مردم خوزستان معتقدند تاسیسات نفتی احداث شده در این تالاب و جلوگیری از آبگیری حوضچههای آن علت بالا آمدن رودخانه کرخه و ورود آب به شهرها و روستاهای خوزستان شده است.
وزیر نفت پنجشنبه هفته گذشته به خوزستان آمد و با حضور در شورای مدیریت بحران شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، این موضوع را به شدت تکذیب و تاکید کرد که حفظ جان مردم از همه چیز مهمتر است و اکنون میدانهای نفتی موجود در محدوده هورالعظیم به طور کامل به زیر آب رفته است. با این وجود،تردیدها همچنان ادامه داشت و به همین دلیل جمعی از استادان و اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز راهی هورالعظیم شدند تا شاهد آنچه روی داده، باشند.
خسارت هزار میلیاردی به تاسیسات نفتی
وزیر نفت با بیان اینکه بر اساس برآوردهای اجمالی، سیل، هزار میلیارد تومان به تاسیسات صنعت نفت خسارت زده است، گفت: مقام معظم رهبری با در خواست رئیس جمهوری مبنی بر برداشت مبلغی از صندوق توسعه ملی برای مناطق سیلزده موافقت کرده است. بیژن زنگنه با اشاره به اینکه اهواز پر از خط لوله است و هیچ جایی مانند اهواز در خطر نیست و از فکر کردن به این موضوع شبها خواب ندارم، یادآور شد: بارها در مجلس و ازتریبونهای مختلف اعلام کردم که تاسیسات صنعت نفت فرسوده است و همکاران ما در مناطق نفتخیز با چنگ و دندان آن را اداره میکنند. زنگنه با بیان اینکه همه امکانات صنعت نفت در اختیار استان خوزستان است و از آن مضایقهای ندارم، تاکید کرد: هم اکنون ۶۰۰ دستگاه سنگین شرکتهای نفتی در این استان در حال فعالیت است و امکانات لجستیک دیگری نداریم، برای تامین تجهیزات از هیچ کمک مالی دریغ نمیکنیم و بهسرعت آن را تامین خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه من همیشه یک اصل دارم و اینکه با مردم مناطق عملیاتی یک یا دو سال نمیخواهیم زندگی کنیم بلکه بهاندازه یک تاریخ میخواهیم زندگی کنیم و جدا از آنها نیستیم، تاکید کرد: این خیانت است که سیل را به جای دیگری هدایت کنیم که مردم خسارت ببینند، اعلام این موضوع یک شیطنت است که از سوی دشمنان طراحی شده است. وزیر نفت با تاکید بر اینکه ما در خدمت خوزستان هستیم، گفت: خوزستان خانه ماست و همیشه باید آباد باشد، امیدوارم به برکت این روزهای عزیز مردم از این وضع نجات یباند، خسارت جبران شدنی است، جان است که جبران نمیشود.
هدایت سیلاب اهواز به کارون و هورالعظیم
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با بیان اینکه سیلاب جاری شده به سمت اهواز از طریق کانال سلمان به رودخانه کارون و تالاب هورالعظیم هدایت میشود گفت: ساخت یک سیلبند حفاظتی به طول ۲۶ کیلومتر و ارتفاع ۳ متر در غرب اهواز آغاز شد. فرهاد ایزدجو اظهار کرد: با بررسیهای انجام شده این سیلبند حفاظتی پاسخگوی سیلاب جاری شده به سمت اهواز است اما در شرایط خاص میتوان ارتفاع و استحکام آن را تغییر داد. ایزدجو با اشاره به پیشبینی وضعیت خوب آبگیری برای تالاب هورالعظیم، اظهار کرد: در کشور عراق نیز مانند ایران افزایش رهاسازی آب درحال انجام است که منجر به افزایش ارتفاع آب در هورالعظیم میشود و احتمال آبگرفتگی برای برخی مناطق نزدیک به تالاب پیشبینی میشود. وی افزود: با کاهش آب در روخانه نیسان و اقدامات انجام شده در شهرهای غرب استان و مسیر کرخه اکنون شاهد وضعیت بهتری در دشت آزادگان و شهرهای اطراف هستیم.
وی با اشاره به آبگرفتگی منطقه عین دو اهواز، عنوان کرد: سیلاب جاری شده به سمت اهواز از طریق کانال سلمان به رودخانه کارون و تالاب هورالعظیم هدایت میشود که در حل مشکل کانونهای ریزگرد تالاب هورالعظیم مؤثر است. ایزدجو اظهار کرد: سدهای خوزستان در ایمنی و پایداری کامل هستند و میزان ظرفیت خالی سدهای خوزستان از شرایط طبیعی کمتر است که به دلیل وضعیت آبگرفتگی در پاییندست سدها مجبور به کاهش خروجی شدیم.
نامه دانشگاهیان برای نجات هور
۱۱۵ استاد دانشگاه شهید چمران اهواز در نامهای خطاب به رئیس جمهور بر لزوم آبگیری تالاب هورالعظیم در اسرع وقت و به صورت دائمی جهت نجات شهرها و روستاهای خوزستان تاکید کردند. متننامه به شرح زیر است: علیرغم وعده مسئولان محترم در مورد آبگیری تالاب هورالعظیم برای هدایت سیل جاری در خوزستان و برخلاف درخواستها و تقاضاهای مکرر همهی احاد مردم، بزرگان و دلسوزان، همچنان از آبگیری بخشهایی از تالاب هورالعظیم خودداری میشود و این امر، موجب مصائب بسیاری برای مردم، به ویژه اقشار مستضعف استان شده است. بنابراین خواستاریم که در اسرع وقت، فرمان آبگیری کل تالاب هورالعظیم به صورت دائمی داده شود تا از خطرات جانی و مالی و فلج شدن فعالیت بسیاری از مردم، گروهها، نهادها و مؤسسات و خسارات جبرانناپذیر زیست محیطی به مردم خوزستان، پیشگیری گردد. هر گونه فعالیت اقتصادی در تالاب هورالعظیم از جمله در حوزه نفت، باید با حفظ محیطزیست تالاب باشد. لزومی به یادآوری نقش حیاتی تالابهای استان خوزستان در معاش مردم ساکن آن و کنترل ریزگردها و زیست محیط استان نیست که حضرتعالی به آن کاملاً واقف هستید.
رییس سازمان مدیریت بحران ایران:
۲۵۰روستا در استان خوزستان زیر آب هستند
رییس سازمان مدیریت بحران ایران گفت در حال حاضر۲۵۰ روستا در حاشیه رودهای کارون و کرخه در استان خوزستان زیر آب هستند.
اسماعیل نجار، با اشاره به اینکه کاهش دبی خروجی سدها انجام شده، افزود از پیشروی آب در شهر اهواز در شرایط فعلی جلوگیری شده است. به گفته نجار ممانعت وزارت نفت از ورود آب به همه مخازن هورالعظیم تکذیب شده است.
او اضافه کرد: «در هورالعظیم تا جایی که توان داشته نسبت به ورود آب اقدام شده است و حتی به بخشهایی در سمت هورالعظیم عراق نیز آب وارد شده است.
*بیماری و اختلال در زندگی نتیجه طغیان فاضلاب
رئیس کل دادگستری خوزستان رفع مشکل سرریز فاضلاب کلانشهر اهواز را خواستار شد و گفت: شرکت آب وفاضلاب هرچه سریعتر مشکلات ناشی از فاضلاب این شهر را رفع کند. فرهاد افشارنیا ادامه داد: موضوع آب و فاضلاب از اهمیت بالایی برخوردار است و شرکت آب و فاضلاب باید با تمام قوا برای رفع این مشکل اقدام کند. وی ادامه داد: مشکلات فاضلاب بیماری و مختل کردن زندگی مردم را به دنبال دارد و نباید این موضوع سلامتی مردم را تهدید کند.
حشدالشعبی عراق: نمیگذاریم سیل به عراق وارد شود
حشدالشعبی عراق اعلام کرد که با هماهنگی دولتهای ایران و عراق، نیروی مهندسی و ماشینهای سنگیناش را برای جلوگیری از ورود آب به عراق، خصوصا شهر عماره مرکز استان میسان، به ایران فرستاده است.