فاصله طبقاتی دهکهای درآمدی در کشور از سال ۱۴۰۰ تاکنون بیشتر از سالهای گذشته بوده و همواره افزایش داشته است. متأسفانه با هر موج گرانی در کالاهای اساسی، سفره دهکهای پایین جامعه کوچکتر میشود، موضوعی که باید برای آن بیش از گذشته تدبیر شود.
به گزارش ایلنا، تورم و به تبع آن نوسانات قیمتها به یکی از چالشهای اساسی مردم در مواجهه با هزینههای روزمره تبدیل شده است. جدیدترین آمارهای اقتصادی منتشر شده، این موضوع را گواهی میدهد که نوسانات قیمتها تأثیرات مستقیمی بر سبد معیشتی خانوارها گذاشته و قیمت کالاهای اساسی به ویژه خوراکیها را به طور محسوس افزایش داده است. در این برهه این سئوال مطرح است که دلیل گرانیها و تورم روزافزون جامعه چیست؟
فروش آجیل و خشکبار پایین است
صاحب فروشگاه یک آجیل و خشکبار در اراک گفت: علیرغم اینکه در سالهای گذشته با موضوع تورم مواجه بودهایم، اما با این حال گرانیها در شرایط فعلی سرسامآور است. در سال جاری نسبت به سال گذشته، بر اساس قیمتهای موجود میزان فروش بسیار پایین آمده است.قدرت خرید مردم با کاهش چشمگیری مواجه بوده و تعداد مشتریها نیز کاهش یافته است. این موضوع با چالشهای بسیاری همراه است و باید چارهای اندیشیده شود، البته باید در نظر داشت که قیمتها نیز بسیار متغیر است. هر روز با گرانی، تورم و افزایش قیمتها مواجه هستیم. هر کالایی را که به فروش میرسانیم برای آنکه مجدد بتوانیم همان کالا را خریداری کنیم، قطعاً باید قیمت بالاتری پرداخت کنیم.از سوی دیگر قیمت قبوض خدماتی نیز با افزایش چشمگیری همراه شده و تأثیر بسیاری بر هزینههای جاری گذاشته است. با این شرایط نه تنها سودی عایدمان نمیشود، بلکه با ضرر و زیان نیز روبهرو هستیم، البته باید این موضوع را نیز در نظر داشت که اقلامی همانند آجیل و خشکبار معمولاً در فصول گرم سال مصرف کمتری در میان مردم دارد. بنابراین این رده صنفی در این فصل قاعدتاً با کاهش مشتری روبهرو میشود. هر چند که در بازار شب عید نیز رونق چندانی در فروش آجیل وجود ندارد.
مردم به نان روی آوردهاند
متصدی یک واحد نانوایی تافتون در یکی از محلههای شهر اراک گفت: گرانیها به بازار نان نیز رحم نکرده است. هر بار که اعلام میشود قرار است نان گران شود، بدون آنکه در عمل و واقعیت این اتفاق رخ دهد، مردم به سمت نانواییها هجوم میآورند و چندین برابر ظرفیت روزانه خود اقدام به خرید نان میکنند! با این اوضاع نمیتوان آرد موجود را با برنامهریزی مصرف کرد، چرا که هجوم به نانواییها و خرید بیش از حد نان توسط مردم باعث خواهد شد تا با کمبود آرد مواجه شویم و نتوانیم در تمامی ساعات روز نان پخت کنیم و خدماتدهی مناسبی داشته باشیم.موضوع دیگری که باید به آن اشاره کرد، این است که وقتی میخواهیم آرد تهیه کنیم تا نان مصرفی مردم پخت شود، عنوان میکنند باید صبر کنیم تا آرد مورد نیاز اختصاص پیدا کند. معلوم نیست این شرایط تا چه زمانی قرار است ادامه پیدا کند.شرایط به گونهای شده است که بعضی از مردم تقاضای خرید نان به صورت نسیه، اقساط و یا حساب دفتری دارند. این موضوع تاکنون به این شدت رواج نداشته است، اما رفته رفته تعداد این افراد بیشتر میشود، البته برخی از خیرین هستند که در مجموع سالانه حدود ۱۰ میلیون تومان ودیعه به نانوایی میسپارند تا بتوانیم نان را به صورت رایگان در اختیار مردمی که توان خرید ندارند، قرار دهیم. هر چند که این مقدار نیز پاسخگوی نیاز افراد نیازمند نخواهد بود.
تعداد مشتریها کاهش پیدا کرده
صاحب یک قصابی در شهر اراک افزود: گرانیها بر بازار گوشت و مرغ نیز تأثیر گذاشته است. با وضعیت موجود در بازار و افزایش قیمتها به راحتی میتوان دریافت که تعداد مشتریها بیش از گذشته کاهش پیدا کرده و این موضوع نشان از کاهش قدرت خرید مردم دارد.شرایط به گونهای رقم خورده است که بسیاری از افرادی که برای خرید گوشت و مرغ مراجعه میکنند، تقاضای خرید به صورت نسیه، اقساط و یا حساب دفتری دارند.متأسفانه بسیاری از این افراد که به شیوههای نسیه، اقساط و یا حساب دفتری خرید میکنند، برای تسویهحسابهای خود اقدامی نمیکنند، حتی برخی از این افراد پس از نخستین خرید دیگر هیچگاه مراجعه نمیکنند، چه برسد به اینکه بخواهند حسابهای خرد را تسویه کنند.
حجم خرید مردم کاهش یافته است
صاحب یکی از مغازههای میوه و ترهبار در مرکز شهر اراک نیز درباره افزایش قیمتها، میگوید: قیمتهای بازار با افزایش تکاندهندهای روبهرو است. نمیتوان درصد مشخصی را برای افزایش قیمتها متصور شد، چرا که گاها به صورت لحظهای با موضوع گرانیها و تورم مواجه هستیم.با شرایطی که به وجود آمده و به دلیل گرانی و تورم بالا در بازار، قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده و حجم مشتریها نیز سیر نزولی به خود گرفته است. با این وضعیت دیگر نمیتوان هیچگونه شرایط مطلوبی را برای بازار متصور شد.موضوع اینجاست که میوه و ترهبار باید روزانه به فروش برسد. بر این اساس و به دلیل تورم و گرانیهای روزافزون، اگر شرایط برای فروش روزانه محیا نباشد با فاسد شدن اقلام موجود مواجه خواهیم شد و این اتفاق ضرر و زیانهای بسیاری را به همراه دارد.هنگامی که حجم خرید مردم کاهش پیدا میکند، بالتبع مجبور هستیم حجم کمتری از اقلام را از میادین میوه و ترهبار خریداری کنیم. در گذشته اگر روزانه ۵۰۰ کیلوگرم میوه و ترهبار خریداری میکردیم، در حال حاضر مجبور هستیم روزانه ۲۰۰ کیلوگرم از این اقلام را خریداری کنیم.از سویی دیگر قیمتهای قبوض خدماتی نیز افزایش پیدا کرده است. در این میان اگر ملک و مغازه مورد استفاده نیز استیجاری باشد، باید هزینههای اجارهبها را نیز تأمین کنیم. با این شرایط نمیتوان وضعیت خوبی را برای معیشت مردم رقم زد.
افزایش قیمتهای اقلام و اجناس
صاحب یک فروشگاه بنکداری در شهر اراک اظهارکرد: اکثر اقلام موجود در سوپرمارکتها، هایپرمارکتها و بنکداریها حدود ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است. به دلیل افزایش قیمتهای تکان دهندهای که وجود دارد، قدرت خریدها کاهش پیدا کرده و حجم مشتریها نیز با سیر نزولی همراه است. ۲ تا ۳ روز نخست هر برج که یارانهها واریز میشود، مردم به سوپرمارکتها، هایپرمارکتها و بنکداریها مراجعه میکنند و بیش از نیاز خود اقدام به خرید اقلام و اجناس مورد نیاز خود میکنند و تا جایی که امکان داشته انبارهای خانگی خود را مملو از این اجناس کردهاند.از سوی دیگر هنگامی که اقدام به خریداری اجناس و اقلام میکنیم، قیمتهای خرید نیز همواره با سیر صعودی همراه است. به گونهای که این قیمتها بالاتر از قیمت همان کالاست که به مشتری فروخته شده است. این وضعیت به شدت نگران کننده است.
مردم از پس هزینههای روزمره خود بر نمیآیند
یکی از افرادی که در گوشهای از بازار روی نیمکت پیادهرو نشسته بود، گفت: مشکلات مردم زیاد و بیش از حد تصور است. ۶۰ درصد مردم حتی از پس هزینههای روزمره خود بر نمیآیند. در این میان اگر بیماری خاصی نیز پیش بیاید، تأمین هزینههای درمان، کمر مردم را خم میکند.خانمی که با چند کیسه کوچک خرید خود در بازار قدم میزد، اظهار داشت: دغدغههای تمامی مردم تورم و گرانیهای بیش از حد است. شاید اگر در گذشته با ۵۰۰ هزار تومان تمامی مایحتاج یک هفته را خریداری میکردیم، در حال حاضر این ۵۰۰ هزار تومان مخارج یک روز را هم تأمین نمیکند.فردی دیگری که برای خرید به بازار آمده بود، تصریح کرد: بسیاری از اقلام مصرفی را دیگر نمیتوانیم خریداری کنیم، حتی اگر مجبور به خرید باشیم، بالاجبار باید اقلام و اجناس مورد نیاز خود را با حجم پایین تهیه کنیم. این وضعیت مردم را بیش از پیش مستأصل میکند.
آقای نسبتاً مسنی که در گوشهای از بازار به مردم چشم دوخته بود، بیان کرد: بسیاری از سران کشور و افراد بالادستی جامعه که حقوقهای کلان و نجومی دریافت میکنند، هیچگاه نمیتوانند مشکلات مردم زیردست و قشر کم درآمد جامعه را درک کنند. چرا که در میان مردم جامعه زندگی نکردهاند.
اصناف توزیعکننده گرانی هستند؛ باعث گرانی نیستند
رئیس اتاق اصناف مرکز استان مرکزی با تأکید بر اینکه در درجه نخست اصناف تنها توزیعکننده گرانی هستند و باعث گرانی نیستند، گفت: یکی از عوامل گرانی در استان، رفتارهای برخی از مسئولان و یا پایلوت شدن این استان برای طرحهایی است که از سوی کشور ابلاغ میشود. شرایط به گونهای است که گرانی به گردن واحد صنفی میافتد.
مجید بسطامی افزود: این استان همواره نخستین استانی است که بسیاری از طرحها در آن اجرا میشود. این طرحها باعث شده تا برخی از عمدهفروشهای شهر را از دست بدهیم و این افراد از استان مرکزی و شهرستان اراک به پایتخت مهاجرت کنند و یا شغل دیگری را جایگزین کنند.از عوامل دیگری که سبب میشود با چالش روبهرو شویم، تصمیمات و رفتارهای اشتباه دولت در خصوص ارزهایی است که به واحدهای تولیدی اختصاص میدهد. واحدهای تولیدی باید ارز خود را تأمین کنند؛ اما متأسفانه اختصاص ارز به واحدهای تولیدی باعث کمبود کالا و گرانی میشود.