سید ابراهیم رئیسی شنبه شب در ششمین گفتوگوی تلویزیونی برخی موضوعات اقتصادی و سیاستهای دولت را تشریح کرد. گزیدهای از سخنان رئیسجمهور بدین شرح است:- گفت و گو با مردم و با مردم بودن برای دولت فرصت بسیار خوبی است. تاکید جدی برای ارتباط دولتمردان با مردم دارم.
- از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده اشتباه میشد و در سفره مردم قرار نمیگرفت.
- در ابتدای دولت مقدمات و زمینهها برای اصلاحات اقتصادی فراهم نبود،بعد از ۷ ماه اصلاحات اقتصادی را آغاز کردیم.
- اصلاح اقتصادی باید در دولت قبل اتفاق میافتاد و اگر یک سال زودتر این اتفاق میافتاد، هزینه کمتری برای کشور داشت.
- مردم در این اصلاح بسیار با دولت همراهی کردند و دشمنان را ناکام گذاشتند.
- ارز ترجیحی در قانون بودجه ۱۴۰۱ قرار داده نشده بود، از ارز ترجیحی برای سفره مردم استفاده نمیشد، بخشی از این ارز در رانت و فساد و دلالیها صرف میشد.
- ادامه تخصیص ارز ترجیحی موجب افزایش فاصله طبقاتی بود، قیمت کالاهایی که با ارز ترجیحی وارد میشد ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش یافته بود.
- ارز و نقدینگی کشور باید به طرف تولید برود. حتی کالاهایی که به آنها ارز ترجیحی اختصاص داده شده بود، قیمت آنها رشد میکرد و معلوم بود تخصیص ارز ترجیحی تاثیری نداشته است.
-در خرداد و تیر ۱۴۰۰ اعلام شد که ما ۶۵ درصد افزایش قیمت کالاهای اساسی را داشتیم. این مربوط به قبل از جنگ اوکراین است که وضعیت جهانی شرایط خاصی را ایجاد کرده و امنیت قضایی را تحتالشعاع قرار داده است.
- قاچاق کالا باعث میشد بازار کشورهای همسایه پر از کالاهای ایرانی باشد. برنامهای برای تغییر قیمت سوخت نداریم. آثار تورمی فعلی در زمان کوتاهی آثارش از بین میرود. علت تغییر قیمت کالاها باید مشخص شود و اتحادیههای صنفی باید آن را برای مردم روشن کنند.
- لایحهای تهیه کردهایم برای مجلس تا برخی از افزایش قیمتها را بگذاریم برای سال بعد.
- یکی از فواید اصلاح اقتصادی در راستای ریشه کنی فقر مطلق است. کسی که فقط درآمدش یارانه است، الان دارد ۲ میلیون میگیرد و شرایطش متفاوت است. این کاری که در رابطه با یارانهها شد حتما گامی است در جهت بهبود فاصله طبقاتی در کشور.
- با میزان یارانهای که میدهیم مبلغی برای کسری بودجه نمیماند.
- ۲۹ هزار میلیارد در این ۲۰ روز اخیر فاکتور دولت قبل را پرداخت کردیم.
- ۴۰ درصد درآمد نفت در صندوق توسعه ملی میرود و ۴۵ درصد پول نفت به دولت میرسد.
- قابل قبول نیست کالایی که به طرح اصلاح اقتصادی ربط مستقیم و غیرمستقیم ندارد، گران شود.
-تا قطعی نشدن وضعیت کالابرگ الکترونیک یارانه نقدی پرداخت میشود.
- قیمت نان، دارو و بنزین هیچ تغییری نمیکند. اگر قرار به تغییر شد با تمهید مقدمات و توضیحات به مردم انجام میشود.
- درچهار سال، چهار میلیون مسکن ساخته میشود.
- تنش آبی با مدیریت مناسب قابل کنترل است.
- خنثی سازی تحریمها را قرارگاهی به ریاست معاون اول دنبال میکند.ما بنای تعطیلی مذاکره را نداریم اما ازمواضع خود عقب نشینی نمیکنیم.
- فرهنگ ازدواج باید در جامعه رشد پیدا کند. همه دستگاهها موظف هستند قانون افزایش جمعیت را اجرا کنند ما هم قانون را در همه ابعاد آن اجرا میکنیم.
- دنبال عادلانه سازی حقوق کارکنان، کارگران و بازنشستگان هستیم اما این کار باید به نحوی انجام شود که هزینههای دولت افزایش نیابد، زیرا آثار تورمی در پی خواهد داشت.
- ۴۰ درصد درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی واریز میشود، ۱۴/۵ درصد صرف توسعه میادین نفتی میشود و ۴۵درصد در اختیار دولت قرار میگیرد که دولت هزینههای خود را باید از آن تامین کند.
رئیسی آمار اشتباه داد؟
جدای از اظهارات و نکات مختلف این گفتوگو، رئیسی در بخشی از سخنانش اعلام کرد که ما کشور را با کسری بودجه۴۸۰هزار میلیارد تومانی و تورم ۶۰ درصد تحویل گرفتیم و با رشد پایه پولی مواجه بودیم. اگر این وضعیت ادامه مییافت، تورم کشور بیشتر میشد پس ما وارد اصلاح اقتصادی شدیم.مرکز آمار ایران مرجع رسمی اعلام نرخ تورم در کشور است. مرور نرخ تورم نشان میدهد نه تنها در دولت روحانی که در دولتهای قبل از آن هم نرخ تورم -نه تورم سالانه و نه تورم نقطه به نقطه- هیچگاه به ۶۰ درصد نرسیده است.دولت سیزدهم از مرداد ماه سال ۱۴۰۰ روی کار آمده است که آن زمان نرخ تورم ماهانه، ۳٫۲ درصد، تورم نقطه به نقطه ۴۳٫۲ درصد و تورم سالانه هم ۴۵٫۲ درصد بوده است. البته روند تورم در ماههای پایانی دولت روحانی صعودی بود اما به ۶۰ درصد نرسیده است.بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطهای که در دهههای اخیر ثبت شده به نام دولت رئیسی و مربوط به خرداد امسال است که در آن تورم ماهانه به ۱۲٫۲ و تورم نقطه به نقطه به ۵۲٫۵درصد رسیده است.حالا سئوالی که وجود دارد این است که چرا ابراهیم رئیسی آمار اشتباه به مردم داده است؟ آیا او در صدد توجیه عملکرد دولتش است و با آمارسازی و ارائه آمار اشتباه میخواهد اعلام کند شرایط اقتصادی در دولت قبل بدتر بوده و اکنون بهتر شده؟گمانه دومی هم در این مورد وجود دارد؛ آن هم اینکه آمار رئیسی دقیق و درست بوده و آماری که نهادهای آماری ارائه میدهند، ایراد دارد.