به گزارش خبرآنلاین،از اسفندماه سال گذشته به مرور پرداخت حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی -که همواره از بیست و یکم تا بیست و هشتم هر ماه واریز میشد- با تاخیرهایی همراه شد. این تاخیرها البته به دلیل ناترازیها و کسریهای مقطعی و ضعف سازمان در تامین نقدینگی صندوق قابل توجیه بود اما در اطلاعیههای تامین اجتماعی این اشاره صورت گرفته بود که به دلیل تغییراتی در احکام بازنشستگان و اجرای فرمولهای متناسبسازی، تاخیر صورت گرفته است؛ توجیهی که برای بازنشستگان فعال، چندان قابل قبول نبود.
معضلات بازنشستگان، به ویژه بازنشستگان تأمین اجتماعی، به کرات به عنوان ابزاری برای اهداف تبلیغاتی و سیاسی مورد استفاده قرار میگیرد. هرچند این قشر به دلیل سالها کار و تلاش در سختترین شرایط، مستحق توجه ویژه هستند، اما واقعیت این است که بحران زندگی آنها اغلب تنها در مقاطع زمانی خاص، مانند انتخابات یا مناسبتهای ملی به چشم میآید. مسئولان میآیند، نامسئولانه وعده میدهند و میروند. شعار میدهند، گروهی را امیدوار و سرگرم میکنند تا به سرمنزل مقصود برسند.
عضو هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی در این رابطه گفت: تاثیر تاخیر در پرداخت حقوق بازنشستگان، در زندگی و معیشت خانوادههای آنها بسیار زیاد است. بازنشستگان زیادی داریم که از مجموعه بانک رفاه یا بانکهای دیگر وام گرفتهاند. این افراد بخشی از حقوق خود را پیشاپیش در ابتدای ماه دادهاند و این تاخیر نسبت به پرداخت ماه قبل، عملاً باعث میشود که در تهیه مایحتاج اولیه زندگی خود درمانده شوند. جریمه تاخیر در پرداخت اقساط وام نیز از شکایات عمده این روزهای بازنشستگان است.
پرویز احمدی پنجکی افزود: مشکل دیگر، تاخیر در پرداخت اجاره بهاست. بخش قابل توجهی از بازنشستگان ما در سنین بالا هنوز مستاجر هستند. آنها قبل از شروع ماه باید اجاره خود را بپردازند و این تاخیر به شدت آنها را آزار میدهد. موضوع دیگر درمان است که در این حوزه نیز مشکلات جدی برای بازنشستگان بابت هزینههای روتین درمان ایجاد میشود. برخی از بازنشستگان روی پول مستمری خود حساب کردهاند تا داروهای حیاتی خویش را تهیه کنند و این تاخیر دردسرساز میشود. ما بارها اعلام کردیم که اساساً با تاخیر در پرداخت مستمریها مخالفیم و آثار زیانبار آن را تشریح کردیم. اعتراض بازنشستگان نیز به همین موضوع است. هیچ توافقی با کانونهای بازنشستگی در مورد این تاخیرهاصورت نگرفته است. سازمان تامین اجتماعی بارها اعلام کرده است که تاخیرها محدود به همین یکی- دوماه ابتدای سال جدید است که دلیل آن صدور احکام جدید به همراه متناسبسازی است. ما نیز به همین جهت تا حدی سکوت کردیم و امیدواریم این روند به پرداخت مستمریهای خردادماه نرسد. اکثریت قریب به اتفاق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی ما حداقلبگیر یا نزدیک به حداقلبگیر هستند و حقوق مستمری آنها در نیمه ماه (یا دو هفته اول) تمام میشود. این بازنشستگان که برای خورد و خوراک خود مشکل دارند، با تاخیر در پرداخت حقوق، برای بحث درمان و اجاره و اقساط وام خود دچار بحران شدید میشوند. یکی از دلایل اصلی این تاخیرها، مشکل نقدینگی و مالی صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی ارزیابی میشود که ناشی ازعدم پرداخت بدهی جاری دولت به سازمان تامین اجتماعی است. قرار بود ماهیانه بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان به صندوق تامین اجتماعی از سوی دولت واریز شود تا در کنار تسویه حساب ۱۸۰ هزار میلیارد تومانی سالانه دولت به سازمان تامین اجتماعی، این سازمان در هزینههای جاری خود دچار مشکل نشود که فعلاً اجرایی شدن این قرار در هالهای از ابهام قرار دارد.
این فعال حقوق بازنشستگان بیان کرد: بسیاری از بازنشستگان که فوت میکنند، حتی مبالغ بیمه عمر خود را نیز دریافت نمیکنند و بازماندگان برای هزینههای کفن و دفن و مراسمات آن به استقراض روی میآورند. این درحالی است که بازنشسته حقوق مستمری خود را نیز دیر دریافت میکند و این برای خانواده بازمانده و همسر بازنشسته متوفی که مقرری بازماندگی دریافت میکند نیز بسیار بحرانزاست. ما امیدواریم تکلیف بحث متناسبسازی این ماه مشخص شود و انتظار داریم پس از این موضوع، هم تاخیرها رفع شود و هم با مساعدت دولت، یک اقدام جدی در زمینه بازسازی بحث درمان و اجرای قانون الزام بازنشستگان انجام شود.
وی ضمن اشاره به معضلات درمانی و دارویی بازنشستگان تامین اجتماعی اظهار کرد: بحث تاخیرها در زمانی رخ داده است که بسیاری از بازنشستگان ما با افزایش نرخ ارز در تهیه داروهای خود دچار مشکل شدهاند. متاسفانه به دلیلعدم تعهد صحیح و عدم اجرای قانون در زمینه قانون الزام و درمان رایگان بازنشستگان تامین اجتماعی، صدها قلم از داروهای ضروری بازنشستگان از لیست مشمول بیمه حذف شده و بازنشستگان در بسیاری از موارد داروهای خود را به شکل آزاد تهیه میکنند. وقتی بازنشستگان چنین هزینههای سنگینی را متقبل میشوند، طبیعی است که ما با تاخیر در پرداخت حقوق، این افراد زحمتکش جامعه را که سی سال کار کردهاند تا روزی از عواید آن استفاده کنند، دچار معضلات مضاعف میکنیم. برای جلوگیری از افزایش نارضایتیهای موجود بهتر است روند پرداخت مستمری بازنشستگان اصلاح شده و به همان شیوه سابق برگردد. مسئله این نیست که به مرور بازنشستگان بتوانند با پرداخت دیرهنگام مستمری عادت کنند، بلکه مسئله این است که بازنشستگان ما اصلا شرایط عادت کردن به یک بحران جدید در زندگی خود را ندارند!
سفرههایمان خالیست
براساس وعده مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، احکام حقوقی بازنشستگان کارگری باید صادر و بارگذاری شود.به گزارش ایلنا، بنابر اعلام رسمی احمد میدری، وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی قرار است احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی از ۲۷ اردیبهشت ماه در سامانه سازمان تامین اجتماعی بارگذاری شود.بیش از ۵ میلیون بازنشسته و مستمریبگیر تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند که همه آنها بیش از یک هفته است در انتظار صدور احکام و واریز حقوق اردیبهشت هستند.تامین اجتماعی اعلام کرده «واریز حقوقها از بیست و نهم آغاز میشود» و کارگران بازنشسته در تماسهای مکرر اعلام میکنند که این تاخیر زندگیشان را با دشواری مواجه ساخته است.یک بازنشسته با بیان اینکه آیا مسئولان نمیدانند سفرههایمان خالیست؛ گفت: همیشه حقوقها از بیستویکم پرداخت میشد، حالا پرداختها را ۱۰روز عقب انداختند حتی احکام را هم هنوز صادر نکردهاند؛ اینهمه تاخیر و بیتوجهی، مشکلات اساسی برای خانوادههای مستمریبگیر به وجود آورده است.
تأثیر تورم و کاهش قدرت خرید
در پس واژه بازنشستگی، هزاران دلهره، مشکل و مشغله ذهنی پنهان شده است! البته این وضعیت و شرح عنوان در ایران و سایر کشورهای همتراز وجود دارد در صورتی که بسیاری از کشورها، دوران بازنشستگی منتهی به روزگار خوشی است که یک نیروی کار پس از سالها تلاش و کوشش برای ارتقای یک سیستم حاکم در آینده برای خود ترسیم میکند و نظام سیاسی و اقتصادی نیز فرد بازنشسته را در این مسیر همراهی خواهد کرد. در ایران اما، بازنشستگی برای بسیاری از مردم معنا ندارد و در همین راستا همواره شاهد آن هستیم که بسیاری از بازنشستگان به جای گذران باقی مانده عمر در کنار خانواده باز هم در مشاغل دوم و گاهی کاذب مانند مسافرکشی، دفترداری، مستخدمی، نگهبانی و سایر فعالیتها که به آنها شغل نمیشود گفت و تنها منبع درآمدی برای افراد است، مشغول به فعالیت میشوند. با توجه به تورم فزآیندهای که در ایران مشاهده میشود، یکی از بزرگترین مشکلات بازنشستگان کاهش شدید قدرت خرید است. بسیاری از بازنشستگان با حقوقهای ثابتی که ماهها بهروزرسانی نشدهاند، مجبور به تأمین زندگی خود هستند، در حالی که قیمت کالاهای اساسی بهطور مداوم در حال افزایش است. در چنین شرایطی، بازنشستگان دیگر نهتنها قادر به تأمین نیازهای اولیه خود نیستند، بلکه بسیاری از آنها برای پوشش هزینههای درمانی و دارویی خود نیز با مشکلات جدی روبهرو هستند. برای همین در روزها، ماهها و سالهای گذشته بارها شاهد تجمعات اعتراضی بازنشستگان وزارتخانهها و ادارات مختلف بودیم که به وضعیت معیشت و دریافتیهای خود اعتراض داشتند.
به جای آنکه وزارت رفاه، کار و امور اجتماعی به عنوان یک نهاد حامی و مدافع حقوق بازنشستگان و کارکنان شناخته شود، به مرکزی برای توزیع امتیازات و منافع خاص تبدیل شده است. طبق گزارشها، صندوقهای بازنشستگی کشور نزدیک به ورشکستگی قرار دارند و دولت مجبور شده است سالانه میلیاردها تومان از بودجه عمومی را برای پرداخت حقوق بازنشستگان اختصاص دهد. این وضعیت نهتنها بحران مالی دولت را تشدید میکند، بلکه اعتماد عمومی به سیستم بازنشستگی را نیز به شدت کاهش میدهد.