حجم ورود آب از بالا دست به رودخانههای خوزستان شامل کارون، کرخه و دز همچنان بالا است و سیلبندهای شهرهای مختلف استان خوزستان یکی یکی در حال شکستن است و حجم بسیار بالایی آب در حال ورود به روستاها و حتی برخی شهرهای استان است.
استاندار خوزستان با بیان نگرانی ما هم بیشتر بهدلیل حجم خروجی آب کرخه است که ممکن است برخی مناطق را تهدید کند، گفت: خواهش کردیم مردمی که در معرض خطر سیل هستند منازلشان را خالی کنند منتهی برخی مردم مقاومت میکنند.
غلامرضا شریعتی افزود: بار دیگر از مردم سوسنگرد، بستان، فهیمه، کوت سیدنعیم، هویزه و حمیدیه میخواهیم هرچه سریعتر اقدام بهترک خانههایشان کنند. وی گفت: امکانات اولیه برای اسکان اضطراری مردم این شهرها ایجاد شده است. استاندار خوزستان اضافه کرد: علت درخواست ما از مردم این مناطق برایترک خانههایشان افزایش خروجی آب از سد کرخه است. شریعتی گفت: نیروی انتظامی و بسیج امنیت خانههای مردم را تأمین میکنند.
وی افزود: سد کرخه و دز در پایدارترین وضعیتشان قرار دارند و هیچ مشکلی در این دو سد وجود ندارد.
استاندار خوزستان گفت: ما به همه روستاها برای تخلیه اطلاعرسانی کردهایم و چند بار در سیمای ملی و استانی حتی خواهش کردیم که مردمی که در معرض خطر سیل هستند منازلشان را خالی کنند و به مکانها و اردوگاههایی که فراهم شده بروند منتهی مردم مقاومت میکنند و البته ما به آنها هم که ماندهاند بنا بر وظیفه کمک میکنیم. شریعتی ادامه داد: ما در استان امکانات و زیرساختهای لازم را برای اسکان داریم. ما امکانات راهیان نور را داریم که ۱۰۰ هزار تخت است و همه محیطهای ورزشی، مدارس، پادگانها را آماده کردهایم و نگرانی ما هم بیشتر بهدلیل حجم خروجی آب کرخه است که ممکن است برخی مناطق را تهدید کند.
* ۴۰ اردوگاه برای اسکان
رئیس سازمان امداد و نجات نیز گفت: در خوزستان ۴۰ اردوگاه برای اسکان بیش از ۱۰۰ هزار نفر پیشبینی و اطلاعرسانی از طریق صداوسیمای مرکز خوزستان و سایتهای مختلف و سایت هلال احمر شده است. سلیمی با اشاره به فراهم شدن اسکان ۱۰۰ هزار نفر گفت: همه زیرساختهای لازم برای اسکان اضطراری آماده شده و آدرس همه اردوگاهها در سایت امداد و نجات و هلال احمر موجود است.
* تردد در جاده اهواز – شوش ممنوع شد
رئیس پلیس راه خوزستان از ممنوعیت تردد خودروهای سواری در جاده اهواز – شوش به دلیل آبگرفتگی جاده خبر داد.سرهنگ رضا دولتشاهی اظهار کرد: به دلیل آبگرفتگی مسیر اهواز – شوش، تردد خودروهای سواری شخصی در این جاده ممنوع اعلام شده است اما تردد خودروهای سنگین در محور اهواز – شوش مشکلی ندارد. وی افزود: محور اهواز – دزفول – شوشتر به عنوان مسیر جایگزین برای مسیر اهواز – شوش تعیین شده است. در حال حاضر همچنین محور اهواز – آبادان دچار آبگرفتگی شده است اما آبگرفتگی این محور به گونهای نیست که نیاز به اعمال ممنوعیت تردد وسایل نقلیه باشد.
* تعطیلی مدارس اهواز تا پایان هفته
فرماندار اهواز اعلام كرد: با توجه به مشکلات ناشی از آبگرفتگیها و سیلابهای اخیر، کلیه مدارس این شهرستان در تمامی مقاطع تحصیلی از روز سه شنبه، بیستم فروردین ماه تا پایان هفته جاری تعطیل هستند.
* هدایت سیلاب به سمت هورالعظیم
همچنین در آخرین ساعات روز شنبه اعلام شد: سپاه پاسداران با هدف رهاسازی آب در تالاب هورالعظیم، برای جلوگیری و کاهش ورود آب به شهرهای مرزی هویزه و رفیع، یک سیل بند را منفجر کرد که فیلم آن در فضای مجازی دست به دست می شود.
* افزایش دبی کارون در محدوده اهواز
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز گفت: دبی رودخانه کارون در محدوده شهری اهواز تا ۳۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه نیز افزایش مییابد. علیرضا عالیپور افزود: در حال حاضر دبی کارون به ۳۰۰۰ مترمکعب بر ثانیه رسیده که آخرین اعلام سازمان آب و برق به ما این است که دبی کارون به ۳۵۰۰ میرسد. رسیدن دبی کارون به ۳۵۰۰ بدین معناست که ارتفاع آب حداقل نیم متر افزایش مییابد که این موضوع احتمالاً بروز مشکلاتی را نیز در پی دارد. وی درباره وضعیت استحکام سیلبندهایی که در محدوده شهری اهواز در کنار کارون احداث شدهاند، عنوان کرد: بههرحال باید توجه کنیم که خاکی که در ساختن این سیلبندها استفاده شده قطعاً آن خاک ایدهآل آزمایششده نیست زیرا این سیلبندها در شرایط اضطرار و بحران ساخته شدهاند؛ با این حال این سیلبندها سپر پیشروی آب شدهاند، امتحانشان را خوب پس دادهاند و استحکام خوبی دارند.
«آنها آنقدر غم دیدهاند که دوست دارند اینبار ایستاده غرق شوند»
خوزستان غرق نمیشود همانگونه که دفن نشد
مصطفی داننده
آب، خوزستان را محاصره کرده گویی ارتش بعث عراق دوباره هوای جنوب ایران کرده است. مردم مانند آن روزها دوباره مجبوراند ترک دیار کنند. دوباره قرار است خانههایشان را بسپارند به سرنوشت.
سخت است. تکرار روزهای سخت، سخت است.
استاندار خوزستان میگوید:« باوجود هشدارها در مورد سیل، کمتر از ۱۰ درصد از اهالی روستاها اقدام به تخلیه مناطق مسکونی کردند»
مردم خوزستان شاید خاطره خوبی از ترک خانهها ندارند. آنها دیدهاند در زمان جنگ وقتی خانههایشان را ترک کردند، دیگر آن خانه، خانه قدیمی نشد. شاید آنها دیگر دل به وعدهها نمیدهند.
مردم نگران خانههایشان هستند. خانههایی که با خون دل ساختهاند و ترس این دارند که بروند و سیل، خانه آنها را با خود ببرد. خانهای که ساختن دوبارهاش شبیه یک رویاست.عقل میگوید وقتی میدانی سیل میآید باید دل از خانه و کاشانه ببری و دل به کوه بسپاری. خودمان را جای مردم این استان درد کشیده بگذاریم. یک جان چقدر تحمل درد دارد. یک آدم چندبار میتواند، خانهاش را ترک کند.
بسیاری از اهالی خوزستان، یک بار زندگی خود را ساخته و با موشکهای صدام آن را از دست داده بودند و حالا دوباره بعد از جنگ قرار است زندگی خود را از دست بدهند. گاهی کمر شکسته تنها یک بار راست میشود. آنها آنقدر غم دیدهاند که دوست دارند اینبار ایستاده غرق شوند.با وجود تمام سختیها، خوزستان اهل مقاومت است. نه ارتش بعث عراق، نه خاک و نه حالا آب نمیتواند کمر این مردم را خم کند.
آب که وحشتناک تر از موشکهای صدام نیست. خوزستان دوام میآورد و حصر آب را میشکند.
امروز تمام ایران مانند سال ۵۹ و آغاز جنگ ایران و عراق به صحنه میآیند و تا پایان کار، پای خوزستان میایستند و اجازه نمیدهند، غم آب به دل خوزستانیها بنشیند. خوزستان به اندازه کافی خاک دارد، آب هم که بیاید زندگی مردم گِل میشود.
محسن چاووشی برای خوزستان خواند که « تنهای تنهای تنهایی مظلوم مظلوم مظلومی/ بی یار بی یار بی یاری خوزستان خوزستان خوزستان» اما خوزستان تنها نیست. دلمان برای خوزستان و مردماش میتپد. دلم برای غمهایشان میگیرد اما ایران اجازه نمیدهد خوزستان به گِل بنشیند.خوزستان غم دارد. درد دارد. خاک دارد اما زنده میماند، میایستد. خوزستان غرق نمیشود، همانگونه که دفن نشد.نه تنها خوزستان، همه شهرهای ایران که درگیر سیل ویرانگر هستند، بخشی از قلب همه ما ایرانیها هستند. امروز سیل به ایران زده است و همه سد میشویم تا خانههای خوزستانیها، لرها، گلستانیها سالم بماند زیر آوار آب.
كارنامه ضعیف مسئولان در اجرای وعدههای پرشمار؛
بی اعتمادی مردم به وعده جبران خسارت
گروه جامعه:
به رغم آنکه مسئولان تاکید دارند خسارات ناشی از سیلابهای اخیر را پرداخت خواهند کرد، شواهد و قرائن حکایت از آن دارد که برخی مردم به تحقق این وعدهها اطمینان کامل ندارند. ماجرایی قابل تامل که بد نیست در خصوص چرایی آن کنکاش کنیم.
به گزارش «تابناک»، در روزهایی که مسئولان با همه توان برای رسیدگی به سیلاب بخشهای شرقی استان گلستان پای کار آمده و میکوشیدند مشکل رها شده اهالی این خطه را رفع و رجوع کنند، رویدادی در شیراز به وقوع پیوست که حکم سیلی سختی بر گوش همگان داشت؛ سیلیای که موجب شد توجه همگان به موج بارشی معطوف شود که روانه کشورمان بود.
موجی که پیش از رسیدنش به پهنه جغرافیایی کشورمان، تدابیر برای مهار بارشهای ناشی از آن در دستور کار قرار گرفت. تدابیری از جمله سفر رئیس جمهور به خوزستان و بازدید از برخی زیرساختهای این استان در مهار سیلاب که با ادای قولی ویژه همراه بود. اینکه نمیتوان از وقوع سیلاب جلوگیری به عمل آورد، اما دولت قول میدهد خسارات ناشی از آن را جبران خواهد کرد.
وعدهای بزرگ که پیرو آن، سلسله اقداماتی در دستور کار قرار گرفت که از جمله آنها، اعلام وضعیت فوق العاده در شش استان کشورمان بود. استانهایی که پیش بینی میشد بارشها در آنها سیلابی شود و از این رو مرخصی همه کارکنان دولت و دستگاههای امدادی در آنها لغو شد تا آماده سازی برای مقابله با این سیلابها در دستور کار قرار گیرد.
همزمان با این تدارکات، مسئولان بازنشر وعده رئیس جمهور را در دستور کار خود قرار دادند تا اگر در شهر یا روستایی خطر قریب الوقوع به نظر رسید و دستور تخلیه مردم صادر شد، همگان به این دستورات توجه نشان دهند و اطمینان داشته باشند که خسارتهای مادی ناشی از سیلاب توسط دولت مردان جبران خواهد شد و بهتر است جانشان را نجات دهند. دستورهایی که با شروع بارندگیها به کرات صادر شدند و اغلب با مقاومت مردم مواجه شدند.
البته تفسیر این مقاومتها کار چندان سادهای نیست، اما به باور برخی، یکی از دلایل مهم تن در ندادن مردم به هشدارها در خصوص تخلیه شهرها و کوچ موقتی به اردوگاه ها، بی اعتمادی شان به وعده جبران خسارت است. وعدهای که ظاهرا یادآوری برخی مسائل مانع از آن میشود که تحقق پذیر به نظر برسد و افرادِ در معرض خطر را قانع کند که به هشدارها و دستورهای مسولان توجه نشان دهند.ناباوریای که ریشههای آن را میشود در فرجام بسیاری از حوادث مشابه یافت. در وعدههایی که برای جبران خسارات امثال زلزله زدگان سرپل ذهاب یا ورزقان داده میشد و یا محقق نشدند و یا اگر شدند، با دست اندازهای فراوان و بعد از سپری شدن زمانی زیاد به فرجام رسیدند تا کارنامه نه چندان قابل قبولی از مسئولان در این خصوص برجای بماند و نتیجه، عدم اطمینان کامل به تحقق وعدههای باشد که در خصوص سیلابهای اخیر داده شده است.وعدههایی که حالا از زبان رئیس مجلس نیز بیان میشوند تا آن دسته از هموطنانمان که هنوز در معرض سیلابهای مخرب و خطرناک قرار دارند، مجاب شوند بی،چون و چرا دستورهای صادر شده برای تخلیه شهرها و روستاها را اجابت نمایند. وعدههایی که حالا ساز و کارهایی برای تحقق آنها نیز ارائه میشود، اما اطمینان به تحقق شان زیر بار یادگارهای نامطلوب گذشته چندان ساده نیست.یادگاریهایی از جنس اختصاص بودجههای اندک برای جبران خسارات برجای مانده از حوادث قهریه و از آن مهم تر، اختصاص این بودجهها به صورت قطره چکانی و در بلند مدت که از یکسو مانع از اثربخشی و کارامدی شان میشود و از سوی دیگر، به افزایش نارضایتیها میانجامد.
نارضایتیهایی که گاه آنقدر بالا میگیرند که مسئولان مجاب میشوند کم کاری هایشان را جبران کرده و بودجهای متناسب و در خور برای جبران مافات تدارک ببیند، اما از جمله نتایج آن، رنگ باختن حنای وعده مسئولان در آینده است.
روندی که میشود نمونههای زیادی از وقوع و تکرارش مثال زد. مثل اختصاص کمکهای اندک به زلزله زدگان که موجب شد بسیاری از ایشان مجبور به گذراندن زمستان در چادر و کانکس شوند و این کوتاهی موجب واکنش شدید افکار عمومی تحت فشار قرار دادن مسئولان شود. فشاری که در نهایت ایشان را وادار به پرداخت کمکهای بیشتر و مثمر ثمرتر کرد. کمکهایی که ظاهرا تا نارضایتیها حداکثری نشود، اختصاص پیدا نمیکنند.
رفتاری که امیدواریم این بار تغییر کند، به این صورت که طرح یا لایحه متممی برای بودجه ۹۸ تدارک دیده و در مجلس طرح شود تا جبران خسارتهای ناشی از سیلابهای اخیر به سرعت جامه عمل بپوشد و البته متناسب با خسارتهای وارد آمده هم باشد، نه اختصاص مبالغی جزیی یا به صورت قطره چکانی که موجب خواهد شد مشکلات سیل زدگان برای مدتهای طولانی لاینحل بماند و گسترش پیدا کند.
اتفاقی از جنس رکوردشکنی در رسیدگی به مشکلات مردم که موجب خواهد شد در بحرانهای آتی، وقتی تصمیمی از جنس دستور تخلیه شهرها و روستاها صادر میشود، همگان به آن تن دهند.
این در حالی است كه معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: برآورد اولیه حاکی از خسارت دیدن ۱۵۱ هزار واحد مسکونی در استان های سیل زده کشور است. عزیز مهدیان افزود: از این تعداد ۵۴ هزار واحد مسکونی به طور کامل تخریب شده اند و قابل سکونت نیستند. برای پاکسازی شهر پلدختر این شهر به هفت منطقه تقسیم شده که سه منطقه از آن بنیاد مسکن و چهار منطقه دیگر را ارتش و سپاه پاکسازی خواهند کرد.مهدیان افزود: در استان های گلستان و مازندران بازسازی و پرداخت خسارتها آغاز شده است. در استان مازندران ۶۵۰ واحد مسکونی باید مجددا ساخته شوند و پنج هزار و ۷۰۰ واحد دیگر نیاز به مرمت دارند.وی افزود: به واحدهای مسکونی که در مناطق شهری صددرصد تخریب شده اند ۵۰ میلیون تومان تسهیلات با بازپرداخت ۱۵ ساله و ۱۲ میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت می شود.در مناطق روستایی هم به صاحبان واحدهای مسکونی که صددرصد تخریب شده اند ۴۰ میلیون تومان تسهیلات و ۱۰ میلیون تومان به صورت بلاعوض پرداخت می شود.مهدیان گفت: همچنین به صاحبان این خانهها چه در مناطق شهری و در روستایی برای خرید لوازم خانگی پنج میلیون تومان به صورت بلاعوض و ۱۵ میلیون تومان تسهیلات پرداخت خواهد شد