به گزارش فارس، «فیصل العبد اله» عضو کمیساریای حقوق بشر در عراق، روز گذشته و پس از شدت گرفتن اعتراضات در استان بصره، اعلام کرد: شمار جان باختگان اعتراضات در این کشور افزایش یافت. بعد از آنکه روز پنجشنبه شمار جان باختگان دویست و پنجاه نفر اعلام شد، روز گذشته العبد اله اعلام کرد: شمار کشتهها به دویست و شصت نفر رسیده است. بنا بر گزارش وبگاه شبکه خبری السومریه، این مسئول عراقی همچنین خبر داد: حدود دوازده هزار نفر نیز از زمان آغاز اعتراضها و تظاهراتها در چند استان عراق، مجروح یا مصدوم شدهاند. العبداله به شبکه السومریه اعلام کرد که همچنین حدود صد ساختمان دولتی و مقر احزاب سیاسی به آتش کشیده شده است و کمیساریا برای کسب اطلاعات از طریق تیمهای رصد خود که در همه استانهای عراق جز کردستان حضور دارند، با سختیهای زیادی روبهروست.امروز شنبه، دور دوم اعتراضات خیابانی عراق، وارد دومین هفته متوالی شد. اعتراضها از اول اکتبر آغاز شد اما به دلیل فرا رسیدن ایام اربعین حسینی که عراق در آن میزبان هزاران زائر داخلی و خارجی است، متوقف شد و از جمعه بیست و پنجم اکتبر از سر گرفته شد.منابع رسانهای در عراق، روز گذشته از تشدید تظاهراتها در استانهای مختلف و همچنین تجمع معترضان مقابل بندر «ام القصر» و یک میدان نفتی در استان بصره خبر دادند. منابع عراقی گفتند: معترضان قصد ورود به بندر و همچنین میدان نفتی داشتند که پس از مقاومت نیروهای امنیتی، حدود یکصد و پنجاه نفر مجروح شدند. برخی از مجروحان نیز از نیروهای امنیتی هستند.
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در توییتی نوشته است: دولت عراق میبایست به خواستههای مشروع مردم که به خیابان آمدند تا صدایشان شنیده شود، گوش دهد. ایالات متحده حمایت خود را از مردم عراق اعلام می کند، مردمی که شایسته عدالت و پاسخگویی واقعی هستند. طی روزهای اخیر جمعیت بیشتری به خیابانهای عراق آمده و دست به اعتراض زدند. اما با توجه به برگزاری نمازجمعه در این روز تعداد بیشتری در اعتراضات مشارکت کردند.کمیسیون حقوق بشر عراق میگوید، نیروهای امنیتی برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی استفاده کردند که در جریان این درگیری ها یک زن بر اثر اصابت گلوله گاز اشک آور به سرش کشته و ۱۵۵ نفر نیز زخمی شدند.بیشتر درگیریها در مسیرهای پر ترافیک به پل جمهوری بر روی دجله که به منطقه سبز منتهی میشود، روی داده است. اکثر ساختمانهای دولتی در منطقه امنیتی سبز بغداد قرار دارند.
توقف فعالیت بندر ام قصر بصره
منابع خبری از تظاهرات شهروندان عراقی در بندر ام قصر در استان بصره خبر دادند. شهروندان معترض عراقی در ام قصر، خواستار ایجاد فرصتهای شغلی، مقابله با فساد و ارائه خدمات شدند.نیروهای امنیتی محل برگزاری تظاهرات را محاصره کردند و اقدامات سختگیرانهای را برای مواجهه با هرگونه شرایط اضطراری اتخاذ کردند و درگیریهایی میان برخی معترضان و نیروهای امنیتی نیز رخ داد.به گفته منابع امنیتی، معترضان تمام مسیرهای منتهی به بندر ام قصر عراق مشرف به خلیج فارس را بعد از شلیک گلوله هوایی بستند. تظاهرکنندگان مسیرهای منتهی به میدان نفتی مجنون را هم بستند و مانع ورود کارمندان به آنجا شدند. منابع نفتی اما گفتند، فعالیت این میدان نفتی تحت تاثیر اعتراضات قرار نگرفته است.تظاهرات در عراق دیروز( شنبه) وارد نهمین روز خود شد و تظاهرکنندگان به دو میدان السنک و التحریر در مرکز بغداد و مناطق اطراف رفتند. آنها عدم پاسخگویی به خواستههایشان در تحقق اصلاحات سیاسی و اقتصادی و مبارزه با فساد و تحقق عدالت اجتماعی را محکوم کردند.استانهای جنوبی نیز شاهد چنین اعتراضاتی بودند.در همین راستا، میدان التحریر در مرکز بغداد کاملا از معترضان پر شد که در روزهای گذشته تظاهرات بیسابقه بود.معترضان در میدان التحریر چادرهایی را برپا کردند و پس از آن هزاران شهروند معترض دیگر به آنها ملحق شدند.این اعتراضات در طول روز نسبتاً صلح آمیز بود و افراد مسن و خانوادههای جوان نیز به آن ملحق شدند.
مساله فعلی عراق برکناری نخست وزیر نیست
رئیس ائتلاف الوطنیه عراق در پیامی خطاب به رئیس جمهور این کشور تاکید کرد: مساله فعلی کشور برکناری نخست وزیر و معاونانش نیست بلکه بهبود اوضاع است.
ایاد علاوی، در پیام خود خطاب به برهم صالح، اظهار کرد: در حال حاضر راهحل در برگزاری انتخاباتی زودهنگام ظرف دو تا سه ماه در سایه نظارت دستگاه قضایی و سندیکاها و در راس آنها سندیکای محترم معلمان است.رئیس ائتلاف الوطنیه عراق افزود: ماموریت فعلی، بازنگری دقیق برخی بندهای قانون اساسی توسط کارشناسان قانون اساسی، لغو کمیساریای فعلی، تدوین قانون جدیدی برای انتخابات، متناسب با ساختار عراق، تلاش برای توقف و ریشهکنسازی فساد و تدوین قوانین لازم با کمک موسسههای حسابرسی است که آوازه بسیار خوبی دارند. علاوی تاکید کرد: اکنون مساله اصلی برکناری نخست وزیر یا نمایندگان آن نبوده بلکه بهبود شرایط کشورمان عراق است و در رابطه با مساله انتخابات نیز باید سندی تدوین و به دستگاه قضایی ارائه شود.
نظام پارلمانی عراق شکست خود را ثابت کرد
رئیس ائتلاف الفتح با اشاره به اینکه نظام و ساختار پارلمانی شکست خود را ثابت کرده، بر لزوم تدوین دوباره نظام سیاسی تاکید کرد.هادی العامری، در بیانیهای اعلام کرد: با وجود احترام بسیاری که برای تمامی طرحهای سیاسی راستین و خالصانه جهت دستیابی به راهحلی برای خواستههای مردم عراق قائل هستم اما راهحل واقعی را در تدوین دوباره روند سیاسی در چارچوب قانون اساسی و با اجرای اصلاحات اصلی قانون اساسی میدانم.العامری گفت: ساختار پارلمانی شکست خود را ثابت کرده و دیگر فایدهای ندارد، بنابراین باید به ساختار دیگری که برای ما متناسب باشد، تغییر کند.رئیس ائتلاف الفتح تاکید کرد: دولتهای محلی (شوراهای استانداریها و استاندارها) نیز شکست خود را ثابت کردند و باید شوراهای استانداریها لغو شده و انتخاب استاندار مستقیما توسط مردم انجام شود.
جزئیاتی از روند تعقیب البغدادی و کشته شدنش؛
آخرین شب زندگی بغدادی چگونه گذشت؟
روزنامه تایمز انگلیس جزئیاتی از تعقیب و کشته شدن ابوبکر البغدادی در منطقه باریشا در شمال سوریه که تنها سه مایل با مرزهای ترکیه فاصله دارد، نقل کرد.
روزنامه تایمز انگلیس درباره کشته شدن ابوبکر بغدادی، سرکرده داعش نوشت: شب ۲۷ اکتبر صدای بالگردها صدای صحبت و خنده خانوادههایی را که بعد از شام دور هم جمع شده بودند درهم شکست. در همان حال ابومصطفی، همسایه البغدادی که البته از هویت وی خبر نداشت بیرون دوید و مردان مسلحی را دید که به سمت تعدادی بالگرد تیراندازی میکردند. ابومصطفی گفت: در آن لحظه واقعا ترسیده بودیم. وی موشکهایی را که بر سر افراد مسلح در چند متری منزلش فرود میآمد به یاد آورد.
ابومصطفی هیچ وقت فکر نمیکرد که بعد از سه ماه از انتقال خانوادهاش به باریشا همسایه خطرناکترین فرد در جهان که تحت تعقیب بينالمللی است شوند. در آن شب البغدادی آخرین لحظات عمرش را سپری میکرد. یک سگ نظامی آمریکایی در تونلی در زیرزمین او را محاصره کرده بود. او با کمربند منفجره خود و دو تن از کودکانش را منفجر کرد. فردی که البغدادی به او اعتماد داشت و به او خیانت کرد نیروهای کوماندویی را مشاهده کرد که اجزای جسد البغدادی را به یک بالگرد منتقل میکنند.از چند وقت پیش همگان بر این عقیده بودند که البغدادی در منزل امنی در طول مرزهای عراق و سوریه پنهان شده بود. ژانویه گذشته او به آخرین مقر داعش یعنی شهرک باغوز در مرزهای سوریه منتقل شد اما قبل از جنگ نهایی آن جا را ترک کرد.بسیاری از اطلاعاتی که درباره تحرکات البغدادی به دست آمده از اسرای داعش به دست آمده که مهمترین آن ها ام سیاف است. وی بیوه یکی از معاونان ارشد البغدادی است که آمریکا آنها را در سال ۲۰۱۵ در سوریه به اسارت گرفته بود.ام سیاف که از سوی یک دادگاه کرد به اعدام محکوم شده بود اطلاعاتی درباره خانواده البغدادی و ادارات داخلی داعش و چگونگی تحرکات آن ارائه کرد که هیچ بهایی برای آن نمیتوان تعیین کرد.یکی از کسانی که کلید باز شدن قفل پرونده البغدادی بود ابوحسن المهاجر سخنگوی داعش و معاون نزدیک البغدادی و مسئول امنیتی داعش بود.
به رغم قدیمی بودن رابطه این مسئول امنیتی با داعش نزدیکانش شاهد برخورد بدی از سوی داعش بودند و همین مسئله باعث شد اعتماد او به داعش از بین برود. مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای سوریه دموکراتیک درباره این مسئول گفته بود که دیگر به آینده داعش ایمان ندارد و میخواهد از داعش و خود البغدادی انتقام بگیرد. این مسئول از طریق میانجیگرانی با نیروهای سوریه دموکراتیک تماس گرفته و آوریل خبر انتقال البغدادی به ادلب را داده بود. بعد از آن این مسئول امنیتی مکلف به تأمین منازل امنی برای البغدادی با هماهنگی گروه حراس الدین شده بود و با توجه به اینکه البغدادی از وسایل اینترنتی استفاده نمیکند این مسئول باید برای انجام مقدمات امنیتی شخصا با البغدادی دیدار میکرد. محافظان البغدادی برای انتقال این مسئول با خودرو به مکان رهبر داعش فرستاده میشدند.در ماه ژوئیه البغدادی به مجتمع ساختمانهایی خارج از شهرک باریشا منتقل شد. این مجتمع برای ابومحمد الحلبی، یکی از فرماندهان ارشد حراسالدین ساخته شده بود. البغدادی بعد از اینکه به این مجتمع رسید دیگر آنجا را ترک نکرد.در آن دوره این مسئول امنیتی چند بار از این منزل بازدید کرد. چند ماه طول کشید تا نیروهای سوریه دموکراتیک که با این مسئول امنیتی در ارتباط بودند آمریکاییها را متقاعد کنند که شخص مورد اعتمادی است.مسئول امنیتی مذکور اعلام کرد: البغدادی در آستانه انتقال به منزل امنی در جرابلس بود و همین مسئله موجب شد فرماندهان نظامی آمریکا درخواست موافقت ترامپ با این عملیات را بدهند.
۲۰ سال حبس برای جعبه سیاه پرونده زنجانی
علیرضا زیباحالت منفرد معروف به جعبه سیاه پرونده بابک زنجانی که اخیراً سخنگوی قوه قضائیه از صدور محکومیت سنگین برایش خبر داده، از سوی دادگاه به ۲۰ سال حبس محکوم شد.
رضا جعفری وکیل مدافع علیرضا زیباحالت منفرد با اعلام این خبر گفت: دادگاه در حکم صادره برای زیباحالت، او را به ۲۰ سال حبس و یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو رد مال و جزای نقدی محکوم کرده است. پرونده زیباحالت با اعتراض وی به حکم صادره برای رسیدگی در مرحله تجدیدنظر به دیوان عالی کشور ارسال شده است. پس از گذشت نزدیک به دو سال از دستگیری و بازداشت زیباحالت منفرد، ۱۹ آبان سال گذشته (۱۳۹۷) بالاخره کیفرخواست این پرونده صادر و به دادگاه ارسال شد. با توجه به اینکه قبلاً قاضی صلواتی به پرونده بابک زنجانی متهم اصلی فساد نفتی و حمید فلاح هروی و مهدی شمس دو تن از همدستان زنجانی رسیدگی کرده و اشراف کاملی نسبت به این پرونده داشت، پرونده زیباحالت منفرد نیز به عنوان جعبه سیاه فعالیتهای مجرمانه زنجانی به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب ارسال شد و دادگاه پس از برگزاری جلسات محاکمه، حکم این پرونده را صادر کرد.