همزمان با کاهش جریان کرخه و دز، جریان آب در کارون بیشتر شده. سیلاب رودخانه کارون، بعد از ملاثانی، اهواز، کوت عبداله و شادگان، حالا خود را به تالاب رسانده است.
تالاب بینالمللی شادگان، بزرگترین تالاب ثبت شده کشور در جنوب خوزستان، که بیش از یک دهه با خشکسالی شدید روبه رو و بسیاری از بخشهای آن خشک شده بود، در یک ماه گذشته سهمیه آب خود را از کارون گرفته است اما دستاندازی به این تالاب، شیرینی آبدار شدن هور را با آبگرفتگی مزارع و روستاها، تلخ کرده است. در روزهای اخیر مسیرهای ارتباطی شادگان به دلیل آبگرفتگی، مختل شده است. جاده اهواز به آبادان از دیروز دوباره مسدود شده و در چند نقطه جاده دارخوین - شادگان نیز آب بالا آمده و در حال پیشروی است. روستاهای مسیر جفال در شادگان در معرض سیلاب ناشی از سرریز تالاب هستند. تا کنون بخش هایی از روستاهای ابوشلوگ، خزعلیه و خزعلیه چومه از بخش مرکزی شادگان را سیلاب گرفته و روستاهای ابوعرابید، مالکی، آلبوناظر، آلبوعشیره، صراخیه، رگبه، حدبه و الگرمه در معرض سیلاب هستند. فرماندار شادگان پیش از این گفته بود: ۲۰ روستای بخش مرکزی در معرض سیلاب هستند و ۱۰ هزار نفر از اهالی منطقه باید به کمپهای اضطراری منتقل شوند.
روستای أبوشلوگ در بخش مرکزی و در حاشیه تالاب شادگان نخستین روستایی است که تعدادی از خانه هایش زیر آب رفته است. فرمانداری شادگان ۲۴ فروردین اعلام کرده که این روستا برای کاهش خطرات احتمالی سیلاب، تخلیه شده و ۲۶ فروردین نیز گفته که دستور تخلیه روستای صراخیه صادر شده است.
اغلب ساکنان أبوشلوگ اما هنوز در خانههای آب گرفته شان مانده اند. کاظم بشیری یکی از اهالی أبوشلوگ، بیش از نیم متر آب، حیاط و اتاقهای خانه اش را گرفته است. آشپزخانه کوچک و تاریک شان غرق آب است و اندک وسایل آشپزخانه را روی یک تخت فلزی تلنبار کرده است.
أم شاکر همسر او درباره اینکه چرا تاکنون خانه خود را تخلیه نکرده اند، میگوید: چهار روز است که خانه ما را آب گرفته اما ما جایی برای رفتن نداریم.
کاظم بشیری، میگوید: تنها درآمدش ۱۵ نخلی است که در حیاط کاشته شده که اکنون با این آبگرفتگی ثمری نخواهند داشت و بار آنها ریزش خواهد کرد.
جواد بشیری یکی دیگر از ساکنان أبوشلوگ نیز میگوید: تالاب سالها خشک بود و آب فاصله زیادی با خانهها داشت اما الان یک ماهی میشود آب بالا آمده و ۱۰ روز است که وارد خانهام شده است، وسایل خانه و زن و بچهها را به خانه اقوام بردهام و خودم در خانه مانده ام.
جواد میافزاید: در آستانه ورود سیل به خانهها بود که به ما اعلام کردند تخلیه کنیم، اما هیچکس برای کمک به ما نیامد و هیچ محلی نیز برای اسکان ما اعلام نشد.
سیل و فقر؛ همسایه تالاب
مادر علی مبتلا به تومور مغزی است و تاکنون چند عمل انجام داده، حالا دکترها جوابشان کرده اند. علی که یکی از اهالی أبوشلوگ است، میگوید: امکان جابجایی مادر بیمارش وجود نداشته به همین دلیل رختخواب مادرش را روی یک تکه موکت، در اتاقی انداختهاند که کمی مرتفعتر از حیاط آبگرفته است. مادربزرگ علی هم میگوید که برای نوه دیگرش که دو ماهه است، شیرخشک میخواهد زیرا از روزی که خانه شان زیر آب رفته، نتوانستهاند برای او شیر تهیه کنند.
کریم بشیری دیگر ساکن روستای أبو شلوگ است که طویله و بخشی از اتاقها و حیاط خانه اش زیر آب رفته. او نیز میگوید: هر چه داشتم برای ساختن این خانه خرج کردم، حالا همه خانه زیر آب رفته و یا رطوبت گرفته، بخشی از دیوار خانهام افتاده و نخل هایم زیر آب مانده اند.
یکی از اهالی أبوعرابید ناباورانه میگوید: مگر چقدر باران داشتیم که چنین سیلی آمده، در گذشته آنقدر باران در این منطقه میآمد که حتی فرصت نمیشد گاوها را برای چرا ببریم اما چنین سیلی نداشتیم. یکی از جوانان روستا نیز میگوید: مساعدت هایی که میبینید از طرف مردم ماهشهر، آبادان ، اهواز و... است، نه از ستاد بحران؛ آنها میآیند اینجا و عکس میگیرند و میروند اما ما کسانی را میخواهیم که فارغ از شعار، در کنارمان بایستند.
او تصریح میکند: این گندمها باید امروز و فردا برداشت میشد، نمیتوانیم بگوئیم که چه خسارتی به کشاورزان و روستائیان این منطقه وارد شده است.
عضو شورای روستای أم الصخر همچنین میگوید: این کشاورزان به دلیل خشکسالی سالهای گذشته هیچ درآمدی نداشتند و به ناچار همه هزینههای کشت امسال خود را به صورت قرضی انجام دادهاند تا بعد از برداشت محصول، بدهی خود را تسویه کنند.
حاج لطیف عامری میگوید: هر کیلو بذر گندم را کیلویی ۳۵ هزار ریال و هر کیسه کود شیمیایی را ۷۰۰ هزار ریال خریداری کردهاند که چند برابر قیمت واقعی است، قرار بود این بدهیها تا خرداد ماه تسویه شود اما با این سیل نمیدانیم چگونه باید بدهی خود را بپردازیم. او میافزاید: ماشینآلاتی چون بیل مکانیکی و لودر برای ساخت سیل بند به ما دادهاند اما جوانان منطقه بودند که سیل بندها را ساختند، مردم روستا خودشان پول گازوئیل و انعام رانندهها را میدهند که بمانند و کار کنند.
گفتنی است، رودخانههای منتهی به تالاب شادگان خشکسالی شدیدی را سپری کرده اند. در سال آبی گذشته کارون با ۶۵ درصد و مارون-جراحی با ۸۰درصد خشکسالی روبه رو بوده اند. به طوری که تقریبا هیچ آبی به تالاب و نخلستانهای شادگان نرسید.