کارشناسان نظرات متفاوتی درباره تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار ارز دارند. بعضی میگویند نتیجه انتخابات ایالات متحده فرقی به حال ما نمیکند و بعضی دیگر پیشبینیهایی از تغییرات قیمت دلار در صورت پیروزی بایدن یا ترامپ ارائه میکنند.
نرخ ارز در چند ماه اخیر با رشدی غیرمتعارف مواجه شده است؛میانگین ماهانه نرخرشد ارز در شهریور سال جاری نسبت به شهریور سال گذشته در حدود ۱۰۶ درصد رشد داشته است که بیانگر رشد بیش از دو برابر نرخ ارز طی یک سال است. اگر چه رشد نقدینگی و به تبع آن روند فزاینده نرخ تورم در ماههای اخیر، بخشی از افزایش نرخ ارز را توضیح میدهد ولی شواهد آماری حاکی از آن است که سایر متغیرهای مؤثر بر نرخ ارز، در ماههای اخیر، نقش بیشتری در تعیین نرخ ارز در بازار ایفا کرده است. به بیان دیگر، تغییرات متغیرهای پولی یا نرخ تورم، نمیتواند تمامی تحولات نرخ ارز را توضیح دهد و لذا در اینجا باید به نقش سایر عوامل مؤثر بر نرخ ارز، به ویژه عوامل کوتاهمدت و برونزا پرداخت.
جدای از عامل مهم رشد نقدینگی و نرخ تورم، یکی دیگر از مهمترین متغیرهای اثرگذار بر نوسانات نرخ ارز در بازار، میزان منابع ارزی در دسترس میباشد. در سال جاری سرجمع عواید حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی کشور در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته، کاهش قابل توجهی داشته است. در این میان شیوع ویروس کرونا هم عوارض و پیامدهای مختلفی بر اقتصاد کشور از جمله بر بازار ارز داشت. شیوع کرونا از یک طرف بر میزان تقاضای جهانی کالاها و بر قیمت کالاهای صادراتی کشور اثر گذاشت و موجب کاهش مقدار و ارزش صادرات کشور شد. مجموع تحولات ناشی از تشدید تحریمهای نفتی و تجاری و شیوع گسترده کرونا، منجر به کاهش شدید منابع ارزی کشور و فشار بر بازار ارز شده است.
در این مدت همچینین، کاهش ارزش صادرات، بسیار بیش از کاهش ارزش واردات بوده است و در نتیجه آن، تراز تجاری کشور بعد از دو دهه، در نیمه نخست سال جاری منفی شده است. منفی شدن تراز تجاری کشور به طور طبیعی، موجب تشدید فشار بر بازار ارز و در نتیجه افزایش نرخ ارز میشود.