معاملهگران، روند عرضه و تقاضا را در فاصله معقولی از هم ارزیابی میکنند و معتقدند هیچ یک از دیگری بالاتر نیست. آنها به اخبار سیاسی مربوط به توافق میان ایران و آمریکا توجه ویژهای دارند.
کارشناسان نیز فضای سیاسی را به دلیل بلاتکلیفی در موضوع توافق ایران و آمریکا خاکستری میدانند. آنها معتقدند موضوع مقدار فروش نفت، کسری بودجه و تفاهمهای آتی ایران با سایر کشورها بر قیمت دلار اثر مستقیم دارد.تحلیلگران بازارهای مالی هرگونه توافق با آمریکا هر چند به صورت ضمنی، اهرمی برای کاهش قیمت دلار و برگشت به زیر قیمت ۱۰۰ هزار تومانی میدانند.
تاثیر قیمت اونس جهانی بر بازار داخلی طلا
عضو اتاق بازرگانی تهران با تأکید براینکه عامل اصلی نوسانات بازار طلا، رشد بیسابقه اونس جهانی است، گفت: همچنین قیمت طلا در ایران به طور مستقیم تحت تأثیر نرخ دلار بازار آزاد است.
احمد کیمیاییاسدی با تاکید بر اینکه نامگذاری سالها با محوریت تولید، بهویژه شعارهایی چون «حمایت از تولید»، همواره گویای اولویتهای کلان اقتصادی کشور بوده افزود: تمام مؤلفههای مورد تأکید در شعار امسال هم حول محور حمایت از تولید میچرخند؛ در شرایط فعلی، تمرکز بر تولیدات صادراتمحور از اهمیتی دوچندان برخوردار است. بازار داخلی ایران در بسیاری از حوزهها به اشباع نسبی رسیده و جذابیت سرمایهگذاری برای تولید داخلی کاهش یافته است. بخش قابل توجهی از کالاهای مصرفی در داخل کشور تولید میشود و نیازی به سرمایهگذاری بیشتر در این حوزه نیست. بر این اساس با توجه به فشار تحریمها و ضرورت ارزآوری برای کشور، باید تخصیص هدفمند منابع به تولیداتی که قابلیت صادرات و ورود ارز به کشور را دارند در اولویت باشند.کیمیاییاسدی با اشاره به اینکه هدفگذاری تولید فقط برای بازار داخلی، نه تنها اولویت نیست، بلکه در بسیاری از موارد ضرورتی نیز ندارد؛ میگوید: بازار داخل به لحاظ عرضه و تقاضا به ثباتی نسبی رسیده و باید تمرکز سرمایهگذاران بر تولیداتی باشد که بازارهای خارجی را هدف گرفتهاند.وی با اشاره به محدودیتهای فصلی در تقاضای داخلی، تاکید کرد: تولیدکنندگان باید همواره صادرات را به عنوان راهبرد اصلی خود در نظر بگیرند، البته در عمل، این سیاست گاه با چالشهایی همچون تعارض منافع میان نهادهای مختلف و سختگیریهای صدور مجوز روبروست که بهمثابه سرعتگیرهایی در مسیر تولید عمل میکنند.
این کارشناس اقتصادی، کنترل بازار ارز را وابسته به تأمین نیازهای ارزی کشور از طریق صادرات نفتی و غیرنفتی خواند و ادامه داد: تقویت صادرات غیرنفتی یک ضرورت انکارناپذیر است، اما در عین حال، دولت نمیتواند تمام نیاز ارزی کشور را صرفاً از طریق این نوع صادرات تأمین کند. باید با اتخاذ دیپلماسی فعال و دور زدن تحریمها، زمینه ورود ارز نفتی را نیز فراهم شود.وی با یادآوری فروش مستمر نفت در سالهای پیش از روی کار آمدن دوباره ترامپ در دولت آمریکا، یادآور شد: ارز حاصل از نفت نقش موثری در ثبات قیمت کالاهای اساسی دارد و از این رو نباید از ضرورت یافتن بازارهای جدید برای فروش نفت و افزایش ارزآوری از این مسیر غافل شد.
کیمیاییاسدی به نوسانات بازار طلا و سکه نیز اشاره کرد و اظهارداشت: عامل اصلی نوسانات بازار طلا، رشد بیسابقه اونس جهانی است. در واقع افزایش نااطمینانیهای جهانی ناشی از جنگ تعرفهها، تهدیدهای نظامی و تنشهای سیاسی خاورمیانه، کشورها را به سمت سرمایهگذاریهای امن مانند خرید طلا سوق داده است. این روند باعث افزایش قیمت جهانی طلا شده و به تبع آن، قیمت طلا در بازار داخلی نیز افزایش یافته است. همچنین قیمت طلا در ایران به طور مستقیم تحت تأثیر نرخ دلار بازار آزاد است؛ طبیعتا دلار امروز که با توجه به تحولات سیاسی خارجی و رشد طلای جهانی بالا رفته است، تغییراتی در بازار طلا نیز ایجاد کرده است.