به گزارش تسنیم، یکی از اتفاقات تلخی که اقتصاد ایران در دهه ۹۰ بهدلیل اتخاذ سیاستهای غلط اقتصادی وقت شاهد بود، افزایش بیعدالتی در توزیع برابر درآمد و بهنوعی تشدید شکاف طبقاتی و رشد فقر بهویژه در دهکهای پایین و متوسط درآمدی بوده است که شاخص اصلی آن در افزایش ضریب جینی نمود داشته است.ضریب جینی یکی از شاخصهای برجسته اندازهگیری نابرابری در توزیع ثروت و درآمد است. با اینکه اقتصاد در بیشتر زمانها بر تخصیص بهینه منابع تمرکز داشته استY اما از اهمیت نحوه توزیع درآمد و ثروت برای سیاستگذاران نیز نباید غافل شد.بهطور کلی ضریب صفر جینی بیانگر برابری کامل است، جایی که همه مقادیر یکسان هستند (بهعنوان مثال، جایی که همه درآمد یکسانی دارند). ضریب جینی یک (یا ۱۰۰ درصد) بیانگر حداکثر نابرابری بین مقادیر است.طبق گزارشهای منتشرشده توسط مرکز آمار ایران، ضریب جینی در اکثر سالهای دهه ۹۰ رو به صعود بوده است، این در حالی است که طی دهه ۸۰ ضریب جینی همواره در یک مسیر نزولی بود که نشان از کاهش نابرابری در توزیع درآمدها داشت.
افزایش ضریب جینی در دهه ۹۰
گزارش مرکز آمار نشان می دهد در سال ۱۳۹۱ این ضریب عدد ۰،۳۶۵۹ را نشان میدهد که در سال ۱۳۹۲ در نخستین سال فعالیت دولت یازدهم به ۰،۳۶۵۰ رسیده است و از آن سال به بعد بهصورت مدام ضریب جینی از برابری فاصله گرفته است. در سال ۱۳۹۳ ضریب جینی به ۰،۳۷۸۸ رسیده و در سال ۱۳۹۴ عدد ۰،۳۸۵۱ را نشان میدهد، در سال ۱۳۹۵ نیز ضریب جینی به ۰،۳۹۰۰ میرسد و در سال ۱۳۹۶ به ۰،۳۹۸۱ افزایش مییابد. سال ۱۳۹۷ بدترین سال از نظر نابرابری است، در این سال ضریب جینی به ۰،۴۰۹۳ نابرابرترین رقم در کل دهه ۱۳۹۰ بوده است. هرچند در سال ۱۳۹۸ ضریب جینی با رسیدن به عدد ۰،۳۹۹۲ اندکی بهبود مییابد، اما در سال ۱۳۹۹ دوباره با یک جهش بهسوی نابرابرتر شدن به ۰،۴۰۰۶ میرسد.
کاهش مصرف سرانه ایرانیان در دهه ۹۰
در حالی در پایان سال ۹۹ متوسط مصرف ایرانیان در سال ۹۹ به کمتر از ۳۰ میلیون تومان (حدود ۲۷ میلیون تومان) رسیده که این مقدار در سال ۹۰ حدود ۳۷ میلیون تومان بوده است، بهبیانی دیگر طی دهه ۹۰، متوسط مصرف سرانه ایرانیان حدود ۱۰ میلیون تومان کاهش یافته است.
گفتنی است طی دهه ۸۰ مستمراً متوسط مصرف مردم ایران با بهبود همراه بوده و تقریباً از زیر ۲۰ میلیون به بالای ۳۰میلیون تومان رسیده بود.