جان بولتون هم با یک توئیت از کاخ سفید اخراج شد. هر چند که او میخواست در تهران یا حداقل در کاراکاس شاهد براندازی نظام آنجا باشد، اما ترامپ مهلت نداد. رئیسجمهور آمریکا، طبق روال معمول، در توئیتی، مشاور امنیت ملی خود را اخراج کرد تا جان بولتون هم به لیست بلند اخراجیها اضافه شود.
با اخراج بولتون ماهیت و جایگاه مشاور امنیت ملی بیش از هر زمان دیگری آشکار شده است. ترامپ با عوض کردن حداقل سه مشاور امنیت ملی در دو سال، نشان داد که مشاور امنیت ملی کارمندی بیش نیست و باید دستورات رئیسجمهور را اجرا کند. وقتی که در اجرای این دستورات تعلل کند یا ساز مخالف بزند، با یک توئیت اخراج میشود. البته این الگو فقط مختص مشاور امنیت ملی نیست. ترامپ وزیر خارجه سابقش، رکس تیلرسون، را هم به همین شکل در توئیتر اخراج کرده بود.بولتون، با محدودیتهای خود در شورای امنیت ملی به خوبی آگاه بود. با این حال، چوب صراحتش را خورد. وقتی که به ریاست شورای امنیت ملی منصوب شد، از او درباره مواضعش درباره براندازی نظام ایران پرسیدند. بولتون پاسخ داد که الان من مشاور امنیت ملی هستم و رئیس جمهور تصمیم میگیرد.بولتون بیش از همه به دلیل دیدگاههای جنگ طلبانه و سختگیرانهاش علیه کشورهایی نظیر ایران، ونزوئلا و کره شمالی مشهور شده است. یکی از اولین کارهای او پس از ورود به کاخ سفید، زمینهسازی برای خروج یکجانبه آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بود. ترامپ از برجام خارج شد و آرزوی دیرینه بولتون را برآورده کرد. خروج آمریکا از توافق هستهای به قدری برای بولتون مهم بود که او نسخهای از فرمان خروج ترامپ از برجام را قاب گرفت و آن را در دفتر خود در کاخ سفید قرار داد.
پس از آن، آمریکا به شکل تصاعدی بر تحریمها علیه ایران افزود. تحریمها در ماه مه به اوج خود رسید. زمانی که کاخ سفید با اصرار بولتون، تمام معافیتهای فروش نفت ایران را لغو کرد و تمام تحریمهای نفتی ایران را به اجرا گذاشت. به موازات تحریمها، تنشها در خلیج فارس به نحو کم سابقهای بالا گرفت. ناظران درباره احتمال وقوع درگیری برنامهریزینشده میان ایران و آمریکا هشدار دادند. بولتون به عنوان عامل تشدید تنشها معرفی شد.اکنون با خروج بولتون از دولت این پرسش مهم مطرح شده است که آیا سیاست ترامپ در برابر ایران در آستانه تغییر است. خصوصا که این روزها، مقامات آمریکا مکررا میگویند ترامپ آماده است بدون پیش شرط با همتای ایرانیاش حسن روحانی در نیویورک دیدار کند.
همزمان با استعفای بولتون، ترامپ فرمان اجرایی جدیدی در زمینه مبارزه با تروریسم صادر کرد که یک فرمان قدیمی در همین زمینه را اصلاح میکند. فرمان اجرایی جدید شامل تحریمهایی علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و دیگر گروهها میشود. پس از اعلام این فرمان، استیون منوشین، وزیر خزانهداری آمریکا، به همراه مایک پمپئو، وزیر امور خارجه، نشست خبری مشترکی برگزار کردند که قرار بود بولتون هم در آن حاضر شود. اما بولتون دیگر عضو دولت ترامپ نبود که در این نشست حضور داشته باشد. منوشین در این نشست به خبرنگاران گفت: «فکر میکنم شما میدانید که ما بیش از هر کس دیگری علیه ایران تحریم اعمال کردیم؛ و این (تحریمها) قطعا کارآمد هستند.» وزیر خزانه داری در ادامه بر استمرار این تحریمها تاکید کرد. ترامپ به این تصویر سختگیرانه نیاز داشت. وقتی که از برجام خارج شد، برخی تحلیلگران غربی مشتاقانه منتظر واکنش ایران بودند. برخی هم هشدار داده بودند که ایران ممکن است نه تنها از برجام بلکه حتی از پیمان «ان پی تی» هم خارج شود. اما هیچکدام از این اتفاقات رخ نداد. در نهایت، ترامپ از توافق هستهای خارج شد و «شدیدترین تحریمهای تاریخ» را علیه ایران اعمال نکرد. ولی برجام هنوز زنده است. از دیدگاه برخی ناظران، ترامپ با انتصاب بولتون به سمت مشاور امنیت ملی، میخواست از او به عنوان «لولوخورخوره» استفاده کند تا بازدارندگی آمریکا در برابر کشورهایی نظیر ایران و کره شمالی را تقویت کند.بولتون رفت، اما بعید است که سیاست کارزار فشار حداکثری برود. طراحان این سیاست، خصوصا پمپئو، از همان ابتدا، تمایلی به جنگ تمام عیار با ایران نداشتند. آنها به تقلید از رونالد ریگان، الگوی فروپاشی شوروی را برای ایران طراحی کردند. الگویی که در آن، فشارهای اقتصادی و سیاسی سنگینی علیه کشور مقابل اعمال میشود، ولی در عین حال از گفتگو و مذاکره با همان کشور استقبال میشود.
ترامپ: ایران میخواهد مذاکره کند
رئیسجمهور آمریکا گفت: مقامات ایرانی خواهان دیدار و مذاکره با آمریکاییها هستند.
دونالد ترامپ،در خصوص احتمال دیدار وی با حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان ادعا کرد: میتوانم به شما بگویم که ایرانیان خواهان ملاقات هستند. دونالد ترامپ، چند روز قبل نیز در پاسخ به سئوال خبرنگاری در کاخ سفید که در خصوص دیدار روسای جمهوری ایران و آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل سئوال میکرد، گفته بود: هر چیزی ممکن است!
ترامپ برنامهای برای دیدار با روحانی ندارد
وزیر خزانهداری آمریکا اعلام کرد که ترامپ هیچ برنامهای برای دیدار با رئیس جمهور ایران ندارد.
استیون منوچین»، هرگونه طرحی را برای دیدار ترامپ با حسن روحانی، در حاشیه اجلاس عمومی سالانه سازمان ملل متحد رد کرد. وزیر خزانه داری آمریکا در این ارتباط اعلام کرد: تا این لحظه برنامهای برای دیدار ترامپ با او رئیس جمهور ایران وجود ندارد. با این حال منوچین به نقل از ترامپ افزوده است که او برای دیدار بدون قیدوشرط با رئیس جمهور ایران آماده است. استیون منوچین همچنین گفت: پمپئو، من و سایر اعضای تیم امنیت ملی در حال اعمال فشار حداکثری علیه ایران هستیم و هیچ شکی وجود ندارد که این فشار حداکثری تأثیرگذار بوده است. به گفته منوچین، آمریکا پول ایران را قطع کرده و اگر ایران به میز مذاکره بازگردد به همین دلیل است و آنها در حال بازگشت به میز مذاکره هستند.