وی افزود: بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بعد از توزین روز چهارشنبه هفته گذشته، مجددا وزن تولید مواد غنی شده ایران رااندازهگیری کردند و ذخایر ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است. بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی حدود دو هفته پیش در۲۷ خرداد در محل تأسیسات آب سنگین اراک در جمع خبرنگاران گفته بود: از امروز به مدت ۱۰ روز (۲۷ ژوئن/ ششم تیر) ما از سقف ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ عبور خواهیم کرد و نه تنها عبور خواهیم کرد، بلکه افزایش تولید به شدت بالا خواهد رفت و بعد از عبور از ۳۰۰ کیلو، سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با غنای ۳. ۶۷ را بیشتر خواهیم کرد. در حالی که ایران اعلام کرده بود ذخیره اورانیوم غنی شده خود را از سقف تعهدات برجامی فراتر خواهد برد، نمایندگان کشورهای باقیمانده در برجام روز جمعه گذشته در وین گرد هم آمدند تا به اجرایی شدن سازوکار حمایتی از مبادلات تجاری با ایران موسوم به اینستکس شتاب بخشند. با این حال عباس عراقچی، رئیس هیات مذاکره کننده ایران، در پایان نشست کمیسیون مشترک برجام گفت: این جلسه گامی رو به جلو بوده است اما انتظارات ایران را برآورده نکرده است. مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، نیز اینستکس را در وضعیت فعلی ناکافی خواند و آن را به ماشینی زیبا اما بدون بنزین تشبیه کرد. سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به انتشار خبر عبور ایران از مرز غنیسازی ۳۰۰ کیلوگرمی اورانیوم تاکید کرد که جزئیات این مساله را سازمان انرژی اتمی بهتر میتواند توضیح دهد و او از این امر اطلاع ندارد. سید عباس موسوی همچنین خاطر نشان کرد: پیام ما درباره اینستکس به اروپاییها منتقل شده و امیدواریم گامهای مهم و عملیاتیتری را از سوی آنها شاهد باشیم. سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه رایزنیها با اروپاییها درباره اینستکس ادامه دارد و پیام ایران به طرف اروپایی منتقل شده است، گفت: ما به اروپاییها اعلام کردیم که اگر گامهای عملیتر، ملموستر و کاملتر بردارند اقدامات کاهش تعهدات ایران قابل بازگشت است وگرنه ادامه خواهیم داد.
سید عباس موسوی در پاسخ به سئوالی درباره اینکه آیا اینستکس توانسته خواستههای ایران را برآورده کند هم گفت: اینطور که میبینید و خبرها منتشر شده این خواسته جمهوری اسلامی ایران و مطالبه ملت ایران نبوده، رایزنیها ادامه دارد و پیام ما به طرفهای اروپایی منتقل شده است. وی ادامه داد: البته چند روزی یعنی هفت، هشت، ۱۰ روز وقت است، امیدواریم بتوانند گامهای مهم و عملیاتیتر نسبت به اجرایی کردن موضوع بردارند. موسوی در پاسخ به این پرسش که اگر این گامها برداشته نشود چه اتفاقی میافتد، گفت: اگر بر ندارند قطعاً جمهوری اسلامی ایران گام دوم را بر خواهند داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه گام دوم ایران چه خواهد بود اظهار کرد: ما گام دوم را اعلام کردهایم. مقداری بحث غنیسازی، درصد و سطح آن است که به زودی اعلام میکنیم.
* تحریمهای بینالمللی علیه ایران باز میگردد؟
در همین حال، خبرگزاری رویترز گزارش داد: ایران ممکن است تحت تحریمهای جدید از سوی اروپا قرار گیرد. افزیش غنیسازی بیش از حد مجاز توسط ایران میتواند تمام تحریمهای بین المللی علیه تهران را مجددا فعال کند. به نوشته رویترز، اگر یکی از سه کشور اروپایی یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان تایید کنند که ایران نقض برجام کرده، تحریمهای بینالمللی علیه تهران در عرض ۶۵ روز باز میگردد.