پرآبترین رودخانه منطقه یعنی اروندرود یا شطالعرب که از تلفیق دجله، فرات و کارون شکل گرفته قرار گرفتهایم. هر کدام از اینها یک صندوق ارزی پایدار هستند.برای همین است که چغازنبیل در خوزستان است چون آنجا مهد تمدنی بوده است؛ حال همه خوب بوده است. برای همین است که ما آن صنعت عجیب و غرورآمیز آسیابهای آبی شوشتر را ما داریم. خوزستان بیش از ۷۰۰ سایت ارزشمند تاریخی دارد. اینها میتواند برای خوزستان تولید پول پایدار داشته باشد اما خوزستان یکی از بالاترین نرخهای مهاجر را دارد. مردم در حال ترک آنجا هستند. به این دلیل که متاسفانه ما بر پایه داشتههایمان برای خوزستان برنامهریزی نکردهایم و خوزستانی که ۱.۳ منابع آبی کشور را دارد در یکی از سکونتگاهها مثل دغاغله مردم آب ندارند. در شادگان، خرمشهر و آبادان کیفیت آب بسیار نامطلوب است. بیش از ۶ میلیون نخل از بین رفته است. به این صورت بحران بزرگی در حوزه اجتماعی خوزستان ایجاد میشود.
سیستان و بلوچستان از نظر محیط زیستی بهترین وضعیت ایران را دارد چون کمترین توجه به آن جا است
استان سیستان و بلوچستان: سیستان و بلوچستان از نظر محیط زیستی به جرات میتوان گفت بهترین وضعیت ایران را دارد. چون کمترین توجه حکومتها به آن جا است. حکومتی که دچار کسوف خرد است همان بهتر که به شما توجه نکند. این واقعیت تلخی است اما شما ترجیح میدهید دشمن دانا داشته باشید تا دوست نادان. حکومتی که آن بلا را به سر اصفهان و تهران آورده است مجال پیدا نکرده سر سیستان و بلوچستان بیاورد.
سیستان و بلوچستان به حال خودش رها شده است
هنوز بالاترین توان زیستی در سیستان و بلوچستان است اما چرا آنجا نارضایتی تا این سطح بالا است؟ چرا مردم هموطن عزیز ما در سیستان و بلوچستان با مشکلات جدی رو به رو هستند؟ چون اصلا سرمایهگذاری آنجا نشده است. سیستان و بلوچستان به حال خودش رها شده است.ما آنجا تکنیک هوتکها را داریم که به راحتی میتواند منابع آب در خور برای خودش حفظ کند. هزاران سال است که مردم با این روش آنجا در حال زندگی هستند. اما ما آمده ایم آنها را به توان تکنولوژیکی خودمان غره کردهایم؛ در هر جایی از بستر سیلابی ساخت و ساز کردهایم و بعد هموطنان ما خسارت میبینند. رفتار قدیمیشان را از آنها گرفتهایم و چیزی هم هدیه نکردهایم.
*آینده محیط زیست ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟
اگر این فرمان ادامه پیدا کند همانطور که گفتم ما در عرض ۱۰ سال به بدترین کشور منطقه از لحاظ شاخصهای رفاهی و محیط زیستی تبدیل خواهیم شد. اما یک نشانههایی از خردمندی در بخشهایی از حاکمیت من میبینم که میتواند امیدبخش باشد. در گفتوگوی قبلی با شما هم این را تاکید کردم. سند امنیت قضایی را سال گذشته ابراهیم رئیسی تصویب کرد و امسال اولین سال اجرای آن است. در اردیبهشت ماه سند تصویب شد و در تیرماه و در حضور قالیباف و بسیاری از مقامات در ساختمان مشروطه ابلاغ شد. ما الان مطالبه کردیم که دولت بیاید و عملکرد اجرای سال اول سند را گزارش دهد. مطابق این سند باید هر سال ۳ میلیارد مترمکعب صرفهجویی در آب و ۵ میلیارد مترمکعب ناترازی کم شود. آنقدر گفتیم که اخیرا آقای دکتر خیامنکویی به عنوان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، مسئول ارائه این سند شده است. اینها نشانههای مثبتی است. اینکه بخشهایی از حاکمیت متوجه شدهاند این اقتصاد آب محور به این ترتیب میتواند دمار از روزگار همه درآورد.من امیدوارم ما با مطالبه درست و ناامید نشدن و همین که شما و برنامه شما درست میشود.