ماجرای حذف تصاویر دختر بچهها از نقاشی روی جلد کتاب سوم ابتدایی، چند روزی است که موبایل به موبایل میچرخد و سوژه ای شده است برای نقد آموزش و پرورش و اسباب خنده در فضای مجازی: عده ای آن را نشانه از تفکر جنسیتی و ضد زن دانسته اند و گروهی خلاقیتهای طنازانه داشته اند و طرحهای جدیدی برای روی جلد این کتاب پیشنهاد کرده اند، از جمله افزودن تصویری از مریم میرزاخانی، نابغه ایران ریاضی به جلد یا جوان سازی پسر بچههای موجود در نقاشی کنونی در حالی که طفلهای تازه به دنیا آمده شان را تر و خشک میکنند و ... .
اما در این نوشتار به موضوع تغییر جلد و این حاشیهها نمیپردازم؛ اما وقتی آموزش و پرورش در این باره اطلاعیه میدهد، با توجه به محتوای شگفت انگیرش، دیگر نمیشود از کنار پدیده زشت توجیه و حتی احتمال نادیده انگاشتن شعور مردم، توسط مسؤولان با بی اعتنایی عبور کرد. ( در واقع موضوع بحث حاضر، نه تغییر جلد، که توجیه گری ناشایستی است که در این اطلاعیه وجود دارد.)
بر این باورم که یکی از مهم ترین مصائب کشور ما همین است که مسؤولان، مردم را دستکم میگیرند و تصور میکنند هر تصمیم غلطی بگیرند، اولاً غلط نیست و ثانیاً حتی اگر مردم هم نادانی کردند و ارزش تصمیمات مسؤولان را نفهمیدند، میشود با توجیهات صد من یک غاز، به مردم قبولاند که حق با مسؤولان است.
این بخش از توضیحات سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی درباره ماجرای حذف تصویر دختر بچهها از روی جلد کتاب سوم ابتدایی را بخوانید:
« در ارتباط با تصویر روی جلد کتاب ریاضی سال سوم ابتدایی و ویرایشی که در این تصویر انجام شده است، از آنجا که تصویر قبلی بسیار شلوغ بود و تعداد مفاهیم ریاضی مطرح شده درآن تصویر بسیار زیاد بود، پیشنهاد دوستانی که از منظرهای هنری، زیبا شناسی و روانشناسی بخشهای مختلف کتاب را بررسی میکنند بر این بوده است که تصویر خلوت تر گردد. »
در این باره چند سوال از مسؤولان آموزش و پرورش میکنم:
۱ - این دوستانی که به قول شما "از منظرهای هنری، زیبا شناسی و روانشناسی بخشهای مختلف کتاب را بررسی میکنند"، سال قبل کجا بودند که شما جلدی غیرهنری، غیر زیبا و متضاد با آموزههای روان شناسی (طبق توضیحات خودتان) را روی کتاب درسی قرار دادید و به بچههای مردم تحمیل کردید؟!
۲ - لطفاً برای این که بیش از پیش به ما بقبولانید که حرف شما مسؤولان ارجح و علمی است و منتقدان در نادانی به سر میبرند، توضیحات هنری، زیبایی شناسانه و روان شناسانه ای که دوستان مذکور داشته اند را منتشر کنید؛ لابد به حدی علمی و مستدل بوده است که بزرگان نظام آموزشی با آن همه دانش و فضیلت قانع شده اند.
باور کنید برای ما هم بسیار آموزنده است که بدانیم وجود تصویر آن دو دختر بچه روی جلد، چگونه نقاشی را غیر هنری، نا زیبا و مخالف علم روان شناسی کرده بود؟!
۳ - مگر آن دوستان هنرمند و روان شناس شما نگفته بودند که بهتر است نقاشی خلوت شود؟ حتی اگر فرض عجیب شلوغ بودن تصویر درست باشد، فقط با حذف تصویر دو دختر بچه میشد نقاشی را خلوت کرد؟ نمیشود بخشهای دیگر تصویر را حذف کرد تا روی جلد خلوت شود؟ فقط همین دختر بچهها اضافی بودند؟!
۴ - حتماً مردم خوشحال میشوند "دوستانی که از منظرهای هنری، زیبا شناسی و روانشناسی بخشهای مختلف کتاب را بررسی میکنند" را معرفی کنید تا بدانیم این افراد چه نابغههایی هستند که دیدند آنچه در طول یک سال گذشته بقیه ندیدند؟ لطفاً اسامی، تخصص، سوابق و تصاویر این هنرمندان، زیبایی شناسان و روان شناسان بسیار محترم را منتشر کنید.
بعد از تحریر:
کمتر به مردم دنیا سوژه بدهید که به ما بخندند!
کسب افتخاری که رسانهها از آن غافل ماندند!
استاد ایرانی پیشرو در توسعه جهان فیزیک
پروفسور "نادر انقطاع" فیزیکدان و استاد دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا، یکی از پیشگامان فیزیک "فرامواد" و "اپتیک" در جهان شناخته میشود که آخرین دستاورد مهم وی برنده شدن جایزه معتبر و بین المللی "ماکس بورن" است.
پروفسور "نادر انقطاع" متولد ۸ اکتبر ۱۹۵۵ در تهران، دانشمند ایرانی-آمریکایی است. او هماکنون استاد دانشکده "ندویل رمسی" در دانشگاه پنسیلوانیای ایالات متحده است و با دانشکدههای مهندسی برق و سیستمها، مهندسی پزشکی، فیزیک و نجوم همکاری دارد.
"نادر انقطاع" از پیشتازان رشته نانو تکنولوژی در جهان محسوب میشود. تحقیقات او در زمینه فرامواد و نقش نور در نانو تکنولوژی بر رشتههای متعددی از نجوم و علوم کامپیوتر گرفته تا پزشکی و فنون ارتباطات تأثیر گذاشته است. او مشارکتهای مهمی در زمینههای فرامواد، اپتیک تبدیل، اپتیک پلاسما، نانوفوتونیک، فوتونیک گرافین، نانومواد، اپتیک نانوسکیل، نانو آنتنها و آنتنهای مینیاتوری انجام داده است.وی مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه تهران و فوق لیسانس و دکترای خود را از مؤسسه فناوری کالیفرنیا (کلتک-Caltech ) دریافت کرد. او از سال ۱۹۷۸ به ایالات متحده مهاجرت کرده است.
پروفسور "نادر انقطاع" استاد دانشگاه پنسیلوانیا و دانشمند پیشرو جهان در زمینه الکترومغناطیس، موفق به دریافت مدال طلای SPIE (جامعه بینالمللی حرفهای در اپتیک و فوتونیک کاربردی) در سال ۲۰۱۵ شدهاست. این مدال که در سالهای گذشته توسط "چارلز هارد تاونز" (پدر لیزر) در سال ۱۹۶۴و چارلز کائو( «پدرخوانده پهنای باند» «پدر فیبر نوری» یا «پدر ارتباطات با فیبر نوری») در سال ۲۰۰۹ کسب شدهاست، بالاترین نشان اهدایی SPIE است. همچنین در میان دریافتکنندکان این مدال چهرههای سرشناس بسیاری در سالهای گذشته نیز وجود داشتهاست.وی همچنین در سال ۲۰۱۲ موفق به دریافت جایزه الکترومغناطیس IEEE شد. از جمله افتخارات دیگر پروفسور انقطاع جایزه "جرج هیلمیر" برای تحقیق برتر در سال ۲۰۰۸ و جایزه محقق جوان بنیاد علوم ملی ایالات متحده در سال ۱۹۸۹ است.اما جدیدترین دستاور "نادر انقطاع" برگزیده شدن به عنوان برنده جایزه معتبر و بینالمللی "ماکس بورن" در سال ۲۰۲۰ توسط "انجمن اپتیکال" ( OSA ) است.این انجمن در اعلامیه خود نوشته است: انجمن اپتیکال مفتخر است که از "نادر انقطاع" استاد دانشگاه پنسیلوانیا به عنوان دریافت کننده جایزه "ماکس بورن" در سال ۲۰۲۰ نام ببرد.
وی به خاطر مشارکت پیشگامانه در حوزه فرامواد نوری و اپتیک در مقیاس نانو مفتخر به دریافت این جایزه شده است."انجمن اپتیکال"(OSA) یک انجمن حرفه ای متشکل از افراد و شرکتهایی است که به اپتیک و فوتونیک علاقه مند هستند. این انجمن مجلات مختلفی را منتشر میکند و کنفرانسها و نمایشگاههای متعددی را ترتیب میدهد. این انجمن در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۲ هزار عضو در بیش از ۱۰۰ کشور مختلف از جمله ۳۰۰ شرکت داشت.
لازم به ذکر است که با وجود اینکه نام پروفسور "نادر انقطاع" شش ماه پیش یعنی در تاریخ ۱۳ مارس ۲۰۲۰ (۲۳ اسفند ۱۳۹۸) به عنوان برنده جایزه معتبر "ماکس بورن" اعلام شده بود، اما رسانههای فارسی زبان همگی از آن غافل مانده اند و "انجمن فیزیک ایران" نیز که در این موارد از آن انتظار میرود نیز پس از ۶ ماه اقدام به اعلام این خبر کرده است.