نصرت الله تاجیک، دیپلمات و سفیر سابق ایران در اردن و تحلیلگر مسایل بین الملل در گفتوگو با سایت رکنا، درخصوص اینکه آینده خاورمیانه بعد از این اقدام تروریستی چه خواهد شد بیان کرد: آمریکا تا کنون اشتباه محاسباتی زیادی داشته است اما این اشتباه ترامپ می تواند استراتژیک و خط قرمزهای ایران را رد کرده باشد. زیرا من هنوز نمیدانم حمله به این کاروان با اطلاع از حضور شهید قاسم سلیمانی در این کاروان بوده و یا با هدف حمله به کاروانی از مسئولین حشد شعبی بوده و این امر در روزهای آینده و با اطلاعاتی که از سوی آمریکا و دولت عراق منتشر خواهد شد مشخص میگردد. اما جدای از این تحلیل احتمالاتی که در تبعات مسئولیت آمریکا تاثیری نخواهد داشت با این جنایت احتمالا" اگر ایران سطح عکس العملهای خود را کنترل نکند، تنش ها به سمتی میرود که ما را به نقطه بدون بازگشت برای شروع یک درگیری منطقه ای میرساند. البته معتقدم ایران همه عوامل را در محاسبه تعیین نوع عکس العمل لحاظ خواهد کرد و این برد سیاسی را که آمریکا و سیاستهایش در منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد را صرفا" فدای انتقام جوئی نخواهد کرد.
وی ادامه داد: حمله به کاروان حشد الشعبی در فرودگاه عراق که منجر به شهادت سردار سلیمانی، ابو مهدی المهندس معاون حشد الشعبی و سایرین شد را باید از چند جهت مورد بررسی قرار داد. با این حمله حاکمیت عراق پایمال شده است که هم تبعاتی برای آمریکا دارد و هم باعث دوری عراق و آمریکا خواهد شد. و هم با شهادت یک مسئول نظامی ایرانی که نقش بارزی در مبارزه با داعش و حفظ سرزمینهای عراق و سوریه شده باعث عکس العمل بخشی از مردم و نخبگان و سیاستمداران این دو کشور خواهد شد. یکی از تبعات چنین وضعیتی این است که امکان استفاده از دیپلماسی و رعایت خطوط قرمزها برای کنترل سطح تنشهای بین کشورها و منطقه ای کمتر میشود.
این دیپلمات بازنشسته با بیان اینکه واکنش مناسب نشان دادن ایران به این اتفاق طبیعی است افزود: به شهادت رساندن مسئول نظامی یک کشور تبعات خاص خود را دارد که بدون شک عکس العملی را شاهد خواهیم بود، اما باید یک روش معقول را انتخاب کرد و مطمئن هستم مسئولین ذیربط گذشته از تبعات احساسی این شهادت و نیز شهادت جمعی از مسئولین عراقی حشد الشعبی روش مناسبی برای بهره برداری سیاسی و دیپلماتیک برای رو در رویی با سیاستهای آمریکا در منطقه و حضور آینده اش استفاده خواهند کرد.
این تحلیلگر مسایل بین الملل تاکید کرد: امیدوارم دو طرف به سمتی حرکت نکنند که باعث به وجود آمدن یک جنگ تمام عیار شود چرا که منطقه ظرفیت این اتفاق را ندارد و دو کشور نیز از ابتدا نمیخواستند که به این سطح از درگیری ها برسند ولی با این اقدام نابخردانه ترامپ منطقه در شرایط حساسی قرار گرفته است. تاجیک در پاسخ به این سوال که چرا دونالد ترامپ بعد از حمله تروریستی، پرچم آمریکا را توییت کرده است گفت: هدف ترامپ از این کار نشان دادن شخص وی و البته آمریکا در موضع قدرت بود تا از تبعات آن برای قهرمان نشان دادن خودش در گذراندن استیضاح و انتخابات آتی استفاده کند. اما اولا در حال حاضر بیان اینگونه مسائل که قدرت را تنها نظامی بدانیم غلط است و روند آتی مشخص خواهد کرد که استفاده از ترور و افزایش سطح تنش و خشونتها کارساز نیست و ثانیا اینگونه اقدامات باعث پیچیده تر شدن شرایط و وضعیت میگردد. او با اشاره به خبری که هفته گذشته در زمینه ترور فرمانده هوا فضای سپاه منتشر شد و نیز حمله مردم عراق به سفارت آمریکا و حمله موشکلی کتائب حزبالله به یکی از پایگاه های آمریکایی در غرب کرکوک تاکید کرد: باید محافظت بیشتری از نیروهای ایرانی اتفاق میافتاد. البته ممکن است که آمریکاییها برای ترور ابو مهدی مهندس اقدام کرده باشند بنابراین نیاز است تا جزییات بیشتری از حمله منتشر شود اما اینکه یک سردار ایرانی مورد حمله قرار گرفته و به شهادت رسیده است بدون شک تبعات خود را برای آمریکا و سیاستهایش در منطقه در بر خواهد داشت.
رئیسی: مردم مطالباتی دارند که به حق است
رئیس قوهقضائيه گفت: گفتمان غالب در کشور باید گفتمان اجرای عدالت و مبارزه با فساد باشد.
حجت الاسلام سیدابراهیم رئیسی با بیان اینکه مردم در دی ماه دشمن را ناامید کردند، گفت: سئوال این است که پاسداشت این مردم توسط مدیران چیست؟ پاسداشت عبارت است از اجرای عدالت و مبارزه با فساد اداری، مدیرانی که انجام وظیفه می کنند بدانند مساله اصلی اجرای عدالت اداری و مبارزه بيامان با فساد اداری است.وی ادامه داد: خانواده شهدا و مردم عزیر توقع یک نظام اداری کارآمد را دارند که بتواند گره گشای زندگی آنها باشد و بتواند قانون عادلانه را اجرا کند و به هیچ عنوان اجازه دور زدن قانون را به کسی ندهند، محصول نظام اداری کارآمد افزایش اعتماد مردم به نظام خواهد بود، محصول نظام اداری کارآمد افزایش امنیت در کشور خواهد بود، از مولفههای مهم امنیتی ملی ما حضور مردم متدین در صحنه است که نظام اداری کارآمد آن را تقویت می کند.
وی با طرح این سئوال که مشکلات نظام اداری کارآمد چیست، گفت: ما یک تجریه ۴۰ ساله داریم، در این ۴۰ سال رویشهای بسیار دیگری هم داشتهایم، ما در کنار این ریزشهایی داشتهایم اما رویش بسیار داشتهایم.
رئیس قوهقضائيه افزود: در حوزه اقتصادی هم همینطور است، در صنعت، کشاورزی، علم و فناوری و مراکز دانش بنیان قدمهاي زیادی برداشته شده است، با گذشت این سالها نباید شاهد این باشیم که مردم گله عمل نشدن به قانون، بيعدالتی و زد و بند باشند که اعتماد دچار آسیب شود، این پذیرفته نیست وظیفه همه ماست که در این میدان کار کنیم، مدیران هم باید پیشبینی کنند هم پیشگیری کنند و هم برخورد به موقع متناسب کنند.رئیسی با بیان اینکه دشمن در ناامیدی بسیار میدمد اما خودش ناامید شده است، گفت:مردم مطالباتی دارند که به حق است، چه کسانی باید این مطالبات را پیگیری کنند تا رضایت مردم جلب شود، در این میدان آنچه که وظیفه است این است که به قانون عمل شود. وی با بیان اینکه سازمان اداری باید شدیدا نسبت به رشوه، زدوبند و کارهای غیرقانونی حساس باشد، گفت: حراستها و بازرسیها باید به عنوان چشم مدیران احساس مسئولیت کنند، مگر میشود در یک سازمان نارسایی دیده شود و نسبت به آن حراست بيتوجه یا کم توجه باشد.
اولین نتایج نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران؛
چند درصد مردم در انتخابات شركت میكنند؟
اولین نتایج نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، از شهروندان تهرانی درباره اعتراضات آبانماه و انتخابات پیش رو منتشر شد.
درباب احتمال میزان مشارکت در زمان انجام نظرسنجی تمایل مردم تهران برای شرکت در انتخابات ۲۱ درصد و برای مردم استان تهران ۲۷درصد میباشد. همچنین۴۴.۲ درصد مردم استان تهران گفتهاند به هیچ وجه در انتخابات مجلس شرکت نميکنند که این نسبت برای مردم شهر تهران ۴۹.۴ درصد و برای مردم شهرستانهای تهران ۳۴.۱ درصد است، در خصوص دلایل عدم مشارکت، ۴۴.۶ درصد از کل کسانی که گفتهاند به هیچ وجه در انتخابات مجلس شرکت نميکنند یا احتمال کمی دارد که شرکت کنند، دلیل عدم مشارکتشان این است که معتقدند شرکت کنند یا شرکت نکنند آنهایی که میخواهند به مجلس می روند.۴۲.۹ درصد آنها گفتهاند با انتخاب هرکس وضع به همین صورت می ماند. ۴۱.۷ درصد نیز به این دلیل اشاره کردهاند که در اعتراض به شرایط بد اقتصادی شركت نميکنند. البته ۴۲.۹درصد افراد در استان تهران گفتهاند اگرتا ایام انتخابات وضع اقتصادی کشور بهتر شود در انتخابات مجلس شرکت میکنند. پیش از نیمی از پاسخگویان (۵۵.۱ درصد) گفتهاند به سلامت انتخابات پیش رو اعتماد ندارند. در مقابل نیز ۴۰.۶ درصد به سلامت انتخابات اعتماد داشته اند. میزان اعتماد به سلامت انتخابات در شهر تهران ۳۶.۵ درصد و در شهرستانهاي تهران ۳۶.۵ درصد و در شهرستانهاي تهران ۴۸.۵ درصد می باشد. ۴۱/۳ درصد پاسخگویان گفتهاند وقتی انتخابات قبلی را نگاه می کنند به نظرشان شرکت مردم در انتخابات باعث شده وضع بدترشود و تنها ۹.۴ درصد گفتهاند باعث بهبود اوضاع شده است و ۴۳.۲ درصد نیز معقتدند اثری نداشته است. ۳۷/۶ درصد از پاسخگویان علت اصلی نارضایتی خود از وضعیت کشور را افزایش قیمت (گرانی)، ۱۶.۵ درصد اقتصاد کشور، ۶.۵ درصد بيتدبیری مسئولان، ۶.۱ درصد اشتغال، ۳.۲ درصد معیشت، ۲.۹ درصد عدم شفافیت مسئولان و دروغگو بودن مسئولان، ۲درصد فساد اقتصادی-اختلاس،۱.۷ درصد اهمیت ندادن به مردم، ۱.۳ درصد عدم آزادی و دموکراسی و ۱.۲ درصد درآمد کم دانسته اند.در خصوص میزان امیدواری مردم به بهبود وضعیت کشور در سال آینده ۵۱.۸ درصد از پاسخگویان استان تهران بیان کردهاند سال آینده وضع کشور بدتر خواهد شد. این میزان در شهر تهران ۵۳.۵ درصد و در شهرستانهاي تهران ۴۸.۴ درصد است. تنها ۱۶ درصد از پاسخگویان استان تهران گفتهاند سال آینده وضع کشور بهتر خواهد شد. این نسبت در شهر تهران ۱۴.۸ درصد و در شهرستانهاي تهران ۱۸.۲ درصد است.تنها ۴۰ درصد شهروندان تهرانی صداوسیما را به عنوان اولویت کسب اخبار و پیگیری موضوعات روز معرفی کردند. ۶۰ درصد دیگر، یعنی بیش از نصف حاضران در این نظرسنجی، گفتهاند شبکههای اجتماعی، ماهواره، مطبوعات، دوستان و آشنایان اولویتهای کسب اخبار آنها را تشکیل میدهند. همچنین بیش از ۹۰ درصد مردم به سایر شیوههای خبرگیری به جز صداوسیما دسترسی دارند.۷۵ درصد، مردم را در اعتراضات آبانماه محق دانستند، اما در مجموع این اعتراضات را بینتیجه قلمداد میکنند. ۵۰ درصد معتقدند این اعتراضات نفعی برای کشور ندارد و ۴۲ درصد نیز مخالف این برداشت هستند. ۶۶ درصد نتیجه آن را اغتشاش و ناامنی میدانند، ولی ۲۵ درصد با این برداشت مخالفاند. در حالی که فقط ۴۱ درصد معتقدند این اعتراضات مسئولان را مجبور به اصلاح سیاستها میکند، ۴۹ درصد نظر مقابل این گزاره را دارند.